Το θέρετρο της μεγαλοαστικής Αθήνας

02.07.2007
Ο Πόρος έχει κάτι από τη Βενετία, κανάλι, επικοινωνία ανάμεσα στα σπίτια με βάρκες, χλιδή, νωχέλεια, αισθησιακός πειρασμός, ανέφερε ο Γιώργος Σεφέρης, υμνώντας το νησί

Καλοκαίρι 2007 και οι διαθέσεις του σπάνε τον υδράργυρο.

Ο Πόρος έχει κάτι από τη Βενετία, κανάλι, επικοινωνία ανάμεσα στα σπίτια με βάρκες, χλιδή, νωχέλεια, αισθησιακός πειρασμός, ανέφερε ο Γιώργος Σεφέρης, υμνώντας το νησί, που καταφέρνει με την πρώτη ματιά να ενθουσιάσει τον επισκέπτη. Με μοναδική γραφικότητα, ο Πόρος είναι το νησί της γαλήνης, της ρομαντζάδας και της ξεγνοιασιάς. Κατάφυτο με πεύκα, που φτάνουν ως τις ακτές, ή με τις αμμουδερές παραλίες του σε προκαλεί να το επισκεφτείς. Το πανέμορφο νησί του Σαρωνικού απέχει 31 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και αυτό του δίνει τη δυνατότητα να είναι ένας δημοφιλής τόπος για μικρές αποδράσεις από την Αθήνα. Συναγωνίζεται, βέβαια, τα πιο προβεβλημένα νησιά του Αργοσαρωνικού, ?δρα και Σπέτσες, όμως οι διακοπές στον Πόρο καλύπτουν και τον πιο απαιτητικό παραθεριστή, καθώς προσφέρουν επισκέψεις στα αξιοθέατα του νησιού, βόλτες στα γραφικά σοκάκια με τα ασβεστωμένα σπίτια, καταγάλανες παραλίες, περιπάτους σε καταπράσινα μονοπάτια, νυχτερινή ζωή, γευστικές απολαύσεις στα πανέμορφα ταβερνάκια και ζεστή φιλοξενία. Ο Πόρος οφείλει το όνομά του στο στενό θαλάσσιο πέρασμα (στα αρχαιοελληνικά πόρος) που χωρίζει το νησί από τις ακτές της Πελοποννήσου. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, έχει «βαφτιστεί» και «Μικρός Βόσπορος του Αργοσαρωνικού». Αποτελείται από δύο νησιά, τη Σφαιρία και την Καλαυρεία, με την πρώτη να είναι μια τριγωνική νησίδα ηφαιστειακής προέλευσης με χτισμένο πάνω της τον παραδοσιακό οικισμό του Πόρου, η οποία χωρίζεται από την Καλαυρεία με μια στενή διώρυγα (κανάλι) που συνδέεται με μια μικρή γέφυρα. Πλησιάζοντας ο επισκέπτης με το καράβι, βλέπει από μακριά στην ψηλότερη κορυφή του λόφου του το ιστορικό ρολόι, ανάμεσα σε φραγκοσυκιές και πεύκα. Χτίστηκε το 1927 και είναι ορατό από κάθε σημείο της πόλης, αποτελώντας έτσι το σήμα κατατεθέν του νησιού? Εντυπωσιάζει η γραφικότητα της πόλης, ενώ τα νεοκλασικά κτίρια, τα στενά σοκάκια, η όμορφη παραλία, το λιμάνι με τα σκάφη και τις βάρκες να πηγαινοέρχονται από το Γαλατά είναι εικόνες που συνθέτουν το γοητευτικό ταμπεραμέντο του. Βγαίνοντας από την πόλη, στα βορειοδυτικά βρίσκεται το Προγυμναστήριο, η πρώτη κατοικία του Όθωνα, εκεί όπου σήμερα γίνεται η κατάταξη και η προπαίδευση των ναυτών του Πολεμικού Ναυτικού. Εκεί όπου υπηρέτησε και ο γιος της Αγάπης και του Γιώργου Βαρδινογιάννη τη στρατιωτική του θητεία.

