Από την ΕΛΣΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ
Τι κοινό μπορεί να έχουν ο Ράσελ Κρόου, ο Τζορτζ Κλούνεϊ, η Τζούλια Ρόμπερτς και η Μαντόνα; Είναι όλοι τους «οπαδοί» του νέου χόμπι που έχει κατακλύσει Ευρώπη και Αμερική και κυρίως το Χόλιγουντ! Το νέο αυτό χόμπι δεν είναι άλλο από το πλέξιμο. Ναι, πολύ καλά διαβάσατε. Οι βελόνες πλεξίματος, το βελονάκι και το νήμα βρίσκονται σε τσάντες αντρών και γυναικών, οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν, έχουν βρει έναν πολύ καλό τρόπο για να χαλαρώνουν.
Μία καλή, μία ανάποδη και πάλι από την αρχή Η καινούργια μόδα, που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, δεν θα μπορούσε να μην αγγίξει και τον κόσμο των σταρ, οι οποίοι καμαρώνουν μάλιστα για τις handmade δημιουργίες τους, που συνήθως είναι πουλόβερ, κασκόλ, εσάρπες, ακόμη και κάλτσες. Πολλοί, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι το πλέξιμο είναι πιο αποτελεσματικό και από το διαλογισμό!
Η «πλεξομανία» έχει καταλάβει περισσότερους από 24 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ των οποίων πάρα πολλοί επώνυμοι, όπως ο Ράσελ Κρόου, ο Τζόρτζ Κλούνεϊ, η Τζούλια Ρόμπερτς, η Κέιτ Μος, η Μαντόνα, η Μαντλίν Ολμπράιτ, η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, η Κάμερον Ντίαζ. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες για το ποιο είναι το πιο δημοφιλές χόμπι, το πλέξιμο ήρθε δεύτερο μετά την κηπουρική.
Οι οπαδοί της νέας αυτής ευχάριστης απασχόλησης υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο διώχνουν το στρες, συγκεντρώνονται και περνούν ευχάριστα και δημιουργικά την ώρα τους. Δεν διστάζουν μάλιστα να κάνουν δώρα σε φίλους δικές τους δημιουργίες, για τις οποίες νιώθουν πολύ περήφανοι.
Το χόμπι των σταρ
Οι σταρ του Χόλιγουντ είναι αυτοί που «υιοθέτησαν» μετά μανίας το νέο χόμπι, ενώ οι εικόνες πολλών από αυτούς με τις βελόνες στο χέρι, όπως της Τζούλια Ρόμπερτ και του Ράσελ Κρόου, έχουν κάνει το γύρο του κόσμου. Η δημοσίευση αυτών των φωτογραφιών είχε σαν αποτέλεσμα το πλέξιμο να γίνει μόδα. Το περίεργο είναι ότι σ' αυτό δεν επιδίδονται μόνο οι γυναίκες, όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά και πολλοί άντρες, μεταξύ των οποίων και μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου. Στον κατάλογο των διάσημων που ασχολούνται με τις βελόνες και τα νήματα προστίθενται συνεχώς καινούργια ονόματα, όπως αυτό της Μαντλίν Ολμπράιτ.
Ανώτερο και από το διαλογισμό
Όσοι πλέκουν είτε με βελόνες είτε με βελονάκι υποστηρίζουν ότι αυτή η δραστηριότητα τους χαλαρώνει, τους ηρεμεί και τους βοηθάει να αποβάλλουν το άγχος. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι το πλέξιμο αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό και από το διαλογισμό. Άλλοι, πάλι, λένε ότι τους βοήθησε να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους, να βελτιώσουν την επιδεξιότητά τους και να αρχίσουν να καταλαβαίνουν τα μαθηματικά. Σύμφωνα μάλιστα με πολλούς παιδαγωγούς και αποτελέσματα ερευνών, το πλέξιμο μας κάνει όλους, ακόμη και τα παιδιά, πιο δεκτικούς σε όλους τους τύπους μάθησης.
Ακόμη και σε στιγμές μεγάλης έντασης μπορεί να λειτουργήσει λυτρωτικά, γι αυτό και πολλοί σταρ του Χόλιγουντ πλέκουν στα διαλείμματα των γυρισμάτων. Αυτά τα λίγα λεπτά της ώρας με τις βελόνες και το νήμα τούς βοηθούν να χαλαρώσουν και να συγκεντρωθούν.
