Καυτός κινηματογραφικός Σεπτέμβριος

17.09.2010
Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι Νύχτες Πρεμιέρας θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον του σινεφίλ κοινού της Αθήνας, προσφέροντας 11 ημέρες κινηματογραφικής απόλαυσης. Το 16ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X διεξάγεται από χθες στις γνωστές κινηματογραφικές αίθουσες «Αττικόν Cinemax Class», «Απόλλων Cinemax Class» και «Δαναός 1 & 2» και μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου θα μας προτείνει νέες ταινίες γεμάτες ελπίδα, πιστεύοντας ότι ο κινηματογράφος παραμένει η κατεξοχήν αισιόδοξη τέχνη.

Ελληνικός κινηματογράφος
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας στηρίζει και φέτος τους Έλληνες κινηματογραφιστές και για δεύτερη συνεχή χρονιά θα απονείμει βραβεία στον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη και στους καλύτερους πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς. Η παρουσία του ελληνικού κινηματογράφου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη νέα ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Τα οπωροφόρα της Αθήνας» και την τελευταία ταινία του Άγγελου Φραντζή «Μέσα στο δάσος».

Το άγγιγμα του Λιούμπιτς
Ένα τιμητικό αφιέρωμα στον αξέχαστο σκηνοθέτη Ερνστ Λιούμπιτς, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως ο μάστορας της ιδιοφυούς κωμωδίας. Το άγγιγμά του συνδυάζει την ανυπέρβλητη κινηματογραφική κομψότητα με το λουσάτο χιούμορ, ενώ οι μεγαλύτεροι ηθοποιοί της εποχής συνεργάστηκαν μαζί του σε κλασικές ταινίες.

Μοναδικές πρεμιέρες
«Eat, pray, love», σε σκηνοθεσία Ράιαν Μέρφι. Ένας άνευ όρων γύρος του κόσμου με οδηγούς τους Τζούλια Ρόμπερτς, Χαβιέ Μπαρδέμ και Τζέιμς Φράνκο. Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ, η ταινία αποδεικνύει πως υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για να αφήσει κανείς τον εαυτό του ελεύθερο και παράλληλα να γνωρίσει τον κόσμο.

«Io sono l’amore», σε σκηνοθεσία Λούκα Γκουνταντίνο. Μια τραγική ιστορία αγάπης με φόντο το μεγαλοαστικό Μιλάνο. Ένας απαγορευμένος έρωτας εκτυλίσσεται σε μεγαλόπρεπο οπερετικό μελόδραμα, με αρκετή βισκοντική μαγεία. Η Τίλντα Σουίντον καθηλώνει με μία ακόμα οσκαρική ερμηνεία, στην καλύτερη ίσως ταινία της χρονιάς. Πρόκειται για ειδική προβολή του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ και θα ακολουθήσει πάρτι.

«The Runaways», σε σκηνοθεσία Φλόρια Ζιγκισμόντι. Η διάσημη πρωταγωνίστρια του «Twilight» Κρίστεν Στιούαρτ υποδύεται την Τζόαν Τζετ στη βιογραφία του θρυλικού ροκ γκρουπ. Την πλαισιώνουν οι: Ντακότα Φάνινγκ, Σκάουτ Τέιλορ-Κόμπτον και ο υποψήφιος για Όσκαρ Μάικλ Σάνον.

Διαγωνιστικό τμήμα
Το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X παρουσιάζει και φέτος τα δύο του διαγωνιστικά τμήματα. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα ταινίες νέων σκηνοθετών θα προσπαθήσουν να κερδίσουν τις εντυπώσεις της Επιτροπής Νέων, που θα αποφασίσει ποια ταινία θα βραβευτεί με τη Χρυσή Αθηνά, η δημιουργία της οποίας είναι προσφορά των κοσμηματοπωλείων ZOLOTAS, και το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ που τη συνοδεύει. Η Επιτροπή Νέων θα απονείμει επίσης το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών και το Βραβείο Σεναρίου, ενώ, όπως κάθε χρόνο, οι ίδιοι οι θεατές θα αναδείξουν την αγαπημένη τους ταινία με το Βραβείο Κοινού, ψηφίζοντας έπειτα από κάθε προβολή. «Χρυσή Αθηνά» ονομάζεται και το βραβείο του Διαγωνιστικού Τμήματος Μουσική & Φιλμ, του οποίου την κριτική επιτροπή απαρτίζουν διάσημοι δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τα αναπόσπαστα πλέον τμήματα:

- Πανόραμα, με τις σημαντικότερες και πιο ενδιαφέρουσες ταινίες της παγκόσμιας κινηματογραφικής φεστιβαλικής σοδειάς.

- Μετά τα μεσάνυχτα, με ταινίες που η ώρα προβολής τους είναι απλώς ένας ακόμα λόγος για να προκαλέσουν ανατριχίλες.

- Πρεμιέρες, με όλες τις μεγάλες επιτυχίες της επόμενης κινηματογραφικής σεζόν.

- Σινεμά στα όρια, για όσους θέλουν να μάθουν για ένα σινεμά που δεν φοβάται τις ακροβασίες.

- Ντοκιμαντέρ, γιατί η πραγματική ζωή είναι εκείνη που πολλές φορές ξεπερνάει την τέχνη.

- Μικρές Ιστορίες, γιατί μια κινηματογραφική εμπειρία μπορεί να αφήσει το σημάδι της ανεξαρτήτως διάρκειας.

- Ζήστε το φεστιβάλ από μέσα και μάθετε πρώτοι τις εξελίξεις στο facebook μέσα από το επίσημο προφίλ του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ www.facebook.com/people/Periodiko-SINEMA/610404077 και, φυσικά, στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.aiff.gr. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας διοργανώνεται από την Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών σε συνεργασία με το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ.