Δεν θέλεις να βλέπεις σειρές όπως το Sex and the City γιατί σε πιάνει κατάθλιψη. Κάθε φορά που παρακολουθείς σειρές και ταινίες με φίλες κολλητές που περνούν καλά, διασκεδάζουν και αλληλοϋποστηρίζονται θα ήθελες να είσαι στη θέση τους. Ξέρεις όμως ότι αυτό δε γίνεται γιατί εσύ δεν έχεις καμιά ουσιαστική φίλη. Πόσο θα ήθελες να μπορείς κι εσύ να μιλήσεις σε κάποιον για τα πιο ένοχα μυστικά σου, να ζητήσεις συμβουλές, να γύρεις στο ώμο της κολλητής σου και να ξεσπάσεις σε λυγμούς επειδή πάλι τσακώθηκες με τον αγαπημένο σου;
Έχεις όλη την καλή πρόθεση να αποκτήσεις φίλους, ωστόσο δεν μπορείς να καταλάβεις πως έχουν έρθει έτσι τα πράγματα. Είσαι τόσο τέρας και κανείς δεν μπορεί να σταθεί δίπλα σου ή κάτι κάνεις λάθος; Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και θα δεις ότι όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο.
Όπως θα διάβασες στο Α μέρος του άρθρου η θετική ενέργεια, η προσφορά βοήθειας, και η γενναιοδωρία σου είναι αναμφισβήτητα σύμμαχοί σου για την απόκτηση φίλων ενώ λίγη προσοχή στον τρόπο με τον οποίον προσεγγίζεις και συμπεριφέρεσαι στους άλλους θα σε βοηθήσει να γίνεις η φίλη - μαγνήτης!
Πως όμως οι καλοί τρόποι και τα κοπλιμέντα σε βοηθούν να αποκτήσεις φίλους; Ισχύει ότι το κουτσομπολιό μπορεί να αποβεί μοιραίο και να τερματίσει μια φιλία και ποια είναι η χρυσή συνταγή για να γίνεις αρεστή; Μάθε τα επόμενα 7 βήματα που σε φέρνουν πιο κοντά στον στόχο σου!
9. Να έχεις καλούς τρόπους
Όσο περίεργο και αν σου φαίνεται οι καλοί τρόποι σε βοηθούν να γίνεις αρεστή. Σκέψου πόσο ενοχλητικό σου είναι να ακούς κάποιον να μιλά δυνατά στο τηλέφωνο, να χασμουριέται με το στόμα ορθάνοιχτο ή να σου μιλά με το στόμα μπουκωμένο και να φοβάσαι μην εκσφενδονιστεί η πατάτα με την κέτσαπ πάνω στο καινούριο φόρεμά σου. Το ίδιο επίφοβο είναι επίσης το να πεις κάτι που ενδεχομένως θα θεωρηθεί ρατσιστικό, σεξιστικό ή ομοφοβικό. Σκέψου για παράδειγμα πόσο άσχημα θα νιώσεις και πόσο αντιπαθής θα γίνεις αν μέσα σε μια παρέα αναφέρεις κάτι άσχημο για τους αλλοδαπούς ή τους ομοφιλόφιλους και κάποιος από την παρέα ανήκει σε αυτές τις κατηγορίες;
Πολύ σημαντικό επίσης είναι να λες ευχαριστώ κάθε φορά που κάποιος κάνει κάτι για εσένα. Δεν έχει σημασία πόσο μικρό ή ασήμαντο φαίνεται.
Προσπάθησε επίσης να δείχνεις καλή θέληση. Αν για παράδειγμα περιμένεις το ασανσέρ και εκείνη τη στιγμή πλησιάζει η συνομήλικη γειτόνισσα σου μη βιαστείς να κλείσεις την πόρτα και να πατήσεις το κουμπί του ορόφου όπου μένεις. Δώσε της προτεραιότητα ή κράτησε την πόρτα ανοιχτή για να περάσει κι αυτή. Το να συμπεριφέρεσαι στους άλλους όπως θέλεις να σου φέρονται είναι το κλειδί για την επιτυχία και στην περίπτωση της φιλίας.
10. Μην απομονώνεσαι
Η δουλειά τρώει τον αφέντη και μάλλον το ίδιο κάνει και με εσένα. Σίγουρα με τα ωράρια εργασίας σου και τις υποχρεώσεις είναι δύσκολο να βρεις ελεύθερο χρόνο και είσαι συνεχώς απασχολημένη. Συχνά αμελείς να συναντηθείς με τους φίλους και γνωστούς ενώ κάθε φορά που σε καλούν τους στήνεις και μετά απολογείσαι δια τηλεφώνου. Όμως, οι φιλίες δεν χτίζονται από το τηλέφωνο. Όταν κάποιος σε καλεί σε ένα πάρτι ή κάποιο γεύμα μην προσπαθείς να βρεις δικαιολογία για να το αποφύγεις. Δεν χρειάζεται να αποδέχεσαι κάθε πρόσκληση αλλά αν η μια άρνηση ακολουθεί την άλλη οι γνωστοί σου θα σταματήσουν να σου ζητούν να βγείτε και να κάνετε πράγματα μαζί με αποτέλεσμα να απομονωθείς.