Αντανακλά τον ψυχισμό μας
Εκτός όλων των άλλων θετικών που προσφέρει το πλέξιμο, αντανακλά και την ψυχική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε την ώρα που πλέκουμε. Όταν είμαστε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι, το πλεκτό μας είναι όμορφο και χωρίς λάθη. Όταν πάλι βρισκόμαστε υπό πίεση ή σε υπερένταση, τότε δεν είναι ομοιόμορφο και συχνά γίνονται λάθη. Και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό ξήλωμα και πάλι από την αρχή. Ακόμη όμως και αυτή η διαδικασία του ξηλώματος μας βοηθάει να ηρεμήσουμε και να συγκεντρωθούμε.
Άρα κάτι ήξεραν οι γιαγιάδες μας που τον ελεύθερο χρόνο τους το έριχναν στο πλέξιμο. Ίσως γι αυτό ήταν πάντα τόσο ήρεμες και χαλαρές.
«Χρυσές δουλειές»
Την τελευταία δεκαετία παρατηρείται μια τάση επιστροφής στις παλιές συνήθειες που έχουν να κάνουν με το σπίτι και τις χειρωνακτικές εργασίες, όπως είναι η κηπουρική, το μαγείρεμα, το κέντημα, το πλέξιμο κ.ά. Σύμφωνα με έρευνες, όλες αυτές οι εργασίες βοηθούν στη συγκέντρωση και την ξεκούραση. Αυτό δεν άφησε ασυγκίνητους μεγάλους εκδοτικούς οίκους που κυκλοφόρησαν σχετικά βιβλία, τα οποία έγιναν μπεστ σέλερ, όπως το «Πώς να πλέκετε κάλτσες», της Νάνσι Μπους, που σημείωσε πωλήσεις-ρεκόρ στη Βρετανία.
Βραδιές πλεξίματος
«Είσαι αρκετά δυνατός να πλέξεις και αρκετά άντρας να καταφέρεις την ανάποδη πλέξη». Η φράση αυτή αναφέρεται στη διαφημιστική καμπάνια ενός κέντρου, του «Κnit New Υork», στο Μανχάταν, το οποίο διοργανώνει βραδιές πλεξίματος αποκλειστικά για άντρες! Την ιδέα σκέφτηκαν οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού, που δεν μπορούσαν άλλο να ανεχτούν το στερεότυπο που θέλει έναν άντρα να πίνει μπίρες και να βλέπει ποδόσφαιρο. Επειδή όμως τους άρεσαν οι μπίρες, είπαν να τις κρατήσουν και άλλαξαν το ποδόσφαιρο με το πλέξιμο Στο τέλος μιας κουραστικής εβδομάδας μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το κέντρο, να πιει την μπίρα του, να φάει το χοτ ντογκ του και παράλληλα να φτιάξει και το πουλόβερ του! Επίσης, μπορεί να συζητήσει με άλλους άντρες και να ανταλλάξουν απόψεις για διάφορα θέματα. Τέλος, στο συγκεκριμένο κέντρο μπορούν να πάνε ακόμη και αρχάριοι, προκειμένου να μάθουν εκεί την τέχνη του πλεξίματος.
Οι θαμώνες του υποστηρίζουν ότι στην αρχή δέχθηκαν πολλά πειράγματα από συγγενείς και φίλους, ενώ δεν έλειψαν και αυτοί που τους έβλεπαν με μισό μάτι. Μόλις όμως είδαν τα πλεκτά τους, άρχισαν να τους δίνουν παραγγελίες.
Και η showbiz θέλει το πλεκτό της
Τα πλεκτά είναι τελευταία λέξη της μόδας για το χειμώνα. Πουλόβερ, κασκόλ, εσάρπες σε διάφορα χρώματα και σχήματα. Τα χειροποίητα, όμως, είναι αυτά που θα κλέψουν την παράσταση. Κι αυτό γιατί κάθε κομμάτι είναι μοναδικό, με την προσωπική σφραγίδα αυτού που το έφτιαξε, κάτι σαν έργο τέχνης.