Πού θα κολυμπήσετε
Ο Πόρος διαθέτει πάνω από 15 πανέμορφες γραφικές παραλίες με το πεύκο να αγγίζει το γαλάζιο της θάλασσας. Οι φυσικοί κόλποι του και οι ήπιοι άνεμοι δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για θαλάσσια σπορ, όπως κωπηλασία, καγιάκ, windsurfing, θαλάσσιο σκι κ.ά. Αλλά και οι φίλοι του βουνού θα μπορούν να απολαύσουν τα μονοπάτια και τις ορεινές περιοχές του, που είναι ιδανικές για πεζοπορία, ορεινό ποδήλατο, ενώ οι κορυφές του θα σας ανταμείψουν με τη μαγευτική θέα όλου του Σαρωνικού και της ορεινής Πελοποννήσου. Το Κανάλι είναι μια παραλία με εντυπωσιακή αμμουδιά και το πλεονέκτημα ότι μπορεί να πάει κάποιος σε αυτή με τα πόδια. Το Ασκέλι, μια όμορφη και αρκετά μεγάλη πλαζ, διαθέτει γήπεδο beach volley, μπαράκια και εστιατόρια. Επίσης, υπάρχει και το Μοναστήρι, μια ήσυχη, αν και οργανωμένη, παραλία με πεντακάθαρα νερά και γραφικά ταβερνάκια, κάτω από το λόφο που είναι χτισμένο το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, δίπλα σε πευκόφυτο δάσος και πολυτελή ξενοδοχεία. Η Βαγιωνιά, τώρα, μια οργανωμένη παραλία με άμμο και βότσαλο στα βόρεια του νησιού, προσφέρεται για ήρεμες διακοπές και κάθε είδους ψάρεμα, ειδικά για υποβρύχιο. Εδώ υπάρχει η βυθισμένη πολιτεία και στο βυθό διακρίνονται ακόμη και πλακόστρωτοι δρόμοι και θεμέλια από αρχαίες κατοικίες.

Το νησί του Έβερτ!
Ο Ρωσικός Ναύσταθμος, ένας όμορφος και γραφικός όρμος, με οργανωμένη πλαζ που απέναντί του «βλέπει» το νησάκι Δασκαλιό με το γραφικό εκκλησάκι. Το συγκεκριμένο νησάκι είναι ιδιοκτησία της Λίζας Βάντερπουλ, συζύγου του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Έβερτ?

Στη συνέχεια βρίσκεται ο Γερολιμένας, μια απόμερη παραλία με βότσαλα, που έχει απέναντι τη βραχονησίδα Πέτρα. Το Λιμανάκι της Αγάπης, πάλι, ένα πολύ ρομαντικό μέρος, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τα γαλαζοπράσινα νερά κάνοντας μπάνιο στην κυριολεξία κάτω από τα πεύκα! Η Πέρλια επίσης είναι μια γραφική παραλία με ψαροταβέρνες πολύ κοντά στην πόλη του Πόρου και το Λεμονοδάσος, μια μεγάλη περιοχή γεμάτη λεμονιές με πολλά νερά και νερόμυλους, ένα δάσος που καταλήγει στην Πλάκα και στις Αλυκές, αμμουδερές παραλίες με αβαθή νερά, που έχουν μπροστά τους το νησάκι Μπούρτζι.

Πού θα περπατήσετε
Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει βόλτες στο γεμάτο ζωή λιμάνι του Πόρου, με τα καφενεία, τις καφετέριες, τα μπαρ και τα εστιατόριά του. Από το Νεώριο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το υπέροχο ηλιοβασίλεμα και να δει την «Κοιμωμένη», μια γυναικεία σιλουέτα σε στάση ύπνου που δημιουργείται από τους λόφους καθώς ο ήλιος δύει πίσω τους. Το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής του 18ου αιώνα, χτισμένο πάνω σε καταπράσινη πλαγιά, με θέα προς τη θάλασσα, αποτελεί δείγμα νησιωτικής μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. Περιτριγυρίζεται από ψηλά και ισχυρά τείχη, δίχως ανοίγματα, ενώ έχει μόνο μία κεντρική πύλη! Συνδυάζει τη γαλήνη με την απλότητα και τη γραφικότητα, ενώ στην είσοδο της μονής υπάρχει η φημισμένη για τις θεραπευτικές της ιδιότητες πηγή, από την οποία και πήρε το όνομά της. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πολύτιμο ξυλόγλυπτο τέμπλο της που κατασκευάστηκε στην Καππαδοκία της Μ. Ασίας το 17ο αιώνα, το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι και ο επιβλητικός επισκοπικός θρόνος.

Εντυπωσιακή είναι και η βόλτα στο Λεμονοδάσος, που οι περισσότερες από 30.000 λεμονιές και πορτοκαλιές του κάνουν τον τόπο να μοσχομυρίζει αποτελώντας ιδανικό προορισμό για ρομαντικούς περιπάτους. Όσο για το Μπούρτζι με το μικρό κάστρο του, που χτίστηκε το 1827 από το Βαυαρό φιλέλληνα Κ. Έιντεκ για την προστασία του λιμανιού, από εκεί οι Ποριώτες παρατηρούσαν τα πλοία που έρχονταν από την ?δρα.

