Ελεύθερος με εγγύηση ο Πολάνσκι

26.11.2009
Το Ελβετικό ποινικό δικαστήριο αποφάσισε να θέσει σε κατ' οίκον περιορισμό τον Ρομάν Πολάνσκι (Roman Polanski) με εγγύηση 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων (3 εκατομμύρια ευρώ περίπου).

Το Ελβετικό ποινικό δικαστήριο αποφάσισε να θέσει σε κατ' οίκον περιορισμό τον Ρομάν Πολάνσκι (Roman Polanski) με εγγύηση 4,5 εκατομμυρίων.

Ωστόσο, ο 76χρονος σκηνοθέτης θα παραμείνει στην φυλακή, μέχρι να αποφασιστεί το εάν η Ελβετική κυβέρνηση θα ασκήσει έφεση μέσα σε 10 μέρες, που είναι το χρονικό περιθώριο.

Η υπουργός δικαιοσύνης Έβελιν Γουίντμερ (Eveline Windemer) δήλωσε επί του θέματος:

"Δεν βρίσκω κάποιο λόγο να του στερήσουμε την ελευθερία, παρόλο που το ρίσκο είναι μεγάλο, λαμβάνοντας υπόψη τα τεχνάσματα που έχει στο παρελθόν χρησιμοποιήσει για να αποφύγει την τσιμπίδα του νόμου".

Η απόφαση του δικαστηρίου, υποχρεώνει τον σκηνοθέτη σε κατ΄οίκον περιορισμό -στο οικογενειακό σαλέ του στην Ελβετία - φορώντας ειδικό ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης. Έτσι εαν θελήσει να διαφύγει, θα εντοπιστεί αμέσως!

Ο Πολάνσκι συνελλήφθη στις 26 Σεπτεμβρίου 2009 - όταν πήγε να παραλάβει ένα κινηματογραφικό βραβείο - για ένταλμα που είχε εκδοθεί από τις Αμερικανικές αρχές το 1978, με την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης μιας 13χρονης.

Ο δικηγόρος του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη, Χερβέ Τεμίμ (Herve Temime) δήλωσε εντυπωσιασμένος με την γενναιότητα που αντιμετωπίζει ο πελάτης του, τον εγκλεισμό του στην φυλακή:

"Δεν τον άκουσα ούτε μια φορά να παροπονιέται. Έχει μεγάλο κουράγιο".

Όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την οικογένεια του που δεν έχει δεχθεί το γεγονός με την ίδια καρτερικότητα. Η 43χρονη γυναίκα του Εμανουέλα Σέγκνερ (Emmanuelle Segner), o γιος του Έλβις (Elvis) και η κόρη του Μόργκαν (Morgan) έχουν αναστατωθεί.

"Ο αποχωρισμός τους έχει συγκλονίσει και θέλουν πάση θυσία να τον φέρουν κοντά τους", δήλωσε ο δικηγόρος που επέμεινε πως ο Πολάνσκι έχει εκτίσει την ποινή του στην Αμερική, αφού παρέμεινε κρατούμενος για 42 ημέρες σε ψυχιατρική κλινική, μετά τη σεξουαλική επίθεση στη νεαρή Σαμάνθα Γκέιμερ (Samantha Geimer) στην διάρκεια φωτογράφησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο εν λόγω συμβάν, ο Πολάνσκι είχε δηλώσει ένοχος για να μειωθεί η ποινή του. Σε αντάλλαγμα, ο δικαστής συμφώνησε να αποσύρει την κατηγορία και να τον στείλει για ψυχολογική παρακολούθηση στην φυλακή για άλλες 90 μέρες.

Ενώ το η κλινική είχε συμφωνήσει στην απελευθέρωση του βραβευμένου σκηνοθέτη στις 42 ημέρες εγκλεισμού αλλά ο δικαστής είχε διατάξει την έκτιση και των υπόλοιπων 48 ημέρων. Τότε ο Πολάνσκι το έσκασε, βρίσκοντας καταφύγιο αρχικά στο Λονδίνο και στην συνέχεια στην Γαλλία, στη οποία ζούσε τα τελευταία χρόνια.

Εν τω μεταξύ, η γυμνή φωτογραφία του 76χρονου Πολάνσκι και της πρώην συζύγου του Σάρον Τέιτ (Sharon Tate) που τραβήχτηκε μερικούς μήνες πριν το θάνατό της, θα βγει στον πλειστηριασμό τον επόμενο μήνα.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία που είχε τραβήξει ο διάσημος φωτογράφος Ντέιβιντ Μπέιλι (David Bailey) απεικονίζει το ζευγάρι γυμνό από τη μέση και επάνω να αγκαλιάζεται και θα δημοπρατηθεί από τον Οίκο Κρίστις (Christie's) για 8.000 με 12.000 χιλιάδες δολάρια.