Τα ριάλιτι δεν είναι πάντα αθώα...

26.05.2010
Ήταν αρχές του 2000, όταν για πρώτη φορά έκαναν την εμφάνισή τους στην ελληνική τηλεόραση τα ριάλιτι. Στο εξωτερικό ωστόσο μετρούσαν αρκετά χρόνια ζωής και βρίσκονταν στο απόγειό τους. Ήρθαν και, στην κυριολεξία, σάρωσαν, βάζοντας κατά καιρούς τους τηλεθεατές στον τηλε-πειρασμό να κάνουν...

Από τη ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

Ήταν αρχές του 2000, όταν για πρώτη φορά έκαναν την εμφάνισή τους στην ελληνική τηλεόραση τα ριάλιτι. Στο εξωτερικό ωστόσο μετρούσαν αρκετά χρόνια ζωής και βρίσκονταν στο απόγειό τους. Ήρθαν και, στην κυριολεξία, σάρωσαν, βάζοντας κατά καιρούς τους τηλεθεατές στον τηλε-πειρασμό να κάνουν... θέαμα τον ίδιο τους τον εαυτό, τη ζωή τους, τα όνειρά τους! Άνθρωποι τις περισσότερες φορές σε ψυχολογική, κοινωνική ή οικονομική απόγνωση, που πιστεύουν πως με τη δημοσιότητα θα λύσουν τα προβλήματά τους. Και όταν δουν ότι τελικά αυτό δεν συμβαίνει; Τότε, μπορεί να οδηγηθούν στα άκρα!

Επικίνδυνες παρενέργειες
Αυτός τουλάχιστον είναι και ο λόγος που χιλιάδες παίκτες παγκοσμίως μετά τη συμμετοχή τους σε διάφορων ειδών ριάλιτι χρειάστηκαν ψυχοθεραπεία, ενώ κάποιοι έφτασαν στο τραγικό σημείο να δώσουν μέχρι και τέλος στη ζωή τους.

11 αυτοκτονίες
Σοκάρει το γεγονός πως συνολικά 11 εμπλεκόμενοι σε ριάλιτι έχουν αυτοκτονήσει τα τελευταία χρόνια σε ΗΠΑ, Βρετανία, Σουηδία και Ινδία. Η πίεση που δέχονται οδηγεί συχνά τους παίκτες στην κατάθλιψη μόλις σβήσουν τα φώτα και πολλές φορές ακόμη και στην αυτοκτονία, όπως είπαμε και προηγουμένως. Βλέπετε, δηλώνοντας κάποιος συμμετοχή σε ένα ριάλιτι, αποκτά φρούδες ελπίδες και? ψεύτικες προσδοκίες πως η δημοσιότητα μπορεί τελικά να είναι η λύση που θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής.

Ειδικό κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης
Ωστόσο, οι αυτοκτονίες αυτές αποτελούν «μόνο την κορυφή του παγόβουνου», όπως έχει πει χαρακτηριστικά ο δρ. Τζέιμι Χούισμαν, επικεφαλής του προγράμματος ψυχολογικής υποστήριξης «After TV Care», το οποίο έχει προσφέρει βοήθεια σε περισσότερους από 800 παίκτες ριάλιτι τα τελευταία 17 χρόνια!

Πλέον έχει θεσπιστεί ακόμη και ειδική νομοθεσία για να προστατεύονται τα δικαιώματά τους. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως στη Γαλλία έπειτα από πρωτοποριακή απόφαση γαλλικού δικαστηρίου οι παίκτες των ριάλιτι θεωρούνται πια εργαζόμενοι. Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά την προσφυγή στη δικαιοσύνη τεσσάρων παικτών του παιχνιδιού «Το νησί των πειρασμών» με το σκεπτικό ότι η παρουσία τους στο παιχνίδι συνιστούσε κανονική εργασία και μάλιστα σε 24ωρη βάση! Οι δικαστές έκριναν ότι οι παίκτες δικαιούνται κανονικά εργασιακά συμβόλαια και επιδίκασαν αποζημίωση ύψους 11.000 ευρώ στον καθένα.

Η «μαύρη» λίστα
Ποιοι ήταν οι 11 παίκτες που έδωσαν τέλος στη ζωή τους.

1. Η 17χρονη Βρετανίδα Καρίνα Στίβενσον συμμετείχε με την οικογένειά της στο ριάλιτι «Η αποικία», το οποίο προβλήθηκε στην αυστραλιανή τηλεόραση. Επρόκειτο για αναβίωση των συνθηκών διαβίωσης των Βρετανών καταδίκων που στέλνονταν στην Αυστραλία πριν από 200 χρόνια. Η κοπέλα πέρασε 4 μήνες με την οικογένειά της στη χώρα και αυτοκτόνησε 6 μήνες μετά την επιστροφή της στην πατρίδα. Οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα σκληρές, καθώς κάθε οικογένεια ανέλαβε τρεις «καταδίκους» κι έπρεπε να αντιμετωπίσει διάφορες δοκιμασίες σε σκληρές συνθήκες διαβίωσης.

