Τα διαμάντια είναι παντοτινά...

14.01.2010
...Αλλά και οι καλύτεροι φίλοι των γυναικών. Αυτό το γνωρίζουν αρκετά καλά όλες οι επιφανείς εκπρόσωποι του αθηναϊκού high life αλλά και αρκετές κυρίες από τον καλλιτεχνικό κόσμο. Σμαράγδια, ρουμπίνια,

Από τον Γιάννη Πολέμη

...Αλλά και οι καλύτεροι φίλοι των γυναικών. Αυτό το γνωρίζουν αρκετά καλά όλες οι επιφανείς εκπρόσωποι του αθηναϊκού high life αλλά και αρκετές κυρίες από τον καλλιτεχνικό κόσμο. Σμαράγδια, ρουμπίνια, ζαφείρια, μαργαριτάρια που κοστίζουν ολόκληρες περιουσίες βρίσκονται στις μπιζουτιέρες, στα θησαυροφυλάκια των σπιτιών τους. Βέβαια, τα πιο ακριβά κομμάτια βγαίνουν από τις θυρίδες μόνο όταν πρόκειται για κάποια εξαιρετική περίσταση.

Aλλωστε τι καλύτερο από ένα διαμαντένιο τσόκερ ή ένα ζευγάρι σκουλαρίκια δεμένα με μπριγιάν προκειμένου να αναδειχθεί η γυναικεία θηλυκότητα και παράλληλα το οικονομικό status μιας κυρίας σε ένα πολύβουο κοσμικό event;

Πολλές επώνυμες κυρίες πήραν και φέτος από τους συζύγους τους τα πολύτιμα δώρα τους, ενώ κάποιες άλλες φρόντισαν έγκαιρα να βγάλουν από τις θυρίδες σπάνια και πανάκριβα κομμάτια προκειμένου να εμφανιστούν με αυτά λαμπερές στα γιορτινά γκαλά.

Συλλογές αμύθητης αξίας
Ελάχιστες κυρίες του αθηναϊκού high life διαθέτουν αυτό που πραγματικά λέμε «συλλογές αμύθητης αξίας». Πρόκειται για κομμάτια πανάκριβα, όχι μόνο λόγω των πολύτιμων υλικών τους αλλά και της ιστορίας τους, καθώς κάποια από αυτά μπορεί κανείς να τα βρει μόνο σε δημοπρασίες διεθνών οίκων κοσμημάτων. Τρεις Ελληνίδες κυρίες μπορούν να περηφανεύονται ότι οι συλλογές τους είναι αντίστοιχες αυτών της βασίλισσας της Αγγλίας ή της βασίλισσας Ράνιας της Ιορδανίας. Οι κυρίες Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Μαριάννα Λάτση και Γιάννα Αγγελοπούλου διαθέτουν μοναδικά κοσμήματα, που αγοράστηκαν από δημοπρασίες των οίκων Sotheby’s και Christies. Πρόκειται για κομμάτια αξίας εκατομμυρίων ευρώ, με κάποια να χρονολογούνται από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Φημολογείται πως στην κατοχή των συγκεκριμένων κυριών υπάρχουν ακόμη και κοσμήματα της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας, της δυναστείας των Ρομανόφ ή κάποια που φορούσε πριν από τη Γαλλική Επανάσταση η Μαριά Αντουανέτα!

Διαμάντια, τεράστια ζαφείρια ή ρουμπίνια, όλα δεμένα με μπριγιάν που φέρουν την υπογραφή διάσημων οίκων, όπως Chopard, Van Cleef & Arperls, Harry Winston, Tiffany’s, συμπεριλαμβάνονται στις συλλογές τους. Αλλά δεν υπάρχουν μόνο αυτά. Τα καλύτερα κοσμηματοπωλεία (Kaisaris, Serkos, Αντώνης Βουράκης, Michalis, Rinaldo Gavello) έχουν δημιουργήσει κατά παραγγελία πραγματικά πανάκριβα κομμάτια για τις εντυπωσιακές κυρίες της εγχώριας, και όχι μόνο, κοσμικής ζωής.

Σαφώς πολλές εκπρόσωποι του λεγόμενου «old money» διαθέτουν και σπάνια κειμήλια μεταξύ των κοσμημάτων τους. Μεταξύ αυτών οι κυρίες Λήδα Βαρδινογιάννη και Αικατερίνη Λαλαούνη, που, όπως λένε, όσοι τη γνωρίζουν έχει ιδιαίτερη αδυναμία στις χρυσές δημιουργίες.

Οι εκπρόσωποι της νέας γενιάς
Μπορεί στα αθηναϊκά τζάκια η παράδοση να θέλει τα ακριβά κοσμήματα-κειμήλια να κληρονομούνται από γενιά σε γενιά, ωστόσο πολλές κοσμικές κυρίες-σύζυγοι επιφανών εφοπλιστών και επιχειρηματιών αγαπούν εκτός από τα κλασικά κομμάτια και τα πιο μοντέρνα κοσμήματα.

Δύο από αυτά ξεχωρίζουν στην κοσμηματοθήκη της Τζένης Μελισσανίδη. Το κολιέ με τα σπάνια poire διαμάντια αλλά και η τεράστια σμαραγδένια καρδιά 40 καρατίων, που φυσικά της έχει δωρίσει ο σύζυγός της, Δημήτρης.

Μοντέρνα αλλά και κλασικά κομμάτια διαθέτει η συλλογή της συζύγου του εφοπλιστή Νίκου Τσάκου, Σήλιας Κριθαριώτη. Η καταξιωμένη designer λατρεύει το μονόπετρο δαχτυλίδι από τον οίκο Tiffany’s που της είχε δωρίσει ο σύζυγός της στο γάμο τους, αλλά και τα διαμαντένια αλλά ρουμπινένια τσόκερ που διαθέτει.

