Φιλί, φιλί...

30.04.2008
Η τέχνη του, η φιλοσοφία του και τα συναισθήματα που μας προκαλεί είναι στοιχεία που συνδέονται άμεσα με τον ίδιο τον άνθρωπο. Φιλικό, ερωτικό ή στοργικό, το φιλί αποτελεί την πεμπτουσία των ανθρώπινων σχέσεων.

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Η τέχνη του, η φιλοσοφία του και τα συναισθήματα που μας προκαλεί είναι στοιχεία που συνδέονται άμεσα με τον ίδιο τον άνθρωπο. Φιλικό, ερωτικό ή στοργικό, το φιλί αποτελεί την πεμπτουσία των ανθρώπινων σχέσεων.

Από την αρχαιότητα, όταν ο Πάρης φίλησε για πρώτη φορά την ωραία Ελένη, μέχρι το Χριστιανισμό και το φιλί προδοσίας του Ιούδα προς τον Θεάνθρωπο, αλλά μέχρι και σήμερα ένα δυνατό φιλί πολλές φορές σημαίνει την έναρξη μιας δυνατής σχέσης. Πολλές φορές και τίποτα Γιατί όμως φιλιόμαστε; Πολύ απλά για να ικανοποιούμε διάφορα συναισθήματά μας που προκαλούνται μέσω μιας χημικής διαδικασίας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη διάχυση διάφορων ορμονών στον οργανισμό μας. Σεξουαλικές επιθυμίες, συναισθήματα οικειότητας, εφορίας, ενθουσιασμού ακόμη και έπαρσης κρύβουν τα διάφορα είδη φιλιών που ανταλλάσσουμε στην καθημερινότητά μας. Στην πλειονότητά τους τα φιλιά προκαλούν ευχάριστα συναισθήματα, γι αυτό και αρκετοί επιστήμονες τα έχουν χαρακτηρίσει ως το ναρκωτικό του έρωτα και της αγάπης!

Δείγμα πολιτισμού ή ενστικτώδης κληρονομιά;
Οι απόψεις των επιστημόνων σχετικά με την ύπαρξη των φιλιών στο ανθρώπινο γένος μέχρι και σήμερα διίστανται. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως πρόκειται στην ουσία για συνήθεια των ανώτερων θηλαστικών που σχετίζεται με την τροφή. Συγκεκριμένα, σε κάποια ζώα έχει παρατηρηθεί πως οι μητέρες μασάνε την τροφή και στη συνέχεια μέσω φιλιού στο στόμα τη δίνουν στα μικρά τους, ενώ και τις περιόδους που υπάρχει έλλειψη τροφής η κίνηση αυτή συνεχίζεται ως συνήθεια. Άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως είναι δείγμα πολιτισμού και εξέλιξης του ανθρώπινου γένους και δείχνει τον εξευγενισμό φιλικών, ερωτικών συναισθημάτων ή οικογενειακών δεσμών με την πάροδο των χρόνων.

Μυστικός κώδικας
Κατά τη διάρκεια των αιώνων το φιλί έχει χρησιμοποιηθεί και με αρνητικό τρόπο. Το γνωστότερο σε όλους μας περιστατικό είναι σαφώς το «φιλί του Ιούδα» και συμβολίζει τη μέγιστη προδοσία, αυτή του ανθρώπου προς τον Θεό. Το συμβάν γνωστό σε όλους: Ο αγαπημένος μαθητής του Ιησού, ο Ιούδας, αποκάλυψε την ταυτότητα του δασκάλου του στους Φαρισαίους με ένα σταυρωτό φιλί για το ποσό των 30 αργυρίων. Στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Άλλο ένα φιλί κατεξοχήν αρνητικό είναι αυτό της μαφίας και γενικότερα των παράνομων οργανώσεων παγκοσμίως. Στην ιταλική μαφία είναι συνήθης πρακτική τα μέλη να φιλιούνται σταυρωτά μεταξύ τους για να αναγνωρίζονται αλλά και ο αρχινονός να υποδεικνύει το εκλεκτό του πρωτοπαλίκαρο δίνοντάς του ένα φιλί στο στόμα.

