Διορθώστε τις ατέλειες

03.07.2007
Η Άντζελα Δημητρίου έφερε στο προσκήνιο τη ρινοπλαστική και τη διαφήμισε όσο κανείς άλλος. Ωστόσο, η επέμβαση αυτή εδώ και πολλές δεκαετίες αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων.

Η Άντζελα Δημητρίου έφερε στο προσκήνιο τη ρινοπλαστική και τη διαφήμισε όσο κανείς άλλος. Ωστόσο, η επέμβαση αυτή εδώ και πολλές δεκαετίες αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη χειρουργική πλαστική επέμβαση της μύτης. από την Αλεξία Καλογεροπούλου

Μια στραβή, κακοσχηματισμένη μύτη αλλοιώνει την ομορφιά και την αρμονία του προσώπου και υποβαθμίζει τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά μας. Ευτυχώς,

η σύγχρονη πλαστική χειρουργική μπορεί να διορθώσει ακόμα και την πιο άσχημη μύτη. Ο Dr Med. Βασίλης Παυλιδέλης, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος, εξειδικευμένος στη ρινοπλαστική, την ωτοπλαστική και την πλαστική χειρουργική προσώπου στη Δυτική Γερμανία, λύνει όλες τις απορίες μας.

Για ποιους λόγους αποφασίζει κανείς να υποβληθεί σ’ αυτή την επέμβαση;

«Οι ενδιαφερόμενοι για αισθητική πλαστική επέμβαση ωθούνται από κίνητρα και κρυφές προσδοκίες, που μπορεί να είναι από ρεαλιστικές μέχρι απίθανες. Για παράδειγμα, μια κυρία με καμπουρωτή και άσχημη μύτη μπορεί να στηρίξει πάνω στη ρινοπλαστική τη φιλοδοξία της να γίνει διευθύντρια στην εταιρεία της, με αποτέλεσμα να απογοητευτεί όταν διαπιστώσει ότι η επέμβαση δεν της εξασφάλισε τη διευθυντική θέση που επιθυμούσε».

Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη;

«Εννέα στις δέκα ρινοπλαστικές απαιτούν ταυτόχρονη πλαστική εγχείρηση της μύτης και του ρινικού διαφράγματος. Έτσι, η ρινοπλαστική όχι μόνο διορθώνει την όψη, το σχήμα και τη γενικότερη εμφάνιση της μύτης, αλλά επιπλέον βελτιώνει τη λειτουργικότητά της και επιτρέπει την ελεύθερη και απρόσκοπτη αναπνοή. Γι’ αυτόν το λόγο, είναι μια επέμβαση που αφορά κατεξοχήν τον ειδικά εκπαιδευμένο χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο».

Πώς καθορίζονται οι διορθώσεις που πρέπει να γίνουν;

«Κατά την επίσκεψη του ενδιαφερόμενου εντοπίζουμε και καθορίζουμε το αισθητικό και λειτουργικό πρόβλημα της μύτης και επιβεβαιώνουμε την αναγκαιότητα της επέμβασης. Στη συνέχεια αναλύουμε τη διαδικασία και παρουσιάζουμε το αποτέλεσμα που θα προκύψει μετά τη ρινοπλαστική, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας σε ηλεκτρονικό υπολογιστή».

Σας ζητούν κάποιοι να αποκτήσουν τη μύτη ενός διάσημου σταρ;

«Συχνά έρχονται στο ιατρείο μου ενδιαφερόμενοι για ρινοπλαστική που προσκομίζουν φωτογραφίες γνωστών καλλιτεχνών και εκφράζουν την πολύ λογική προσδοκία να αποκτήσουν όμοια με αυτούς μύτη. Ο αισθητικός πλαστικός χειρουργός οφείλει να ακούει προσεκτικά τον ενδιαφερόμενο και να καταγράφει λεπτομερώς τις επιθυμίες του. Θα πρέπει επίσης να καθορίσει με σαφήνεια το όριο μεταξύ επιθυμητού και εφικτού».

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνει κάποιος ρινοπλαστική;

«Η ρινοπλαστική μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε φάση της ενήλικης ζωής. Στην παιδική ηλικία αποφεύγονται οι επεμβάσεις στη μύτη επειδή δεν φαίνεται ακόμα το τελικό μέγεθος και το σχήμα που θα πάρει αργότερα, αφού το πρόσωπο δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως».