11. Μην επιμένεις χωρίς ανταπόκριση
Καθημερινά προτείνεις στη συνάδελφό σου να βγείτε για καφέ μετά τη δουλειά αλλά πάντα έχει έτοιμη μια δικαιολογία και κάθε φορά που την καλείς στο κινητό δεν απαντά ή είναι πολύ απασχολημένη για να σου μιλήσει. Ωστόσο, την επόμενη ημέρα μαθαίνεις ότι βγήκε για ψώνια και πήγε για καφέ με άλλη παρέα. Εχεις σκεφτεί μήπως προσπαθεί να σε αποφύγει ευγενικά;
Εάν κάποιος δεν απαντάει στα τηλεφωνήματά σου και δεν επιδιώκει την επικοινωνία μαζί σου τότε ίσως ήρθε η ώρα να χαλαρώσεις. Η πίεση δεν φέρνει πάντοτε θετικά αποτελέσματα. Αν κάποιος σου δείχνει ότι η εμμονή σου να βρεθείτε τον πνίγει άσε του χώρο και χρόνο να «αναπνεύσει» και να σκεφτεί. Όταν το επιθυμήσει θα κάνει την επόμενη κίνηση. Αν πάλι αδιαφορήσει μην στενοχωρηθείς, θα υπάρξουν πολλοί άνθρωποι που δίχως πίεση θα επιδιώξουν να κερδίσουν την φιλία σου.
12. Μην ξεχνάς την υγιεινή
Μπορεί να ακούγεται ανόητο, αλλά το να είσαι πάντοτε καθαρή και φρεσκολουσμένη σε βοηθά να γίνεσαι συμπαθής. Μην ξεχνάς να κάνεις συχνά μπάνιο, να βουρτσίζεις τα δόντια σου και να φοράς καθαρά ρούχα. Σε κανέναν μας δεν αρέσει να μυρίζει άσχημα ο συνομιλητής μας. Είναι άλλωστε δυνατό να γίνεις αρεστή στους άλλους όταν δεν προσέχεις εσύ η ίδια τον εαυτό σου;
Το να καλλωπίζεσαι ανεβάζει τη ψυχολογία σου και προδιαθέτει θετικά τους άλλους. Ωστόσο μη το παρακάνεις. Η υπερβολή φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Πρόσεξε για παράδειγμα την ποσότητα του αρώματος που θα βάλεις. Αν λουστείς με το μπουκάλι της κολόνιας το πιο πιθανό είναι όλοι να σε αποφεύγουν διότι δεν θα αντέχουν την έντονη μυρωδιά.
13. Κάνε κοπλιμέντα (με μέτρο)
Ολοι χρειαζόμαστε να μας επαινούν και να μας λένε μια καλή κουβέντα, κάτι που μας δίνει δύναμη και αυτοπεποίθηση. Αν για παράδειγμα σου αρέσει το νέο χτένισμα της συναδέλφου ή της συμφοιτήτριας σου εκδήλωσε το θαυμασμό σου. Οι φιλοφρονήσεις, όταν γίνονται με μέτρο και ειλικρίνεια βοηθούν στο να χτιστούν οι βάσεις για μια φιλία καθώς όλοι ζητάμε να συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους που μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα.
14. Μην κουτσομπολεύεις ασταμάτητα
«Έμαθες τι έκανε η Λένα; Σου είπα για το καινούριο αμόρε της Μαρίας; Ο Πέτρος μου αποκάλυψε ότι…»
Μέρος της φιλίας είναι και να συζητάς για τους ανθρώπους που από κοινού γνωρίζεις με μια φίλη, πρόσεξε μόνο μην πέσεις στην παγίδα να κουτσομπολευεις συνεχώς τους γύρω σου γιατί θα γυρίσει μπούμερανγκ. Εάν είσαι «πρακτορείο ειδήσεων» και συνεχώς αποκαλύπτεις τα μυστικά των άλλων κανένας δε θα μπορέσει να σε εμπιστευτεί και θα σε κρατούν όλοι σε απόσταση.
15. Να είσαι ο εαυτός σου
Μην προσποιείσαι για να αποκτήσεις φιλίες. Η διαφορετικότητα και η αυθεντικότητα είναι το ζητούμενο. Για να γίνεις συμπαθής δε χρειάζεται να είσαι πλούσια ούτε κωμική. Δεν είναι απαραίτητο να είσαι όμορφη ούτε εύγλωττη. Το μόνο που απαιτείται είναι να είσαι φιλική και να εκπέμπεις θετική ενέργεια κάνοντας τους ανθρώπους να νιώθουν όμορφα όταν είναι μαζί σου.
Τέλος να θυμάσαι ότι δεν υπάρχει η χρυσή συνταγή για να γίνεις αρεστή. Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να προσπαθήσεις σκληρά για να αποκτήσεις φίλους καθώς δεν μπορείς και δεν χρειάζεται να αναγκάσεις κάποιον να σε αποδεχτεί και να έρθει κοντά σου. Αντίθετα, οι φιλίες χτίζονται σταδιακά και δίχως μεγάλη προσπάθεια…
Από τη Δήμητρα Γκούντρα