Ο πρίγκιπας Χάρι αιχμάλωτος των Ταλιμπάν

07.10.2010
Εντάξει... Όχι ακριβώς. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια σκηνοθετημένη απαγωγή του μικρότερου γιου του Πρίγκιπα Καρόλου (Prince Charles) που πρόκειται να προβληθεί τις επόμενες μέρες στην τηλεόραση του βρετανικού Channel Four, το οποίο υπογράφει και την παραγωγή.


Εντάξει... Όχι ακριβώς. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια σκηνοθετημένη απαγωγή του μικρότερου γιου του Πρίγκιπα Καρόλου (Prince Charles) που πρόκειται να προβληθεί τις επόμενες μέρες στην τηλεόραση του βρετανικού Channel Four, το οποίο υπογράφει και την παραγωγή.

Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ καταπιάνεται με το τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που ο Πρίγκιπας Χάρι (Prince Harry) είχε με κάποιον τρόπο, όντως, πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν τον καιρό που υπηρετούσε στο Αφγανιστάν. Το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται σήμερα από την πλειοψηφία των μέσων στη Βρετανία ως "βαθύτατα κακόγουστο".

Στην 90 λεπτών ταινία "Η αρπαγή του Πρίγκιπα Χάρι" περιλαμβάνονται σκηνές που μεταξύ άλλων δείχνουν τον Πρίγκιπα αιχμάλωτο την ώρα που εξελίσσονται διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή του, ενώ σε άλλο σημείο ο νεαρός γαλαζοαίματος μεταφέρεται από δωμάτιο σε δωμάτιο με την κάνη του όπλου στο κεφάλι του. Μόνο μόλις ο Αφγανός δεσμώτης του πατάει τη σκανδάλη καταλαβαίνουμε ότι το όπλο δεν ήταν γεμάτο. Ευτυχώς!

Όπως είναι αναμενόμενο, οι αντιδράσεις από τη Βασιλική οικογένεια -αλλά και από μεγάλη μερίδα των Βρετανών υπηκόων- αναμένονται θερμές.

Εκπρόσωπος Τύπου του Κλάρενς Χάουζ δήλωσε ότι δεν είναι προετοιμασμένοι να σχολιάσουν αυτό το "έργο φαντασίας". "Η όλη συζήτηση γύρω από την ασφάλεια του πρίγκιπα Χάρι τόσο ως μέλος των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και της Βασιλικής Οικογένειας, μόνο βοήθεια δεν μπορεί να προσφέρει", συμπλήρωσε, αφήνοντας αιχμές ότι το πρόγραμμα που αναμένεται να προβληθεί στις 21 Οκτωβρίου στις 9 μ.μ. δεν αποκλείεται να "δώσει ιδέες" σε εξτρεμιστές που δεν θέλουν και πολύ για να κάνουν πράξη ακόμη και το πιο τρελό σενάριο.

Ο υπεύθυνος του Channel 4 για τα ντοκιμαντέρ, Χάμις Μουκούρα (Hamish Mykura) υποστηρίζει ότι το Μπάκινχαμ είχε ενημερωθεί για το φιλμ αλλά δεν είχε προβάλει καμία αντίδραση, ενώ πρόσθεσε ότι δεν πίστεψε ποτέ ότι το συγκεκριμένο σόου θα έβαζε σε κίνδυνο την ασφάλεια του νεαρού γαλαζοαίματου.

"Είναι λάθος να λέμε ότι το όλο ζήτημα θα δημιουργήσει μια ιδέα που δεν υπήρχε ήδη εδώ και καιρό", υποστηρίζει ο Μουκούρα τονίζοντας υπάρχουν απίστευτα πολλές αναφορές της Τζιχάντ, σύμφωνα με τις οποίες τον καιρό που ο Χάρι βρισκόταν στο Αφγανιστάν ήταν ο νούμερο ένα στόχος τους. Του είχαν δώσει μάλιστα το ψευδώνυμο "Μαγνήτης Σφαιρών".

Ο 26χρονος πρίγκιπας εκπαιδεύτηκε αρχικά ως διοικητής τανκ και ανυπομονούσε να βρεθεί στο μέτωπο για την "πρακτική" του. Απογοητεύτηκε, όμως, πολύ όταν η προγραμματισμένη αποστολή του το 2006 στο Ιράκ ματαιώθηκε λόγω φόβων για την ασφάλειά του.

Ύστερα από ισχυρές διαπραγματεύσεις με ανώτατα πολιτειακά και στρατιωτικά στελέχη, τελικά, ο πρίγκιπας πήγε στο Αφγανιστάν λίγο πριν από τα περσινά Χριστούγεννα, μετά και τη δεύτερη εκπαίδευσή του ως πιλότος με ειδίκευση στον βομβαρδισμό θέσεων των Ταλιμπάν(!).

Υπηρέτησε στην επαρχία Χέλμανντ του Αφγανιστάν πριν από λίγα χρόνια και όσο καιρό έμεινε εκεί η παρουσία του κρατήθηκε σχεδόν μυστική ακριβώς λόγω φόβων ότι θα γίνει αμέσως στόχος των Ταλιμπάν. Η σιωπή όμως δεν κράτησε για παραπάνω από 10 εβδομάδες. Τον Φεβρουάριο του 2008 το μυστικό μαθεύτηκε ευρέως και ο πρίγκιπας γύρισε στο σπίτι του.

Κατά τα άλλα, ο Χάρι που την προηγούμενη εβδομάδα γιόρτασε τα 26α γενέθλιά του, φαίνεται ότι απολαμβάνει την εργένικη ζωή στο έπακρο, αφού μετά τον πρόσφατο χωρισμό του από την επί πολλά χρόνια σύντροφό του Τσέλσι Ντέιβι (Chelsy Davy) δεν έχει αφήσει μπαρ για μπαρ που να μην επισκεφτεί με μεγαλύτερη ή μικρότερη παρέα.

Επιμέλεια: Ζωή Κίττα