Πώς θα πάτε
Ο Πόρος έχει το προνόμιο της 24ωρης πρόσβασης σε αυτό μέσω των ακτών της Πελοποννήσου. Από την όμορφη κωμόπολη του Γαλατά πηγαινοέρχονται στον Πόρο μικρά ferry boat και καϊκια κι έτσι σε μόλις πέντε λεπτά ο επισκέπτης μπορεί να περάσει στο νησί. Ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά ferry boats για τον Πόρο, με τη διάρκεια ταξιδιού να είναι 2 ώρες και 15 λεπτά, ενώ με τα ιπτάμενα δελφίνια δεν ξεπερνά την 1 ώρα. Οδικώς ξεκινώντας από την Αθήνα η απόσταση είναι 180 χλμ. μέσω Επιδαύρου και Γαλατά.

Επώνυμοι φίλοι
Στον Πόρο έχει σπίτι ο εκδότης Χρήστος Λαμπράκης σε μια έκταση πνιγμένη στο πράσινο. Ακόμη εκτάσεις έχουν αγοράσει η Γιάννα και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και η οικογένεια Χατζηιωάννου.

Πού θα φάτε
Αν πει κάποιος ότι δεν έφαγε καλά στον Πόρο, τότε μάλλον βρέθηκε σε? λάθος νησί! Τα αμέτρητα ταβερνάκια, τα ουζερί, τα μεζεδοπωλεία σερβίρουν φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, αλλά και εκλεκτά εδέσματα. Επιλέγουμε και σας προτείνουμε τον «Άσπρο Γάτο», που βρίσκεται στην περιοχή Πέρλια και πρόκειται για ένα εστιατόριο με μεγάλη ιστορία και παράδοση. Λειτουργεί από το 1909 και οι ιδιοκτήτες του Γιάννης Παπαδάκης και Ανδρέας Κάικας σας προσκαλούν να σας ταξιδέψουν γευστικά στον κόσμο της νησιώτικης κουζίνας. Στην? παραλιακή του Πόρου, στο πιο γραφικό σημείο της, βρίσκεται η «Πρίμα Σέρα», που συνδυάζει το κλασικό και το σύγχρονο με τη νοσταλγία της παραδοσιακής συνταγής αλλά και προσωπικές «πινελιές» του ιδιοκτήτη. Δοκιμάστε το carpacio ξιφία και συνεχίστε με τη μοναδική αστακομακαρονάδα, αφού πρώτα δοκιμάσετε τις εντυπωσιακές σαλάτες με φρέσκα λαχανικά. Καλό θα ήταν για το τέλος να αφήσετε και λίγο χώρο για να δοκιμάσετε την απίθανη καρυδόπιτα με παγωτό!

Στα σοκάκια του θα βρείτε και τον «Καράβολο», το πιο φημισμένο μαγέρικο του νησιού. Όλοι οι επώνυμοι που αράζουν τα σκάφη τους στον Πόρο πηγαίνουν εκεί γιατί οι νοστιμιές του δεν έχουν σύγκριση. Ο Θόδωρος Βερβενιώτης, μάγειρας από μεράκι, βάζει όλη του τη μαστοριά στις σπεσιαλιτέ του, που προτιμούν από τη Μαριάννα Λάτση και τη Γιάννα Αγγελοπούλου ως τη Ρίκα Βαγιάννη και τον Ιωσήφ Μαρινάκη. Must τα σαλιγκάρια μαγειρευτά με κόκκινη σάλτσα από φρέσκια ντομάτα, που έδωσαν στην ταβέρνα και το όνομά της. Για αρχή αυτά, διότι η συνέχεια είναι εξίσου γευστική και «γαργαλιστική» για τον ουρανίσκο.

Πού θα μείνετε
Οι επιλογές είναι αρκετές. Πολυτελή ξενοδοχεία, παραδοσιακοί ξενώνες και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια καλύπτουν κάθε γούστο και? βαλάντιο. Από τις καλύτερες επιλογές είναι το «Ρoros Ιmage» στην περιοχή του Νεωρίου, το οποίο διαθέτει 76 δωμάτια, 4 junior σουίτες και 4 σουίτες, στο Μοναστήρι το «Σειρήνα», που απέχει μόλις 3,5 χιλιόμετρα από το λιμάνι και «ακουμπά» στη θάλασσα, και στην παραλία το «Σάρον» με 24 δωμάτια.

Καλλιτεχνικό ραντεβού
Από πέρσι το καλοκαίρι, που η διδάκτωρ της ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης Τατιάνα Σπινάρη άνοιξε τη θερινή αίθουσα τέχνης «Citronne», το νησί απέκτησε έναν ακόμη πόλο έλξης. Οι εκθέσεις που γίνονται είναι πάντα σημαντικές και οι καλλιτέχνες που δείχνουν δουλειές τους πολύ αξιόλογοι. Για φέτος μετά την έκθεση του Δημοσθένη Κοκκινίδη θα ακολουθήσουν του Στίβεν Αντωνάκου (7/7), της Μίνας Βαλυράκη (28/7) και του Μάρκου Χατζηπατέρα (25/8).