Φιλιά στο σελιλόιντ και στη μικρή οθόνη
Το διασημότερο ίσως φιλί στην ιστορία του κινηματογράφου δεν είναι άλλο από αυτό της Βρετανίδας ηθοποιού Ντέμπορα Κερ με τον Μπαρτ Λάνκαστερ στην ταινία του 1953 «Όσο υπάρχουν άνθρωποι». Η περιβόητη σκηνή, στην οποία φιλιούνται παθιασμένα στην παραλία ενώ σκάνε πάνω τους κύματα, θεωρήθηκε προχωρημένη για την εποχή, ενώ το αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε την ταινία ανάμεσα στις εκατό πιο ρομαντικές όλων των εποχών. Αρκετοί διαφωνούν και θεωρούν κορυφαίο ερωτικό φιλί αυτό ανάμεσα στη Βίβιαν Λι και τον Κλαρκ Γκέιμπλ στην ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος». Στις νεότερες ηλικίες τα πρωτεία σαφώς κρατάει το παθιασμένο φιλί του Λεονάρντο ντι Κάπριο και της Κέιτ Γουίνσλετ στην πλώρη του «Τιτανικού». Πολλά βέβαια κινηματογραφικά φιλιά έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη των σινεφίλ: Μάρλο Μπράντο και Έβα-Μαίρη Σαντ στο «Λιμάνι της αγωνίας», Τόνι Κέρτις και Μέρλιν Μονρό στο «Μερικοί το προτιμούν καυτό», Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν στο «Καζαμπλάνκα». Στον ελληνικό κινηματογράφο, πάλι, αξέχαστα έχουν μείνει τα φιλιά του Δημήτρη Χορν και της Έλλης Λαμπέτη στο «Κυριακάτικο ξύπνημα» του Μιχάλη Κακογιάννη, καθώς εκείνη την περίοδο οι δύο λαμπεροί ηθοποιοί ήταν ζευγάρι και στη ζωή. Από τα φιλιά που ξεχωρίζουν είναι εκείνα ανάμεσα στο διασημότερο κινηματογραφικό ζευγάρι της Ελλάδας, την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ: το πρώτο στο βουκολικό δράμα του 1958 «Αστέρω», την πρώτη τους κινηματογραφική σύμπραξη όταν ακόμη και οι δύο ήταν τελειόφοιτοι της δραματικής σχολής. Στα πλατό όπου γυριζόταν η ταινία, που αποτελεί μία από τις «κλειδωμένες» της Φίνος Φιλμ, αναπτύχθηκε το πρώτο σύντομο ειδύλλιό τους, που τελείωσε πολύ γρήγορα. Πραγματικά και με πολύ πάθος ήταν και τα φιλιά που αντάλλαξαν στην ταινία «Η νεράιδα και το παλικάρι», την περίοδο που η Αλίκη ήταν έγκυος στο γιο τους Γιάννη.

Από τη μεγάλη στη μικρή οθόνη και στο «Συμβολαιογράφο» του Γιάννη Μιχαηλίδη. Στα σχεδόν ερασιτεχνικά πλατό της ΕΡΤ δόθηκαν τα πρώτα αληθινά φιλιά στην ιστορία των σίριαλ μεταξύ της Μιμής Ντενίση και του Γιάννη Φέρτη, που αποτελούσαν διάσημο ζευγάρι της εποχής εκείνης.

Στην ιδιωτική τηλεόραση πολλά ήταν τα φιλιά που χτύπησαν ρεκόρ τηλεθέασης: Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους και Απόστολος Γκλέτσος στους «Ψίθυρους καρδιάς», Εβελίνα Παπούλια και Νίκος Σεργιανόπουλος στους «Δύο ξένους», Σταύρος Ζαλμάς και Θεοφανία Παπαθωμά στο «Άγγιγμα ψυχής», Άλκης Κούρκουλος και Μυρτώ Αλικάκη στην «Αναστασία», Βάνα Μπάρμπα και Στράτος Τζώρτζογλου στο «Σημάδι του έρωτα» αλλά και η Δήμητρα Ματσούκα με τον Στράτο στη σειρά του Alpha «Στο δρόμο της καρδιάς», που δεν πήγε ιδιαίτερα καλά από πλευράς τηλεθέασης, αλλά τα φιλιά ήταν πέρα για πέρα αληθινά, λόγω της ερωτικής σχέσης μεταξύ των δύο ηθοποιών εκείνη την περίοδο. Παθιασμένα φιλιά δόθηκαν και ανάμεσα στον Χριστόφορο Παπακαλιάτη και την Πέμη Ζούνη στο «Κλείσε τα μάτια», ωστόσο η σειρά θα μείνει αξέχαστη εξαιτίας ενός άλλου φιλιού: αυτού μεταξύ των Κώστα Κάππα και Χρήστου Λούλη, που χάρισε στο Mega, εκτός από δημοσιότητα και τηλεθέαση, ένα τσουχτερό πρόστιμο από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Ασπασμοί-πρόκληση
Πολλοί δημόσιοι ασπασμοί μεταξύ επωνύμων έχουν γίνει πρωτοσέλιδο στον Τύπο και έχουν αναλυθεί επί ώρες στις εκπομπές κοινωνικής κριτικής. Τις περισσότερες φορές πέτυχαν το στόχο τους, που ήταν η πρόκληση μέσω της δημοσιότητας. Υπήρξαν και φιλιά που αυτοί που τα έδωσαν δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να δημοσιοποιηθούν, αλλά λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο ή μάλλον, για να είμαστε ακριβείς, χωρίς τον παπαράτσι

Όταν πριν από μερικούς μήνες η Πέγκυ Ζήνα έκανε πρεμιέρα στην πίστα της «Ιεράς Οδού», οι φωτορεπόρτερ είχαν εστιάσει αλλού τους φακούς τους. Πού; Στο πρώτο τραπέζι, όπου ο κουμπάρος της Πέγκυ και δαιμόνιος μάνατζερ Ηλίας Ψινάκης έδινε ένα δυνατό φιλί στο στόμα στο σύζυγο της τραγουδίστριας Γιώργο Λύρα. Όπως ήταν φυσικό, η πρεμιέρα της τραγουδίστριας έπαιζε επί μέρες σε περιοδικά, εφημερίδες και τηλεοράσεις.

