Επτά πετυχημένες γυναίκες μας μιλούν για την επαγγελματική τους πορεία, τα εμπόδια που συνάντησαν στο δρόμο τους αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τα ξεπέρασαν. Κάθε μια ξεχωρίζει από ένα μικρό «μυστικό» που την οδήγησε στην κορυφή και μας το αποκαλύπτει!
«Να περιβάλλεσαι από άξιους και καλοσυνάτους ανθρώπους»
Λίζα Τσε, 32 ετών
Η 32χρονη Λίζα Τσε, διαχειρίζεται τρεις επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και μια εταιρία παροχής συμβουλών σε θέματα σχεδιασμού. Η ίδια είναι επίσης ιδρύτρια της αδελφότητας «Sorority» για γυναίκες επιχειρηματίες. Μένει στο Λονδίνο με τον σύζυγο της και τον ενός ετών γιό της. Όπως μας εξομολογείται από μικρή θυμάται τις συμβουλές των γονιών της που της έλεγαν να συναναστρέφεται μόνο με άτομα φιλικά απέναντί της που είχαν πράγματα να της δώσουν. Όπως μάλιστα παραδέχεται, η συναναστροφή με καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου της έδωσε τα εφόδια και την εμπειρία ώστε ήδη από τα 26 της να μπορέσει να ξεκινήσει την πρώτη της δουλειά.
«Ένας από τους πρώτους πελάτες μου, ήταν ο James Robson, ο άνθρωπος ίδρυσε το καφέ στους βασιλικούς στάβλους του Mayfair στο Λονδίνο κι ο οποίος έγινε μέντορας μου. Μεγάλωσα με κινεζική κουλτούρα και διδάχτηκα την υπακοή και την υπομονή. Έμαθα πότε να πιέζω και πότε να αμφισβητώ, αλλά ο James μου έμαθε πως δεν είναι κακό να διεκδικείς και αν δεν ξεπερνάς τα όρια δε γίνεσαι κακότροπη. Πολλές γυναίκες επίσης φοβούνται να περάσουν στο επόμενο επίπεδο, να μετακομίσουν για παράδειγμα σε ένα μεγαλύτερο γραφείο, να προσλάβουν περισσότερο προσωπικό, να αναλάβουν μεγάλα έργα για τα οποία δεν είναι σίγουρες ότι θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν. Αντίθετα οι άνδρες αρχικά δέχονται και αργότερα ανησυχούν. Ο James μου έμαθε πώς να το κάνω κι εγώ. Έμαθα επίσης πως ακόμη κι ένα ακοινώνητο άτομο στο προσωπικό μπορεί να δηλητηριάσει την υπόλοιπη ομάδα. Δεν είναι αρκετό να προσλάβεις άτομα ταλαντούχα. Αρκετοί επίσης δεν έχουν το θάρρος να απαλλαγούν από κάποιον αν η στάση του δεν είναι η σωστή.
Το μάθημα που πήρα από τους γονείς μου έκανε την εταιρία να κρατήσει. Με άξιους και καλοσυνάτους ανθρώπους γύρω μου, εμπλούτισα την εμπειρία και τις γνώσεις μου. Αυτό άλλωστε είναι κι αυτό που με ενέπνευσε στο να ξεκινήσω την αδελφότητα των πετυχημένων γυναικών. Είναι πραγματικά βοηθητικό να γνωρίζεις γυναίκες διαφόρων ηλικιών και από διαφορετικούς τομείς. Και όταν έγινα μητέρα; Είχα περισσότερες από 100 θείες για να μου δίνουν συμβουλές».
