Στη Σύρο και τη Νάξο θα πάω να την αράξω...

12.07.2007
Καλοκαίρι 2007 και οι διαθέσεις του σπάνε τον υδράργυρο. Πάμε παραλία, πάμε πισίνα, πάμε για καφέ, πάμε για μεζέ, πάμε όπου θέλετε. Έτσι κι αλλιώς, κάπου θα συναντηθούμε. Οι συντάκτες του ΛΟΙΠΟΝ βρίσκονται παντού. Δοκιμάζουν, εγκρίνουν, απορρίπτουν, κρίνουν, καταγράφουν και σας ταξιδεύουν εκτός πόλης.

Ο Μάρκος Βαμβακάρης κατάφερε μέσα σε οκτώ αράδες να κάνει το γύρο της Σύρας, του τόπου που αγάπησε. Της «αρχόντισσας» των Κυκλάδων, «της πρωτεύουσας της κομψότητας και της αρχοντιάς», όπως έγραψε ο περιηγητής Θεόφιλος Γκοτιέ. Από τον Γιάννη Πάριο εμπνευστήκαμε τον τίτλο. Η «ρεμπέτισσα» των Κυκλάδων, με τα νεοκλασικά της κτίρια, με την αρχοντιά που συνεχίζει να αποπνέει αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για ολιγοήμερες ή και πολυήμερες διακοπές, προσφέροντας στους επισκέπτες της πληθώρα επιλογών

? δραστηριοτήτων, διασκέδασης και περιήγησης. Επιπλέον, η κοντινή της απόσταση από το λιμάνι του Πειραιά και η τακτική της σύνδεση με αυτό αλλά και με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων την καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλή στους φίλους των ταξιδιών. Αριστοκρατική και περήφανη, μαγεύει τον επισκέπτη που θα βρεθεί κοντά της. Η Σύρος ή Σύρα, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι το διοικητικό κέντρο των Κυκλάδων και έχει μακρά παράδοση και ιστορία. Σε όλο το νησί υπάρχουν «πειστήρια» του πλούσιου ιστορικού παρελθόντος, ενώ και οι καταγεγραμμένες αναφορές του Ομήρου στους πλούσιους και ευτυχισμένους κατοίκους του νησιού επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Στα ιστορικά χρόνια το νησί δέχτηκε πολλούς κατακτητές και πέρασε περιόδους ακμής και κρίσης. Τα σημάδια που άφησαν οι κατακτητές πάνω στη Σύρα είναι αρκετά, αλλά πιο έντονα είναι των Ρωμαίων και αργότερα των Βενετών και των Φράγκων, ενώ η περίοδος που το νησί αναπτύχθηκε ραγδαία ήταν μετά την Επανάσταση του 1821.

Η Ερμούπολη
Το πρώτο λιμάνι της ελεύθερης Ελλάδας ήταν η Ερμούπολη της Σύρου. Συγκέντρωσε σημαντικούς ανθρώπους απ’ όλο το Αιγαίο, καθώς οι Συριανοί, όντας υπό την προστασία των Γάλλων, έδωσαν άσυλο στους πρόσφυγες που έρχονταν από τη Χίο, τις Κυδωνιές, τα Ψαρά και τη Σμύρνη. Αυτοί ουσιαστικά είναι και οι ιδρυτές της Ερμούπολης, που χτίστηκε αμφιθεατρικά και θεωρείται η πλέον καλοδιατηρημένη νεοκλασική πόλη της Ελλάδας. Τα όμορφα νεοκλασικά της σπίτια, τα αρχοντικά της που κατεβαίνουν από τους λόφους μέχρι το λιμάνι αποπνέουν μια αριστοκρατία και «γεμίζουν» το μάτι του επισκέπτη. Στη μεγάλη πλατεία Μιαούλη με τα ψηλά φοινικόδεντρα βρίσκεται το μεγαλόπρεπο μέγαρο του Δημαρχείου της Σύρου, έργο του Ερνέστου Τσίλερ. Η περιοχή της πλατείας και η γύρω από αυτήν έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Ιστορικό Ορόσημο και αποτελεί προστατευόμενο οικισμό.