2. Ο 24χρονος Τούρκος λογιστής Άτα Τουρκ, παίκτης στο δημοφιλέστερο ριάλιτι της χώρας «Θέλεις να γίνεις η νύφη μου;», βρέθηκε νεκρός τον Οκτώβριο του 2005 από υπερβολική δόση χαπιών σε δωμάτιο φτηνού ξενοδοχείου στα Άδανα της γειτονικής χώρας. Ήταν από τους πιο αγαπητούς στο παιχνίδι, ειδικά όταν ερωτεύτηκε τη συμπαίκτριά του Σινέμ Ουμάς, η οποία ονειρευόταν να γίνει τραγουδίστρια. Όμως, η μαμά του Άτα σαμποτάρισε τη σχέση τους, γιατί πίστευε πως η Σινέμ δεν είναι η κατάλληλη νύφη για το γιο της.

3. Η Σινίσα Σαβίγια, 34 ετών από τη Σουηδία, έπεσε στις ράγες του τρένου τον Ιούλιο του 1997, αφού είχε εκδιωχθεί πρώτη από το ριάλιτι «Αποστολή Ρόμπινσον».

4. Ο Σάιμον Φόστερ, που πήρε μέρος σε ριάλιτι ανταλλαγής συζύγων, αυτοκτόνησε αμέσως μετά τη συμμετοχή του στο παιχνίδι το 2005.

5. Η Πόλα Γκούντσπιντ αυτοκτόνησε έξω από το σπίτι της Πόλα Αμπντούλ, όταν την έκοψαν από το «American Idol».

6. Ο 26άχρονος Νέιθαν Κλάτερ αυτοκτόνησε τον Οκτώβριο του 2007 μετά τη συμμετοχή του στο «Paradise Hotel 2».

7. Ο 37χρονος Τζέιμς Σκοτ Τέριλ αυτοπυροβολήθηκε τον Ιούνιο του 2008. Είχε λάβει μέρος στο ριάλιτι «Σούπερ νταντά», που προβάλλεται στη χώρα μας μέσα από τον ΣΚΑΪ.

8. Το Φεβρουάριο του 2005 ο Νατζάι Τουρπίν αυτοπυροβολήθηκε, ενώ προηγουμένως είχε πάρει μέρος στο ριάλιτι «Ο διεκδικητής», το οποίο παρουσίαζε ο Σιλβέστερ Σταλόνε, αφού το πρόγραμμα ήταν η ριάλιτι εκδοχή του «Ρόκι». Οι παραγωγοί αρνήθηκαν κάθε σχέση αποδίδοντας την αυτοκτονία σε «ερωτική απογοήτευση» του Τουρπίν.

9. Η 35άχρονη Αμερικανίδα Σέριλ Κόσεβιτς αυτοκτόνησε τον Ιούλιο του 2007 μετά την αποχώρησή της από το ριάλιτι «Pirate Monsters».

10. Η Κέλι ΜακΓκι αυτοκτόνησε το Μάιο του 2005 μετά τη συμμετοχή της αδερφής της στο «Extreme Makeover», ριάλιτι με πλαστικές επεμβάσεις που στην ελληνική του βερσιόν προβλήθηκε στο Mega.

11. Η 21 ετών Ινδή Τάνια Σάχα ήπιε δηλητήριο μετά την απόρριψή της από το σόου «Fatafati», το Σεπτέμβριο του 2008.

Συνέβη και αυτό...

Πρώην παίκτρια του βρετανικού talent show «X-Factor» υποβλήθηκε σε πλαστική μετά το δυσμενές σχόλιο παρουσιαστή για την εμφάνισή της.

Παίκτης ριάλιτι δεν μπόρεσε να στηρίξει τον έκλυτο χολιγουντιανό βίο, δολοφόνησε το μοντέλο σύζυγό του και αυτοκτόνησε, αφήνοντας απίστευτα χρέη.

Στο Ισραήλ πρώην παρουσιαστής δημοφιλέστατου ριάλιτι έβαλε μπράβους να δείρουν τα αφεντικά του, έπειτα κατέληξε στη φυλακή, όπου και αυτοκτόνησε.

? Το 2002 άντρας που συμμετείχε μαζί με την πρώην γυναίκα του στην εκπομπή «Real Life», του Τζέρι Σπρίνγκερ, καταδικάστηκε, καθώς μετά το σόου τη χτύπησε μέχρι θανάτου.

? Στις 30 Μαΐου του 2009 το σόου «Βρετανία, έχεις ταλέντο» τελειώνει και η Σούζαν Μπόιλ έρχεται δεύτερη. Την επόμενη μέρα η 48άχρονη εισήχθη «εξαντλημένη συναισθηματικά» σε ψυχιατρική κλινική.

? Απίστευτη ήταν και η ιστορία της Τζέιντ Γκούντι, παίκτριας του βρετανικού «Big Brother», που κατάφερε να εξοργίσει αλλά και να συγκινήσει τους τηλεθεατές παγκοσμίως, όταν αποφάσισε να πεθάνει «μπροστά» στις κάμερες στα 27 της χρόνια, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο.