Το μυστικό της καλής συνοδευτικής επιστολής βρίσκεται στην οργάνωση αλλά και το ταλέντο σου στην… «πώληση» του εαυτού σου! Μάθε πώς θα παρουσιάσεις καλύτερα τα προσόντα σου μέσα από ένα γραπτό και καλή επιτυχία!
1. Είσαι το «προϊόν», μη το ξεχνάς
Σκέψου ότι η συνοσδευτική επιστολή λειτουργεί σαν «διαφημιστικό» φυλλάδιο αφού στην πραγματικότητα μέσω αυτής διαφημίζεις τον εαυτό σου! Ως εκ τούτου πρέπει να επικοινωνεί ξεκάθαρα τα στοιχεία αυτά που δείχνουν πως είσαι η κατάλληλη για τη θέση! Στην πραγματικότητα πουλάς τον εαυτό σου και πρέπει να πείσεις τον αγοραστή που δεν είναι άλλος από τον εργοδότη! Πέτα λοιπόν κάθε περιττή λεπτομέρεια και «φαμφάρα» κι επικεντρώσου στα σημαντικά κι ουσιαστικά!
2. Δείξε πως ξέρεις που απευθύνεσαι
Κάνε μια μίνι έρευνα για την εταιρία και συμπεριέλαβε μέσα στην επιστολή σου κάτι σχετικό με τα νέα προϊόντα ή τις πρόσφατες ανακοινώσεις της εταιρίας, κάτι που θα δείξει πως πραγματικά ενδιαφέρεσαι για τη θέση και μένεις ενημερωμένη.
3. Άσε κατά μέρος την προσωπική ζωή
Οι εργοδότες θα ήθελαν να μάθουν σχετικά με την προϋπηρεσία σου και τις ικανότητές σου στην εργασία. Μπορείς λοιπόν να υποστηρίξεις τα προσόντα σου με παραδείγματα από την εργασιακή σου εμπειρία. Βέβαια, μην ξεχνάς πως ο εργοδότης δεν ενδιαφέρεται για τα συναισθήματά σου ή τα προσωπικά βιώματα αλλά μόνο για τον τρόπο με τον οποίο ενεργείς και συνεισφέρεις στην εταιρία!
4. Συνοπτικό κείμενο και μικρές παράγραφοι. Βασικό!
Αν θέλοντας να παρουσιάσεις τον εαυτό σου γράψεις μια μακροσκελή επιστολή αλά Μπεν Χούρ, το πιθανότερο είναι να καταλήξει κατευθείαν στον κάδο απορριμάτων ή τουλάχιστον να μην αναγνωστεί ολόκληρη. Φρόντισε να είσαι περιεκτική, να έχεις συνοψίσει όσα θέλεις να γράψεις σε μικρές παραγράφους και τόνισε τα σημαντικά σημεία με εντονότερη γραμματοσειρά.
5. Προσοχή στα ορθογραφικά! Μη δώσεις κακή εντύπωση
Η εικόνα μετράει και σε αυτή την περίπτωση. Σκέψου πως συμβαίνει κάτι παρόμοιο με τη συνέντευξη εργασίας. Θα πήγαινες ποτέ στο interview βρώμική κι απεριποίητη; Μια πολύ καλή συνοδευτική επιστολή μπορεί να «απορριφθεί» αν δεν είναι προσεγμένη. Φρόντισε να την επιμεληθείς σωστά, να διορθώσεις ορθογραφικά λάθη που σου «ξέφυγαν» από κεκτημένη ταχύτητα και πάνω απ΄ όλα διατήρησε επαγγελματικό στυλ και προφίλ!
***Και μια συμβουλή
Μην χρησιμοποιείς την ίδια επιστολή για όλες τις εταιρίες! Σίγουρα είναι αρκετά χρονοβόρα η διαδικασία συγγραφής διαφορετικών επιστολών για κάθε περίπτωση αλλά μικρές μετατροπές κάθε φορά θα την κάνουν ακόμη πιο αποτελεσματική.