Ένα καυτό φιλί στην πασαρέλα οδήγησε ένα ζευγάρι σε κρίση. Ο λόγος για την Τζούλια Αλεξανδράτου, που εισέπραξε ένα παθιασμένο φιλί από τον Βασίλειο Κωστέτσο στο κλείσιμο της επίδειξής του στην Εβδομάδα Μόδας, με αποτέλεσμα ο αγαπημένος της Μισέλ Πογοσιάν να «τα πάρει άσχημα στο κρανίο». Δεν ήταν βέβαια το μοναδικό φιλί της Τζούλιας που έχει προκαλέσει μεγάλη δημοσιότητα. Περσινές φωτογραφίες της σε lifestyle περιοδικό που την έδειχναν να φιλιέται σε κότερο με τον Ηλία Ψινάκη έγιναν αντικείμενο σχολιασμού για το κατά πόσο ήταν αληθινές ή όχι.

Δύο συμβάντα στο πρόσφατο παρελθόν έκαναν τους άσπονδους φίλους της Άννας Βίσση να μιλάνε για νέα απόπειρα αντιγραφής της Μαντόνα. Το καυτό φιλί στο στόμα που αντάλλασσε η τραγουδίστρια στην πίστα του «Βοτανικού» με τη χορεύτρια Ρούφι είχε γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα «talk of the town». Βέβαια, είχε προηγηθεί αυτό με τη φίλη της Καίτη Γαρμπή κατά τη διάρκεια των πρώτων Mad Video Music Αwards. Αλλά και η Καιτούλα έχει παρελθόν στα φιλιά, αν και σε πιο τρυφερό ύφος. Όπως αυτό που αντάλλαξε με τον Διονύση Σχοινά σε πανελλήνια τηλεοπτική μετάδοση την Πρωτοχρονιά του 1997. Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε προηγηθεί δημόσια πρόταση γάμου του νεαρού τότε τραγουδιστή προς την αγαπημένη του στο πλατό του «Μπράβο» της Ρούλας Κορομηλά.

Όσον αφορά το καυτό φιλί στο στόμα μεταξύ της Μπρίτνεϊ Σπίαρς και της Μαντόνα, που τάραξε τη διεθνή σόουμπιζ, ήταν τον Αύγουστο του 2006 κατά τη διάρκεια των MTV Music Αwards.

Τη μόδα των δημόσιων hot φιλιών στο στόμα ασπάστηκε πρόσφατα και η Βίκυ Κουλιανού, φιλώντας παθιασμένα στην πασαρέλα το συνεργάτη της, στην παρθενική της εμφάνιση ως σχεδιάστρια με τη συλλογή Vkoulianou by ChristosB.

Spicy tips

  • Σε πρόσφατη έρευνα στη Γαλλία τα πιο δημοφιλή σημεία κατά σειρά για ένα φιλί είναι τα χείλη (38%), ο λαιμός (23%), τα μάγουλα (10%), το στήθος (4%) και τα χέρια (2%).
  • Οι γυναίκες εστιάζουν περισσότερο στη γεύση και τη μυρωδιά του φιλιού απ όσο οι άντρες.
  • Στην Ιαπωνία το φιλί θεωρείται καθαρά μέρος της ερωτικής πράξης και δεν χρησιμοποιείται ποτέ ως χαιρετισμός.
  • Οι μητέρες σταματάνε να φιλάνε τα παιδιά τους μετά τη νηπιακή ηλικία.
  • Στον αραβικό κόσμο, ενώ επιτρέπεται στους άντρες να φιλιούνται, αυτό απαγορεύεται διά ροπάλου στις γυναίκες.
  • Ένα φιλί είναι: 9 mg νερού, 700 mg αλμπουμίνης, 1,7 mg λίπους, 0,4 mg αλάτων και 100 mg οργανικών ουσιών που μεταφέρονται από στόμα σε στόμα.
  • Το ρεκόρ του μεγαλύτερου αδιάκοπου φιλιού στο στόμα κατέχουν από το 2004
  • οι Ιταλοί Αντρέα Σάρτι και Άνα Τσεν με 31 ώρες, 18 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα!
  • Το μεγαλύτερο φιλί στην ιστορία του κινηματογράφου είναι αυτό μεταξύ των Τζέιν
  • Γουάιμαν και Ρέτζις Τόμεϊ στην ταινία του 1941 «Υou are in the army now».
  • Είχε διάρκεια 3 λεπτά και 5 δευτερόλεπτα.