Κάνει σπορ; Ποιες εξετάσεις χρειάζεται: Οι εξετάσεις για τους μικρούς αθλητές

18.04.2017
Ποιο άθλημα του ταιριάζει και ποιές είναι οι απαραίτητες εξετάσεις για ένα παιδί πριν ξεκινήσει ν΄αθλείται συστηματικά και γιατί;

«Η συμμετοχή του παιδιού στην άθληση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη φυσιολογική ανάπτυξή του, επειδή προάγει τη σωματική και την ψυχική του υγεία και βοηθά στην ωρίμανσή του, ενώ η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσουν τα παιδιά να αθλούνται είναι αυτή των 6 ετών», τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

ΠΟΙΟ ΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ:«Τα αθλήματα που προτείνονται για τα παιδιά που ξεκινούν το δημοτικό είναι:
* το κολύμπι
* το τρέξιμο
* το τένις και,
* για όσα έχουν τη δυνατότητα, το bowling και το γκολφ».

ΠΟΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: «Η προετοιμασία του παιδιού που πρόκειται να αθληθεί είναι μεγάλης σημασίας. Η εξέτασή του, λοιπόν, από γιατρό για την έγκαιρη διάγνωση σοβαρών νοσημάτων, κυρίως του κυκλοφορικού, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του είναι επιβεβλημένη», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντόπουλος. Γι΄ αυτό:

* Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην καρδιολογική εξέταση, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η ορθοπεδική εκτίμηση, που αποσκοπεί στη διάγνωση προβλημάτων του μυοσκελετικού συστήματος, καθώς μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές κακώσεις κατά τη διάρκεια της άθλησης.

* Η έγκαιρη διάγνωση επίσης των παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης (ιδιαίτερα της σκολίωσης) είναι ο κυριότερος παράγοντας για τη σωστή αντιμετώπισή τους.