Το πιάσιμο στην πλάτη συνήθως είναι αποτέλεσμα προβλημάτων στους μυς και τους συνδέσμους εξαιτίας καταπόνησης τους. Η κακή στάση του σώματος έχει ως αποτέλεσμα την καταπόνηση διαφόρων περιοχών της σπονδυλικής μας στήλης, με αποτέλεσμα - μεταξύ άλλων - την πονεμένη πλάτη.
Άλλωστε, σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί ήδη να υπάρχει κάποια αλλιίωση στην σπονδυλική μας στήλη, που έχει προέλθει από λάθος στάση του σώματος από την παιδική ηλικία. Η κύφωση ή σκολίωση για παράδειγμα αποτελούν παραμόρφωση της σπονδυλικής μας στήλης που συχνά οδηγεί σε έντονο πόνο στην πλάτη.
Τι να κάνεις για να γλιτώσεις από τον πόνο;
- Στάσου σωστά και βρες την υγεία σου! Μη ξεχνάς να κρατάς ίσια την σπονδυλική σου στήλη, δίχως να καμπουριάζεις και να κρατάς τους ώμους χαλαρούς και τον αυχένα ελάχιστα γερμένο προς τα μπρος.
- Πες όχι στο μαλακό στρώμα και αγόρασε ένα μέτριο ή σκληρό ορθοπεδικό. Μπορεί να σου αρέσει αν βουλιάζεις μέσα σε ένα άκρως μαλακό στρωματάκι, κάτι τέτοιο όμως είναι "θάνατος" για τη μέση σου.
Κι αν σε πιάσει; Πώς θα ανακουφιστείς;
- Προμηθεύσουν ένα μαξιλαράκι και τοποθέτησέ το πίσω από τη μέση σου κάθε φορά που κάθεσαι στο αυτοκίνητο ή σε μια πολυθρόνα. Το μαξιλαρι θα σε βοηθήσει να καθήσεις σωστά μειώνοντας τους πόνους στην πλάτη.
- Η γιόγκα κι άλλες χαλαρωτικές ασκήσεις έχει επίσης αποδειχτεί πως είναι ευεργετικές για τους πόνους της πλάτης. Το μασαζ επίσης μπορεί να βοηθήσει!
- Ξεκουράσου κάνει καλό. Μπορείς να ξαπλώσεις είτε ανάσκελα ή στο πλάι με τα γόνατα λυγισμένα, στάση που αποδεδειγμένα ανακουφίζει από τους πόνους της πλάτης.
- Δοκίμασε να βάλεις έμπλαστρο. Θα σε ανακουφίσει.
- Αν δε δεις αποτέλεσμα με τις παραπάνω μεθόδους, επισκέψου το γιατρό σου που είναι και ο μόνος αρμόδιος. Με αγωγή παυσιπόνων, αντιφλεγμονώδων ή άλλων σκευσμάτων που θα σου συνταγογραφήσει σύντομα θα γίνεις... περδίκι!