«Δείξε την ανθρώπινη πλευρά σου»
Λουίζ Μενστ, 40 ετών
Η Λουίζ Μενστ είναι βουλευτής με το κόμμα των συντηρητικών και συγγραφέας(υπογράφει με το πατρικό της Bagshawe). Είναι παντρεμένη, έχει τρία παιδιά και ζει στο Northamptonshire, αλλά ταξιδεύει τακτικά στη Νέα Υόρκη, όπου διαμένει ο σύζυγός της. Μας συμβουλεύει να μη φοβόμαστε να δείχνουμε την ανθρώπινη πλευρά μας ακόμη κι αν αυτό μας οδηγεί σε λάθη. Όπως λέει η ίδια, ένα από τα πράγματα που βάζουν σε μπελάδες τους πολιτικούς είναι το προσωπείο τους. Αντίθετα, πολιτικοί που έχουν δείξει και την ανθρώπινη πλευρά τους μη φοβούμενοι να εκφραστούν, να δείξουν συναισθήματα ή να τσαλακωθούν γίνονται συμπαθείς από τους πολίτες.
«Ο πρώτος κανόνας που ακολουθώ είναι πως αν κάποιος σε κατηγορεί για κάτι κι αυτό αληθεύει, δεν το αμφισβητείς. Όταν πήρα ένα μαζικό e-mail που αποκάλυπτε πως κάποτε ενώ εργαζόμουν σε δισκογραφική είχα πάρει ναρκωτικά, σάστισα. Πραγματικά το είχα ξεχάσει. Ο σύζυγός μου τότε με συμβούλεψε: Μην στεναχωριέσαι. Θα εκτονώσεις την κατάσταση με όπλο σου την ειλικρίνεια και το χιούμορ». Κι αυτό έκανα. Και δούλεψε. Ήταν ένα σοβαρό θέμα, αλλά επρόκειτο για πράξεις του παρελθόντος που είχαν γίνει προ εικοσαετίας. Πίστεψα στην καλή πρόθεση των πολιτών. Δε νομίζω ότι οι άνθρωποι κρίνουν από τις αμαρτίες της νιότης. Αυτό που τους νοιάζει είναι να κάνεις σωστά τη δουλεία σου ή να μην προσπαθείς να χρησιμοποιήσεις τη θέση σου προς ίδιον όφελος» λέει η ίδια .
"Ακολούθα το όνειρό σου"
Λε Ντέιβι, 27 ετών
Η Λε Ντέιβι είναι συγγραφέας κι εργαζόμενη. Έχει εκδόσει δύο μυθιστορήματά της, τα οποία έγραφε παράλληλα με την εργασία της. Όπως μας λέει «Αν κάποιος σου πει πως μπορείς να τα έχεις όλα, μην τον πιστέψεις! Πρέπει να επιλέξεις και η επιτυχία δεν μπορεί να έρθει δίχως θυσίες» και συμβουλεύει τις νεαρές κοπέλες να ακολουθήσουν το όνειρό τους, όσες δυσκολίες κι αν συναντήσουν στη διαδρομή προς την επιτυχία.
Όπως εξομολογείται η ίδια πάνα ήθελε να γίνει συγγραφέας και η ανάγνωση ήταν διέξοδος και τρόπος διαφυγής από τα προβλήματα ήδη από μικρή ηλικία. Βέβαια όπως τονίζει το αποτέλεσμα την δικαίωσε ενώ πλέον, έχοντας ολοκληρώσει την «αποστολή» της, απολαμβάνει τον ελεύθερο χρόνο της με τον σύντροφό της και με τους φίλους της που τόσο της έλειψαν.
«Οι γονείς μου δε με υποστήριζαν καθόλου βλέποντας την συγγραφή σαν ανόητο χόμπι. Γνώρισα τον άντρα μου στο πανεπιστήμιο, και όταν μετακόμισα στην Ιρλανδία για να κάνω μεταπτυχιακό στη δημιουργική γραφή ήταν πολύ δύσκολο να διατηρήσουμε τη σχέση μας. Σχεδόν χωρίσαμε.
