Όσο λατρεύουμε τις τρίχες της κεφαλής μας τόσο μισούμε όλες τις υπόλοιπες! Ιδιαίτερα μάλιστα τώρα το καλοκαίρι πρέπει να είμαστε διαρκώς σε κατάσταση ετοιμότητας για να μην... εκτεθούμε. Οι μέθοδοι που μπορούμε να ακολουθήσουμε πολλές! Ποια όμως ενδείκνυται για μας;
ΞΥΡΑΦΑΚΙ
+ Εύκολος και ανώδυνος τρόπος, που μπορεί να είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικός στις διακοπές.
- Χρειάζεται προσοχή για να αποφύγουμε μικροτραυματισμούς. Επειδή απλώς κόβει το επιφανειακό τμήμα της τρίχας, αυτή μεγαλώνει γρήγορα. Ειδικά το καλοκαίρι που το σώμα είναι πιο εκτεθειμένο στα... βλέμματα μπορεί να χρειάζεται να ξυριζόμαστε και κάθε μέρα.
ΑΠΟΤΡΙΧΩΤΙΚΗ ΚΡΕΜΑ
+ Απλώς απλώνεις το προϊόν, περιμένεις λίγα λεπτά, ξεπλένεις και... επιδερμίδα λεία σαν μωρού! Η αποτρίχωση διαρκεί περισσότερο απ’ ό,τι με το ξύρισμα και οι τρίχες βγαίνουν λιγότερο σκληρές.
- Προσοχή χρειάζεται και σε περιπτώσεις ιδιαίτερα ευαίσθητης, αλλεργικής ή ερεθισμένης από τον ήλιο επιδερμίδας. Αλλά και στην περίπτωση αυτή αρκεί να κάνετε μια δοκιμή σε μια μικρή περιοχή.
ΖΕΣΤΟ ΚΕΡΙ & ΧΑΛΑΟΥΑ
+ Οι τρίχες αργούν να επανεμφανιστούν, συνήθως μετά από 15-20 μέρες. Επίσης το προϊόν δρα απολεπιστικά κάνοντας την επιδερμίδα απίστευτα λεία και απαλή. Με το πέρασμα του χρόνου οι τρίχες αποδυναμώνονται και γίνονται πιο μαλακές.
- Ο στιγμιαίος πόνος, ειδικά στην περιοχή του μπικίνι. Ίσως δεν μας βολέψει εάν πάμε διακοπές για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε και οι τρίχες θα ξαναβγούν. Επίσης χρειάζεται προσοχή να μην καούμε, γι’ αυτό καλύτερα να γίνεται από επαγγελματία. Δεν συνιστάται σε περιπτώσεις που έχουμε προβλήματα κακής κυκλοφορίας στα πόδια (ευρυαγγείες, κιρσούς).
ΑΠΟΤΡΙΧΩΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΚΡΥΟ ΚΕΡΙ
+ Ακριβώς τα ίδια με το ζεστό κερί και επιπλέον η μέθοδος αυτή είναι εύκολη ακόμα και για μια... αρχάρια. Επίσης είναι αρκετά οικονομική, αφού μπορούμε να την κάνουμε μόνες στο σπίτι και δεν διατρέχουμε τον κίνδυνο να καούμε. Έχοντας, δε, τις ταινίες στη βαλίτσα μας μπορούμε να επαναλάβουμε την αποτρίχωση και στις διακοπές!
- Νιώθουμε στιγμιαίο πόνο, αλλά μόνο μέχρι να συνηθίσουμε.
ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗΣ
+ Είναι εύκολη στη χρήση, με αποτέλεσμα σε χρόνο μηδέν που διαρκεί, και απολύτως ασφαλής – δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος τραυματισμού. Επιπλέον είναι ιδιαίτερα πρακτική, αφού μπορεί να χρησιμοποιείται ακόμα και καθημερινά, κάτι που την καθιστά ιδανική για τις διακοπές!
- Σε περιπτώσεις υπερευαισθησίας ή αν δεν έχουμε ξανακάνει αποτρίχωση μπορεί να είναι επώδυνη. Όμως το δέρμα συνηθίζει και με τον καιρό υπάρχει μικρότερη επανεμφάνιση τριχών.
Ευαίσθητες περιοχές
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η αποτρίχωση στο πρόσωπο, στις μασχάλες και στο μπικίνι, καθώς η επιδερμίδα στα σημεία αυτά είναι πιο ευαίσθητη. Για την αποτρίχωση του προσώπου, εκτός από το τσιμπιδάκι και την κλωστή υπάρχουν επίσης και οι ειδικές αποτριχωτικές ταινίες με κερί, καθώς και το ειδικό αποτριχωτικό γάντι. Για την αποτρίχωση στις μασχάλες συστήνονται όλες οι προαναφερόμενες μέθοδοι, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή και σχολαστικότητα, το ίδιο ισχύει και για το μπικίνι.
Tips!
Όποιο τρόπο αποτρίχωσης και αν επιλέξεις, προκειμένου να αποφύγεις τυχόν ερεθισμούς αλλά και για να έχεις καλύτερο αποτέλεσμα, καλό είναι να λάβεις μερικά απαραίτητα μέτρα:
- Μία μέρα πριν από την αποτρίχωση μην χρησιμοποιήσεις ενυδατικό γαλάκτωμα, κρέμα ή λάδι. Έτσι οι τρίχες θα αφαιρεθούν πιο εύκολα.
- Τόσο τα χέρια σου όσο και η περιοχή που θα αποτριχώσεις να είναι ιδιαίτερα καθαρά.
- Για μεγαλύτερη ευκολία, πριν από την αποτρίχωση άπλωσε στο δέρμα σου μικρή ποσότητα ταλκ.
- Αν χρησιμοποιείς ξυράφι, αποτριχωτική μηχανή ή συσκευή κεριού, φρόντισε να έχεις καθαρίσει και απολυμάνει τα σημεία που θα έρθουν σε επαφή με το δέρμα σου.
- Αν σε κάποια σημεία έχουν παραμείνει υπολείμματα χαλάουας, απομάκρυνέ τα με σαπούνι και νερό. Τα υπολείμματα κεριού απομακρύνονται με τη βοήθεια λαδιού.
- Μόλις ολοκληρωθεί η αποτρίχωση απλώνεις στην επιδερμίδα ένα καταπραϋντικό προϊόν (κρέμα, γαλάκτωμα ή απαλυντικό λάδι).
- Άφησε να περάσουν 5-10 λεπτά πριν ντυθείς και προς αποφυγήν ερεθισμών φρόντισε να μην φορέσεις ρούχα που σε στενεύουν, γιατί η τριβή μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σου.
- Απόφυγε την έκθεση στον ήλιο και το μπάνιο στη θάλασσα για 24-36 ώρες μετά την αποτρίχωση.
ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 150
Update: Ιούνιος 2016.