Πότε η συγκεκριμένη επέμβαση θεωρείται επιτυχημένη;

«Η ολοκληρωμένη ρινοπλαστική πρέπει να στοχεύει όχι μόνο στην αισθητική και τη λειτουργική βελτίωση της μύτης, αλλά και στον τονισμό και την ανάδειξη όλων των χαρακτηριστικών του προσώπου με τα οποία συνυπάρχει. Σήμερα η επιτυχημένη ρινοπλαστική βασίζεται στην ταυτόχρονη πλαστική εγχείρηση τόσο της ρινικής πυραμίδας όσο και του ρινικού διαφράγματος.

Έτσι, επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμα το καλύτερο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα, χωρίς επιπλοκές και προβλήματα στην αναπνοή και την όσφρηση μετά την επέμβαση».

Για ποιο λόγο μπορεί να αποτύχει;

«Η συνηθέστερη αιτία αποτυχίας είναι η ανεπαρκής ή η λανθασμένη επέμβαση πάνω στους χόνδρους ή στα οστέινα τμήματα τη μύτης,

με αποτέλεσμα να εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου ανεπιθύμητες διογκώσεις, στράβωμα, προεξοχές, κυρτώσεις, ελλείμματα, πτώση, δυσκολία αναπνοής και άλλα προβλήματα. Με τις κατάλληλες χειρουργικές τεχνικές, όμως, μπορεί να διορθωθεί μια παλαιότερη αποτυχημένη ρινοπλαστική».

Πόση ώρα διαρκεί η επέμβαση και ποιες επιπλοκές ενδέχεται να εμφανιστούν;

«Η επέμβαση διαρκεί κατά μέσο όρο μία ώρα και το άτομο μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει στην κλινική από λίγες ώρες μέχρι ένα ολόκληρο 24ωρο. Δύο μέρες μετά την επέμβαση αφαιρείται το ταμπόν και μία εβδομάδα μετά αφαιρείται ο γύψος, ο οποίος τοποθετείται ξανά στη μύτη για προστασία κατά τη διάρκεια του ύπνου για μία επιπλέον εβδομάδα. Τα ράμματα αφαιρούνται δέκα μέρες μετά την επέμβαση».

Υπάρχουν μετεγχειρητικές προφυλάξεις που πρέπει να πάρει κανείς;

«Μετά την εγχείρηση, για συντομότερη και χωρίς προβλήματα ίαση και για να διασφαλιστεί η επιτυχία της επέμβασης, συνιστάται ελάχιστη ομιλία, ελαφριά τροφή, αποφυγή βίαιων κινήσεων των χειλιών και του προσώπου, ύπνος με υψηλό προσκέφαλο και ελαφριά σωματική εργασία στις πρώτες 3-4 εβδομάδες. Για τρεις μήνες επίσης πρέπει να αποφεύγεται η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο ή στο ισχυρό ψύχος, καθώς και η συμμετοχή σε σπορ ή σε δραστηριότητες που ενδεχομένως να προκαλέσουν τραυματισμό στη μύτη κατά την περίοδο της ίασης.

Το αλκοόλ και το κάπνισμα επιδρούν αρνητικά, γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγονται. Τον πρώτο μήνα μετά την επέμβαση καλό είναι να αποφεύγεται και η συστηματική χρήση γυαλιών. Το τελικό αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής φαίνεται ολοκληρωμένο συνήθως έπειτα από 6-12 μήνες».

Στη γλώσσα των αριθμών
Στη χώρα μας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο περισσότερες από 10.000 χειρουργικές πλαστικές επεμβάσεις, από τις οποίες οι μισές αφορούν το πρόσωπο και από αυτές περίπου οι 2.000 τη μύτη. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Dr Med. Βασίλη Παυλιδέλη, από τις 500 πλαστικές επεμβάσεις που ο ίδιος πραγματοποιεί κάθε χρόνο, ποσοστό 43% γίνονται σε άντρες, 50% σε γυναίκες και 7% σε παιδιά, ενώ το 50% των επεμβάσεων αυτών είναι ρινοπλαστικές.