Τριχόπτωση; Μην τα χάνεις!

14.10.2016
Νιπτήρας, μαξιλάρια, ρούχα και βούρτσες γεμίζουν τρίχες, ενώ εμάς μας κυριεύει ο πανικός. «Λες να μείνω φαλακρή;» Η εποχική τριχόπτωση είναι εδώ και ευτυχώς αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα!

Τα πυκνά και στιλπνά μαλλιά αποτελούν αναμφίβολα σημάδι ομορφιάς, γοητείας και υγείας. Το φυσιολογικό για άντρες και γυναίκες είναι να χάνουμε καθημερινά γύρω στις 50-100 τρίχες την ημέρα από τις περίπου 80.000-100.000 που έχουμε. Έχει όμως παρατηρηθεί ότι στις αλλαγές των εποχών, την άνοιξη και ιδίως το φθινόπωρο, το φαινόμενο αυτό είναι πολύ πιο έντονο, κάτι που κάνει τους ειδικούς να μιλούν για εποχική τριχόπτωση.

Η τρίχα έχει κύκλο

Οι ειδικοί θεωρούν την εποχική τριχόπτωση κάτι απόλυτα φυσιολογικό, αφού εντάσσεται στον κύκλο ζωής της τρίχας, ο οποίος ακολουθεί τρεις φάσεις:

  • 1η φάση αναγενής: Είναι η φάση ανάπτυξης της τρίχας και αφορά περίπου το 90-95% των μαλλιών μας. Μπορεί να διαρκέσει 3-6 χρόνια.
  • 2η φάση καταγενής: Η τρίχα σταματά να αναπτύσσεται και ετοιμάζεται να πέσει. Διαρκεί 2-3 εβδομάδες.
  • 3η φάση τελογενής: Είναι η φάση της αδράνειας, στο τέλος της οποίας η τρίχα θα πέσει από το βολβό. Διαρκεί 2-3 μήνες.

Γιατί πέφτουν τα μαλλιά το φθινόπωρο;

Γνωρίζουμε ότι τα μαλλιά πέφτουν εξαιτίας της κληρονομικότητας, του στρες, της μεγάλης και γρήγορης απώλειας βάρους, της φτωχής σε θρεπτικά συστατικά διατροφής (ιδιαίτερα σε σίδηρο και ψευδάργυρο) αλλά και λόγω ορμονικών αλλαγών (π.χ. εμμηνόπαυση, εγκυμοσύνη, θηλασμό), ασθένειας, φαρμακευτικής αγωγής. Τέλος, ευθύνη φέρουν και οι συχνές τεχνικές εργασιών (βαφή, περμανάντ κ.ά.), το στάιλινγκ, η ατμοσφαιρική ρύπανση, ακόμη και η έλλειψη ύπνου. Εάν κάποιοι από τους παραπάνω παράγοντες ευθύνονται για την απώλεια των μαλλιών σας, το λόγο έχει ο δερματολόγος.

Για ποιο λόγο όμως χάνουμε τα μαλλιά μας το φθινόπωρο; Αυτό το ερώτημα έχει απασχολήσει πολύ τους ειδικούς, χωρίς να έχουν καταφέρει να δώσουν μια ικανοποιητική απάντηση. Πιο πιθανή φαίνεται η εξήγηση που έδωσαν Σουηδοί ερευνητές, οι οποίοι υποστήριξαν πως το καλοκαίρι ο οργανισμός των γυναικών διατηρεί περισσότερες τρίχες στην τελογενή φάση, προκειμένου να προστατευθεί το δέρμα του κεφαλιού από τον καυτό ήλιο και την υπεριώδη ακτινοβολία. Με την έλευση του φθινοπώρου δεν χρειάζεται πια αυτή η προστασία και οι τρίχες πέφτουν όλες μαζί.

Πώς αντιμετωπίζεται η εποχική τριχόπτωση; Συμβουλές στην επόμενη σελίδα.

Αντιμετωπίστε την εποχική τριχόπτωση!

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισής της είναι η πρόληψη. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να εμποδίσουμε την περαιτέρω πτώση των μαλλιών μας και να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της τριχοφυΐας ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών:

  • Επενδύστε χρόνο στη φροντίδα τους. Επιλέξτε ειδικά προϊόντα που σέβονται το τριχωτό της κεφαλής, δυναμώνουν τα μαλλιά και ευνοούν την τριχοφυΐα. Η ιδανική κούρα περιλαμβάνει 2-3 φορές την εβδομάδα λούσιμο με τονωτικό σαμπουάν, δυναμωτικό κοντίσιονερ ή μάσκα στα μήκη των μαλλιών και ξέβγαλμα με χλιαρό προς το κρύο νερό. Καθημερινά, καλύτερα το βράδυ, απλώνετε κάποια ειδική λοσιόν στις ρίζες των μαλλιών κάνοντας απαλό μασάζ με τις ρώγες των δαχτύλων. Επειδή θέλουμε να τονώσουμε τη μικροκυκλοφορία και όχι να πληγώσουμε το δέρμα, καλό είναι να αποφύγουμε τις αδέξιες κινήσεις και τη χρήση νυχιών.
  • Βελτιώστε τη διατροφή σας. Προσθέστε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο άφθονα φρούτα και λαχανικά, άπαχο κρέας και ψάρι, αβγά, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, όσπρια και ωμούς ξηρούς καρπούς.
  • Μη χτενίζετε τα μαλλιά σας σε σφιχτά σινιόν που δημιουργούν στρες στις ρίζες των μαλλιών. Αφήστε τα ελεύθερα και φυσικά.
  • Αποφύγετε τις τεχνικές εργασίες στο κομμωτήριο, το ίσιωμα, το σεσουάρ.
  • Κάντε υπομονή. Απαιτούνται τουλάχιστον 2-3 μήνες συνεπούς φροντίδας για να δείτε αποτελέσματα.
  • Ξεπεράστε τους μύθους. Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, τα καπέλα, τα κράνη μοτοσικλέτας, η πιτυρίδα και το συχνό λούσιμο δεν ευθύνονται για την τριχόπτωση ούτε εμποδίζουν την τριχοφυΐα.


ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 173
Update: Οκτώβριος 2016