15 χρόνια SΑΤC: τι μας δίδαξε για τον έρωτα(No1)

06.06.2013
6 Ιουνίου 1998: το πρώτο επεισόδιο του "Sex and the City" είναι γεγονός στην Αμερική και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως 15 ολόκληρα χρόνια μετά, θα μιλούσαμε ακόμα για τη σειρά φαινόμενο που διαμόρφωσε τη σεξουαλική νοοτροπία των γυναικών σε όλο τον πλανήτη.

Από την Κατερίνα Πατούλια

Πολύ πριν τις 2 αμφιλεγόμενες ταινίες του Sex and the City (που ας το παραδεχτούμε έγιναν για τα λεφτά και για να ταξιδέψουν οι πρωταγωνίστριες μέχρι το Μεξικό – ταινία πρώτη – και το Άμπου Ντάμπι – ταινία δεύτερη-), υπήρξε αυτή η σειρά σύμβολο που σαν σήμερα έκανε την πρεμιέρα της στην Αμερική.

Εμείς τα ελληνάκια Sex and the city κοριτσόπουλα, αγαπάμε να βλέπουμε σε χιλιοστή επανάληψη τη σειρά αυτή που άλλαξε τη νοοτροπία απέναντι στον έρωτα και τις σχέσεις και έκανε τις γυναίκες σε όλο τον πλανήτη να μιλήσουν ανοιχτά για θέματα που μέχρι τότε θεωρούνταν ταμπού.

Σίγουρα, η επιρροή της σειράς στη μόδα ήταν μεγάλη αλλά επειδή πολλές πιστωτικές φούσκωσαν για να αποκτήσουμε εκείνα τα γοβάκια Blanik, Louboutin και Jimmy Choo, ας μιλήσουμε για όσα μας δίδαξε η Κάρι, η Σαμάνθα, η Μιράντα και η (αγαπημένη μου) Σάρλοτ περί έρωτος και σεξ.τά και για να ταξιδέψουν οι πρωταγωνίστριες μέχρι το Μεξικό – ταινία πρώτη – και το Άμπου Ντάμπι – ταινία δεύτερη-), υπήρξε αυτή η σειρά σύμβολο που σαν σήμερα έκανε την πρεμιέρα της στην Αμερική.

1. Αχ αγάπη!

Στις μέρες μας, υπάρχουν τόσες σχέσεις κενές που ψάχνεις την αγάπη με το μικροσκόπιο. Η αγάπη που έψαχνε η Κάρι από τη δεκαετία του 90, ήταν αυτή που κάθε γυναίκα θα έπρεπε να ψάχνει. Ο μονόλογός της απέναντι στο Ρώσσο, απλά σου κόβει την ανάσα. Γιατί εκείνος μπορεί να φαινόταν μοναδικός αλλά δεν ήταν ο Ένας.

I’m looking for love. Real love. Ridiculous, inconvenient, consuming, can’t-live-without-each-other love.” (Ψάχνω για την αγάπη, την αληθινή αγάπη, την γελοία αγάπη, την ασυμβίβαστη, την αγάπη που σε κάνει να μην μπορείς να ζήσεις μακριά του)!

Φυσικά, οι σκέψεις της Κάρι περί σχέσεων συνοψίζονται ιδανικά στα κάτωθι:

Αργότερα εκείνη τη μέρα, άρχισα να σκέφτομαι για τις σχέσεις. Υπάρχουν εκείνες οι οποίες σου βγάζουν κάτι φρέσκο και εξωτικό, εκείνες που μοιάζουν παλιές και τόσο γνώριμες, εκείνες που δημιουργούν τόσα ερωτήματα, εκείνες που φέρνουν κάτι απρόσμενο, εκείνες που σε πάνε μακριά από εκεί που ξεκίνησες κι εκείνες που σε φέρνουν πίσω. Η πιο ιδιαίτερη και συγκλονιστική σχέση όμως, είναι αυτή που έχεις με τον εαυτό σου. Κι αν βρεις κάποιον να αγαπήσεις και να αγαπήσει αυτό που αγαπάς κι εσύ σε σένα, είναι απλά υπέροχο.

2. Ο έρωτας της ζωής σου δεν χρειάζεται να έχει χαρακτηριστικά Μπραντ Πιτ:

Είσαι κι εσύ ένα ψώνιο, θύμα της εξωτερικής εμφάνισης, παραδέξου το! Έψαχνες πάντα τύπους ωραίους για να λες, ''βρε μας κοιτάζουν όλοι όπου πάμε''. Η Σάρλοτ με τον άχαρο Χάρι της, απέδειξε πόσο ωραίο είναι να σε θαυμάζουν όλοι επειδή αγαπάς κι αγαπιέσαι από έναν άνθρωπο. Στον πρώτο της γάμο με τον υποτιθέμενο πρίγκιπα του παραμυθιού Τρέι Μακ Ντούγκαλ τα είχε θεωρητικά όλα (λεφτά, έναν ωραίο άντρα, μια άνετη ζωή, έναν υπέροχο γάμο) αλλά αυτό το κάτι έλειπε. Όταν γνώρισε τον Χάρι, η Σάρλοτ κατάλαβε τι θα πει πραγματική αγάπη.

Στην δεύτερη γαμήλια τελετή, δεν πήγαν όλα ρολόι -από τα πιο χιουμοριστικά επεισόδια – αλλά τι σημασία έχει αφού η φράση παραμένει μία. Τhe worst the weddding, the better the marriage, δηλαδή, ακόμα κι αν όλα πάνε στραβά στην τελετή του γάμου, η γαμήλια ζωή θα κυλήσει πολύ πιο ωραία.

