Γεμίστε χρώματα και αρώματα

31.03.2008
Η άνοιξη είναι η γιορτή της φύσης. Ανθισμένα λουλούδια και ευωδιές παντού. Γιατί όχι λοιπόν και στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας; Είναι η κατάλληλή εποχή να ασχοληθείτε με την κηπουρική.

Η άνοιξη είναι η γιορτή της φύσης. Ανθισμένα λουλούδια και ευωδιές παντού. Γιατί όχι λοιπόν και στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας; Είναι η κατάλληλή εποχή να ασχοληθείτε με την κηπουρική. Ο γλυκός καιρός, τα πολύχρωμα λουλούδια, αλλά και η διάθεσή σας συμβάλλουν το καθένα με το δικό του τρόπο προς αυτό το βήμα. Η ενασχόληση αυτή εκτός του ότι θα μεταμορφώσει τον κήπο ή το μπαλκόνι σας σε έναν επίγειο παράδεισο, θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε, να χαλαρώσετε και να διώξετε μακριά κάθε έγνοια που σας απασχολεί. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να οργανωθείτε. Να σκεφτείτε πρώτα απ όλα πώς θα θέλατε τον κήπο σας, δηλαδή ποια λουλούδια σας αρέσουν, πόσα φυτά θέλετε να βάλετε, αλλά και πόσα χωράνε. Στη συνέχεια θα πρέπει να δείτε τι θα χρειαστείτε πριν αρχίσετε κάθε εργασία. Να έχετε προμηθευτεί τα κατάλληλα εργαλεία, τα φυτά που θέλετε, χώμα, αλλά και γλάστρες. Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία απ όλα τα είδη, καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό πρόθυμο να σας λύσει κάθε απορία.

Σωστός σχεδιασμός
Γι αυτό καλό είναι πριν αρχίσετε οποιαδήποτε εργασία να επισκεφθείτε ένα κατάστημα με φυτά και είδη κηπουρικής για να δείτε τι υπάρχει, πόσο κοστίζει, τι θέλετε να φτιάξετε, να πάρετε την άποψη των ειδικών και στη συνέχεια να προχωρήσετε. Κι αυτό γιατί υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που μπορεί να διαλέξει κανείς: σπόροι, εποχιακά, πολυετή, βολβοί, τριανταφυλλιές, θάμνοι, δέντρα και πολλά άλλα.

Βολβοί για πολλά χρώματα
Αν θέλετε ο κήπος ή οι γλάστρες σας να έχουν πάντα υπέροχα λουλούδια σε πολλά σχέδια, χρώματα και αρώματα χωρίς πολλή περιποίηση, δεν έχετε παρά να φυτέψετε βολβούς. Κι αυτό γιατί δεν χρειάζονται νερό, λίπασμα και κλάδεμα για να ανθίσουν. Είναι από τη φύση τους προετοιμασμένοι με αποθέματα τροφής αλλά και με καθορισμένο μέγεθος και διάρκεια ανθοφορίας.

Πότε να τους φυτέψετε: Αν θέλετε ανοιξιάτικα λουλούδια (τουλίπες, νάρκισσους, ζουμπούλια κ.λπ.), φυτέψτε βολβούς το φθινόπωρο. Αν θέλετε χρωματιστά καλοκαιρινά λουλούδια, φυτέψτε γλαδιόλες, μπιγκόνιες, ντάλιες νωρίς την άνοιξη, αμέσως μετά τις τελευταίες παγωνιές.

Πώς θα τους φυτέψετε:
1ο Βήμα Μπορείτε να ετοιμάσετε ένα ξεχωριστό παρτέρι ή μια ζαρντινιέρα για βολβούς ή να τους φυτέψετε ανάμεσα σε άλλα φυτά. Αρχικά απομακρύνετε τα χόρτα και προσθέστε στο χώμα λίγο λίπασμα. Σκαλίστε το χώμα όταν είστε έτοιμοι να φυτέψετε.

