Ποιος έχει το ακριβότερο σαλέ;

04.01.2008
Σκαρφαλωμένη στην πλαγιά του Παρνασσού, «σφηνωμένη» σε ένα θαυμάσιο αλπικό τοπίο, με εντυπωσιακά σαλέ στην περιφέρειά της και παραδοσιακά σπιτάκια στο εσωτερικό της, η Αράχοβα αποτελεί τον κατεξοχήν προορισμό των rich and famous της χώρας.

Από τον Θάνο Μανιάρα


Σκαρφαλωμένη στην πλαγιά του Παρνασσού, «σφηνωμένη» σε ένα θαυμάσιο αλπικό τοπίο, με εντυπωσιακά σαλέ στην περιφέρειά της και παραδοσιακά σπιτάκια στο εσωτερικό της, η Αράχοβα αποτελεί τον κατεξοχήν προορισμό των rich and famous της χώρας.

Αράχοβα, το χειμερινό θέρετρο που συγκεντρώνει τις πιο λαμπερές παρουσίες...Το ΛΟΙΠΟΝ σήμερα σας αποκαλύπτει τις παρέες, τις συναντήσεις, τα μυστικά των σαλέ, αλλά και τις ηχηρές απουσίες των φετινών εορτών. Βλέπετε, όπως είναι must να διατηρείς σαλέ στον Παρνασσό, άλλο τόσο είναι must να την «κάνεις» για το Άσπεν, το Κιτσμπουέλ, το Σεν Μόριτς και το Γκστάαντ. Και οι απουσίες που «καταγράφηκαν» φέτος ήταν πολλές...

Στιγμές ξενοιασιάς στο Βουνό
Αυτοί που φέτος επέλεξαν το Λιβάδι και τις χλιδάτες βίλες που «κρύβονται» μέσα στο δάσος και το πυκνό χιόνι αποζημιώθηκαν καθώς είχαν την ευκαιρία να απομονωθούν με τα παιδιά τους και να βρουν την ησυχία τους. Ένας από τους εφοπλιστές που διαθέτει όχι ένα, αλλά τρία «εξοχικά χειμώνα» στην περιοχή είναι ο Βίκτορας Ρέστης.

Ο νεαρός πλοιοκτήτης προτίμησε φέτος τα Χριστούγεννα να γιορτάσει μαζί με τα τρία του παιδιά, τα ανίψια και τις αδερφές του στο σαλέ που ξυπνάει πολλές μνήμες στην οικογένεια. Και αυτό διότι όλοι θυμούνται τα γλέντια με τον αείμνηστο πατέρα τους Σταμάτη κάθε Πρωτοχρονιά. Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, βέβαια, ο κ. Ρέστης αναχώρησε για την Αμερική, αλλά θα επιστρέψει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και πάλι στο σπίτι του στο Λιβάδι. Στην ίδια περιοχή και λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα ξεχωρίσαμε και τα μέλη της οικογένειας του Νικόλα Τσάκου. Ο γνωστός εφοπλιστής μετά από ένα ολιγοήμερο ταξίδι στη Νέα Υόρκη επέστρεψε στο Βουνό μαζί με τη σύζυγό του Σήλια και τα παιδιά τους. Εκεί ήταν και η Βίκυ Καγιά με το σύντροφό της Νίκο Κριθαριώτη, ενώ από το σπίτι «πέρασαν» η Ελένη Μενεγάκη με τον Γιάννη Λάτσιο και τα παιδιά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Τσάκος και η σύζυγός του προτίμησαν να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά στην Κουρσεβέλ χωρίς τα παιδιά τους, κάτι που επιδιώκουν κάθε χρόνο καθώς και οι δύο είναι φαν του σκι.

