Πήλιο-Βυζίτσα: Οι... σουίτες των θεών

25.02.2010
Στις καταπράσινες πλαγιές του Πηλίου, του τόπου που οι θεοί του Ολύμπου διάλεξαν για γάμους και γιορτές, σας προτείνουμε να αποδράσετε για αυτή την εβδομάδα. Από τα πολλά πανέμορφα πηλιορείτικα χωριά επιλέξαμε τη γραφική και ιστορική Βυζίτσα και τον secre t Άγιο Γεώργιο Νηλείας, με τα λιθόστρωτα καλντερίμια και τα τρεχούμενα νερά.

Από τη Φωτεινή Σίμου

Διαμονή

«Παραδοσιακό Αρχοντικό Μοντάνα»: Αποτελείται από 7 δωμάτια με μεγάλα παράθυρα και θέα στη θάλασσα ή στον κήπο. Η ρομαντική νυφική σουίτα με το μεγάλο σιδερένιο κρεβάτι και η άλλη σουίτα για 3 ή 4 άτομα διαθέτουν επιπλέον τζάκι και σάουνα υδρομασάζ. Στο πρωινό, φανταστικό κέικ με τη μυστική συνταγή Μοντάνα αλλά και ζεστές τηγανίτες με μέλι Πηλίου και κανέλα. Διεύθυνση: Βυζίτσα, τηλ.: 24230-86900, 6974924202, www.montana-pelion.gr , Τιμές: Από 70 ευρώ το δίκλινο.

«Αρχοντικό Ντόρις»: Η θέα προς τον Παγασητικό και τις πλαγιές που κατηφορίζουν αθόρυβα είναι μοναδική. Η διακόσμηση λιτή, παραδοσιακή, με υφαντά υφάσματα στα έπιπλα. Διεύθυνση: Άγιος Γεώργιος Νηλείας, τηλ.: 24280-93424, 22722, 6973566182, www.arhontikodoris.com , Τιμές: Από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

«Ξενώνας Θέτις»: Διαθέτει άνετα δωμάτια, πλήρως εξοπλισμένα και όμορφα διακοσμημένα με θέα στη θάλασσα. Δίπλα στον ξενώνα λειτουργεί cafe όπου σερβίρεται το πρωινό. Διεύθυνση: Βυζίτσα, τηλ.: 24230-86111, Τιμές: Από 50 ευρώ με πρωινό.

Φαγητό

«Γιωργάρας»: Λαχταριστό χανούμ μποξά (χοιρινό ρολό με φέτα, καρότα, ντομάτα και σος πορτοκαλιού), φρυγαδέλια (κύβοι χοιρινού με τρία τυριά, ψημένα στο φούρνο και μετά στη σχάρα), ντόπιο αγριογούρουνο στιφάδο και χοιρινό στη γάστρα με σος από μανιτάρια φιγουράρουν στον κατάλογο. Από τα πιο καλά εστιατόρια της Βυζίτσας. Διεύθυνση: Βυζίτσα, τηλ.: 24230-86359, 86550, Τιμές: 16 ευρώ το άτομο με κρασί.

«Αρχοντικό»: Θα απολαύσετε κεφτεδάκια με σάλτσα και χυλοπίτες ντόπιες, αγριογούρουνο με κάστανο και δαμάσκηνα, τηγανιά του μερακλή (χοιρινό με φέτα και κρασί) κάτω από τα πλατάνια της πλατείας. Για το τέλος, δοκιμάστε χειροποίητο λικέρ της κυρίας Άννας. Διεύθυνση: Βυζίτσα, τηλ.: 24230-86863.

Τι άλλο να κάνετε
Μια εκδρομή μέχρι το πανέμορφο χωριό του Αγίου Λαυρέντιου και να διανυκτερεύσετε οπωσδήποτε στον ατμοσφαιρικό ξενώνα «Δρυάδες», που έχει κληρονομήσει τη ζεστασιά του ξύλου και την ομορφιά της πέτρας (www.hoteldryades.gr ).

Να επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο ομώνυμο χωριό με το πέτρινο καμπαναριό-ρολόι που στεγάζει και εκκλησιαστικό μουσείο με παλιές εικόνες, άμφια, σκεύη και βιβλία.

Να απολαύσετε την απεριόριστη θέα προς τη θάλασσα και τα δάση από τη θέση Ράχη Αγίου Γεωργίου.

Να πάτε μέχρι το πανέμορφο χωριό Μηλιές, για να πιείτε ντόπιο τσίπουρο στις ταβέρνες της πλατείας.

Πώς θα πάτε
Φτάνετε από την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας στο Βόλο και από εκεί για τη Βυζίτσα πρέπει να ακολουθήσετε τη σήμανση προς το νοτιοανατολικό Πήλιο, που θα σας οδηγήσει στην παραλιακή οδό κατά μήκος των ακτών του Παγασητικού κόλπου. Έπειτα από 8 χλμ. θα περάσετε την Αγριά και λίγο αργότερα τα Άνω Λεχώνια, την Άνω Γατζέα και τα Καλά Νερά. Λίγο μετά τα Καλά Νερά θα συναντήσετε μια διασταύρωση που αριστερά οδηγεί στη Βυζίτσα και σε όλο το βορειοανατολικό Πήλιο.

5 λόγοι για να βρεθείτε στη Βυζίτσα

1. Για να χαθείτε στα πλακόστρωτα καλντερίμια, ανάμεσα στα πέτρινα τρίπατα αρχοντικά, τις σκεπαστές βρύσες με το δροσερό νερό με τα περίτεχνα σκαλίσματά τους και τις εκκλησιές με τις εντυπωσιακές αγιογραφίες.

2. Για να ξεδιψάσετε από την περίφημη πηγή της Μούσγας με τα κρυστάλλινα νερά και τη μοναδική πλατανοσκέπαστη πλατεία της Βυζίτσας.

3. Για να αγοράσετε για το σπίτι τα περίφημα μήλα της περιοχής.

4. Για να προσκυνήσετε στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και την τρίκλιτη βασιλική εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, που χτίστηκε το 1725.

5. Για να περπατήσετε το μονοπάτι που ξεκινάει από το καλντερίμι δίπλα στη Ζωοδόχο Πηγή στη Βυζίτσα. Περνάει από τους καταρράκτες, τον οικισμό Αργυραίικα και καταλήγει στα Καλά Νερά.