2ο Βήμα Ταξινομήστε και χωρίστε τους βολβούς σε ομάδες των 7 ή των 12. Όλοι οι βολβοί κάθε ομάδας πρέπει να είναι του ίδιου χρώματος. Χρησιμοποιώντας ένα μικρό φτυάρι ή ένα σκαλιστήρι ανοίξτε μια τρύπα για κάθε ομάδα βολβών στη ζαρντινιέρα ή στο παρτέρι. Οι βολβοί πρέπει να φυτεύονται σε βάθος περίπου τριπλάσιο του πλάτους τους. Σε ζεστά κλίματα ή αμμώδη εδάφη φυτέψτε τους λίγο πιο βαθιά και σε βαριά εδάφη πιο επιφανειακά. Αν μένετε σε περιοχή με κρύο κλίμα, μια τρύπα βάθους 10 εκατοστών είναι αρκετή. Οι περισσότεροι βολβοί μπορούν να φυτευτούν σχετικά κοντά ο ένας με τον άλλο, αν θέλετε να ανθίσουν όλοι μαζί.

3ο Βήμα Μόλις σκάψετε την τρύπα, εξετάστε το έδαφος. Οι βολβοί ευδοκιμούν σε όλα τα εδάφη, αλλά προτιμούν τα υγρά και αμμώδη και οπωσδήποτε με καλή αποστράγγιση. Βελτιώστε το χώμα αν χρειαστεί προσθέτοντας τύρφη και άμμο. Μετά θάψτε τους βολβούς μέσα στην τρύπα. Σιγουρευτείτε ότι τους τοποθετήσατε με τις ρίζες προς τα κάτω. Αφήστε αρκετό διάστημα μεταξύ τους, ώστε να μην εμποδίζει ο ένας την ανάπτυξη του άλλου.

Αν θέλετε να φυτέψετε βολβούς ανάμεσα σε άλλα λουλούδια ή έχετε λίγους βολβούς, καλύτερα να κάνετε χωριστές τρύπες με σκαλιστήρι. Ρίξτε στην τρύπα ένα κουταλάκι πλήρες λίπασμα, από πάνω χώμα και στη συνέχεια τοποθετήστε το βολβό και σκεπάστε τον με χώμα.

4ο Βήμα Αμέσως μετά το φύτεμα πιέστε το χώμα γύρω από τους βολβούς και ποτίστε το. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα παραπάνω.

Πού να φυτέψετε τι
Οι χρωματικά σχεδιασμένοι κήποι κερδίζουν σε εμφάνιση. Προσπαθήστε να συνθέσετε τις ποικιλίες όσο πιο φυσικά μπορείτε, ώστε να είστε σίγουροι ότι κάνατε τη σωστή επιλογή.

Μπορείτε να συνδυάσετε βολβούς με εποχιακά ή πολυετή φυτά, ακόμη και με ανθοφόρους θάμνους.

Η σκιά είναι για πολλούς ένα μεγάλο πρόβλημα, γι αυτό διαλέξτε βολβούς που δεν έχουν πρόβλημα στο λίγο φως.

Τα φυτά που θέλουν ηλιοφάνεια μπορούν να ανθίσουν και σε ημίφως, αλλά θα έχουν λιγότερα λουλούδια. Επίσης, φυτά που θέλουν σκιά μπορούν να ευδοκιμήσουν σε πιο φωτεινές θέσεις, αλλά χρειάζονται περισσότερη υγρασία.

Αν έχετε μια γλάστρα ή μια πιατέλα, δοκιμάστε να τη γεμίσετε με βολβούς.

Δοκιμάστε επίσης αστίλβες, αγάπανθους, μπιγκόνιες και κοντές ντάλιες.

Η κατάσταση του χώματος είναι βασικός παράγοντας για κήπο χωρίς προβλήματα.

Η συχνότητα της χρήσης λιπασμάτων εξαρτάται από την κατάσταση του χώματος.

Τα γεράνια, οι ντάλιες και οι γλαδιόλες, για παράδειγμα, χρειάζονται λιπασμένο χώμα για άφθονη ανθοφορία. Ένα στρώμα από σάπια φύλλα και άχυρα μπορεί να σας φανεί πολύ χρήσιμο, γιατί κρατάει τη σωστή υγρασία και θερμοκρασία του χώματος, προσθέτει άζωτο στα φυτά και εμποδίζει την ανάπτυξη των αγριόχορτων.

Οι περισσότεροι βολβοί, κορμοί, κόνδυλοι και ριζώματα που φυτεύονται την άνοιξη αρχίζουν να ανθίζουν δύο μήνες μετά το φύτεμα. Εσείς δεν έχετε παρά να σχεδιάσετε τους συνδυασμούς που θέλετε και να δημιουργήσετε τη δική σας καλοκαιρινή πρόταση.