Μίρκα Παπακων/νου: "Είμαι ρεαλίστρια"!

30.04.2008
Μπορεί να παίξει ό,τι θέλει: κομεντί, δράμα, τραγωδία, επιθεώρηση... Διθυραμβικές είναι οι κριτικές για το ταλέντο της Μίρκας Παπακωνσταντίνου, της ηθοποιού που δεν απέκτησε ποτέ μανιέρα, δεν τυποποιήθηκε και ανανεώνεται συνεχώς.

Από την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


Μπορεί να παίξει ό,τι θέλει: κομεντί, δράμα, τραγωδία, επιθεώρηση... Διθυραμβικές είναι οι κριτικές για το ταλέντο της Μίρκας Παπακωνσταντίνου, της ηθοποιού που δεν απέκτησε ποτέ μανιέρα, δεν τυποποιήθηκε και ανανεώνεται συνεχώς. Προσπαθώντας να θυμηθείς όλες τις θεατρικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές δουλειές της, χάνεσαι εκεί κάπου στο μέτρημα, γιατί είναι τόσο πολλές... Πάντα όμως καταλήγεις πως όποιο ρόλο και να υποδυθεί είναι απλώς συγκλονιστική!

Αυτή την περίοδο ο ελεύθερος χρόνος γι αυτήν είναι πολυτέλεια. Τη μια βρίσκεται για γύρισμα στο στούντιο ΑΤΑ και την άλλη... διακτινίζεται στην κυριολεξία στο «Ελ. Βενιζέλος» αφού επιβιβάζεται διαρκώς από αεροπλάνο σε αεροπλάνο. Από την Αθήνα για τα γυρίσματα της καλόγουστης σειράς της φετινής σεζόν του κρατικού καναλιού «Χρυσά κορίτσια» που παρακολουθούμε κάθε Τετάρτη στις 21.00 στη Θεσσαλονίκη, για τις παραστάσεις του μεταφυσικού παραμυθιού «Χορεύοντας στη σιωπή» του Αλεχάντρο Κασόνα. Ένα έργο που θριάμβευσε στη σκηνή του «Βεάκη» για δύο συνεχόμενες χρονιές και «ταξίδεψε» στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών στη συμπρωτεύουσα. Κι όμως, παρά το ασφυκτικά γεμάτο πρόγραμμά της, δεν αρνήθηκε να «στριμώξει» λίγο το χρόνο της για να δώσει συνέντευξη στο ΛΟΙΠΟΝ και μάλιστα, όπως είπε στο τηλέφωνο, «θα τα πούμε όλα, χωρίς φόβο και πάθος».

Τη συνάντησα στο καμαρίνι της στο στούντιο ΑΤΑ σε ένα μεσημεριανό break ανάμεσα στα γυρίσματα. Δηλώνοντας ότι είμαι φαν των «Χρυσών κοριτσιών», μιας σειράς all star cast, μου πέταξε την ατάκα με ένα πλούσιο γέλιο, που είναι το σήμα-κατατεθέν της: «Βάλε και εισαγωγικά όπου θέλεις... στη λέξη χρυσά ή στη λέξη κορίτσια».

Παρά την κούραση, έχετε διάθεση για χιούμορ...

«Είναι αλήθεια ότι είναι πολύ πιεσμένο και κουραστικό το πρόγραμμά μου αυτόν τον καιρό, γιατί ανεβοκατεβαίνω συνεχώς στη Θεσσαλονίκη. Αλλά δεν πειράζει... είναι επιλογή μου. Και η γκρίνια είναι γκρίνια, μη νομίζετε ότι κάνω την καλή! Γκρινιάζω, και μάλιστα πολύ. Αλλά τα σύννεφα κούρασης φέρνουν και γκρίνια και εκνευρισμό».

Το σίριαλ «Χρυσά κορίτσια» είναι βασισμένο στο αμερικάνικο «Golden girls»;

«Ναι, είναι η γνωστή σειρά που παιζόταν πριν από 20 χρόνια στην Αμερική. Η Κατερίνα Μπέη έκανε μια ελαφρά και ωραία διασκευή, διατηρώντας όμως πιστά τους χαρακτήρες».

