Πάσχα μετά μουσικής

25.04.2008
Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και σε όλες τις εκκλησίες ψάλλουν τα 12 Ευαγγέλια. Στην τηλεόραση, βέβαια, έχει αναλάβει καθήκοντα από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας ο Πέτρος Γαϊτάνος

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ


Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και σε όλες τις εκκλησίες ψάλλουν τα 12 Ευαγγέλια. Στην τηλεόραση, βέβαια, έχει αναλάβει καθήκοντα από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας ο Πέτρος Γαϊτάνος, που είτε ζωντανά είτε μαγνητοσκοπημένα από συναυλίες του αποτελεί τον πλέον περιζήτητο καλεσμένο των πρωινών ενημερωτικών εκπομπών, με τους υπεύθυνους να δίνουν καθημερινά μάχη για να τον έχουν στα πλατό.

Ιδιαίτερα δημοφιλές πρόσωπο των κατανυκτικών ημερών είναι και ο Χρήστος Σαντικάι με τις ψαλμωδίες του, όμως παραδόξως φέτος δεν έχει κάνει κάποια εμφάνιση. Δεινός ψάλτης όμως είναι και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, για τον οποίο επίσης υπάρχει μεγάλη ζήτηση τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ωστόσο, για τα κανάλια στα οποία δεν θα εμφανιστεί υπάρχει η λύση των μαγνητοσκοπημένων βίντεο, όπου εξασκεί τις φωνητικές του δυνατότητες πάνω σε βυζαντινές παρτιτούρες.

Το σίκουελ του «Ιησού από τη Ναζαρέτ», οι θρησκευτικές ταινίες με θέματα από τη Βίβλο και ηθικοπλαστικά διδάγματα, οι βυζαντινές ψαλμωδίες και τα πλάνα των μητροπολιτών και του αρχιεπισκόπου με βαρύτιμα άμφια θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της τηλεοπτικής επικαιρότητας μέχρι και τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου

Ένα λεπτό μετά το σκηνικό αλλάζει τελείως και το μοβ χρώμα δίνει «πάσα», όπως λέμε και στην τηλεοπτική αργκό, στο έντονο κόκκινο των γαρίφαλων, στο πράσινο της υπαίθρου και στο καφέ-χρυσό του οβελία, που σιγοψήνεται στη σούβλα. Το ντιριντάχτα με τσιφτετέλια, τσάμικα και βαριά ζεϊμπέκικα που ξεκινάει ακριβώς μετά την Ανάσταση θα διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα, οπότε και η τηλεοπτική πραγματικότητα θα επιστρέψει στους συνήθεις ρυθμούς της. Μέχρι τότε στις οθόνες μας αναμένεται να πρωταγωνιστεί η Έφη Θώδη, η οποία, όπως κάθε χρόνο, θα παρελάσει από τα πλατό των ψυχαγωγικών εκπομπών για το «Χριστός Ανέστη» και, φυσικά, από τη συχνότητα του Star. Μεγάλη ζήτηση αυτές τις μέρες έχει και το δίδυμο Ματθαίου Γιαννούλη - Λευτέρη Βαζαίου, λόγω του έθνικ ρεπερτορίου του, όπως άλλωστε και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι του νησιώτικου τραγουδιού, μεταξύ των οποίων ο Βαγγέλης και η Στέλλα Κονιτοπούλου.

Όσο για τα μεγάλα ονόματα του πενταγράμμου; Όσοι επιλέξουν για συντροφιά την τηλεόραση θα τους παρακολουθήσουν σε «κονσέρβα» από τις χειμερινές τους εμφανίσεις επί της πίστας, καθώς, αν δεν έχουν ήδη φτάσει, σίγουρα βρίσκονται καθ οδόν για δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Μύκονος ή η Κέρκυρα, προκειμένου να περάσουν άλλοι οικογενειακά και άλλοι με φίλους τις ημέρες αυτές. Καλό Πάσχα!