Σάλος με τις αμοιβές στην ΕΡΤ

04.01.2010
Σε αναμμένα κάρβουνα έκαναν Χριστούγεννα πολλοί από τους τηλεαστέρες της ΕΡΤ μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη δημοσίευση των υπέρογκων αμοιβών τους.

Σε αναμμένα κάρβουνα έκαναν Χριστούγεννα πολλοί από τους τηλεαστέρες της ΕΡΤ μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη δημοσίευση των υπέρογκων αμοιβών τους.

Τα ποσά είναι σε ορισμένες περιπτώσεις σκανδαλώδη και, όπως φημολογείται, το «μαχαίρι» από τη νέα χρονιά θα αγγίξει πολλούς.

Η πρωινή ενημέρωση της ΝΕΤ κοστίζει στους Έλληνες φορολογούμενους 648.000 ευρώ, καθώς Βασίλης Λυριτζής και Δημήτρης Οικονόμου αμείβονται κάθε χρόνο με 324.000 ευρώ ο καθένας. Η ετήσια σύμβαση της οικοδέσποινας του «Συμβαίνει τώρα» Πόπης Τσαπανίδου είναι 143.514 ευρώ, ενώ η Μπήλιω Τσουκαλά αμείβεται με 176.400 ευρώ, άσχετα αν προβάλλεται η εκπομπή της ή όχι. Πόσο μας κοστίζουν τα κεντρικά δελτία ειδήσεων; Η Μαρία Χούκλη αμείβεται με 218.976 ευρώ, ενώ 75.420 παίρνει η Πηνελόπη Γαβρά για να παρουσιάζει τα δελτία του σαββατοκύριακου.

Υψηλά τα ποσά και για τους οικοδεσπότες των ενημερωτικών εκπομπών. Έχουμε και λέμε: 126.000 ευρώ ο Χρίστος Βασιλόπουλος για τη «Μηχανή του χρόνου», 84.000 ευρώ ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης για το «Όλα για την υγεία», 78.840 ευρώ η Άννα Παναγιωταρέα για το «Ουδείς αναμάρτητος», 72.000 ευρώ ο Γιάννης Πολίτης για το «Προσκήνιο».

Βέβαια, για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, στην ιδιωτική τηλεόραση οι αμοιβές που εισπράττουν τα στελέχη αλλά και οι οικοδεσπότες δελτίων ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών είναι σαφώς υψηλότερα, αλλά με μια διαφορά: εκεί υπάρχει πλαφόν τηλεθέασης και η δαμόκλειος σπάθη της AGB βρίσκεται καθημερινά πάνω από τα κεφάλια τους! Πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό του Νίκου Ευαγγελάτου, που παρά το γεγονός ότι μόλις το προηγούμενο καλοκαίρι είχε ανανεώσει το συμβόλαιό του με τον ΑΝΤ1 "με γενναία περικοπή των αποδοχών του", τελικά απομακρύνθηκε λόγω των χαμηλών ποσοστών τηλεθέασης του κεντρικού δελτίου ειδήσεων.