Αργότερα, γράφοντας το μυθιστόρημά μου σε μια συγκυρία που είχα αναλάβει μια πολύ απαιτητική δουλειά, δημιούργησε πρόβλημα στο γάμο μας. Έγραφα στο μεσημεριανό διάλειμμα, μετά τη δουλειά και τα Σαββατοκύριακα. Δεν είχα χρόνο για τον εαυτό μου πόσο μάλλον για κάποιον άλλο. Αυτό το περιμένεις φυσικά όταν γίνεσαι μητέρα, όχι στα 27 και νιόπαντρη. Επρεπε να εξηγήσω σε όλους όσο πιο ευγενικά και διπλωματικά μπορούσα πως στη παρούσα φάση αυτή ήταν η προτεραιότητά μου. Οι φίλοι μου έβγαιναν και διασκέδαζαν αλλά εγώ έπρεπε να μείνω σπίτι. Ο σύζυγός μου ήταν, ωστόσο, η πηγή της δύναμής μου. Το πήρε πολύ καλά επειδή ήξερε πόσο σημαντικό ήταν αυτό για εμένα. Και οι φίλοι έδειξαν κατανόηση αλλά σίγουρα κάποιες φιλίες δοκιμάστηκαν».
"Να είσαι πάντα ευγενική. Η ευγένεια ανοίγει πόρτες"
Χέδερ Τζάκσον, 43 ετών
Είναι σύμβουλος μάρκετινγκ και αναλαμβάνει να οργανώνει και να καθοδηγεί γυναίκες ώστε να καταφέρουν να αναρριχηθούν στη διοίκηση. Έχει τέσσερα παιδιά, τα δύο εκ των οποίων θετά και ζει στο Γιορκσάιρ στο Λονδίνο.
Το δικό της μυστικό επιτυχίας δεν είναι άλλο από το σαβουάρ βίβρ και τους κανόνες ευγενείας τους οποίους ακολούθησε και πήγε μπροστά. Όπως μας λέει, ποτέ δεν αφήνει αναπάντητο μήνυμα στο ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο, ακόμη κι αν πρόκειται για μια διαβεβαίωση ή ευχαριστήρια απαντητική επιστολή.
«Αυτό είναι κάτι που έχω μάθει από τη συνεργασία με τους πελάτες μας. Όποτε χρειάζεται να στείλω ένα γράμμα, γράφω πάντα στο φάκελο τον αποστολέα χειρόγραφα. Το καθιστά πιο προσωπικό και ο άλλος θα το ανοίξει πρώτο σε αντίθεση με τον υπόλοιπο σωρό. Σε εκδηλώσεις κι εταιρικά πάρτι θα δώσω την επαγγελματική μου κάρτα και θα ρωτήσω πολύ ευγενικά αν θα μπορούσα να καλέσω την επόμενη ημέρα για να συζητήσουμε για επαγγελματικά ζητήματα. Την επόμενη ημέρα, θα έχω φροντίσει να αφήσω μια ώρα κενή ώστε να επικοινωνήσω με κάθε ένα από τα άτομα που γνώρισα ή για να απαντήσω σε e-mail και μηνύματα. Πάντα στέλνω ευχαριστήριες κάρτες ή e-mail στα άτομα που με προσκαλούν σε κάποια εκδήλωση ακόμη κι αν δεν μπορέσω να παραβρεθώ. Πρώτα στέλνω στο πρόσωπο που με προσκάλεσε, και στη συνέχεια στέλνω μια κάρτα και στον ανώτερο του».
Όπως μας διηγείται πριν από τρία χρόνια γνώρισε ένα περιφερειακό διευθυντή της Barclays. Ούτε η ίδια ούτε αυτός είχαν κάτι να κερδίσουν, αλλά βγήκαν για ένα καφέ και κράτησαν επαφή. Αργότερα ο ίδιος πήρε προαγωγή και τη σύστησε στον επικεφαλής για την επιλογή ανθρωπίνου δυναμικού της εταιρίας, ο οποίος και έγινε σπόνσορας του «Επιχειρηματικού Φόρουμ Γυναικών» που οργάνωνε η ίδια.
«Δεν ξέρεις ποτέ πως μπορεί να κυλήσει» τονίζει η ίδια εκμυστηρεύονται μας πως όλα τα χρωστάει στην ευγένεια και τις καλές συστάσεις.
"Τα πάντα είναι δυνατά"
Λουίζα Μπαρνέτ, 38 ετών
Η Λουίζα Μπαρνέτ είναι ιδιοκτήτρια αλυσίδας κέντρων αισθητικής και πρώην στέλεχος εταιρίας δημοσίων σχέσεων και σύμβουλος διαχείρισης αλλαγών. Είναι παντρεμένη και ζει στο Λονδίνο.