Την «απομόνωση» προτίμησαν στο κοσμικό βουνό ο Δημήτρης και η Τζένη Μελισσανίδη, ο Γιώργος Αποστολόπουλος με τη σύζυγό του Τίτη, ο Big John Γουλανδρής, οι εφοπλιστές Μαυρής, Καπετανάκης και Γιώργος Γυφτάκης, η Τζίνα Μαμιδάκη, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Άρης Σπηλιωτόπουλος με τη σύντροφό του Μαριλένα Παπαχριστοδούλου και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης. Το υπέροχο και τεράστιο σαλέ του τελευταίου, κι αυτό στο Λιβάδι, έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς μερικούς από τους «ισχυρότερους» του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου, όμως πλέον εκτός από τον Γιώργο Βαρδινογιάννη το επισκέπτονται περισσότερο τα παιδιά του Παύλος και Νίκος, που είναι δεινοί σκιέρ αλλά και καλοί σνοουμπόρντερς.Και μπορεί ο Θωμάς Λιακουνάκος και η σύζυγός του Νατάσσα να επέλεξαν την Αμερική για τις φετινές εορτές, ωστόσο στις εγκαταστάσεις που διαθέτει ο επιχειρηματίας στο Λιβάδι φιλοξενήθηκαν για μερικά βράδια οι «κολλητές» φίλες της Νατάσσας, Πέγκυ Ρίζου και Έλζα Παπαδημητρίου. Για τρεις ημέρες βρέθηκαν στην Αράχοβα και ο Λορέντζο Φρέρης με το φίλο του Πάνο Ζήνα. Όσο για τον Λάκη Γαβαλά; Αυτός «χάθηκε» την περίοδο των εορτών μεταξύ του Μαϊάμι και της Κούβας, απ όπου αναμένεται να επιστρέψει πιο μαύρος από ποτέ.

Γιώργος και Τίτη Αποστολοπούλου
Διαθέτουν ίσως το πιο εντυπωσιακό σαλέ στο Λιβάδι. Ο επιχειρηματίας κάθε χρόνο καλεί φίλους για να περάσουν εκεί την Πρωτοχρονιά. Μάλιστα, πριν από μερικά χρόνια αποτελούσε talk of the town τη νεκρή περίοδο του φθινοπώρου η επιλογή των καλεσμένων του ζευγαριού. Φέτος η οικογένεια φιλοξένησε κυρίως συνεργάτες του ομίλου από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, αλλά και στελέχη των επιχειρήσεων που διατηρεί ο Γιώργος Αποστολόπουλος σε χώρες των Βαλκανίων. Δεν παρέλειψαν, όμως, να περάσουν και λίγες μέρες ξενοιασιάς εκεί ο γιος του Βασίλης με τη σύζυγό του. Το σαλέ είναι χτισμένο από πέτρα και ξύλο μέσα σε μια καταπράσινη περιοχή. Διαθέτει στάβλους με άλογα και μία ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα με καυτό νερό που περιστοιχίζεται από τζαμαρία, για να απολαμβάνει ο «τυχερός» ή η τυχερή που βρίσκεται εκεί το λευκό τοπίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα η ψυχή της παρέας και σύζυγος του επιχειρηματία Τίτη βρισκόταν στο σπίτι για να επιμεληθεί η ίδια τις ετοιμασίες. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του χλιδάτου σαλέ είναι οι πύργοι ασφαλείας που διαθέτει, με τους άντρες ασφαλείας του επιχειρηματία να ακροβολίζονται καθημερινά ελέγχοντας την περιοχή.

Δημήτρης και Τζένη Μελισσανίδη
Καμαρώνει ο «Τίγρης» για την κάβα που διατηρεί στο σαλέ του στις παρυφές του Παρνασσού. Τη διαφημίζει σε όλο το εφοπλιστικό λόμπι και όσοι είχαν την τιμή να δοκιμάσουν τα σπάνια κρασιά του έχουν να το λένε. Πρόκειται για έναν «προστατευμένο» χώρο στο σπίτι που βρίσκεται στο Λιβάδι και γεμίζει από ζωή κάθε χειμώνα με τους καλεσμένους του Δημήτρη Μελισσανίδη και της γυναίκας του Τζένης απ όλο τον κόσμο. Ένας από τους τυχερούς που φέτος απόλαυσε τη φιλοξενία της οικογένειας Μελισσανίδη ήταν και ο Πίτερ Γεωργιόπουλος. Ο εφοπλιστής και στενός φίλος τους ήρθε στη χώρα μας την παραμονή των Χριστουγέννων με τη σύζυγό του και παρέμεινε μέχρι την Πρωτοχρονιά. Λίγες ημέρες νωρίτερα ο γιος της οικογένειας Γιώργος δέχθηκε την Ελεονώρα Μελέτη, στενή του φίλη, η οποία φρόντισε την επομένη των πολύωρων γυρισμάτων με την εκπομπή της στην περιοχή να χαλαρώσει στο σαλέ του φίλου της. Το συγκρότημα των τριών κατοικιών είναι φτιαγμένο από πέτρα και ξύλο με υπέροχα τζάκια τόσο στους κοινόχρηστους χώρους όσο και στα υπνοδωμάτια.

