Άμα έχεις τέτοιες φίλες

03.04.2008
Γνωρίζεστε χρόνια, από μικρές ίσως. Ήσασταν πάντα οι καλύτερες φίλες και σας ζήλευαν όλες οι άλλες γι αυτό. Κι εσείς καμαρώνατε και νιώθατε δυνατή για τη φιλία αυτή, που ήταν καλύτερη ακόμη και από συγγένεια α βαθμού. Και όλοι γύρω σας σας έχουν για παράδειγμα. Μόνο που αυτό το παράδειγμα σήμερα κρύβει ένα ηφαίστειο από κάτω!

ΑΠΟ ΤΗΝ  ΑΡΙΑΝΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Γνωρίζεστε χρόνια, από μικρές ίσως. Ήσασταν πάντα οι καλύτερες φίλες και σας ζήλευαν όλες οι άλλες γι αυτό. Κι εσείς καμαρώνατε και νιώθατε δυνατή για τη φιλία αυτή, που ήταν καλύτερη ακόμη και από συγγένεια α βαθμού. Και όλοι γύρω σας σας έχουν για παράδειγμα. Μόνο που αυτό το παράδειγμα σήμερα κρύβει ένα ηφαίστειο από κάτω!

Ενα ηφαίστειο που σας έκανε να τη βγάλετε από την καρδιά σας και να τη θεωρείτε εχθρό σας. Βέβαια, δεν ήταν πάντα έτσι, ούτε είχατε φανταστεί ποτέ ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο, ώστε εσείς, που δεν γιορτάσατε ποτέ γενέθλια χωριστά, που δεν κάνατε χωριστές διακοπές με τα αγόρια σας, τους άντρες σας ή μόνες σας, που κλάψατε η μία στον ώμο της άλλης αναλύοντας τα γιατί των χωρισμών σας και των καβγάδων σας, θα φτάνατε σε σημείο να μη θέλετε να τη δείτε στα μάτια σας.

Ποιος είπε ότι η φιλία είναι μια δεδομένη σχέση και ως τέτοια δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις γι αυτήν άπαξ και την έχεις σίγουρη; Κανείς, εκτός ίσως από τους βολεμένους αυτής της ψεύτικης κοινωνίας, που μέσα στην παραζάλη του δήθεν και του image τους έχουν επαναπαυτεί σε όσα τους έχετε προσφέρει απλόχερα με την καρδιά σας ως αληθινή φίλη που είστε. Κι εσείς, μακριά νυχτωμένη μέχρι πρόσφατα, δεν είχατε κανένα λόγο να αμφισβητήσετε τις καλές προθέσεις της αδελφικής σας φίλης. Μέχρι που τα γεγονότα σας ξύπνησαν απότομα από το βαθύ λήθαργο της αιώνιας μέχρι θανάτου φιλίας σας. Και τότε το τι πίκρα πήρατε ούτε που να το θυμάστε δεν θέλετε. Και σε ποιον να το εξομολογηθείτε, που είχατε τσακωθεί με τη μισή Αθήνα για πάρτη της, συμπεριλαμβανομένου και του συντρόφου σας, ο οποίος είχε κάποιες αντιρρήσεις σχετικά με το πόσο καλές φίλες είστε... Αλήθεια, πότε ξέρουμε με ασφάλεια ότι η καλύτερη φίλη μας μας εξαπατά, μας προδίδει; Πώς το αντιμετωπίζουμε; Το ανταποδίδουμε; και με ποιον τρόπο;

Ξέρετε ότι έχετε προδοθεί όταν

Α. Μαθαίνετε ότι στα πρόσφατα γενέθλιά της για λίγους στενούς φίλους, τα οποία σας είχε πει ότι δεν θα γιορτάσει, δεν είχατε απλώς προσκληθεί! Μάλιστα, θα θυμώσετε ιδιαίτερα όταν ανάμεσα στους λιγοστούς καλεσμένους της ήταν και κάποιοι καινούργιοι σχετικά φίλοι της, που σας τους εκθείαζε διαρκώς για την ανώτερη κοινωνική τους θέση και την υπέροχη έπαυλη που διαθέτουν με έναν τεράστιο κήπο και πισίνα.

Β. Όταν δεν απαντάει σχεδόν ποτέ στις κλήσεις και στα γραπτά σας μηνύματα, κάτι που δεν συνέβαινε παλιά, ακόμη και όταν τσακωνόταν και χώριζε με τον αγαπημένο της. Επίσης, θα θυμώσετε πολύ επειδή θα θυμηθείτε ότι εσείς για χάρη της ακόμη και τον άντρα σας αφήνατε στην αναμονή για να ακούσετε τα βάσανά της, όταν δεν άντεχε άλλο να μη σας τα διηγηθεί με κάθε λεπτομέρεια, ή διακόπτατε τη δουλειά σας στο γραφείο, για να της δώσετε συμβουλές και να την παρηγορήσετε.