Ορθόδοξοι και καθολικοί
Η Σύρος είναι από τους πιο γνωστούς γεωγραφικούς χώρους στην Ελλάδα όπου ορθόδοξοι και καθολικοί χριστιανοί συνυπάρχουν αρμονικά εδώ και αιώνες. Το? χειρότερο που μπορεί να τους συμβεί είναι όταν θα χρειαστεί να τρέξουν από τη μία εκκλησία στην άλλη για να παρακολουθήσουν τον ίδιο γάμο στην ορθόδοξη και καθολική εκδοχή του, όταν η νύφη και ο γαμπρός έχουν διαφορετικά θρησκευτικά πιστεύω. Στη Σύρο, εξάλλου, καθολικοί και ορθόδοξοι γιορτάζουν μαζί το Πάσχα και αποκορύφωμα των κοινών εορταστικών εκδηλώσεων είναι η Μεγάλη Παρασκευή.

Τι θα δείτε
Η «Αρχόντισσα», η πρωτεύουσα του νησιού, δίχως αμφιβολία θα εντυπωσιάσει τον επισκέπτη. Είτε με το δημαρχείο, όπου στεγάζεται και το αρχαιολογικό μουσείο, είτε με το θέατρο «Απόλλων» μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου είτε με το τελωνείο στην άκρη του λιμανιού, ενώ τόσο το Μέγαρο Λαδόπουλου όσο και η κοσμική λέσχη «ΕΛΛΑΣ» σήμερα πνευματικό κέντρο του δήμου αλλά και τα δεκάδες άλλα αρχοντικά που στεγάζουν μουσεία, δημόσιες υπηρεσίες, ξενοδοχεία και μπαρ είναι πραγματικά αριστουργήματα τέχνης.

Στην Άνω Σύρο αξίζει να επισκεφτείτε τη μεσαιωνική πόλη με τα τείχη, τα καντούνια, τις καμάρες, τα 1.000 σκαλοπάτια και τα ανηφορικά δαιδαλώδη δρομάκια. Στην κορυφή βρίσκεται ο καθολικός Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου, ενώ κοντά στη συνοικία Βαπόρια στέκει μεγαλοπρεπής ο πολιούχος της πόλης, ο Άγιος Νικόλαος, ο ναός του οποίου χτίστηκε με έξοδα των ναυτικών της Σύρου.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε το γνωστό ναυπηγοεπισκευαστικό κέντρο «ΝΕΩΡΙΟ», το πνευματικό κέντρο, την Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τον ομώνυμο πίνακα του El Greco, το αρχαιολογικό μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή της Χαλανδριανής.

Ένας ακόμη προορισμός είναι και το καζίνο της Σύρου, το οποίο λειτουργεί σε δύο νεοκλασικά διατηρητέα κτίρια στην Ερμούπολη, που έχουν συνδεθεί μέσω υπόγειας στοάς, έχοντας δημιουργήσει ένα περιβάλλον λιτής πολυτέλειας.

Πού θα κολυμπήσετε
Οι παραλίες του νησιού μοιάζουν... ευλογημένες από τον Ποσειδώνα, από τον οποίο έχει πάρει το όνομά της και η Ποσειδωνία στη νότια ακτή, εκεί όπου βρίσκονται και ο Μέγας Γιαλός και ο Φοίνικας. Η Αζόλιμνος και η Βάρη είναι στα νοτιοανατολικά και ο Γαλησσάς και η Κίνη στη δυτική ακτή. Στα βορειοδυτικά οι παραλίες παρουσιάζουν δυσκολίες ως προς την πρόσβαση. Η πιο προσιτή με χωματόδρομο είναι η παραλία Δελφίνι, ενώ για απόλυτη απομόνωση, γυμνισμό και ελεύθερο κάμπινγκ προτιμήστε τις παραλίες Αετός, Λία και Γράμματα, όπου πρέπει να πάτε με καϊκι ή από μονοπάτι.

