Κατερίνα Ζαρίφη: "Φέρτε πίσω την παλιά καλή κατινιά"

08.12.2009
Δεν πήρε τηλέφωνο την Ελένη. Δεν επικοινώνησε με τον Μουτσινά. Πίνει πια τον πρωινό της καφέ ήρεμη και χαλαρή. Ποια είναι; Η Κατερίνα Ζαρίφη φυσικά, που ανοίγει τα χαρτιά της στο ΛΟΙΠΟΝ και μιλάει για όλους και για όλα. Πώς βλέπει την επίθεση που δέχεται η Μενεγάκη; Ποια είναι η γνώμη της για τη συνεργασία της με τον Νίκο Μουτσινά; Πώς βλέπει το δίδυμο Καραμέρου - Χαριτάτου; Με ποιο πρόγραμμα θα απαντούσε εκείνη στο «Next top model» του ΑΝΤ1;

Από την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ

Δεν πήρε τηλέφωνο την Ελένη. Δεν επικοινώνησε με τον Μουτσινά. Πίνει πια τον πρωινό της καφέ ήρεμη και χαλαρή. Ποια είναι; Η Κατερίνα Ζαρίφη φυσικά, που ανοίγει τα χαρτιά της στο ΛΟΙΠΟΝ και μιλάει για όλους και για όλα. Πώς βλέπει την επίθεση που δέχεται η Μενεγάκη; Ποια είναι η γνώμη της για τη συνεργασία της με τον Νίκο Μουτσινά; Πώς βλέπει το δίδυμο Καραμέρου - Χαριτάτου; Με ποιο πρόγραμμα θα απαντούσε εκείνη στο «Next top model» του ΑΝΤ1;

Πώς πίνεις πια τον πρωινό σου καφέ;

«Στις 5 και τέταρτο το πρωί, φρέντο εσπρέσο σκέτο, παρέα με τον Παύλο Σταματόπουλο, ήρεμα, χαμογελαστά και χωρίς άγχος στο Love Radio. Καμία σχέση δηλαδή με πέρυσι».

Ακούστηκε ότι θα σε δούμε σε παράσταση stand up comedy. Ισχύει;

«Συζητάω κάποια πράγματα, αλλά πλέον τα σκέφτομαι πολύ περισσότερο απ’ ό,τι παλιότερα, για να μην έχω πάλι το σχολιασμό, ακόμη και από το μανάβη της γειτονιάς μου».

Συζητάς και για τηλεόραση;

«Ναι, αλλά θα μπορώ να σου πω κάτι σίγουρα μετά τα Χριστούγεννα».

Σε ρωτάω γιατί μάθαμε ότι έκανες δοκιμαστικό για το νέο ριάλιτι του Alpha με τις πεθερές...

«Δεν θα ήθελα με τίποτα να μπω στη λογική να μιλάω για πράγματα που δεν είναι σίγουρα. Προτιμώ αντί να κάνω ανακοινώσεις για δοκιμαστικά, που μπορεί να έχουν γίνει, να μιλάω μόνο αφού έχω κλείσει τη συμφωνία με το όποιο κανάλι. Και αυτή τη στιγμή που μιλάμε ειλικρινά δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο».

Δοκιμαστικό πάντως έκανες, γιατί κυκλοφόρησαν και φωτογραφίες...

«ΟΚ! Έκανα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα παρουσιάσω και την εκπομπή. Ας μην είμαι λοιπόν εγώ αυτή που θα ανοίξω τον κύκλο των συζητήσεων. Κοίτα, θέλω η επαναφορά μου στην τηλεόραση να είναι όσο πιο ανώδυνη γίνεται. Ελπίζω αυτή τη φορά να μη θιχτεί κανείς, να μην είμαι απέναντι από κανέναν, να μη δημιουργήσω με την κίνησή μου αυτή τις συνθήκες για να αρχίσουν τα σχόλια».

Φαντάζομαι ότι η φοβία αυτή δημιουργήθηκε από την εμπειρία σου στον «Πρωινό καφέ».

«Αυτό που ζήσαμε πέρυσι ήταν ανθρωποφάγο, γι’ αυτό και δεν θα έβαζα ξανά τον εαυτό μου σε τέτοια διαδικασία».