Η ίδια αποκαλύπτει, ποτέ δεν το έβαλε κάτω και στηρίχτηκε στις δυνάμεις της, αναγνωρίζοντας όμως που βρίσκονται τα όριά της. Όπως λέει είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε πότε χρειαζόμαστε στήριξη αλλά και να ρισκάρουμε ακολουθώντας το ένστικτό μας.
«Όταν ίδρυσα την εταιρία το 2009 έπρεπε να τα κάνω όλα μόνη μου. Να στοιβάζω τα βιβλία, να διαπραγματεύομαι με τους προμηθευτές και να φτιάξω το εσωτερικό του χώρου. Έβαψα τις ντουλάπες, κι έφτιαξα μόνη τις βιτρίνες. Επίσης πήρα μαθήματα λιανικής πώλησης που μου φάνηκαν πολύ χρήσιμα.
Πάντα υποστήριζα πως όλα είναι δυνατά και αυτό ακολούθησα και στην επαγγελματική μου πορεία (…) Εκανα έρευνα αγοράς και διαπίστωσα ότι υπάρχει κενό στην αγορά, παρόλο που αρκετοί φίλοι μου έλεγαν πως δε θα δουλέψει. Έκανα ένα επιχειρηματικό πλάνο, πήρα προσφορά για δάνειο από την τράπεζα αλλά επειδή οι τόκοι ήταν υπέρογκοι αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τις οικονομίες μου. Ήταν μεγάλο ρίσκο και σίγουρα έκανα λάθη, κυρίως όταν δεν εμπιστεύτηκα το ένστικτό μου. Μου πήρε λίγο χρόνο αλλά τελικά φέτος είδαμε αύξηση πελατών κατά 50%.» λέει η 38χρονη γυναίκα και προσθέτει πως σκοπεύει να επεκτείνει την επιχείρησή της σε βάθος χρόνου.
"Διαχώρισε δουλειά και προσωπικά"
Στέφανι Φαίαρ, 33 ετών
Είναι διευθύντρια διαδικτυακών πωλήσεων της Outnet, θυγατρικής της Net-a-porter. Είναι παντρεμένη με ένα νέο μωρό και ζει στο Λονδίνο. Από την πλευρά της, η ίδια προτείνει τη δημιουργία στεγανών ώστε να μην μπλέκεται το προσωπικό με το επαγγελματικό και μας διηγείται την ιστορία της.
«Μου αρέσει να κρατάω την προσωπική μου ζωή μακριά από τα επαγγελματικά. Στην πρώτη μου δουλειά αυτό έγινε τυχαία. Μου δόθηκε μια διεύθυνση e-mail εργασίας και είχα ήδη μια προσωπική διεύθυνση Hotmail. Στη συνέχεια κατάλαβα πως κάτι τέτοιο ήταν προς όφελός μου. Όταν δουλεύω δεν χάνω μηνύματα, ούτε πρέπει να αποσπαστώ να για δω το e-mail που μου έστειλε ένας φίλος. Μπορείς επίσης να είσαι πολύ φιλική στο χώρο εργασίας αλλά δε χρειάζεται απαραίτητα να κάνεις φίλους από το χώρο, κι αυτό δούλεψε για εμένα. Μιλάω με φίλους αν με ρωτήσουν τι κάνω αλλά τα προσωπικά μου δεν αποτελούν την καρδιά της συζήτησης. Αν ρωτήσετε τους συναδέλφους μου, δεν είμαι κλειστό βιβλίο αλλά δεν χρειάζεται και να γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες και φυσικά δεν περιμένω να τους ενδιαφέρει κάτι τέτοιο.