Επώνυμοι φίλοι
Αριστοκρατικός χαρακτήρας, καλλιτεχνική φλέβα, όλα μονιασμένα στο νησί, στο οποίο έχουν σπίτι αρκετοί επώνυμοι. Η Ντόρα Μπακογιάννη στο Αχλάδι, ο Γιάννος Παπαντωνίου έχει επιλέξει το Μέγα Γιαλό, ενώ η Ελένη Κόκκαλη την Ποσειδωνία. Εκεί είναι και το σπίτι της Άλκηστης Πρωτοψάλτη, αλλά και της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Ο Γιώργος Νταλάρας επέλεξε το Μέγα Γιαλό, ενώ λίγο πιο βόρεια, στη Βάρη, είναι ο Αντύπας.

Το περασμένο Πάσχα η Σύρος γοήτευσε και τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού Κριστόφ Βαζέχα, ο οποίος και κίνησε τις διαδικασίες για να χτίσει το δικό του σπίτι στον Φοίνικα!

Πού θα μείνετε
Πληθώρα επιλογών για όλα τα οικονομικά δεδομένα προσφέρονται στο νησί για τη διαμονή του επισκέπτη. Από τις καλύτερες επιλογές είναι το ιστορικό ξενοδοχείο «ΕΡΜΗΣ» στην Ερμούπολη, το οποίο συνδυάζει το κλασικό, αλλά ταυτόχρονα και το σύγχρονο. Περίπου 100 μέτρα από την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας είναι το «Ιliada», ενώ περίπου 5 λεπτά από την πόλη βρίσκεται το ξενοδοχείο «Faros Village».

Πού θα φάτε
Οι γευστικές πανδαισίες στη Σύρο είναι πολλές. Δύσκολα κάποιος δεν θα φάει καλά στο νησί, καθώς υπάρχουν πολλά ταβερνάκια και εστιατόρια που προσφέρουν όλα τα? καλούδια. Μην παραλείψετε, βέβαια, να δοκιμάσετε κρέας με πατάτες ψημένο σε φούρνο με ξύλα, καθώς και να γυρίσετε πίσω έχοντας φροντίσει να προμηθευτείτε λουκούμια, χαλβαδόπιτες και γραβιέρα, μέλι, κάπαρη, τυρί Σαν Μιχάλη, ξερά σύκα, γλυκά του κουταλιού και λικέρ.

Στην Ερμούπολη θα πρέπει να μην παραλείψετε να περάσετε από «Το αρχονταρίκι της Μαρίτσας», όπου θα γευτείτε παραδοσιακές κυκλαδικές συνταγές, αλλά και από «Το μπαλκόνι της Σύρου», για να απολαύσετε μοναδικές γεύσεις ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας. Στον όρμο του Φοίνικα είναι «Ο Μπαρμπαλιάς», με σπιτικά φαγητά από ντόπια υλικά και έμφαση στο ψάρι, με τα περισσότερα από το δικό τους ψαροκάικο!

Πώς θα πάτε
Η απόσταση που χωρίζει τη Σύρο από τον Πειραιά είναι 83 ναυτικά μίλια και από τη Ραφήνα 62 ναυτικά μίλια. Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά με συμβατικά πλοία, κάθε πρωί και κάθε βράδυ, τα οποία χρειάζονται από 3.30 ώρες τα νεότερα έως 4.30 τα παλαιότερα για να «πιάσουν» στην Ερμούπολη. Τα ταχύπλοα και τα τύπου catamaran χρειάζονται μόνο 2.30 ώρες για να καλύψουν την απόσταση Πειραιάς-Σύρος. Σύνδεση υπάρχει και μέσω Ραφήνας, με τα πλοία να φτάνουν στο πανέμορφο νησί σε περίπου 3.30 ώρες, ενώ υπάρχει και αεροπορική σύνδεση με το «Ελ. Βενιζέλος» με πτήση που διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

Τελευταία τροποποίηση στις 25.02.2023 - 19:47