Φαντασμαγορικό Abu Dhabi

30.04.2008
Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να πάτε στην Αμερική. Μεταξύ Ουάσινγκτον και Νέας Υόρκης πού θα πηγαίνατε; Κάπως έτσι συμβαίνει και με τα Εμιράτα.

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να πάτε στην Αμερική. Μεταξύ Ουάσινγκτον και Νέας Υόρκης πού θα πηγαίνατε; Κάπως έτσι συμβαίνει και με τα Εμιράτα. Οι πιο πολλοί από όσους έχουμε ταξιδέψει προς τα εκεί έχουμε πάει δυο και τρεις φορές στο Dubai, αλλά στο Abu Dhabi ποτέ!

Πρόκειται για μια πόλη, που παρότι είναι η κινητήριος δύναμη των Εμιράτων, αφού είναι ουσιαστικά και η πρωτεύουσα και εκεί λαμβάνονται όλες οι κυβερνητικές αποφάσεις, πήρε τη δεύτερη θέση στην extravaganza της ανοικοδόμησης. Και όπου λαμβάνονται αποφάσεις, πάντα βρίσκονται από πίσω Έλληνες.

Με προτροπή του γνωστού δικηγόρου και έμπιστου του σεϊχη του Abu Dhabi Αντώνη Πάτση γνωρίσαμε το μεγαλείο του «παρεξηγημένου» εμιράτου. Αν θεωρείτε το «Βurj al Αrab» του Dubai φοβερό ξενοδοχείο (κιτς είναι, τέλος πάντων), τότε δεν έχετε δει το συγκλονιστικό «Εmirates Ρalace» του Abu Dhabi, το οποίο, έκτος από ξενοδοχείο, είναι όντως και το παλάτι!

Να αναφερθώ και στο πολυτελέστατο τζαμί που ετοιμάζουν, για το οποίο αρκεί να αναφέρω ότι το 4.000 τ.μ. ενιαίο χαλί χρειάστηκε ειδικό αεροπλάνο για να μεταφερθεί, ή στο «νέο Λούβρο», που θα γίνει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα τέχνης στο κόσμο; Όπως και να το δούμε, τα Εμιράτα, όπου αναμειγνύονται κουλτούρες, πολιτισμοί, θρησκείες και τάσεις, είναι ένα βήμα πριν γίνουν «Η μητρόπολη του κόσμου».