SEX

Είναι οι οργασμοί το μυστικό για υπέροχη επιδερμίδα;

01.10.2024
Είναι οι οργασμοί το μυστικό για υπέροχη επιδερμίδα;
Το ερευνήσαμε.

Όταν σκέφτεσαι την ομορφιά στην κρεβατοκάμαρα, η πρώτη σου σκέψη είναι πιθανώς το πόσο όμορφα νιώθεις οταν κοιμάσε (λογικό). Και ενώ μια ποιοτική νύχτα ύπνου είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση και την ανανέωση της επιδερμίδας, υπάρχει μια άλλη δραστηριότητα που μπορεί να προσφέρει στην επιδερμίδα σου μια επιπλέον λάμψη: οι οργασμοί. Οι οργασμοί έχουν συνδεθεί εδώ και καιρό με την αύξηση της διάθεσης (για προφανείς λόγους), αλλά οι επιπτώσεις τους φαίνεται να εκτείνονται πέρα από την ψυχική ευημερία, μπορεί στην πραγματικότητα να ωφελήσουν και την εμφάνιση της επιδερμίδας σου.

Κάναμε την κατάλληλη έρευνα για να ανακαλύψουμε τι συμβαίνει στην επιδερμίδα σου μετά από μια «συμβατική» επαφή και σήμερα είμαστε εδώ για να τα πούμε όλα. Από την κατανόηση των μηχανισμών που δρουν σε βάθος στην επιδερμίδα σου, έως την αξιολόγηση αν οι τακτικοί οργασμοί συμβάλλουν σε διαρκείς βελτιώσεις, αποκαλύπτουμε πώς η σεξουαλική απόλαυση μπορεί να επηρεάσει την επιδερμίδα σου από μέσα προς τα έξω. Ας δούμε τα μεγαλύτερα οφέλη από την κρεβατοκάμαρα.

Τι συμβαίνει στην επιδερμίδα μετά από έναν οργασμό;

Όταν φτάνεις στην κορύφωση, είναι φυσικό να μην σκέφτεσαι τι συμβαίνει με την επιδερμίδα σου. Ωστόσο, συμβαίνουν πολλά. Κατά τη διάρκεια του οργασμού, η επιδερμίδα σου γίνεται ερυθρή λόγω της αύξησης της ροής του αίματος. Ο οργασμός προκαλεί μια ιδιαίτερη απελευθέρωση ορμονών, όπως η οξυτοκίνη, που είναι γνωστή ως «η ορμόνη της αγάπης». Η οξυτοκίνη προσδένεται σε υποδοχείς στο δέρμα, στους ινοβλάστες (κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο και άλλα συστατικά της επιδερμίδας) και σταματά μια καταστροφική διαδικασία που σχετίζεται με τη φλεγμονή. Αυτό σημαίνει ότι η οξυτοκίνη, όταν απελευθερώνεται στα κύτταρα του δέρματος που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή κολλαγόνου, βοηθά να σταματήσει η διαδικασία γήρανσης και η βλάβη των ιστών.

Ποια είναι τα οφέλη της επιδερμίδας από τους οργασμούς;

Αυτή η «λάμψη μετά τον οργασμό» είναι πραγματική. Η σεξουαλική δραστηριότητα προάγει την κυκλοφορία, αυξάνοντας τη ροή του αίματος στην επιδερμίδα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο λαμπερή όψη. Επιπλέον, οι οργασμοί μειώνουν την κορτιζόλη, μια ορμόνη του στρες, μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή και βελτιώνοντας την καθαρότητα της επιδερμίδας σου. Αυτές οι ορμονικές μεταβολές συμβάλλουν σε μια άμεση αύξηση της ροής του αίματος, η οποία παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στην επιδερμίδα σου, κάνοντάς την να φαίνεται ανανεωμένη και υγιής.

Επιπλέον, η χαλάρωση που ακολουθεί τον οργασμό μπορεί να προάγει καλύτερο ύπνο, έναν άλλο βασικό παράγοντα για υγιή και λαμπερή επιδερμίδα. Με απλά λόγια, οι οργασμοί δεν προσφέρουν μόνο ευχαρίστηση, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην υγεία της επιδερμίδας και στις συνήθειες ύπνου σου.

Πόσο χρόνο χρειάζεται για να δεις διαφορά στην επιδερμίδα μετά από έναν οργασμό;

Τα άμεσα αποτελέσματα ενός οργασμού στην επιδερμίδα σου μπορούν να παρατηρηθούν μέσα σε λίγα λεπτά, καθώς η αυξημένη ροή του αίματος και η απελευθέρωση ενδορφινών δημιουργούν αυτό που οι περισσότεροι αποκαλούν «λάμψη μετά τον οργασμό». Αυτή η λάμψη προέρχεται από τη βελτιωμένη κυκλοφορία, η οποία κάνει την επιδερμίδα σου να φαίνεται πιο φωτεινή και ανανεωμένη. Μπορείς να παρατηρήσεις ότι αυτή η λάμψη διαρκεί για λίγες ώρες μετά τον οργασμό, ανάλογα με το σώμα σου. Και αν ιδρώσεις λίγο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, η επιδερμίδα σου μπορεί να αποκτήσει μια φυσική λάμψη από αυτό.

Υπάρχουν μακροχρόνια οφέλη για την επιδερμίδα που σχετίζονται με τους τακτικούς οργασμούς;

Πέρα από τη λάμψη μετά τον οργασμό, υπάρχουν και μακροχρόνια οφέλη για την επιδερμίδα. Το μακροχρόνιο όφελος από τους τακτικούς οργασμούς οφείλεται στη συνεχόμενη μείωση των επιπτώσεων του SASP στην επιδερμίδα σου και στην προστασία της από τη φλεγμονώδη βλάβη και καταστροφή. Η οξυτοκίνη, καθώς απελευθερώνεται στα κύτταρα του δέρματος που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή κολλαγόνου, βοηθά να σταματήσει η διαδικασία γήρανσης του δέρματος. Όσο περισσότερο κολλαγόνο έχεις, τόσα λίγοτερα σημάδια γήρανσης θα παρατηρείς.

Επιπλέον, καθώς οι οργασμοί μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα στρες, αυτό βοηθά στην καταστολή της φλεγμονής. Η αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος από την τακτική σεξουαλική δραστηριότητα υποστηρίζει επίσης την παραγωγή κολλαγόνου. Το αποτέλεσμα; Καθαρότερη, πιο σφιχτή και υγιής επιδερμίδα με την πάροδο του χρόνου.

Βελτιώνουν οι οργασμοί πραγματικά την επιδερμίδα σου;

Είτε το κάνεις μόνη σου, είτε με έναν σύντροφο, η ένταξη τακτικών οργασμών στη ρουτίνα σου μπορεί να σε κάνει να νιώσεις υπέροχα και να έχει θετική επίδραση στην επιδερμίδα σου με την πάροδο του χρόνου. Από την προώθηση μιας ροδαλής λάμψης μέσω της αυξημένης κυκλοφορίας του αίματος, έως τη μείωση των προβλημάτων που σχετίζονται με το στρες (αντίο, ενοχλητά σπυράκια), τα οφέλη είναι άμεσα και μακροχρόνια. Ενώ οι οργασμοί από μόνοι τους δεν αποτελούν υποκατάστατο μιας καλής ρουτίνας περιποίησης δέρματος (πάντα συνιστούμε μια καλή ρουτίνα), μπορούν σίγουρα να είναι μια φυσικά ευχάριστη προσθήκη στην ομορφιά σου.

Τελευταία τροποποίηση στις 01.10.2024 - 02:43