Η επίπλωση είναι πανάκριβη, καθώς πολλές αντίκες έχουν «χτυπηθεί» από τον Δημήτρη Μελισσανίδη σε δημοπρασίες στο Λονδίνο.

Βig John Γουλανδρής
Ο πλουσιότερος Έλληνας εφοπλιστής στον κόσμο. Φέτος μετά από πολλά χρόνια πέρασε τις ημέρες των εορτών στην Ελλάδα. Και το σημειώνουμε, διότι τα τελευταία χρόνια προτιμούσε να χαλαρώνει στο σαλέ του στο Σεν Μόριτς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Γουλανδρής παρέμεινε στο σπίτι που διατηρεί στο Λιβάδι, πολύ κοντά σ' αυτό του επιχειρηματία Γιώργου Αποστολόπουλου, μόνο για τέσσερις ημέρες την περίοδο των Χριστουγέννων. Όσοι έτυχαν της φιλοξενίας του Έλληνα πλοιοκτήτη λένε πως πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά ξύλινα σαλέ που βρίσκονται στην περιοχή με εκπληκτική θέα. Στην ιδιοκτησία του έχει και δύο ακόμη οικήματα γύρω από το ξύλινο παλάτι, για τους φιλοξενούμενους και το προσωπικό, το οποίο αποτελείται από 40 άτομα και ακολουθεί το μεγιστάνα. Μάλιστα, φέτος ακούστηκε πως φιλοξενούμενη του κ. Γουλανδρή ήταν και η Άννα Βίσση για δύο ημέρες, λίγο πριν η απόλυτη Ελληνίδα σταρ αναχωρήσει για την Κύπρο.

Νίκος Τσάκος και Σήλια Κριθαριώτη
Οι «νέοι» της Αράχοβας. Το ζευγάρι αγόρασε το χώρο όπου σήμερα ορθώνεται το ξύλινο σπίτι τους μόλις πριν από τρία χρόνια και αυτό μετά από παρότρυνση του γηγενή Αργύρη Παπαργυρόπουλου.

Η αγορά του οικοπέδου έγινε με σύντομες διαδικασίες από τον εφοπλιστή, που διαθέτει και άλλη έκταση στην περιοχή για τα άλογα που εκτρέφει. Σ αυτό το σπίτι ο Νίκος Τσάκος έχει φιλοξενήσει και τους φίλους του από τον επιχειρηματικό κόσμο, όπως τον κ. Κορωνιά με την οικογένειά του αλλά και πολλούς εφοπλιστές με τους οποίους συνεργάζεται στον τομέα της ναυτιλίας.

Γιώργος Βαρδινογιάννης
Δίπλα από τα τρία πέτρινα σπίτια του Δημήτρη Μελισσανίδη βρίσκεται το σαλέ του Γιώργου Βαρδινογιάννη. Πρόκειται για ένα πολύ εξελιγμένο καταφύγιο, το οποίο επισκέπτεται πλέον πολύ συχνά. Μάλιστα, οι ντόπιοι λένε πως φέτος ήταν η χρονιά του Γιώργου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπέργεια κατασκευή είναι εξολοκλήρου από ξύλο, ενώ υπάρχει και υπόγειος χώρος ασφαλείας κατασκευασμένος από κρητική πέτρα, ο οποίος χωρίζεται σε διάφορα τμήματα.