Γ. Όταν είστε οι περήφανες εργένισσες που μοιάζετε σιαμαίες σε ψυχαγωγία και βάσανα ερωτικά και μόλις βρει γκόμενο, την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια και μην την είδατε Θα γίνετε Τούρκα όταν θα σκέφτεστε ότι φεύγατε άρον άρον από τη δουλειά σας μετά το αγωνιώδες τηλεφώνημά της μέσα στα κλάματα ή ότι τρέχατε μέσα στη μαύρη νύχτα να τη μαζέψετε από το μπαρ στο οποίο συνάντησε τυχαία τον πρώην, έγινε κουρέλι και μέθυσε και να τη ζορίσετε να πιει ένα δυνατό καφέ για να συνέλθει, ενώ σας διηγούνταν για πεντηκοστή φορά τη συνάντηση που την έφερε σε αυτή την κατάσταση.

Δ. Όταν της διηγείστε στεναχωρημένη το παρασκήνιο της απόλυσής σας κι εκείνη μες στην καλή χαρά σας απαντάει άλλα αντί άλλων, με αποτέλεσμα να απορείτε αν άκουσε έστω και μία λέξη από όσα της είπατε. Θα τρίξετε τα δόντια σας μόλις περάσει από το νου σας η αντίστοιχη εικόνα με εσάς στην ανάλογη περίπτωση να μοιράζεστε τη στεναχώρια της, να επωμίζεστε και κάποια τρέχοντα έξοδά της και να κάνετε εκατοντάδες τηλεφωνήματα σε φίλους και γνωστούς για να της βρείτε κάποια δουλειά, προκειμένου να γλιτώσει την κατάθλιψη και τη χρεοκοπία.

Ε. Όταν αντιλαμβάνεστε ότι με το που φτάσατε καθυστερημένη σε πάρτι κοινών σας φίλων εκείνη φεύγει με άλλη συντροφιά για να συνεχίσει τη διασκέδασή της αλλού χωρίς να μιλήσετε πρώτα ή να σας ρωτήσει αν θα θέλατε να πάτε κι εσείς μαζί τους, κάτι που έχετε κάνει εσείς πολλές φορές στο παρελθόν.

ΣΤ. Όταν διαπιστώνετε ότι σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής σας, απογοήτευση, ατύχημα, αρρώστια είναι η μεγάλη απούσα με τη μόνιμη φράση στα χείλη «Χρειάζεσαι κάτι, θέλεις να έρθω;», αντί να τρέξει για να σας προσφέρει αυτά που άπειρες φορές με τόση μεγαλοψυχία και αγάπη της προσφέρατε εσείς. Κι εκείνη σας τα προσφέρει, και μάλιστα πολύ γενναιόδωρα, αλλά από το τηλέφωνο!

Η. Όταν σας λέει ο αγαπημένος σας ότι αναρωτιέται αν η καλύτερή σας φίλη είναι αληθινά τόσο καλή, αφού του φαίνεται να του την πέφτει ελαφρά και όσο πατάει η γάτα με υπονοούμενα του στυλ «Έχε χάρη που σε πρόλαβε εκείνη, αλλιώς», με αγκαλιές και φιλιά παρατεταμένα ένεκα οικειότητας και με κατ ιδίαν επισκέψεις στο γραφείο του με ερωτήσεις του στυλ «Καλά, ακόμη ερωτευμένος είσαι, βρε παιδάκι μου; Οι άλλες σου σχέσεις κρατούσαν ένα δυο μήνες το πολύ τι σε έπιασε τώρα»; Επίσης, όλως τυχαίως να σκύβει μπροστά του με το θανατηφόρο ντεκολτέ, για να ψάξει αυτό που με νάζι έριξε κάτω λίγο πριν.

Ζ. Όταν σε περιόδους απογοήτευσης, κακοκεφιάς ή προβλημάτων δεν σας προσκαλεί να πάτε κάπου μαζί στα τόσα κοινωνικά και επαγγελματικά της καλέσματα, ενώ εσείς αντίστοιχα δεν υπήρχε βράδυ και πρόσκληση που να μην τα είχατε μοιραστεί μαζί της, για να μη νιώθει μοναξιά και πλήξη, όταν είχε έρθει για πρώτη φορά από την επαρχία ή από το εξωτερικό και ένιωθε ξένη και μόνη ανάμεσα σε 2-3 το πολύ άτομα γνωστά της στην Αθήνα. Μόλις λοιπόν δικτυώθηκε και δεν σας έχει ανάγκη, ούτε που σας ξέρει, παρά μόνο όταν ξεμείνει από προσκλήσεις ή λεφτά.

Θ. Όταν την πιάνετε να σας λέει ψέματα για να δικαιολογηθεί που δεν θα σας τιμήσει τελικά στη γιορτή σας, επειδή δήθεν μια γρίπη την έριξε στο κρεβάτι. Κι εσείς έπειτα από καιρό διαπιστώνετε πως εκείνο το βράδυ διασκέδαζε με μια πολύ ματαιόδοξη συντροφιά στα μπουζούκια, με φίλους που μόνο άσχημα λόγια έχουν να σας πουν για εκείνη.

