Όταν η ζωή γράφει σενάρια

30.09.2010
Τώρα αρχίζει ο μεγάλος εφιάλτης για την Ελένη Δημητριάδου, που βρέθηκε κατηγορούμενη στην Τουρκία για πλαστογραφία και κατασκοπία. «Έχω να ανέβω ένα Γολγοθά», δηλώνει η ίδια, ενώ ο Μπουλέντ Καγκλαγιάν, που ανέλαβε να μεταφέρει στην τηλεόραση την ιστορία αγάπηςτης με τον Τούρκο στρατιωτικό Οζγκιούρ Τοκάν, μιλάει αποκλειστικά στο ΛΟΙΠΟΝ για τη σειρά που ετοιμάζουν.

Το Ραμαζάνι στάθηκε αφορμή για να παγώσουν όλες οι δικαστικές διαδικασίες στην Τουρκία σε σχέση με την υπόθεση της Ελένης Δημητριάδου, που σας παρουσιάσαμε σε προηγούμενο τεύχος.

Ο έρωτας κατέληξε σε εφιάλτη
Η Ελένη γνώρισε το μεγάλο έρωτα της ζωής της μέσω Internet και δεν ήταν άλλος από έναν Τούρκο αξιωματικό, τον Οζγκιούρ Τοκάν. Αποφάσισαν να μείνουν μαζί και αυτή μετακόμισε στην Τουρκία, όπου διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να παντρευτεί τον καλό της μέσω της νόμιμης οδού, αφού απαγορεύεται σε Τούρκο αξιωματικό να παντρευτεί γυναίκα με ξένη υπηκοότητα. Έτσι, ο Οζγκιούρ έψαχνε τρόπο για να αποκτήσει η Ελένη την τουρκική υπηκοότητα. Τη λύση κλήθηκε να δώσει ένας συνταξιούχος αστυνομικός, ο οποίος υποσχέθηκε στο ζευγάρι να τους προμηθεύσει μια ψεύτικη ταυτότητα. Αντί όμως αυτού, της έδωσε την ταυτότητα μιας αγνοούμενης, που δεν υπήρχε πιθανότητα να βρεθεί, σε συνεννόηση πάντα με την αδερφή της αγνοούμενης, η οποία όμως στην πορεία απέκτησε μια κληρονομιά - και τότε άρχισε το μπέρδεμα. Στο μεταξύ, η Ελένη είχε δώσει εξετάσεις στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, όπου και πέτυχε. Επίσης, είχε φέρει στον κόσμο ένα αγοράκι. Η αδερφή όμως της αγνοούμενης, φοβούμενη ότι θα χάσει την κληρονομιά, ξετύλιξε το κουβάρι και έπειτα από μια σειρά γεγονότων και εκβιασμών που της έγιναν η Ελένη σήμερα κατηγορείται για κατασκοπία, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να αποδείξει ότι αυτή είναι η μητέρα του παιδιού της.

Το θέμα καλύπτουν τουρκικές και ελληνικές εφημερίδες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η ιστορία της παρουσιάστηκε και στον αγγλικό Τύπο.

Τι φοβάται τώρα η Ελένη;
«Να μην κατηγορηθώ για κατασκοπία. Το μεγαλύτερο λάθος μου ήταν που έδωσα εξετάσεις στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο Οζγκιούρ εκείνο το διάστημα έψαχνε να βρει τρόπο να παραιτηθεί από την υπηρεσία του, κάτι που είναι πολύ δύσκολο για έναν Τούρκο στρατιωτικό. Η μόνη λύση λοιπόν ήταν να βρω εγώ δουλειά στην Τουρκία. Πίστεψα ότι τα ελληνικά που ήξερα θα ήταν το εφόδιό μου για να μπω στο δημόσιο. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος μου».