Ποιο είναι το ατού της υπόθεσης που σας έκανε να ενδώσετε;

«Ο λόγος που δέχτηκα, εκτός του ότι μου άρεσε πάρα πολύ σαν υπόθεση, ήταν κυρίως η σύνθεση: η Ντίνα Κώνστα, η Υβόννη Μαλτέζου, η Ελένη Γερασιμίδου, ο Άκης Σακελλαρίου. Είναι πολύ σημαντικό να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που εκτιμάς και αγαπάς βλέπετε τη σειρά με την οποία βάζω τα ρήματα... Η συνεργασία μου μαζί τους ήταν ένα σκαλοπάτι για να προχωρήσω παραπέρα. Μου είχαν προτείνει να παίξω και σε κάποιες άλλες σειρές, αλλά προτίμησα τα Χρυσά κορίτσια. Στην ηλικία μας και μετά από τόσα χρόνια στο χώρο επιβάλλεται και δικαιούμαστε να λέμε και την αλήθεια χωρίς φόβο και πάθος».

Πώς επιλέχθηκε ένα κρατικό κανάλι με ανύπαρκτη διαφήμιση; Στο Mega ή στον ΑΝΤ1, για παράδειγμα, η σειρά θα χτυπούσε άνετα 40%.

«Πολύ σωστά το λέτε. Βέβαια, κι εμείς θα επιλέγαμε ένα κανάλι πιο ευρείας αποδοχής και θεαματικότητας, ας μην κοροϊδευόμαστε... Εμένα δεν με ενοχλεί καθόλου να λέω την αλήθεια. Και με αυτή τη σύνθεση σίγουρα θα ανοίγανε οι πόρτες, αλλά δεν επιλέξαμε εμείς την ΕΤ1 τη χαριτωμένη και συμπαθέστατη κατά τα άλλα, αλλά με πολύ χαμηλές θεαματικότητες. Το κανάλι μας επέλεξε. Είχε πάρει τα δικαιώματα, συνεννοήθηκε με το στούντιο ΑΤΑ και η παραγωγή επέλεξε εμάς».

Παρ όλα αυτά, η σειρά φαίνεται πως τα καταφέρνει και δεν περνάει απαρατήρητη.

«Αυτό δεν το ξέρω. Μακάρι Εμείς περνάμε μια χαρά με το σίριαλ και δεν μας αφορούν τα νούμερα, αλλά επειδή εγώ θέλω να είμαι και ρεαλίστρια, λέω ότι αν δεν το έκαναν τράμπα στην ΕΤ1 και παιζόταν στη ΝΕΤ, που έχει μεγαλύτερη θεαματικότητα, θα το έβλεπε ίσως περισσότερος κόσμος».

Όσοι παρακολουθούσαν την αμερικάνικη σειρά διαπιστώνουν μέσα από τη σύγκριση ότι η ελληνική διασκευή είναι βελτιωμένη version.

«Ναι, η προσαρμογή είναι ωραία, μπήκαν και άλλες ιστορίες και κυρίως ο κόσμος καταλαβαίνει πιο πολύ το ελληνικό χιούμορ. Μόνο που η ΕΤ1 είχε την έμπνευση να το ανοίξουμε κι άλλο σε σχέση με τη διάρκεια της ώρας που προβάλλεται. Έτσι, ενώ στην αρχή ήταν 25άλεπτο, επέμεναν να το κάνουμε 40λεπτο. Εγώ είμαι υπέρ της σύντομης εκδοχής, γιατί πιστεύω ότι το χιούμορ θα ήταν πιο ευθύ και πιο γρήγορο».

Η ακομπλεξάριστη επιλογή μεγάλων ηθοποιών να παίζουν στο πλευρό εξίσου αξιόλογων συναδέλφων τους στο συγκεκριμένο σίριαλ, δείχνει ανθρώπους που δεν φοβούνται τη σύγκριση, γιατί πατάνε γερά στο ταλέντο τους, κι αυτό «ακουμπάει» το κοινό, προσφέροντάς του μεγαλύτερη απόλαυση.

«Αυτό είναι σίγουρο. Γιατί όταν ακούς ότι παίζει μια Κώνστα, μια Γερασιμίδου, η Μαλτέζου, η Παπακωνσταντίνου και ένας Άκης Σακελλαρίου, λες κάτι γίνεται. Είναι καλό για το κοινό, αλλά και για εμάς. Γι αυτό δεν μπορώ να έχω ούτε μετριόφρονα ούτε μετριοπαθή θέση και στάση, γιατί έτσι είναι».