Ι. Όταν κάνετε κυριολεκτικά κωλοτούμπες για να της γνωρίσετε έναν πολύ ξεχωριστό φίλο σας και όταν αυτό γίνει, ξεχνάει να σας προσκαλέσει στο τραπέζι που κάνει προς τιμήν του στο σπίτι της με άλλους είκοσι γνωστούς της για να τον επιδείξει.

Κ. Όταν κάποιος ξεχωριστός άντρας σε κάποια γιορτή που πήγατε μαζί δείχνει ενδιαφέρον για εσάς τη ρωτάει αν είσαστε μόνη κι εκείνη τον παραπλανά και μάλιστα δεν σας λέει απολύτως τίποτα!

Με όλα αυτά και με καθένα χωριστά έχετε πάρει το σήμα κινδύνου πως μια φιλία παιδική δεν έμελλε να ενηλικιωθεί ουσιαστικά, αλλά να παραμείνει στάσιμη ή να εξελιχθεί σε κάτι πολύ επικίνδυνο, μια άσπονδη φιλία! Μη σκάτε, κορίτσια, κάλλιο αργά παρά ποτέ να ανακαλύπτουμε τους ανάξιους να στέκονται δίπλα μας και να απολαμβάνουν τη φιλία μας, ένα υπέρτατο αγαθό που μόνο όσοι είναι γεμάτοι από αισθήματα μπορούν να δώσουν στους γύρω τους γενναιόδωρα. Με τα πρώτα συμπτώματα μην εθελοτυφλήσετε με το σκεπτικό ότι κάτι θα έπαθε και θα συνέλθει, γιατί θα εκπλαγείτε από το πόσο θα αργήσει να συμβεί αυτό και αφού εσείς θα έχετε πάθει κάνα δυο εγκεφαλικά από το σοκ και θα ψάχνετε να βρείτε την άκρη.

Πώς απαντάτε με χιούμορ στην προδοσία

Καλύτερα να αρχίσετε τις ασκήσεις χαλάρωσης και απεξάρτησης από τα δεσμά της μονοδιάστατης αυτής... φιλίας. Αραιώστε τα τηλεφωνήματα και αν σας κάνουν κακό, κόψτε τα μαχαίρι. Αφήστε εκείνη να τηλεφωνεί, με εσάς να απαντάτε απλώς ευγενικά, και θα έρθει η στιγμή να αναρωτηθεί πού πήγε η φιλία σας. Και τότε δώστε της τις ίδιες δικαιολογίες και εξηγήσεις με εκείνη στην αντίστοιχη περίπτωση. Θα της φανούν πολύ οικεία όλα αυτά. Όταν σας κάνει παράπονα που δεν την καλέσατε στη γιορτή ή στα γενέθλιά σας, πείτε της πολύ ευγενικά ένα εμφανές ψέμα, για να καταλάβει ότι πάψατε να τρώτε κουτόχορτο. Αφήστε τη στην πρόσκαιρη χαρά των ματαιόδοξων κοινωνικών συντροφιών της κι εσείς αναζητήστε ουσιαστικούς φίλους με κοινά ενδιαφέροντα. Ενήλικες χωρίς κόμπλεξ και ανασφάλειες, που θα τις εξαφανίζουν μόλις βρουν άντρα! Και μιας και είπαμε άντρα, αν παρά την πειραγμένη στάση σας δεν καταλάβει και ενοχλεί το σύζυγο, το φίλο ή το φλερτ σας, κάντε την κίνηση ματ: Κάντε μπροστά της επίθεση στο δικό της και αν είστε ακόμη πολύ θυμωμένη μαζί της, αποπλανήστε τον σε ένα τριήμερο ταξίδι και φροντίστε να το μάθει.

Επίσης, γίνετε λίγο bitch μαζί της. Σταματήστε να της λέτε σε όλα «ναι», να της δίνετε, να είστε διαθέσιμη, γίνετε απόμακρη και δείξτε ότι το εννοείτε. Εάν ποτέ δείξει μεταμέλεια, δώστε της εξηγήσεις μήπως και καταλάβει και αλλάξει για το δικό της μέλλον, αφού στο δικό σας δεν χωράει πια. Με δυο λόγια, αναζητήστε φιλίες που σας αξίζουν και αφήστε πίσω τα λάθη του παρελθόντος όσο και αν τα αγαπήσατε. Η ζωή τραβάει μπροστά κι εσείς μαζί της. Μην ξεχνάτε πως αν αυτή η φιλία σας παρασύρει κάθε φορά και της δίνετε και άλλη ευκαιρία, θα είστε άξια της τύχης σας ή μάλλον της ατυχίας σας.

Αν, πάλι, απρόσμενα σας ζητήσει γονυπετής συγγνώμη για την προδοσία της αγνής φιλίας σας, αφήστε το χρόνο να σας το επιβεβαιώσει και αν αξίζει τον κόπο, θα φανεί. Μέχρι τότε, όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες Ι ekdikisi ine ena piato pou trogete krio.