Όταν ξεκινάς μια καινούργια σχέση, όλα μοιάζουν ροζ. Έρωτας, ενθουσιασμός, πεταλούδες στο στομάχι. Κάθε μήνυμα, κάθε ραντεβού, κάθε αγκαλιά έχει κάτι μαγικό. Μέχρι που… γίνεται ο πρώτος καυγάς. Και τότε όλα αλλάζουν.
Ο πρώτος καυγάς είναι πάντα ο πιο δύσκολος. Όχι γιατί είναι απαραίτητα σοβαρός, συνήθως γίνεται για ασήμαντη αφορμή, αλλά γιατί είναι ο πρώτος. Δεν έχεις μέτρο σύγκρισης και αρχίζεις να έχεις και αμφιβολίες. Ξαφνικά βλέπεις μια πλευρά του άλλου που δεν ήξερες. Και το ίδιο βλέπει και εκείνος σε εσένα. Μπορεί να νιώσεις θυμό, αμηχανία, άγχος, ακόμα και να αρχίσεις να αναρωτιέσαι: "Είναι όντως αυτός ο κατάλληλος για μένα;"
Μην ανησυχείς. Ένας τσακωμός δεν σημαίνει ότι το διαλύσατε. Ο καυγάς δεν είναι το τέλος, αντιθέτως πολλές φορές μπορεί να είναι η αρχή για κάτι πιο ώριμο και βαθύ.
Γιατί καυγαδίσατε;
Εδώ χωράνε πολλές απαντήσεις στην ερώτηση. Γιατί μαθαίνετε ακόμα ο ένας τον άλλον. Γιατί έχετε διαφορετικές ανάγκες ή τρόπους επικοινωνίας. Γιατί κάποιος ένιωσε ότι δεν ακούστηκε ή δεν έγινε σεβαστός.
Όλα αυτά είναι φυσιολογικά. Δεν υπάρχει "τέλεια" σχέση χωρίς καθόλου διαφωνίες. Το θέμα είναι πώς διαχειρίζεσαι τη σύγκρουση.
Πώς να διαχειριστείς τον πρώτο καυγά χωρίς... αιματοχυσία
1. Πάρε ανάσα πριν μιλήσεις
Μην απαντάς πάνω στα νεύρα σου. Κάνε μια παύση, λίγη σιωπή, ακόμα και ένα μικρό διάλειμμα μπορούν να αποτρέψουν να εκστομίσεις σκληρά λόγια που δεν εννοείς πραγματικά.
2. Μίλα με το “εγώ” και όχι με το “εσύ”
Αντί να πεις “Εσύ ποτέ δεν με ακούς!”, δοκίμασε: “Νιώθω ότι δεν με ακούς και αυτό με στενοχωρεί.”
Έτσι δεν νιώθει κι ο άλλος οτι κάνεις επίθεση και κουνάς το δάχτυλο, αλλά εκφράζεις το δικό σου συναίσθημα στην κατάσταση.
3. Άκου πραγματικά
Μη σκέφτεσαι τι θα απαντήσεις όσο μιλάει ο άλλος. Άκου σε τον. Δείξε ενδιαφέρον. Ρώτα. Αυτό δείχνει σεβασμό και ωριμότητα.
4. Μην ψάχνεις πώς θα “κερδίσεις”
Δεν είναι διαγωνισμός. Σχέση σημαίνει να προσπαθείτε μαζί. Αν ο ένας “κερδίσει” και ο άλλος πληγωθεί, τότε χάνετε και οι δύο.
5. Αναγνωρίστε το πρόβλημα, όχι μόνο τα λόγια
Μπορεί να μαλώσατε γιατί δεν απάντησε σε ένα μήνυμα, αλλά το θέμα να είναι η ανασφάλεια ή η ανάγκη για επιβεβαίωση. Πήγαινε βαθύτερα.
6. Μη φοβηθείς να ζητήσεις συγγνώμη
Η συγγνώμη δεν σε κάνει αδύναμη. Σε κάνει γενναία. Αν καταλάβεις ότι κάτι είπες ή έκανες λάθος, πες το. Κερδίζεις σε εκτίμηση.
Η επόμενη μέρα
Μετά από έναν καυγά, είναι σημαντικό να:
Συζητήσετε τι μάθατε από αυτόν.
Ξαναβρείτε τη σύνδεσή σας έστω και με ένα απλό “Θες να πάμε μια βόλτα;”
Μην κρατάτε κακία, αλλά αφήστε χώρο για επανεκκίνηση.
Κάθε σχέση έχει τις δοκιμασίες της. Ο πρώτος καυγάς είναι απλώς μία από αυτές. Αν τον διαχειριστείτε με αγάπη, υπομονή και σεβασμό, μπορεί να σας φέρει πιο κοντά κι όχι να σας χωρίσει.
Άλλωστε, οι δυνατές σχέσεις δεν είναι εκείνες που δεν μαλώνουν, αλλά εκείνες που ξέρουν πώς να αγαπιούνται και μετά από έναν καυγά.