Γλυκολικό οξύ VS Σαλικυλικό οξύ: Ποιά είναι η διαφορά και πώς να τα εντάξεις στην skincare ρουτίνα σου

Γλυκολικό οξύ VS Σαλικυλικό οξύ: Ποιά είναι η διαφορά και πώς να τα εντάξεις στην skincare ρουτίνα σου
ΠΗΓΗ:PEXELS
Συν ποιά είναι τα οφέλη και τι παρενέργειες μπορούν να προκαλέσουν στην επιδερμίδα σου.

Η σκέψη της χρήσης οξέων στην περιποίηση της επιδερμίδας μπορεί αρχικά να ακούγεται κάπως δύσκολη, αλλά το σαλικυλικό οξύ και το γλυκολικό οξύ μπορούν να κάνουν θαύματα για το δέρμα σας, οπότε ίσως θέλετε να τους δώσετε μια ευκαιρία. Και τα δύο είναι εξαιρετικά απολεπιστικά, αλλά μπορεί να τα χρησιμοποιήσετε για διαφορετικούς λόγους.

Το γλυκολικό οξύ τείνει να είναι υπέροχο για την επιφάνεια, βοηθώντας στην ξηρότητα, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα, αντιμετωπίζοντας τις λεπτές γραμμές και βελτιώνοντας τη λάμψη της επιδερμίδας σας. Εν τω μεταξύ, το σαλικυλικό οξύ βοηθάει στον καθαρισμό των πόρων, στη μείωση εμφάνισης της λιπαρότητας και στη θεραπεία της ακμής. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ακόμα και τα δύο, ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος τους. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για το γλυκολικό και το σαλικυλικό οξύ, από τη διαφορά μεταξύ τους μέχρι τα οφέλη και τον τρόπο ενσωμάτωσής τους στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματος σας.

Τι είναι το γλυκολικό οξύ;

Το γλυκολικό οξύ είναι ένας τύπος άλφα υδροξυοξέος (AHA), μια ομάδα φυσικών οξέων που προέρχονται από φυτά και ζώα και χρησιμοποιούνται συνήθως για δερματικά προβλήματα όπως ακμή, ξηρότητα και γήρανση του δέρματος. Λόγω της επιβράδυνσης του φυσικού κύκλου των κυττάρων του δέρματος, καθώς μεγαλώνετε, τα νεκρά κύτταρα μπορούν να συσσωρευτούν, κάνοντας την επιδερμίδα σας να φαίνεται πιο θαμπή. Μπορείτε να εφαρμόσετε γλυκολικό οξύ για να απολεπίσετε και να αφαιρέσετε τα ανώτερα στρώματα των νεκρών κυττάρων, επιτρέποντας στο δέρμα σας να δημιουργήσει νέα κύτταρα.

oroi 1 df009

Να έχετε στο μυαλό σας το γλυκολικό οξύ ως ένα ελαφρύ, ήπιο χημικό πίλινγκ. Έχει την ιδιότητα να χαρίζει φως και λάμψη στο δέρμα και μπορεί να βοηθήσει στην αφαίρεση επιφανειακής χρωστικής από βλάβες που προκαλεί ο ήλιος στο πρόσωπό σας, καθώς και να μειώσει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών.

Τι είναι το σαλικυλικό οξύ;

Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα βήτα υδροξυοξύ (BHA) που χρησιμοποιείται για πάνω από 2.000 χρόνια για να απολεπίσει με χημικά συστατικά το δέρμα. Οι τοπικές παρασκευές μπορούν να προέρχονται φυσικά από φλοιό ιτιάς ή να παραχθούν χημικά.

Οφέλη και χρήσεις

Γλυκολικό Οξύ

Το γλυκολικό οξύ έχει πολλά πιθανά οφέλη, με μερικά από τα κύρια να είναι τα εξής:

-Βοηθά στην ξηρότητα: Το γλυκολικό οξύ έχει την ικανότητα να εξαλείφει την ξηρή, αφυδατωμένη επιδερμίδα, αφήνοντας σας πιο λείο δέρμα. .

-Ισορροπεί και φωτίζει τον τόνο: Οι απολεπιστικές ιδιότητες του γλυκολικού οξέος μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του ανομοιόμορφου τόνου και στην ενίσχυση της λάμψης.