Τόσο άσχημα δηλαδή;

«Το εννοώ όταν λέω "ανθρωποφάγο". Και ξέρεις κάτι; Αυτό που τώρα μου δημιουργεί τάσεις να γίνω βουλιμική, δηλαδή, να ξερνάω, είναι που οι ίδιοι άνθρωποι που πέρυσι μας είχαν καταξεσκίσει "μόνο με αυτή τη λέξη μπορώ να περιγράψω αυτό που έγινε" λένε φέτος: "Μα εμείς; Εμείς στηρίξαμε το πρωινό!". Είναι πολύ περίεργο πώς αλλάζουν όλα τόσο γρήγορα και πάνε εκεί που φυσάει ο άνεμος. Κι επειδή στην Ελλάδα φυσάει συχνά, έτσι πάνε κι αυτοί κουνιοτράμπαλοι, μια Βαρδάρης, μια Σιρόκος! Σίγουρα υπήρξαν και άνθρωποι που μας στήριξαν, αλλά όταν έχεις έναν κουβά λάσπη πάνω σου, ακόμη και μια πιτσιλιά νερό να πέσει δεν υπάρχει περίπτωση να ξεπλυθείς».

Πώς αισθάνθηκες φέτος όταν είδες να συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με την Ελένη Μενεγάκη;

«Έγινα τούρμπο! Δεν μπορώ να καταλάβω ποιος μπορεί να είναι τόσο ζοφερός και να περιμένει τον άλλο στη γωνία. Έχω ακούσει διθυραμβικές κριτικές για την Ελένη και φέτος "από τους ίδιους ανθρώπους" ακούω σχόλια που όχι μόνο είναι αναληθή, αλλά δεν τιμούν και αυτούς που τα κάνουν».

Είναι φυσικό όμως κάποια στιγμή να γίνουν και αρνητικά σχόλια...

«Σαφώς και δεν μπορούμε να ζούμε σε ένα ροζ σύννεφο και όλοι να λένε τα καλύτερα για όλους. Ούτε θεωρώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν πρέπει να αγγίζονται, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται στο επαγγελματικό κομμάτι και να γίνεται εποικοδομητική κριτική. Επίσης, δεν μπορείς να κάνεις κριτική τον Οκτώβριο και να λες: "Τα πράγματα έχουν τελειώσει, το τάδε πρωινό είναι πρώτο". Αφού τα άκουγα όλα αυτά και έλεγα: "Παιδιά, μην ανεβάζετε τα μαγιό, προφανώς έχουμε ξανά καλοκαίρι, κάτι έχει συμβεί και η σεζόν έχει λήξει νωρίτερα". Είναι τραγικό. Δεν μου άρεσε καθόλου όλο αυτό που συνέβη και ειδικά στην Ελένη, που είναι ένας άνθρωπος τον οποίο έχω ζήσει, έχω φάει ψωμί από αυτήν. Ένα moto που έχω πάντα στο μυαλό μου, όσο παλιομοδίτικο κι αν φαίνεται, είναι: "Εκεί που τρως δεν φτύνεις". Και πολλοί από αυτούς που έκαναν κριτική έχουν δουλέψει με την Ελένη».

Με τον Μουτσινά αποκαταστάθηκε η σχέση σας;

«Ποτέ δεν είχε χαλάσει... Δεν είχαμε κάποια επαφή. Του έστειλα μόνο ένα συλλυπητήριο μήνυμα όταν έχασε τον παππού του, γιατί ήξερα πόσο σημαντικός άνθρωπος ήταν στη ζωή του. Δεν έχουμε μιλήσει, ίσως γιατί είναι ακόμη νωπό το πράγμα και το σίγουρο είναι ότι η κουβέντα θα περιστραφεί γύρω από το γνωστό θέμα, το οποίο και οι δύο προσπαθούμε να αφήσουμε πίσω. Νομίζω πως όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, σαφώς και θα μιλήσουμε στο τηλέφωνο. Αν τον συναντήσω έξω, θα πιούμε και καφέ. Δεν έχω καθόλου κακές σχέσεις με τον Νίκο».

Πώς είδες την κίνησή της να έχει δίπλα της κάποιες φορές την εβδομάδα τον Νίκο Μουτσινά;

«Νομίζω ότι ταιριάζουν. Ο Νίκος ήταν και παλιότερα στην εκπομπή. Έχουν χημεία και η Ελένη κάνει κινήσεις αυτή τη στιγμή που έχουν να κάνουν με το πιο δυνατό της όπλο, που είναι η διάθεσή της. Θέλει να δει γιατί γελάει η Ελένη και ο Νίκος μπορεί να το πετύχει αυτό, οπότε το θεωρώ έξυπνη κίνηση».