Όπως όλα δείχνουν, η δίκη αυτή μάλλον θα καθυστερήσει: «Είμαι μεν κατηγορούμενη για κατασκοπία, αλλά, επειδή δεν έχει κλείσει ο φάκελος, δεν μπορεί να ξεκινήσει η δίκη». Όπως εξηγεί, θα προηγηθεί η δίκη της για πλαστογραφία: «Είναι απίστευτα μπερδεμένη η κατάσταση. Η ταυτότητα της Σεμιχά που μου έδωσαν 10 χρόνια μετά την εξαφάνισή της ήταν με τη δική μου φωτογραφία και τα δικά της στοιχεία. Ο εισαγγελέας λοιπόν ζήτησε να γίνει τεστ DNA σε μένα και στα μέλη της οικογένειάς της, προκειμένου να αποδειχτεί ότι εγώ δεν είμαι η Σεμιχά. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι πρέπει να γίνει και εκταφή του πατέρα της. Μετά από αυτό θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες δίκες».

«Τι θα γίνει με το παιδί μου»
Μέσα σε όλο αυτόν τον πανικό η Ελένη έχει να αντιμετωπίσει και το χειρουργείο του γιου της, που θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες, αλλά και την ιδέα ότι μπορεί κάποια στιγμή να τον αποχωριστεί. Αν ο δικαστής αποφασίσει ότι πρέπει να προφυλακιστεί, πράγμα πολύ πιθανό, δεν θα μπορεί να έχει μαζί της το παιδί: «Πραγματικά δεν ξέρω τι θα γίνει. Έχω μια φίλη και υπάρχει περίπτωση να το κρατήσει αυτή».

Πώς είναι οι σχέσεις της τώρα με τον Οζγκιούρ; «Εκείνος βρίσκεται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, είναι με φαρμακευτική αγωγή. Οι γονείς του δεν με αφήνουν να τον δω και με κατηγορούν ότι εγώ φταίω για όλα». Όπως τονίζει μάλιστα η Ελένη: «Ο Οζγκιούρ ποτέ δεν βγήκε να δώσει συνέντευξη, όπως γράφτηκε. Καταρχάς απαγορεύεται να το κάνει λόγω της ιδιότητάς του. Κάποιος συγγενής του έστειλε μια επιστολή σε μια εφημερίδα στην οποία με κατηγορούσε. Μάλιστα, έχει αλλάξει την κατάθεσή του και παραδέχεται πια πως γνώριζε ότι είναι Ελληνίδα».

Από την Ελλάδα ξεκινούν τα γυρίσματα της σειράς
Έχει υπογράψει τα σενάρια πολλών ταινιών («Can Βebek», «Gabaktanmi Dudaktanmi», «Kul», «Kan Farki»), έχει συνεργαστεί στη συγγραφή σεναρίων αρκετών σίριαλ, όπως τονίζει όμως ο Μπουλέντ Καγκλαγιάν: «Αυτό που ζω με την Ελένη είναι κάτι που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ. Είμαι σίγουρος ότι στην επαγγελματική μου καριέρα θα είναι το μόνο σενάριο που θα με έχει σημαδέψει».

Τα καλύτερα σενάρια τα γράφει η ζωή;

«Όντως, αυτό που συμβαίνει με την Ελένη ούτε ο πιο τρελός σεναριογράφος δεν μπορεί να το φανταστεί. Έπειτα από έρευνα που έκανα διαπίστωσα ότι όντως τα πράγματα είναι έτσι όπως τα περιγράφει. Αυτό που ζει είναι εκτός ορίων».

Τι σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από όλη αυτή την ιστορία;

«Άρχισα να παρακολουθώ την ιστορία του Οζγκιούρ και της Ελένης μέσα από τα ΜΜΕ. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για πολύ μπερδεμένη υπόθεση, αφού ακόμη και ο εισαγγελέας δεν μπορούσε να βγάλει άκρη. Οι δικηγόροι και των δύο πλευρών, με τους οποίους έχω επικοινωνία, έχουν μείνει άφωνοι με το πόσο αγάπησε ο ένας τον άλλον και τι έχουν περάσει μέχρι τώρα για να ζήσουν έστω και 10 μήνες ευτυχισμένοι. Πρόκειται όντως για μια πραγματικά τραγική ιστορία».