-Μειώνει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών: Με την αυξημένη ανανέωση των κυττάρων που προκαλεί η χρήση γλυκολικού οξέος, μπορεί να διαπιστώσετε ότι σημάδια γήρανσης όπως οι λεπτές γραμμές είναι λιγότερο εμφανή.

-Μειώνει τις σκούρες κηλίδες και την υπερμελάγχρωση: Μπορεί επίσης να βελτιώσει την υπερμελάγχρωση και να κάνει blur τις σκούρες κηλίδες.

Σαλικυλικό Οξύ

Όπως και το γλυκολικό οξύ, το σαλικυλικό οξύ έχει πολλά οφέλη στην περιποίηση της επιδερμίδας:

-Καθαρίζει το δέρμα και αποσυμφορεί τους πόρους: Το σαλικυλικό οξύ χρησιμοποιείται συνήθως για ήπια απολέπιση της επιδερμίδας, για αποσυμφόρηση των πόρων, για καθαρισμό των νεκρών κυττάρων και για θεραπεία της ακμής.

-Ισορροπεί τον τόνο και την υφή: Όπως το γλυκολικό οξύ, το σαλικυλικό οξύ μπορεί να μειώσει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων και αφήνει την επιδερμίδα πιο φωτεινή και λαμπερή.

-Ρυθμίζει την παραγωγή λιπαρότητας: Αν έχετε δέρμα με τάση για ακμή, το σαλικυλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του με την πάροδο του χρόνου, αφού μπορεί να ρυθμίσει την υπερβολική παραγωγή σμήγματος.

Ποιοι τύποι δέρματος πρέπει να χρησιμοποιούν το κάθε ένα;

Γλυκολικό Οξύ

Το γλυκολικό οξύ είναι καλή επιλογή για άτομα με κανονικό, μικτό και λιπαρό δέρμα. Γενικά δεν είναι τόσο βαρύ προϊόν, αλλά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα. Όταν ξεκινάτε να χρησιμοποιείτε γλυκολικό οξύ, είναι φυσιολογικό να αισθανθείτε λίγη φαγούρα ή ερεθισμό καθώς το δέρμα σας προσαρμόζεται.

Όσοι έχουν δέρμα με τάση για ακμή ή θαμπό δέρμα είναι πιο πιθανό να επωφεληθούν από την ενσωμάτωση του γλυκολικού οξέος στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματος τους.

Σαλικυλικό Οξύ

Το σαλικυλικό οξύ είναι γενικά ασφαλές για όλους τους τύπους δέρματος, αλλά τείνει να λειτουργεί καλύτερα σε λιπαρό, δέρμα με τάση για ακμή. Αυτό οφείλεται στην ικανότητά του να αποσυμφορεί τους πόρους, να ισορροπεί την παραγωγή σμήγματος και να μειώνει τις εξάρσεις. Το σαλικυλικό οξύ μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει ερεθισμό σε άτομα με πολύ ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα ή σε όσους έχουν έκζεμα, ροδόχρου ακμή ή ψωρίαση.

Πιθανές παρενέργειες και προφυλάξεις

Γλυκολικό Οξύ

Μερικές από τις πιο κοινές παρενέργειες που μπορεί να αντιμετωπίσετε όταν χρησιμοποιείτε γλυκολικό οξύ περιλαμβάνουν ήπιο ερεθισμό, ελαφρά φαγούρα και ευαισθησία. Τυπικά, αυτού του τύπου οι αντιδράσεις υποχωρούν μετά από λίγες χρήσεις του προϊόντος. Αν βιώνετε οποιεσδήποτε παρενέργειες πέρα από αυτά, το γλυκολικό οξύ μπορεί να μην είναι για σας. Όπως με κάθε νέο προϊόν περιποίησης, είναι σημαντικό να εισάγετε το γλυκολικό οξύ αργά στη ρουτίνα σας για να δείτε πώς αντιδρά το δέρμα σας.

oroi 2 4c946

Είναι επίσης απαραίτητο να προστατεύετε το δέρμα σας από τον ήλιο. Το γλυκολικό οξύ κάνει το δέρμα σας πιο φωτοευαίσθητο, οπότε είναι σημαντικό να εφαρμόζετε προσεκτικά αντηλιακό με SPF 30 ή παραπάνω καθημερινά και να αποφεύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο αμέσως μετά την εφαρμογή του.