Όλοι θέλουμε να φοράμε κάτι το μοναδικό. Ένα κομμάτι που να έχει φτιαχτεί για μας με μεράκι και γούστο στο χρώμα και στο στυλ που μας αρέσει, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε «ζηλέψει» το πλεκτό κάποιας άλλης. Κάπως έτσι άρχισε να ασχολείται με τα πλεκτά κατά παραγγελία για λογαριασμό μελών της υψηλής κοινωνίας και της showbiz στην Ελλάδα και στο εξωτερικό η κ. Έφη Μηλιώνη. Οι εσάρπες που φορούσε και είχε φτιάξει μόνη της «έκλεψαν» την παράσταση και πολλοί ήταν αυτοί που πήραν το θάρρος να της ζητήσουν να φτιάξει κάτι και γι αυτούς.
Πώς ξεκινήσατε να πλέκετε;
«Από μικρή μου άρεσε τα πλέξιμο. Μπορώ να πω ότι είναι το χόμπι μου. Ιδιαίτερα όταν είμαι στρεσαρισμένη με βοηθάει να χαλαρώσω και να συγκεντρωθώ. Όταν ήμουν στην Ιταλία, άρχισα να πλέκω εσάρπες για μένα και την κόρη μου. Όταν τις είδαν γνωστοί και φίλοι, ενθουσιάστηκαν και άρχισαν να μου ζητούν να φτιάξω και γι αυτούς. Έτσι, χωρίς να το καταλάβω καλά καλά, άρχισα να παίρνω παραγγελίες και από πολλούς επώνυμους. Είδα ότι πολλές επώνυμες κυρίες, κυρίως από την Ιταλία, ήθελαν μια χειροποίητη εσάρπα.
Σε αυτή την προσπάθειά μου με βοήθησε πολύ και η κόρη μου, που έχει σπουδάσει σχεδιάστρια μόδας στη Ρώμη και στο Μιλάνο».
Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που τους αρέσει στα χειροποίητα πλεκτά;
«Τους αρέσει η μοναδικότητα. Κάθε κομμάτι είναι μοναδικό και έχει και την προσωπική σφραγίδα της πελάτισσας, αφού αυτή διαλέγει το μαλλί, το σχέδιο, τις πέρλες, τα Σβαρόφσκι, τις καρφίτσες. Και από τη στιγμή που θα αποφασίσουμε πώς την θέλει υπάρχει και ένας χρόνος αναμονής μέχρι να ολοκληρωθεί. Όλη αυτή η διαδικασία πιστεύω ότι έχει τη γοητεία της. Το πλεκτό τα τελευταία χρόνια είναι της μόδας, όχι όμως το βιομηχανοποιημένο. Ειδικά στην Ευρώπη τα χειροποίητα πλεκτά είναι η τελευταία λέξη της μόδας».
Πόσο κοστίζει μια χειροποίητη εσάρπα;
«Η τιμή μπορεί να ξεκινήσει από 200 ευρώ, που έχει μια απλή, και να φτάσει μέχρι και 450 ευρώ. Εξαρτάται από την ποιότητα του μαλλιού και με τι είναι διακοσμημένη η εσάρπα. Μπορεί να έχει πέρλες, πέτρες Σβαρόφσκι, καρφίτσες. Αυτό όμως που κάνει τη διαφορά είναι το μαλλί».
Υπάρχουν πολλές ποιότητες μαλλιών;
«Εγώ προμηθεύομαι τα μαλλιά από την Ιταλία και τη Γαλλία. Σε αυτές τις χώρες υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία και πολύ καλή ποιότητα μαλλιών. Στη χώρα μας δεν υπάρχει ακόμη τέτοια ποιότητα. Υπάρχουν πολύ ανάλαφρα μαλλιά και τέτοιας ποιότητας, που μια εσάρπα μπορεί να ζυγίζει μόλις μισό κιλό! Μάλιστα, αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη σημειώνεται μεγάλη κατανάλωση μαλλιών πολύ καλής ποιότητας».
Τι είδους εσάρπες φτιάχνετε;
«Φτιάχνω πάρα πολλές, σε πολλά σχέδια και για όλες τις ώρες. Ανάλογα με το τι θέλει ο καθένας. Η τελευταία εσάρπα που φτιάχνω αντικαθιστά το παλτό».