Το σενάριο θα βασίζεται μόνο σε πραγματικά περιστατικά;

«Η οικογένεια του Οζγκιούρ προσπάθησε να προσβάλει δημοσίως την Ελένη, αλλά δεν τα κατάφερε. Όπως μου έχει εκμυστηρευτεί η ίδια, είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλες τις ποινές και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μάθει ο κόσμος όλη την αλήθεια, γιατί υπάρχει κι ένα παιδί στη μέση. Σε καμία περίπτωση στο σενάριο δεν θα προσβάλω την Ελλάδα ή τη χώρα μου. Πρόκειται για μια αληθινή ερωτική ιστορία, στην οποία δεν υπάρχει τίποτα το φανταστικό. Μόνο κάποια γεγονότα προσπαθούμε να τα απλοποιήσουμε».

Θα γίνουν γυρίσματα και στην Ελλάδα;

«Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν από την Ελλάδα. Ήδη έχει προγραμματιστεί μέσα στις επόμενες μέρες να βρεθούμε εκεί με τους ανθρώπους της παραγωγής για να κανονίσουμε όλες τις τελευταίες λεπτομέρειες. Οι περιοχές που έχουμε επιλέξει είναι ο Αυλώνας και η Θεσσαλονίκη, από όπου κατάγεται η Ελένη. Θα συμμετέχουν μάλιστα και 2-3 Έλληνες ηθοποιοί, ενώ θα υπάρχουν και ελληνικοί διάλογοι».

Η ιστορία σας θα έχει happy end;

«Το είχαμε σκεφτεί στην αρχή, αλλά έτσι όπως είναι τα πράγματα, δεν ξέρουμε τι θα ακολουθήσει. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές εκδοχές για το φινάλε, το σίγουρο είναι όμως ότι η Ελένη στο τέλος σκοτώνεται».

Σίγουρα στο επόμενο διάστημα θα υπάρχουν εξελίξεις στην υπόθεση της Ελένης. Θα τις παρακολουθείτε ώστε να τις καταγράψετε στο σενάριο;

«Σίγουρα τις παρακολουθώ κι αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούμε να... κλείσουμε το σενάριο. Αυτή τη στιγμή έχουμε καταγράψει τις εξελίξεις μέχρι και τον Αύγουστο του 2010. Από εδώ και πέρα δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί».

Αν η ιστορία δεν ήταν πραγματική αλλά δημιούργημα της φαντασίας σας, τι θα αλλάζατε;

«Στην ερώτηση αυτή θα σας απαντήσω ως άνθρωπος και όχι ως σεναριογράφος ή σκηνοθέτης. Θα άλλαζα το τέλος της ιστορίας, γιατί με όλα αυτά που ζουν η Ελένη και ο Οζγκιούρ δεν τους αξίζει να έχουν άσχημη κατάληξη. Είναι σίγουρο όμως ότι δεν θα έχουν ευτυχισμένο τέλος;».

Τελικά, σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει;

«Όντως και η Ελένη και ο Οζγκιούρ δεν φοβήθηκαν τίποτα και πολέμησαν για την αγάπη τους. Αλλά στο τέλος ο Οζγκιούρ λύγισε».

Πώς είναι η συνεργασία σας με την Ελένη;

«Άριστη, η Ελένη είναι μια κοπέλα πολύ ρομαντική αλλά και πολύ δυναμική ταυτόχρονα. Όταν την πρωτογνώρισα, ήταν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, αλλά πλέον είναι καλά. Απλά προσπαθούμε να τελειώσουμε το σενάριο όσο πιο γρήγορα γίνεται, μιας και δεν ξέρουμε τι της επιφυλάσσει η μοίρα».

Ποια συμβουλή θα της δίνατε;

«Απ’ ό,τι μάθαμε η δίκη θα κρατήσει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων είναι πολύ πιθανό να είναι προφυλακισμένοι και οι δύο. Θα τη συμβούλευα λοιπόν να χαμογελάει, όπως άρχισε να κάνει τον τελευταίο μήνα. Οι προσευχές όλων μας θα είναι μαζί της».

Από την Κατερίνα Σταυρίδου