Η προσέγγισή μου σίγουρα, από τη σκοπιά του αφεντικού, γιατί αξιολογείς τους ανθρώπους για τη δουλειά τους και μπορείς να κρίνεις την απόδοσή τους. Είσαι σε θέση να είσαι πιο αντικειμενική. Και επίσης σπάνια θα φέρω δουλειά στο σπίτι, ώστε να μπορώ να επικεντρωθώ στην προσωπική μου ζωή. Όταν ξεκίνησα να δουλεύω για την Outnet, ήμασταν πραγματικά στην αρχή, και αυτό ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για εμένα αλλά επειδή δεν έπαιρνα τη δουλειά σπίτι δεν επηρέασε τη ζωή μου. Ήμουν σε θέση να διατηρήσω τη σχέση μου. Εκείνη την εποχή μάλιστα αρραβωνιαστήκαμε, παντρευτήκαμε και κάναμε και το παιδί μας».
"Να μιλάς σε όποιον συναντάς"
Τζέιν Γουίνκγουόρθ, 65 ετών
Εχει ιδρύσει την εταιρία «French Sole» που εμπορεύεται παπούτσια τύπου μπαλαρίνας. Είναι παντρεμένη με τρία παιδιά, έχει ήδη τέσσερα εγγόνια κι αναμένει την έλευση του πέμπτου. Αυτό που τη βοοήθησε τόσο στην προσωπική της εξέλιξη όσο και στην καριέρα της ήταν το να μιλά με αγνώστους ακόμη και δίχως εμφανή λόγο. Όπως λέει μάλιστα η ίδια, ήταν μόλις 19 ετών όταν το διαπίστωσε για πρώτη φορά.
«Εν έτει 1968 γνώρισα έναν άνδρα, τον Michael Gamba σε ένα πάρτυ. Ο πατέρας του είχε μια εταιρία που έφτιαχνε παπούτσια για μπαλαρίνες. Τρελαινόμουν για μπαλέτο κι έτσι αποφάσισα να σχεδιάσω ένα ζευγάρι παπουτσιών τύπου μπαλαρίνας με κορδονάκι για εμένα, για προσωπική χρήση και να του ζητήσω να μου τα φτιάξει. Από τα έξι ζευγάρια που μου έφτιαξε κράτησα το ένα ενώ πούλησα τα άλλα πέντε. Αυτή ήταν και η παρθενική μου προσπάθεια στο σχεδιασμό υποδημάτων.
Αρκετά χρόνια αργότερα, οι γνωριμίες λειτούργησαν πάλι προς όφελός μου. Περπατούσα έξω από το κατάστημα της σχεδιάστριας μόδας Catherine Walker στο Chelsea του Λονδίνου και ο σκύλος μου τα έκανε απ΄έξω. Μπήκα μέσα για να της ζητήσω συγγνώμη και καταλήξαμε να μιλάμε για τα παπούτσια μου. Αυτή με τη σειρά της μίλησε στην πριγίπισσα Νταιάνα η οποία κι έγινε πιστή πελάτης. Τώρα, και η δούκισσα του Cambridge τα φοράει.
Δεν περνάει ημέρα που να μην μιλήσω με κάποιον ξένο για κάτι. Ο άνδρας μου αρνείται να κάτσει δίπλα σε εμένα στο αεροπλάνο επειδή λέει πως τον ντροπιάζω. Δε με ενδιαφέρει ποιοι είναι ή από πού έρχονται. Μιλάω σε όλους. Κάποτε ρώτησα μια ηθοποιό πως μπορεί να βολέυει το πλούσιο στήθος της μέσα σε στενά φορέματα. Αλλά συχνά ξεκινώ τη συνομιλία λέγοντας σε κάποιον πως λατρεύω τα παπούτσια του. Κι έτσι αρχίζει η κουβέντα και καταλήγουμε να αλλάζουμε αριθμούς τηλεφώνου. Έχω κάνει πολλές επαφές με αυτόν τον τρόπο . Δουλεύω με το Ίδρυμα για παιδιά Starlight» και αποτότε που ασχολήθηκα πολλά έχουν αλλάξει γιατί απλούστατα δεν διστάζω να μιλήσω. Θα πω απλά «Μπορείς κάνεις κάτι για να βοηθήσεις;» και αυτόί κάνουν ότι τους ζητηθεί.»
Πηγή: Daily Mail
Επιμέλεια: Δήμητρα Γκούντρα