Tάξη στην αταξία φαίνεται ότι επιχειρεί να βάλει η EBU στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision μετά το περσινό μπάχαλο που έφερε η πολιτικοποίηση του διαγωνισμού από τους ίδιους του διαγωνιζόμενους με φόντο όχι μόνο τον πόλεμο στην Παλαιστίνη αλλά και τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Έτσι φέτος θα ισχύσουν αυστηρότεροι κανονισμοι΄ αρχικά σε σχέση με τη χρήση σημαιών από τους καλλιτέχνες στην σκηνή του διαγωνισμού.
Οι διοργανωτές αποφάσισαν πως οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να εμφανίζονται μόνο με την επίσημη σημαία της χώρας τους και όχι άλλες σημαίες όπως του Pride, της Παλαιστίνης ή οποιαδήποτε άλλη με πολιτικό ή κοινωνικό μήνυμα.
Η απαγόρευση αυτή ισχύει για τους διαγωνιζόμενους και για άλλες επίσημες εκδηλώσεις του θεσμού πέρα από την σκηνή, όπως το Green Room, το Eurovision Village ή η τελετή έναρξης. Μάλιστα, η ίδια η διοργανώτρια αρχή θα δώσει στους συμμετέχοντες τη σημαία της χώρας τους με την οποία θα παρουσιαστούν.
Το κοινό βέβαια που θα βρεθεί στην St. Jakobshalle arena εξαιρείται αυτού και έχει τη δυνατότητα να φέρει οποιαδήποτε σημαία επιθυμεί και την παλαιστινιακή, αρκεί να μην παραβιάζει τη νομοθεσία της Ελβετίας, όπως σύμβολα μίσους, βίας ή τρομοκρατικών οργανώσεων.
Όσοι καλλιτέχνες παραβούν τους κανόνες, ενδέχεται να υποστούν σοβαρές κυρώσεις αν και πάλι η EBU άφησε το θέμα φλου χωρίς να κατονομάζει ποιες θα είναι οι συνέπειες.
Από την πλευρά της, η EBU επισημαίνει πως σκοπός των αλλαγών είναι να διασφαλιστεί μια ισορροπία ανάμεσα στην ελευθερία έκφρασης και τη σαφήνεια των κανόνων για τις αποστολές των χωρών.
Το κοινό, από την άλλη, αν παραβιάσει τους κανόνες ή φέρει σημαίες που παραβιάζουν τη νομοθεσία, μπορεί να απομακρυνθεί από το χώρο χωρίς αποζημίωση.
Οι υπόλοιπες αλλαγές που θα κάνουν τη διαφορά
Η EBU προχώρησε και σε άλλες αλλαγές που αφορούν το wellbeing των καλλιτεχνών όπως ανακοίνωσε και μάλιστα δημιούργησε θέση παραγωγού Welfare για να διασφαλίσει ότι οι καλλιτέχνες και το προσωπικό του διαγωνισμού είναι ασφαλείς, χαίρουν σεβασμού και υποστήριξης. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα επιτρέπεται η κινηματογράφιση σε χώρους κλειδιά όπου κυκλοφορούν οι καλλιτέχνες για να διασφαλιστεί η ιδιωτικότητά τους κατά την προετοιμασία, θα υπάρχουν περισσότερες πρόβες κεκλεισμένων των θυρών και μεγαλύτερη ευελιξία στο πρόγραμμα των προβών για να μπορούν να ξεκουράζονται.
Παράλληλα, για πρώτη φορά εδώ και 69 χρόνια όπως θα ακούσετε στο ρεπορτάζ του Πρωινού δεν θα υπάρξουν συνεντεύξεις Τύπου όπως έγιναν πέρσι όπου έγινε viral το χασμουρητό της Μαρίνας Σάττι.