Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, τα έξυπνα κινητά μπορούν να μας προσθέσουν 460 επιπλέον ώρες εργασίας το χρόνο! Το να έχουμε τελικά έξυπνο κινητό ίσως να μην είναι και η πιο έξυπνη ιδέα! Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;
Όπως λένε οι επιστήμονες, συνήθως - ακόμη κι ασυνείδητα ελέγχουμε το κινητό μας τηλέφωνο τουλάχιστον 20 φορές την ημέρα. Και μπορεί ένα έξυπνο κινητό να μας επιτρέπει να σερφάρουμε στο Ίντερνετ, να ακούμε μουσική και να τραβάμε φωτογραφίες όπου κι αν βρίσκόμαστε αλλά επίσης μας κάνει εργασιομανείς!
Έχοντας πρόσβαση σε ίντερνετ και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το κατά τ΄άλλα διασκεδαστικό κινητό, πλούσιο σε εφαρμογές κι επιλογές, προσθέτει έξτρα εργασία!
Θα ελέγξουμε και θα διαβάσουμε τα επαγγελματικά e-mail, θα απαντήσουμε σε μηνύματα συνεργατών, θα τους καλέσουμε στο τηλέφωνο για να συνενοηθούμε και ίσως μπουμε και σε μεγαλύτερους μπελάδες ακόμη κι αν βρίσκόμαστε σε διακοπές.
Η διαδικασία είναι γνωστή: Μήνυμα στο e-mail - δυστυχώς επαγγελματικής φύσης - το είδες, δεν μπορείς να το αγνοήσεις - θα επιληφθείς του θέματος - θα απαντήσεις- ουπς η ώρα πέρασε... κιόλας;
Η δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση σε κυριολεκτικά εκατομμύρια εφαρμογές, να μπορούμε να τραβάμε φωτογραφίες, να ακούμε μουσική, να έχουμε πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα, να επεξεργαζόμαστε και να στέλνουμε κείμενα, έκανε τα κινητά πολύτιμο πολυεργαλείο.
Δυστυχώς όμως ουδέν καλό αμιγές… κακού. Διότι η κατοχή πολυεργαλείου δημιουργεί νέες υποχρεώσεις κάνοντάς μας να βρισκόμαστε συνεχώς σε ετοιμότητα και σε κατάσταση συναγερμού. Κι όσο περισσότερο το χρησιμοποιούμε, τόσο περισσότερο εργασιομανείς γινόμαστε!
Γι΄αυτό κι εγώ το αποφάσισα, θα επιστρέψω στο πρώτο μου το κινητό με μόνο τις βασικές λειτουργίες, με την τεράστια κεραία και τα μεγάλα πλήκτρα. Κι ας μην έχει ίντερνετ, ούτε οθόνη αφής, ούτε εφαρμογές. Εσείς;
Από τη Δήμητρα Γκούντρα
Διάβασε επίσης:
Πόσο εθισμένη είσαι στο Ίντερνετ;