Σαλικυλικό Οξύ

Όπως και με το γλυκολικό οξύ, το ίδιο ισχύει και με τη χρήση του σαλικυλικού οξέος. Η ενδελεχής ενυδάτωση του δέρματός σας μετά από ένα πίλινγκ με σαλικυλικό οξύ μπορεί να μειώσει αυτές τις παρενέργειες. Αν το δέρμα σας είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, ίσως θέλετε να δοκιμάσετε να ενσωματώσετε το σαλικυλικό οξύ με μια ενυδατική κρέμα, ή να το χρησιμοποιήσετε σε χαμηλότερη συγκέντρωση. Αν οι παρενέργειες επιδεινωθούν, προτείνει να επικοινωνήσετε με τον δερματολόγο σας.

oroi 3 b0834

Το σαλικυλικό οξύ μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία της επιδερμίδας σας στον ήλιο, γι' αυτό είναι σημαντικό να φοράτε SPF με υψηλό δείκτη προστασίας καθημερινά, ακόμα κι αν έχει συννεφιά. Εκτός από την επιμελή εφαρμογή SPF, δερματολόγοι δεν συνιστούν την θεραπεία με σαλικυλικό οξύ περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα, καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και να συμβάλλει στη διαταραχή του φραγμού του δέρματος.

Να θυμάστε επίσης ότι ο τύπος του προϊόντος που χρησιμοποιείτε έχει σημασία. Οι οροί και οι τονωτικές λοσιόν μπορεί να έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση σαλικυλικού οξέος σε σύγκριση με ένα καθαριστικό.

Μπορείτε να συνδυάσετε γλυκολικό και σαλικυλικό οξύ;

Γενικά, το γλυκολικό και το σαλικυλικό οξύ είναι ασφαλή να συνδυαστούν, απλώς προσέξτε πώς αντιδρά το δέρμα σας και μην το παρακάνετε. Αν το δέρμα σας μπορεί να το ανεχτεί, η χρήση γλυκολικού οξέος και σαλικυλικού οξέος μαζί μπορεί να είναι ένα ισχυρό δίδυμο για τη μείωση και τη θεραπεία της ακμής, ενώ απολεπίζετε και μειώνετε την όψη της θαμπής επιδερμίδας. Παρόλα αυτά, να θυμάστε ότι χρησιμοποιείτε δύο απολεπιστικά προϊόντα ταυτόχρονα, οπότε υπάρχει περίπτωση να δείτε πιο ερεθισμένο το δέρμα σας ή να εμφανίσει τυχόν κοκκινίλες και ξηρότητα.

oroi 4 ed0e2

Αν πρόκειται να συνδυάσετε και τα δύο, θυμηθείτε να ξεκινήσετε αργά. Αντί να αρχίσετε αμέσως να χρησιμοποιείτε και τα δύο οξέα ταυτόχρονα κάθε μέρα, προτείνει να εφαρμόζετε το συνδυασμό μόλις μία ή δύο φορές την εβδομάδα για να δείτε πώς αντιδρά το δέρμα σας.

Η τελική συμβουλή

Το γλυκολικό οξύ και το σαλικυλικό οξύ προσφέρουν εντυπωσιακά οφέλη, και μπορείτε ακόμη και να ενσωματώσετε και τα δύο προϊόντα στη ρουτίνα σας αν το δέρμα σας ανταποκρίνεται καλά σε κάθε ένα από αυτά. Όπως με κάθε προϊόν, αυτά τα οξέα έχουν κάποιες πιθανές παρενέργειες, γι' αυτό είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο πριν τα δοκιμάσετε, ειδικά αν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή καταστάσεις όπως ροδόχρου ακμή και έκζεμα.

Βεβαιωθείτε ότι ξεκινάτε αργά και συμβουλευτείτε έναν γιατρό αν παρουσιαστούν ανησυχητικές αντιδράσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 22.07.2024 - 13:18