ΚΟΜΟΤΗΝΗ: Η πόλη των αντιθέσεων

28.01.2010
Μια πόλη γεμάτη παλιές, γοητευτικές γειτονιές, με σοκάκια που κρύβουν θησαυρούς, παλαιοπωλεία που σε ταξιδεύουν στο παρελθόν, μιναρέδες που ξεφυτρώνουν εδώ κι εκεί πάνω από τα κεραμίδια και τις στέγες, παλιά εργαστήρια από επαγγέλματα που νομίζατε ότι είχαν ξεχαστεί.

Μια πόλη γεμάτη παλιές, γοητευτικές γειτονιές, με σοκάκια που κρύβουν θησαυρούς, παλαιοπωλεία που σε ταξιδεύουν στο παρελθόν, μιναρέδες που ξεφυτρώνουν εδώ κι εκεί πάνω από τα κεραμίδια και τις στέγες, παλιά εργαστήρια από επαγγέλματα που νομίζατε ότι είχαν ξεχαστεί. Κι όμως, η πόλη αυτή διατηρεί μια δυναμική πρωτόγνωρη. Το χρωστάει στις αντιθέσεις της, στο συγκερασμό των πολλών και διαφορετικών στοιχείων, στη ζωντάνια που της χαρίζει η φοιτητική κοινότητα και στη γοητεία της Ανατολής, που τη θρέφει.

Διαμονή
«Χenia»: Ένα κτίριο-κόσμημα του Άρη Κωνσταντινίδη στην ανατολική πλευρά της Κομοτηνής, στο κέντρο των εμπορικών δραστηριοτήτων της. Κλασική διακόσμηση με ζεστά χρώματα και υφάσματα μαροκέν στα δωμάτια. Σας προτείνουμε τις σουίτες με τις αρχοντικές κομόντες, τις βικτοριανές μπανιέρες και τους αναπαυτικούς καναπέδες τύπου Chesterfield. Διεύθυνση: Σισμανόγλου 43, τηλ.: 23510-22648, 22139, www.hotelxenia.gr, Τιμές: Από 55 ευρώ το μονόκλινο έως 80 ευρώ το τρίκλινο.

«Olympos»: Το παλαιότερο ξενοδοχείο της Κομοτηνής, στο κέντρο της πόλης και σε μικρή απόσταση από την πλατεία και την τούρκικη αγορά. Τριγύρω όλα μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από παλιές, καλές εποχές. Διεύθυνση: Ορφέως 37, τηλ.: 25310-37690-2, www.hotel-olympos.gr, Τιμές: 50 ευρώ το δίκλινο (πρόγευμα 5 ευρώ το άτομο).

«Chris & Eve Hotel»: Ξενοδοχειακό συγκρότημα με 81 δωμάτια πλήρως εξοπλισμένα (A/C, τηλέφωνο, μπάνιο, 32΄΄ LCD TV και Free WiFi), στα οποία περιλαμβάνονται 6 σουίτες, με τη νυφική και την προεδρική να ξεχωρίζουν. Θα βρείτε επίσης ημιολυμπιακών διαστάσεων πισίνα, γυμναστήριο με σάουνα και εστιατόριο με τοπική και διεθνή κουζίνα. Διεύθυνση: 3o χιλιόμετρο Ε.Ο. Κομοτηνής-Αλεξανδρούπολης, τηλ: 25310-29777, www.chris-eve.com, Τιμές: Από 55 ευρώ χωρίς πρωινό.

Φαγητό
«Το Κουτί»: Εντυπωσιακή η διακόσμηση, με φωτογραφίες που ντύνουν όλους τους τοίχους. Δοκιμάστε ομανίτες τηγανητές, καβουρμά στη σχάρα, πατάτες αγιολί, σουβλάκια από ντόπια κρέατα και συκώτι σαβορέ. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε πασά κεφτεσί (κεφτέδες με σάλτσα ανατολίτικη). Για το τέλος, ίσως το καλύτερο καζάν ντιπί που φάγαμε στην πόλη. Διεύθυνση: Ορφέως 45, τηλ.: 25310-25774, Τιμές: 7,80 ευρώ το σουβλάκι.

«Το Πέτρινο»: Καλοψημένα κρεατικά στα κάρβουνα, καβουρμάδες (χοιρινοί για τους χριστιανούς, αρνίσιοι για τους μουσουλμάνους), πικάντικα σουτζουκάκια και το πιο ελαφρύ χωριάτικο λουκάνικο ?από μοσχαρίσιο κρέας? χωρίς πολλά μπαχάρια. Προτιμήστε τον ανακαινισμένο επάνω όροφο με το τζάκι. Διεύθυνση: Κιλκίς 8, τηλ.: 25310-73650, Τιμές: 8-10 ευρώ το άτομο.

Τι άλλο να κάνετε

  • Να αγοράσετε γυαλιά ηλίου από τα Οπτικά «Kasparian», που βρίσκονται στην πλατεία Ειρήνης από το 1943. Στα ράφια του μερικοί από τους πιο διάσημους οίκους οπτικών: Chanel, Dior, Bulgari, Tiffany & Co. (Πλατεία Ειρήνης, τηλ.: 25310-23926).
  • Να γλυκαθείτε με τα υπέροχα, φρεσκότατα γλυκά των ζαχαροπλαστείων «Μπουκιές» του Μιχάλη Βεζυριανίδη (Ιωαννίνων και Παλαιολόγου Γωνία, τηλ.: 2531-026141 ? Συντάγματος Κρητών 21, τηλ.: 25310-23156).
  • Να μείνετε μέχρι την Τρίτη για να βρεθείτε στο μεγάλο παζάρι ? το μεγάλο εμπορικό γεγονός της εβδομάδας από τα χρόνια ακόμα της Τουρκοκρατίας.

Πώς θα πάτε
Ο καλύτερος τρόπος είναι να πάτε αεροπορικώς, από Αθήνα για το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης (τηλ.: 25510-45198), σε 40 λεπτά με Athens Airways (εισιτήριο: από 49 ευρώ one way), και από εκεί στην Κομοτηνή με ΚΤΕΛ μέσα σε 1 ώρα (εισιτήριο: 5,70 ευρώ, τηλ.: 25310-22912).

5 λόγοι για να βρεθείτε στην Κομοτηνή

1. Για να κάνετε απογευματινό περίπατο στο Δημοτικό Κήπο, πίσω από το κεντρικό ηρώο της πόλης, από τους ωραιότερους της Βόρειας Ελλάδας.

2. Για να δείτε τον Πύργο του Ωρολογίου, που χτίστηκε στα 1884, την εποχή του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ. Πίσω από τον πύργο υψώνεται ο μιναρές του τεμένους Γενί Τζαμί, από τον εξώστη του οποίου ο μουεζίνης καλεί τους πιστούς του Ισλάμ στην προσευχή.

3. Για να επισκεφτείτε το Εκκλησιαστικό Μουσείο στο κτίσμα Ιμαρέτ. Σύμφωνα με την παράδοση, στο σημείο αυτό υπήρχε ναός της Αγίας Σοφίας, που πιθανότατα ταυτίζεται με το μετόχι της Σιμωνόπετρας του Αγίου Όρους.

4. Για να δείτε τα παλιά αρχοντικά της Κομοτηνής, που φανερώνουν την οικονομική και πνευματική ανάπτυξη των πολιτών κατά την τελευταία περίοδο της Τουρκοκρατίας.

5. Για να κάνετε μια βόλτα στα παλαιοπωλεία, όπου μπορείτε να βρείτε καλές ευκαιρίες. Όρεξη για παζάρια να έχετε!