Ο μοναχικός Γολγοθάς στο Μαϊάμι

28.09.2007
Τριάντα εννέα ημέρες μετά την αναχώρησή του από το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Ελευσίνας για το μεγάλο ταξίδι στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών «ο αρχιεπίσκοπος διανύει τις δυσκολότερες ημέρες της ζωής του

Τριάντα εννέα ημέρες μετά την αναχώρησή του από το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Ελευσίνας για το μεγάλο ταξίδι στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών «ο αρχιεπίσκοπος διανύει τις δυσκολότερες ημέρες της ζωής του», σύμφωνα με όσα μας αποκάλυψε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής και στενότατος συνεργάτης του κ. Χριστόδουλου, πατέρας Τιμόθεος.

«Μιλάω καθημερινά μαζί του στο τηλέφωνο για να τον ενημερώνω σχετικά με όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αρχιεπισκοπής και της Ιεράς Συνόδου και τις πολιτικές εξελίξεις του τόπου».

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία του όλο αυτό το διάστημα;

«Σίγουρα εκφράζει την ανθρώπινη αγωνία, αφού το διάστημα αυτό της αναμονής μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα είναι εξαιρετικά επίπονο. Η εβδομάδα που διανύουμε είναι πολύ κρίσιμη και το ξέρει. Τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και το γνωρίζει, αφού ο ίδιος έχει ζητήσει από τους θεράποντες ιατρούς και προσωπικά από το χειρουργό κ. Ανδρέα Τζάκη να του λένε την αλήθεια και μόνο αυτήν».

Σας έχει εκμυστηρευτεί ο ίδιος πώς αντιμετωπίζει αυτές τις δύσκολες ώρες, που ακόμη και ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του;

«Όπως και κάθε άλλος κοινός άνθρωπος που θα βρισκόταν στην ίδια θέση, έτσι και ο ίδιος ανησυχεί και δεν προσπαθεί να το κρύψει στους πολύ δικούς του ανθρώπους. Και σε αυτήν τη δύσκολη δοκιμασία προτάσσει την πολύωρη προσευχή και τη βαθιά πίστη του. Προσεύχεται καθημερινά και βέβαια γνωρίζει ότι μαζί του έχει και τις προσευχές όλων μας εδώ στην Ελλάδα. Αυτό του δίνει μεγαλύτερο κουράγιο. Να νιώθει δηλαδή ότι δεν είναι μόνος του στο δύσκολο αγώνα της υγείας του».

Γνωρίζουμε ότι ο ίδιος τηλεφωνεί για να μαθαίνει τα τεκταινόμενα στο χώρο της Εκκλησίας

«Αυτή είναι η αλήθεια. Η επικοινωνία του είναι καθημερινή, ακόμη και δύο και τρεις φορές την ημέρα. Μάλιστα, ενώ θα περίμενε κανείς από άνθρωπο με βεβαρημένη υγεία να μην έχει την ίδια δύναμη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του όπως πριν, ο αρχιεπίσκοπος μας διαψεύδει, αφού όχι μόνο θέλει να ενημερώνεται, αλλά και δίνει οδηγίες κατευθύνοντας τις συζητήσεις της Ιεράς Συνόδου. Έχει ενεργό παρουσία παρά το Γολγοθά που περπατάει αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες».

Ποιοι Έλληνες έχουν προσπαθήσει να επικοινωνήσουν μαζί του;

«Είναι σημαντικό και πολύ συγκινητικό το γεγονός ότι καθημερινά στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής φτάνουν εκατοντάδες μηνύματα συμπαράστασης προς το πρόσωπό του. Επίσης, διάφορα δώρα που θα τον προστατεύσουν σε αυτόν τον αγώνα. Γνωρίζω ακόμη ότι πολλοί πολιτικοί έχουν δοκιμάσει να επικοινωνήσουν μαζί του. Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής μιλάει μέρα παρά μέρα με τον αρχιεπίσκοπο. Έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την κατάσταση της υγείας του».

Είναι αισιόδοξος ότι τελικά θα βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα;

«Μόνο αισιόδοξος μπορεί να είναι».

Δημήτρης Μαυρίδης