Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις σε μια συνέντευξη είναι αυτή των "προτερημάτων & ελαττωμάτων" που έχουμε ήδη αναλύσει σε προηγούμενα άρθρα. Τι γίνεται όμως όταν σου ζητούν να εξηγήσεις πώς τα προτερήματά σου θα σε βοηθήσουν στο αντικείμενο της εργασίας;Πώς θα διαχειριστείς την ερώτηση
Τρία βήματα - κλειδιά
* Καταρχήν μην αγχώνεσαι διότι η απάντηση είναι πολύ πιο απλή απ΄όσο φαντάζεσαι γι΄αυτό και δε χρειάζεται πανικός.
* Προσπάθησε να δεις όλο το κάδρο κι όχι μόνο ένα σημείο του πίνακα. Τι σημαίνει για παράδειγμα να είσαι "επικοινωνιακός", "οργανωτικός", "διπλωμάτης", "τακτικός" ή οποιοδήποτε άλλο προτέρημα έχεις απαριθμήσει;
* Πώς σε έχει βοηθήσει αυτή η "ικανότητα" στην προσωπική σου ζωή αλλά και στην καθημερινότητα; Σκέψου παραδείγματα από την καθημερινότητά σου.
Μερικά παραδείγματα - σενάρια
* Επικοινωνιακή ικανότητα/ διπλωματία
Πώς θα σε βοηθήσει στην εργασία; Η τέχνη της επικοινωνίας προϋποθέτει εγρήγορση, ελιγμούς, γνώση, πειθώ και ωραίο λόγο κ.α. Συνεπώς το προτέρημα αυτό μπορεί να βοηθήσει στην διαπραγμάτευση με τους πελάτες αλλά και τους συνεργάτες.
Παράδειγμα από την καθημερινότητα - πιθανό σενάριο: Σκέψου κάτι απλό και καθημερινό. Αν για παράδειγμα κατάφερες να πείσεις τους ενοίκους της πολυκατοικίας σου να βάλετε πετρέλαιο είναι μια επιτυχία που στηρίζεται στο "χάρισμα" της επικοινωνίας. Σκέψου πως το έκανες; Παρέθεσες επιχειρήματα κι αν ναι ποιά ήταν αυτά; Παρουσίασες τις εναλλακτικές με τα υπέρ και τα κατά για να δείξεις πως η πρότασή σου είναι πιο συμφέρουσα; Τεκμηρίωσες τα λεγόμενά σου;
* Οργανωτικότητα / τάξη κτλ
Πώς θα σε βοηθήσει στην εργασία; Η σωστή οργάνωση εκτός των άλλων σημαίνει κι αρχειοθέτηση. Γνωρίζοντας ανά πάσα και στιγμή τι βρίσκεται που μπορεί να σου λύσει τα χέρια σε μια δύσκολη στιγμή.
Παράδειγμα από την καθημερινότητα - πιθανό σενάριο: Τι πιο απλό από την τάξη του σπιτιού σου. Έχοντας τα πάντα οργανωμένα σε φακέλους και κουτιά με ετικέτες βρίσκεις ότι χρειαστείς στο πι και φι.
* Ευελιξία / Προσαρμοστικότητα
Πώς θα σε βοηθήσει στην εργασία; Μπορείς εύκολα να προσαρμόζεσαι σε καταστάσεις και περιβάλλοντα, συνεπώς δε θα τα χάσεις όταν κάτι βγει εκτός προγράμματος, ούτε θα πέσει η παραγωγικότητά σου σε περίπτωση μετάθεσης. Τα προβήματα δε σε τρομάζουν διότι γνωρίζεις από διαχείρηση κρίσεων και μπορείς να αλλάξεις εύκολα τακτική και να χαράξεις νέα πορεία.
Παράδειγμα από την καθημερινότητα - πιθανό σενάριο: Σκέψου οποιαδήποτε αλλαγή αναγκάστηκες να κάνεις και πώς τη διαχειρίστηκες. Αν για παράδειγμα έμεινες άνεργη ή είχες μείωση μισθού αντί να τα βάψεις μαύρα, αποφάσισες να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου. Βρήκες διαμέρισμα πιο οικονομικό, μείωσες έξοδα και έλαβες άμεσα δράση για αναζήτηση νέας εργασίας. Εναλλακτικά, μπορείς να αναφέρεις πως διαχειρίστηκες την αλλαγή πόστου στην προηγούμενη εργασία σου. Μπήκες εύκολα στο κλίμα, προσπάθησες να μάθεις τα μυστικά της νέας σου δουλειάς, εξοικειώθηκες γρήγορα και εναρμονίστηκες πλήρως.
* Εργατικότητα / Αφοσίωση
Πώς θα σε βοηθήσει στην εργασία; Είσαι αυτό που θα λέγαμε "σκυλί" στην εργασία. Θα υποστηρίξεις με θέρμη τα συμφέροντα της επιχείρησης ενώ αν χρειαστεί θα δείξεις προθυμία για υπερωρίες.
Παράδειγμα από την καθημερινότητα - πιθανό σενάριο: Ο υψηλός βαθμός πτυχίου ή η λήψη του σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι επιτεύγματα που βασίζονται στην εργατικότητα. Εναλλακτικά μπορείς να αναφέρεις άλλες επιτυχίες και διακρίσεις σου. Μήπως για παράδειγμα εχεις διακριθεί σε κάποιο αθλητικό ή καλλιτεχνικό διαγωνισμό; Πώς το πέτυχες; Μήπως με σκληρή δουλειά και αφοσίωση;
* Φιλοδοξία / Στοχοθέτηση
Πώς θα σε βοηθήσει στην εργασία; Όντας φιλόδοξη προσπαθείς για το καλύτερο. Θέλεις να ανέλθεις στην εργασία κάτι που σημαίνει πως δεν βλέπεις τη θέση σαν κάτι το "περιστασιακό". Βάζεις στόχους και προσπαθείς πάντα για το καλύτερο. Εξελίσσεσαι και προσφέρεις με όλες σου τις δυνάμεις στην εταιρία ενώ η στάση σου θα είναι καθόλα ενεργητική. Αντί να εκτελείς παθητικά την εργασία σου μέχρι να σχολάσεις, θα βρίσκεσαι σε εγρήγορση και θα προτείνεις λύσεις κι εναλλακτικές στον διευθυντή σου.
Παράδειγμα από την καθημερινότητα - πιθανό σενάριο: Μίλα για κάποιον στόχο σου και την επιμονή που έδειξες για να τον πετύχεις. Μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν τα παραπάνω παραδείγματα, προσθέτωντας πως δεν "σκάλωσες" στην πρώτη αποτυχία. Με επιμονή και υπομονή πέτυχες το στόχο σου όποιος κι αν ήταν αυτός.
Από τη Δήμητρα Γκούντρα