Αυτοκτόνησε για «ιατρικό λάθος»;

15.01.2010
Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση του θανάτου γνωστού νευροχειρούργου το πρωί της Τρίτης. Ο γιατρός, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί λίγες ώρες πριν

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση του θανάτου γνωστού νευροχειρούργου το πρωί της Τρίτης. Ο γιατρός, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί λίγες ώρες πριν και η εξαφάνισή του είχε δηλωθεί από τη σύζυγό του στην αστυνομία, βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του στο Ντράφι στην Πεντέλη. Είχε κρεμαστεί με τη γραβάτα του από τη χειρολαβή του αυτοκινήτου. Τα ερωτήματα πολλά. Τι είναι αυτό που οδήγησε το γνωστό νευροχειρουργό στην αυτοκτονία; Ευθιξία ή τύψεις;

Ο αυτόχειρας είχε συμμετάσχει στην ομάδα που είχε χειρουργήσει το σύζυγο της Αλεξίας Έβερτ, Γιώργο Αλβέρτη, ο οποίος υπέστη ανεπανόρθωτη εγκεφαλική βλάβη. Για το λόγο αυτό, η κυρία Έβερτ κατέθεσε στις 21 Δεκεμβρίου, λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία, αγωγή κατά της Ευρωκλινικής, του αυτόχειρα και άλλων δύο γιατρών.

Ωστόσο, μετά το τραγικό συμβάν τόσο η ίδια η κ. Έβερτ όσο και η οικογένειά της βρίσκονται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί μια τέτοια εξέλιξη. Αυτό που ήθελε η ίδια ήταν να αποδοθεί δικαιοσύνη και όχι να καταστραφεί μια οικογένεια.

Στο μεταξύ, το νοσοκομείο όπου εργαζόταν ο νευροχειρουργός δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση για το τραγικό περιστατικό, αν και «η ΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε καταλογίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ευθύνες τόσο στον αυτόχειρα γιατρό όσο και σε δύο ακόμη. Αυτό προκύπτει άλλωστε από τις αγωγές που έχει καταθέσει η Αλεξία Έβερτ», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Χαρδαβέλλας στο ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 98,9.

Ωστόσο, ο δικήγόρος του αυτόχειρα ανέφερε ότι ο πελάτης του ήταν βοηθός σε αυτή την επέμβαση, ενώ επεσήμανε το γεγονός ότι από το νοσοκομείο δεν του έδωσαν τις εξετάσεις (κυρίως μαγνητικές και αξονικές) του κ. Αλβέρτη, κάτι που θα αποδείκνυε την αθωότητα του πελάτη του.

Το «ιατρικό λάθος», απ’ ό,τι φαίνεται, αλλά και το κλίμα που είχε δημιουργηθεί δεν τον είχε αφήσει ήσυχο, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα έδειχνε «χαμένος», βυθισμένος στις σκέψεις του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν φύγει από το σπίτι του είχε πει στη γυναίκα του ότι δεν άντεχε να κατηγορείται για όσα έγιναν και βγήκε μια βόλτα, από την οποία όμως δεν γύρισε ποτέ!

Ο αυτόχειρας την περασμένη Δευτέρα κατέθεσε γραπτό απολογητικό υπόμνημα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν είδε την ΕΔΕ του νοσοκομείου, δεν την υπέγραψε και έφυγε εκνευρισμένος, γιατί του επέριπτε ευθύνες τις οποίες δεν είχε.

«Να αποδοθεί δικαιοσύνη»
Σε συνέντευξη που είχε δώσει παλαιότερα η κ. Έβερτ, αναφερόμενη στην επέμβαση που έγινε στο σύζυγό της και στη στάση που θα κρατούσε, είχε πει χαρακτηριστικά:

«Οι γνωστοί μου αναρωτιούνται πώς και το άφησα τόσο καιρό. Από τη μια πλευρά σκεφτόμουν πως εάν λειτουργήσει το γνωστό σύστημα αλληλοστήριξης των γιατρών και δεν δικαιωθούμε ο σύζυγός μου κι εγώ, θα είναι σαν να με σκοτώνουν εκείνη την ώρα! Από την άλλη, όμως, έχω ένα γιο 9 ετών. Κάποια στιγμή θα γυρίσει και θα μου πει "τι έκανες για τον πατέρα μου;". Ξέρω ότι ο άντρας μου, εάν είχε συμβεί σε εμένα αυτό, θα τον είχε σκοτώσει το γιατρό! Θα τον είχε διαλύσει αποδίδοντας δικαιοσύνη! Δεν μπορείς να παραδίδεις με εμπιστοσύνη έναν άνθρωπο που έχαιρε άκρας ψυχικής και νοητικής υγείας και να σ’ τον παραδίδουν έτσι, σφυρίζοντας αδιάφορα. Δεν γίνεται!».