Μπορούν τα προϊόντα skincare με νευροπεπτίδια να αντικαταστήσουν το Botox;

Μπορούν τα προϊόντα skincare με νευροπεπτίδια να αντικαταστήσουν το Botox;
ΠΗΓΗ:@sophiess
Άραγε μπορούμε να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα;

Πρόσφατα, τα προϊόντα με πεπτίδια έχουν γίνει must στη φροντίδα του δέρματος. Δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά η φρενίτιδα γύρω από τα νευροπεπτίδια (μια ειδική κατηγορία πεπτιδίων) έχει ανέβει κατακόρυφα το 2024. Αν έχεις παρατηρήσει αυτά τα προϊόντα σε κρέμες, ορούς και μάσκες, μάλλον έχεις ακούσει να τα προμοτάρουν σαν «το φυσικό Botox». Αλλά αλήθεια, μπορούν να κάνουν αυτό που υπόσχονται;

Τι είναι τα νευροπεπτίδια;

Τα νευροπεπτίδια είναι μικρές αλυσίδες αμινοξέων που λειτουργούν σαν «χημικοί αγγελιοφόροι» στο σώμα. Όταν τα εφαρμόζεις στο δέρμα, μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέος, αυτά που κρατούν το δέρμα σφριγηλό και λαμπερό. Για αυτό και πολλά brands τα διαφημίζουν ως φυσική εναλλακτική στο Botox.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι κάποια νευροπεπτίδια ίσως να επιβραδύνουν την απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών που προκαλούν τις μυϊκές συσπάσεις, προσφέροντας έτσι ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με εκείνο του Botox. Αλλά η διαφορά μεταξύ ενός ορού και μιας ισχυρής ενέσιμης θεραπείας είναι μεγάλη.

Πώς δρουν τα νευροπεπτίδια;

Τα πιο αποτελεσματικά νευροπεπτίδια που θα βρεις σε προϊόντα περιποίησης είναι το Matrixyl, η Argireline και κάποια άλλα ολιγοπεπτίδια και τετραπεπτίδια. Κάθε ένα από αυτά έχει τη δική του αποστολή, από την ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου, μέχρι την προστασία από τη φθορά που προκαλεί ο ήλιος.

Όμως, το αν αυτά τα νευροπεπτίδια μπορούν πραγματικά να διεισδύσουν αρκετά βαθιά στο δέρμα για να κάνουν ό,τι υπόσχονται, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Δεν είναι όλα τα προϊόντα το ίδιο αποτελεσματικά, οπότε είναι καλό να συμβουλευτείς έναν δερματολόγο για να βρεις αυτό που θα δουλέψει για σένα.

Τα οφέλη των νευροπεπτιδίων

Τα νευροπεπτίδια έχουν τη φήμη ότι ενισχύουν το κολλαγόνο και βοηθούν το δέρμα να φαίνεται πιο νεανικό. Κάποια από αυτά μάλιστα μπορούν να μειώσουν την ενόχληση μετά από δερματολογικές επεμβάσεις, όπως microneedling ή θεραπείες με λέιζερ. Μειώνουν το πρήξιμο, την ερυθρότητα και τη δυσφορία που μπορεί να νιώσεις μετά από τέτοιες διαδικασίες.

Μπορούν πραγματικά να μιμηθούν το botox;

Η απάντηση είναι απλή: όχι ακριβώς. Θα ήταν φοβερό αν μια κρέμα μπορούσε να παγώσει τους μύες του προσώπου σου όπως το Botox, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό. Η βοτουλινική τοξίνη, το βασικό συστατικό του Botox, σταματά την επικοινωνία μεταξύ των νεύρων και των μυών, κάνοντάς τους να χαλαρώσουν και να μην συσπώνται. Ναι, υπάρχουν νευροπεπτίδια, όπως η Argireline, που υπόσχονται κάτι παρόμοιο, αλλά δεν θα δεις τα ίδια εντυπωσιακά και μακροχρόνια αποτελέσματα.

Παρόλα αυτά, αν χρησιμοποιήσεις προϊόντα με νευροπεπτίδια σε συνδυασμό με Botox, μπορεί να δεις μια μικρή βελτίωση στο συνολικό αποτέλεσμα. Βοηθούν το δέρμα να παράγει περισσότερο κολλαγόνο, ενισχύοντας την αντιγηραντική δράση.

Τι να κρατήσεις

Τα προϊόντα με νευροπεπτίδια δεν θα αντικαταστήσουν το Botox, αλλά μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση του δέρματός σου και να προσφέρουν κάποια αντιγηραντική δράση. Αν σε ενδιαφέρει να τα δοκιμάσεις, είναι καλύτερο να ζητήσεις τη γνώμη ενός ειδικού, ώστε να επιλέξεις το σωστό προϊόν για τις ανάγκες σου.

Τελευταία τροποποίηση στις 20.10.2024 - 01:34