Η σύζυγος, τώρα, του εφοπλιστή Νίκου Πατέρα, Τιτίνα, έχει μεγάλη αδυναμία στους μεγάλους διαμαντένιους σταυρούς του οίκου Gavello, αλλά και στα πολύτιμα βραχιόλια, κάποια εκ των οποίων έχουν δημιουργηθεί κατόπιν παραγγελίας σε μεγάλους οίκους της Ευρώπης.

Στην μπιζουτιέρα της Ρόζμαρι Χατζηιωάννου σαφώς ξεχωρίζει ένα τεράστιο σμαράγδι 70 καρατίων, το οποίο αγοράστηκε από φημισμένο κατάστημα της Ιταλίας. Πρόκειται για κοσμηματοπωλείο απ’ όπου ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγόραζε κοσμήματα για την Τζάκι Κένεντι αλλά και τη Μαρία Κάλλας.

Η Σοφία Κούστα, μοντέρνα και δυναμική, λατρεύει τα μονόπετρα και τις διαμαντένιες ριβιέρες. Όλες οι κοσμικές κυρίες έχουν να λένε για το σπάνιο μπρασελέ με διαμάντια που αγόρασε από δημοπρασία του Λονδίνου αλλά και ένα δαχτυλίδι 22 καρατίων δεμένο με ροζ διαμάντια, ειδική παραγγελία του συζύγου της Γιάννη από το κοσμηματοπωλείο «Kessaris».

Iδιαίτερα καλαίσθητα αλλά και βαριά κομμάτια διαθέτουν η Κλέλια Χατζηιωάννου, η Βίκυ Βωβού, που προτιμά τις πιο μοντέρνες δημιουργίες, όπως και η πάντα καλαίσθητη Νατάσσα Λιακουνάκου, που δείχνει προτίμηση στα διαμάντια δεμένα με πλατίνα, λευκόχρυσο και, σπανιότερα, ροζ χρυσό. Εξαιρετικές και βαρύτιμες είναι οι συλλογές της Ηρώς Κόβα, της Τίτης και της Ρόης Αποστολοπούλου, της Ιωάννας Μαρινοπούλου, της Πέγκυς Στραβελάκη και της Πηνελόπης Μαυρή.

Και οι καλλιτέχνιδες θέλουν τα διαμάντια τους!
Φυσικά, οι συλλογές τους δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές που διαθέτουν οι κυρίες που αναφέραμε προηγουμένως, αλλά πολλές εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου έχουν επενδύσει αρκετά χρήματα σε χρυσό, πλατίνα και διαμάντια.

Η Δέσποινα Βανδή διαθέτει μοναδικά κομμάτια του οίκου Gavello, με ιδιαίτερη προτίμηση στους σταυρούς και στα δαχτυλίδια. Τον τελευταίο καιρό η δημοφιλής τραγουδίστρια δείχνει προτίμηση και σε κάποια κομμάτια του οίκου Pianegonda. Επίσης, αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι η αδυναμία που έχει η Δέσποινα στα ρολόγια, ιδιαίτερα μάλιστα στα Rolex.

Μεγάλη συλλογή ρολογιών, γυναικείων και αντρικών, διαθέτει και η Νατάσσα Θεοδωρίδου. Στη λαϊκή ερμηνεύτρια αρέσουν πολύ και τα δαχτυλίδια σεβαλιέ, έχοντας στην κοσμηματοθήκη της πολλές δημιουργίες του οίκου Bvlgari. Στη συλλογή της υπάρχουν επίσης ρολόγια Frank Muller.

Τεράστια αγάπη για τα κοσμήματα έχει και η Κατερίνα Στανίση. Στην προσωπική της συλλογή υπάρχουν κομμάτια του οίκου Chopard, ενώ διαθέτει στην μπιζουτιέρα της και όλη τη σειρά του συλλεκτικού «πάνθηρα» της Cartier. To Ηappy Sports ρολόι της δεν το αποχωρίζεται σχεδόν ποτέ, ενώ λατρεύει κι ένα Crystal de la Ross μενταγιόν.

Πολλούς σταυρούς του οίκου Gavello έχει στη συλλογή της και η Καίτη Γαρμπή. Η λαϊκή τραγουδίστρια αγαπάει πολύ τα σμαράγδια, καθώς ταιριάζουν απόλυτα με τα πανέμορφα μάτια της, ενώ στα φετίχ της συμπεριλαμβάνονται και κάποια συλλεκτικά δαχτυλίδια.

Η Άννα Βίσση, τώρα, ενώ έχει πάρα πολλά κομμάτια στη συλλογή της, (Cartier, Harry Winston), δεν φαίνεται να τα προτιμά ιδιαίτερα. Αντίθετα, της αρέσουν πολύ τα μοντέρνα και δυναμικά κομμάτια, ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ τα γούρια της, που συνήθως της κάνει δώρο η κόρη της, οι αδερφές της και οι κολλητές της φίλες.

Μυθική είναι η συλλογή κοσμημάτων που διαθέτει η μεγάλη κυρία του θεάτρου μας Νόνικα Γαληνέα και την αγάπη της για το καλό κόσμημα έχουν κληρονομήσει και οι κόρες της. Στην κοσμηματοθήκη της συμπεριλαμβάνονται κομμάτια των μεγαλύτερων οίκων παγκοσμίως: Chopard, Van Cleef & Arperls, Harry Winston, Tiffany’s. Αυτό όμως που συζητούν όλοι εδώ και πολλά χρόνια είναι η συλλεκτική καρφίτσα-παγόνι του οίκου Cartier, που πολλές πάμπλουτες κυρίες θα ήθελαν να προσθέσουν στην μπιζουτιέρα τους.