Θα πήγαινες, αν σ’ το πρότεινε;

«Πού, παιδί μου;».

Στον «Καφέ με την Ελένη»...

«Όχι, βρε...»

Ούτε ως καλεσμένη;

«Εννοείται ότι θα πήγαινα ως καλεσμένη. Όμως, επειδή είμαι και άνθρωπος της... δίαιτας, ξέρω ότι το ξαναζεσταμένο φαγητό θα σε χορτάσει, αλλά δεν είναι και το καλύτερό σου».

Μιας και μίλησες για φαγητό, σε απάντηση του «Next top model» ποιο talent show θα ήθελες να βγει στην ελληνική τηλεόραση;

«Το "Pig top model", από το οποίο θα αναδειχθεί η πιο γουρούνα. Αυτή που δεν θα της κάνουν τα ρούχα και όλοι θα τη χειροκροτούν. "Πήρες ένα κιλό! Πάχυνες!" θα της λένε και θα γίνεται ο απόλυτος χαμός, θα πέφτουν κομφετί, διάφορα τέτοια εντυπωσιακά».

Αν ήσουν διευθύντρια προγράμματος ενός καναλιού, σε τι θα έκανες delete;

«Στην κατηγορία τηλεοπτικό ρεπορτάζ. Βαρέθηκα να βλέπω τα τέταρτα της AGB. Φέρτε πίσω την παλιά καλή κατινιά!».

Ήταν όλο αυτό που συνέβαινε πέρυσι που σας έκανε να μην μπορείτε να δώσετε αυτό που ίσως είχατε στο μυαλό σας;

«Ασφαλώς. Θα σου πω για μένα, γιατί δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του Νίκου. Προσωπικά επηρεάστηκα πολύ. Ίσως να μην έπρεπε, αλλά συνέβη. Αν το έκανα φέτος αυτό, θα ήμουν εντελώς διαφορετική. Κι αυτό γιατί βλέπω τώρα τους ίδιους ανθρώπους που καταφέρονταν τότε "όχι αρνητικά, αλλά υβριστικά απέναντί μας" να είναι πια θετικοί. Οπότε, κατάλαβα πως όταν κάνεις μια τέτοια επαγγελματική κίνηση, θα πρέπει να λειτουργείς με τη λογική ότι σε δύο χρόνια δεν θα θυμούνται τίποτα. Φυσικά και δεν έδωσα το 100%, γιατί είχα πολύ βαριά ψυχολογία. Αυτό που πραγματικά με στεναχώρησε, όμως, ήταν το γεγονός πως η επίθεση που δεχτήκαμε ήταν εντελώς άδικη».

Πώς σου φάνηκε το πρωινό του ΑΝΤ1;

«Αυτό είναι ένα άλλο κομμάτι. Χάρηκα τρελά με τα παιδιά (σ.σ.: Καραμέρο - Χαριτάτο). Ήμουν σίγουρη ότι θα πάνε καλά, γιατί έκαναν κάποιες βασικές κινήσεις που έπρεπε να γίνουν. Άλλαξαν το brand name του "Πρωινού καφέ", που για μένα ήταν το σημαντικότερο. Επίσης, προσπάθησαν να διαφοροποιηθούν, γιατί ποτέ δεν χτυπάς το ίδιο με το ίδιο. Μπήκαν σε μια διαδικασία και έφεραν κάτι καινούργιο, που έχει απασχολήσει τόσο κόσμο, το infotainment».

Την Ελένη την πήρες επιτέλους τηλέφωνο;

«Αυτό το τηλέφωνο πια! Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή το πρώτο πράγμα που περιμένει η Ελένη είναι το δικό μου τηλεφώνημα. Όχι, λοιπόν. Πέρυσι είχα στείλει κάποια μηνύματα και φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα συναντηθούμε κιόλας. Η Αθήνα άλλωστε δεν είναι και η Νέα Υόρκη. Σαφώς και τρέφω βαθιά συναισθήματα γι’ αυτήν, είναι ο άνθρωπος που μου έδωσε το βήμα και μου είπε: "Μπες μπροστά και κάνε παρέλαση". Θα έχω πάντα ένα μεγάλο "ευχαριστώ" να λέω για την Ελένη και ας γίνεται κουραστικό».