Θωμάς και Νατάσσα Λιακουνάκου
Είναι αυτό που οι Αμερικανοί λένε «business and pleasure». Ο Θωμάς πέραν του ιδιόκτητου σπιτιού έχτισε και ένα πρότυπο χωριό. Οι θαμώνες του βουνού γνωρίζουν πολύ καλά τον «Άξονα». Πρόκειται για παραδοσιακά κτίσματα ακριβώς «κάτω» από το κέντρο «Χάντρες». Φέτος ο επιχειρηματίας και η σύζυγός του προτίμησαν το μακρινό Άσπεν στο Κολοράντο. Ωστόσο, στο σπίτι τους βρέθηκαν φίλοι τους. Ένας εκ των πελατών του Θωμά Λιακουνάκου, ο οποίος πρόσφατα απέκτησε σπίτι στον «Άξονα», είναι και ο Κώστας Καίσαρης. Μαζί με τη σύζυγό του Χριστιάνα ο γνωστός κοσμηματοπώλης βρέθηκε στο κοσμικό χειμερινό θέρετρο τις ημέρες των Χριστουγέννων «αναστατώνοντας» με τη θετική τους ενέργεια τις παρέες τους. Στο σπίτι διαμένουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να ξεκουραστούν και να ηρεμήσουν και τα παιδιά του ζευγαριού αλλά και φίλοι τους γιατροί και επιχειρηματίες.

Τα ακριβότερα σαλέ
Ποιος έχει το καλύτερο σαλέ στο Λιβάδι; Ποιος χρησιμοποίησε τα πιο ακριβά υλικά; Οι πέτρες είναι από την Ελβετία; Πόσες ημέρες απαιτήθηκαν, ώστε το κοντέινερ με τις γκαζόλαμπες-αντίκες να φτάσει στον Πειραιά; Ποια είναι τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα και με την καλύτερη θέα; Κυκλοφορήσαμε στην Αράχοβα και μάθαμε πολλά.

Οι απουσίες
Η βασικότερη απουσία φέτος από την Αράχοβα ήταν αυτή του Αργύρη Παπαργυρόπουλου, καθώς ο επιχειρηματίας βρίσκεται εδώ και περίπου ένα μήνα στο Τορόντο του Καναδά για μια πολύ σοβαρή προσωπική του υπόθεση.

Το εξωτερικό όμως προτίμησαν για να χαλαρώσουν και πολλοί περσινοί πρωταγωνιστές της Αράχοβας.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης με τη σύζυγό του Έλενα και τον Πέτρο Κόκκαλη βρίσκονται ακόμη στο Άσπεν του Κολοράντο μαζί με τον Θωμά Λιακουνάκο και τη σύζυγό του Νατάσσα. Εκεί και η μητέρα του εφοπλιστή Χάρη Βαφειά, Νινέτα, χωρίς το γιο της, ο οποίος προτίμησε να περάσει τις γιορτινές μέρες κάπου αλλού εκτός Ελλάδας.

Ας επιστρέψουμε όμως στην Ευρώπη και στο πολύβουο Γκστάαντ. Εκεί βρέθηκαν η Γιάννα Αγγελοπούλου και ο σύζυγός της Θόδωρος, μέλη της οικογένειας Λαιμού, η Μαριάννα Λάτση με την κόρη της Εριέττα, αλλά και ο εφοπλιστής Βαγγέλης Πιστιόλης. Το Σεν Μόριτς προτίμησε ο Δημήτρης Κοπελούζος και η κόρη του Ελμίνα, ενώ κάτω από άκρα μυστικότητα βρέθηκαν εκεί και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης με τη σύζυγό του Μαριάννα. Το Παρίσι επέλεξε ο ισχυρός του χρήματος και του εφοπλισμού Γιάννης Κούστας με τη σύζυγό του Σοφία και τα παιδιά τους, ενώ στην Αθήνα γιόρτασαν ο Δημήτρης Κοντομηνάς με την κόρη του Μαρία, ο Νίκος Πατέρας, ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Στέλιος Χατζηιωάννου.