Πόσο παρακάτω σκοπεύει η ΕΤ1 να πάει τα «Χρυσά κορίτσια»;

«Δεν γνωρίζω τα κριτήρια, ούτε αν σκοπεύει να πάει το σίριαλ παρακάτω. Εγώ προσωπικά δεν έχω καταλάβει πώς η ΕΤ1 προβάλλει και προωθεί τα προϊόντα της. Εμείς σ' αυτό το θέμα είμαστε οι τελευταίο τροχοί της αμάξης. Εκείνοι έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι, όπως λέει μια λαϊκή έκφραση. Έχουν αγοράσει 40 επεισόδια, έχουν παιχτεί τα 20 και τα υπόλοιπα θα προβληθούν με τη νέα σεζόν».

Πάμε Θεσσαλονίκη Πότε ολοκληρώνονται οι παραστάσεις εκεί;

«Αυτή την περίοδο τελειώνω μετά από δύο χρόνια μια επιτυχία με τη Σιωπή. Είχα, πάλι, εδώ την ευτυχία να δουλέψω με καταπληκτικούς συναδέλφους, όπως ο Χρήστος Βασιλόπουλος και ο Κώστας Αρζόγλου, καθώς και πολύ καλούς συνεργάτες. Οι παραστάσεις ολοκληρώνονται στις 20 Απριλίου».

Στην τηλεόραση σας έχουμε δει περισσότερο σε κομεντί, ενώ στο θέατρο παίζετε ακριβώς τα αντίθετα πράγματα.

«Ναι, κι αυτό είναι επιλογή μου μαζί με τύχη. Αγαπάω το θέατρο και γενικά προσπαθώ να βουτήξω σε διαφορετικά είδη, αλλά δεν τα διαχωρίζω σε σοβαρά και μη σοβαρά. Καταρχάς είναι πολύ σοβαρό και δύσκολο πράγμα η κωμωδία. Τα πάντα είναι δύσκολα όταν τα αντιμετωπίζεις σοβαρά και όχι σοβαροφανώς».

Πάντως, όσα έργα σας μπορεί να θυμηθεί κανείς είχαν μεγάλη επιτυχία.

«Ευτυχώς που θυμάστε μόνο αυτά που έκαναν επιτυχία. Και δεν το λέω από μετριόφρονα θέση. Δεν είναι σεμνότητα, είναι ρεαλισμός. Εξάλλου, και η αποτυχία μέσα στο πρόγραμμα είναι. Μια τηλεοπτική σειρά ή ένα θεατρικό έργο δεν γίνεται επιτυχία μόνο από ένα άτομο, συμβάλλουν πολλά και πολλοί. Είναι το σενάριο και οι συντελεστές. Έχουμε μεγάλη ανάγκη ο ένας από τον άλλο σ' αυτή τη δουλειά. Όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι και για την επιτυχία, που την πιστωνόμαστε, αλλά και για την αποτυχία, που τη χρεωνόμαστε».

Γιατί μερικοί νέοι ηθοποιοί μετά από μια εμφάνιση σε κάποια επιτυχημένη σειρά θαμπώνονται από τη λάμψη της δημοσιότητας και παθαίνουν κρίση έπαρσης;

«Μόνο ένας άπειρος λέει βγήκα κι έσκισα!».

Ποιο είναι το επόμενο τηλεοπτικό ή θεατρικό βήμα σας;

«Το έχω αποφύγει το επόμενο βήμα συνειδητά. Αυτή τη στιγμή με βρίσκετε σε μια περίοδο πλήρους, αλλά ωραίας και δημιουργικής κούρασης και δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα άλλο. Δεν πρόκειται να δουλέψω στο θέατρο, τουλάχιστον μέχρι το Φεβρουάριο».

Με ποια ευχή να κλείσουμε αυτή τη συνέντευξη;

«Εάν το θέλει ο κόσμος, να συνεχιστεί η σειρά Χρυσά κορίτσια, το θέλουμε κι εμείς. Ας το θέλουμε όλοι».