3. Ποτέ μην χωρίσεις κάποιον με σημείωμα (+ πως φαίνεται αν έχεις μια καλή σχέση)!

Η σχέση της Κάρι Μπράντσο με τον Μπέργκερ κράτησε λίγο. Κι όμως, η ύπαρξη της άνοιξε ένα ολόκληρο κεφάλαιο περί σχέσεων στο Sex and the City. Ο τρόπος που ο Μπέργκερ χώρισε την Κάρι (με ένα σημείωμα post it στον υπολογιστή) αποδεικνύει πως ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσεις μια σχέση είναι ευθέως και ειλικρινά. Στο ίδιο κεφάλαιο του Μπέργκερ, μαθαίνουμε πως πρέπει να είναι μια καλή σχέση. Μια καλή σχέση, σε κάνει να χαμογελάς υποστηρίζει η Σαμάνθα κι έχει δίκιο!

4. Ο Big υπάρχει! Αυτός μας οδηγεί!

Κάθε γυναίκα θα συναντήσει στη ζωή της έναν Mr Big, ένα μεγάλο έρωτα με τον οποίο θα περάσει δια πυρός και σιδήρου. Δεν μπορούμε καν να μετρήσουμε πόσες απογοητεύσεις, χωρισμούς, επανασυνδέσεις είχε η Κάρι με τον Μεγάλο.

Το γεγονός είναι πως αυτός ο Big υπήρχε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού της, όποια σχέση κι αν έκανε, όσο κοντά κι αν βρισκόταν στον γάμο. Κάποιες γυναίκες, θα κυνηγήσουν τον Μεγάλο Έρωτα και θα κυνηγηθούν από αυτόν, κάποιες απλά θα τον συναντήσουν και θα βολευτούν και με τον τυχαίο έρωτα. Η άποψη της Μπράντσο επί του θέματος είναι σαφής:

''Some people are settling down, some people are settling and some people refuse to settle for anything less than butterflies.'' (Κάποιοι άνθρωποι συμβιβάζονται αλλά κάποιοι αρνούνται να συμβιβαστούν με τίποτα λιγότερο από τις πεταλούδες, αυτό το σκίρτιμα που κάνει η καρδιά σου, όταν αγαπάς, σαν πεταλούδες να πετάνε!)

Πάντως, μην περιμένεις εύκολη ζωή, άπαξ και μπλέξεις στα δίχτυα του Big! Θα πονέσεις, θα ματώσεις, θα τον ψάξεις στο Παρίσι, θα σου φύγει για τη Νάπα, θα τον δεις με άλλη, θα τον δεις να παντρεύεται άλλη, θα πιστέψεις πως τον ξεπέρασες, θα πιστεύψεις πως μπορείτε να είστε και φίλη αλλά μπούρδες... εκεί θα γυρνάς.

Σε όλο αυτό το μπλέξιμο με τον μεγάλο έρωτα που σε παιδεύει, πολλές φορές θα νιώσεις σαν την Μπάρμπαρα Στρέιζαντ στο "Τhe Way we were"! Εκείνος Ρόμπερτ Ρέντφορντ, εκείνη η Κέιτι!

5. Κεφάλαιο Έινταν:ο υπέροχος, κύριος πρώην μου:

Ο Έινταν, ο πρώην της Κάρι που κάθε γυναίκα θα έχει στη ζωή της. Ο υπέροχος αυτός πρώην που θα βρεθείς μαζί του λίγο πριν το γάμο, που θα είναι τόσο καλός για να είναι αληθινός, που θα ήθελες τόσο πολύ να είναι αυτός ο Ένας, θα γίνει η σχέση που θα θυμάσαι πάντα με αγάπη, με λίγο παράπονο για όσα εσύ δεν μπόρεσες να κάνεις και θα απορήσεις, γιατί δεν είναι τόσο εύκολες οι σχέσεις και γιατί δεν μπορείς να αγαπάς αυτούς που σε αγαπάνε, αλλά πέφτεις πάντα σε τέτοιους μ*λ*κ*ς.

6. Απιστία: θεός να μας φυλάξει!

Σε κάθε περίπτωση απιστίας στο Sex and the City, οι επιπτώσεις σε εκείνον/ εκείνη που την έπραττε, ήταν επώδυνες. Από ένα φιλί μέχρι μια εξωσυζυγική συνεύρεση, το SATC δηλώνει κατά του ξενοκοιτάγματος.

Η Κάρι απιστεί με τον Μπιγκ (όντα παντρεμένο) σε βάρος του Έινταν: αμέσως μετά, χάνει τον Έινταν και μπλέκει με 500 άντρες- σωστά φρικιά!

Ο Στιβ απατά τη Μιράντα: και η ζωή τους γίνεται κόλαση.

Η Κάρι φιλάει τον Έινταν στο Άμπου Ντάμπι και λιώνει στις τύψεις.

ο Ρίτσαρντ απατά την Σαμάνθα και αυτή καταλαβαίνει πόσο πόνο κρύβει ο έρωτας.

Ο Big απατά τη Νατάσα, η Νατάσα πέφτει σπάει τα δόντια της και η Κάρι τον χωρίζει οριστικά (περίπου!) με το μεγαλειώδες "we are so over, we need a new word for over'

Mείνε συντονισμένη για το μέρος Β αλλά και για το άρθρο "Τι μας δίδαξε το Sex and the City για το σεξ"!