Κατεβαίνουμε Σύμη

05.07.2007
Πριν από μία εβδομάδα ο δήμαρχος Σύμης παρέδωσε τα κλειδιά του νησιού στους λιμενικούς θέλοντας έτσι να διαμαρτυρηθεί για την απομόνωση του νησιού και την παύση των δρομολογίων των πλοίων.

Πριν από μία εβδομάδα ο δήμαρχος Σύμης παρέδωσε τα κλειδιά του νησιού στους λιμενικούς θέλοντας έτσι να διαμαρτυρηθεί για την απομόνωση του νησιού και την παύση των δρομολογίων των πλοίων. Για να συμπαρασταθούμε στην πανέμορφη Σύμη και στους κατοίκους της, σας προτρέπουμε να την επισκεφτείτε. Και να ξέρετε, η χάρη της Σύμης δεν είναι τυχαία. Ο μύθος θέλει να είναι ο τόπος που γεννήθηκαν οι τρεις Χάριτες και από αυτές έχει αποκτήσει όλη την ομορφιά της. Τα νεοκλασικά και τα διώροφα πέτρινα σπίτια, που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, θυμίζουν την εποχή που το νησί ευημερούσε οικονομικά. Αποτελείται από δύο βασικούς οικισμούς: το Γιαλό, που είναι και το λιμάνι, και την Άνω Σύμη ή Χωριό, που είναι η πρωτεύουσα. Το ανέβασμα από το Γιαλό προς την Άνω Σύμη γίνεται από την Καλή Στράτα με τα 500 φαρδιά σκαλοπάτια της. Μικρότεροι οικισμοί είναι ο Νημποριός, το Πέδι, η Μαραθούντα και ο Πανορμίτης. Το Εμπορειό ή Νημποριό, κοντά στην αρχαία Μεταποντίδα - όπου λέγεται ότι βρισκόταν το παλάτι του βασιλιά Νηρέα -, βόρεια του Γιαλού με μία από τις πιο ωραίες παραλίες. Το Πέδι είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός 2 χλμ. ανατολικά του Χωριού σ’ έναν αμμουδερό όρμο. Ο όρμος του Πανορμίτη στα νοτιοδυτικά συνδυάζει βουνό και θάλασσα κι εκεί βρίσκεται η Ιερά Μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη, που χρονολογείται από το 18ο αιώνα και είναι θαυμαστή για τις υπέροχες αγιογραφίες και το ξυλόγλυπτο τέμπλο της.

Τι θα δείτε
Η Μονή του Ταξιάρχη του Πανορμίτη είναι ένας από τους βασικούς προορισμούς όποιου βρεθεί στη Σύμη. Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι, όπως το ενετικό κάστρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Άνω Σύμη, καθώς και η επιγραφή της παράδοσης της Δωδεκανήσου από τους Γερμανούς στους συμμάχους, το Ναυτικό Μουσείο στο Γιαλό με μικρογραφίες καραβιών και τα 12 σπήλαια στο Νημποριό.

Πού θα κολυμπήσετε
Διάσπαρτες είναι οι παραλίες στο νησί και σ’ αυτές μπορείτε να φτάσετε είτε με τα πόδια είτε με τα καϊκια που ξεκινούν από το Γιαλό. Μπορείτε να πάτε στον Εμπορειό, στην Αγία Μαρίνα, στο Πέδι με καραβάκι, όπως και στον όρμο του Νάνου, την καλύτερη αμμουδιά της Σύμης. Μπορείτε να χαρείτε τη θάλασσα και στον όρμο του Μαραθούντα αλλά και στον Πανορμίτη.

Πώς θα πάτε
Το μεγάλο «αγκάθι» στην ανάπτυξη του νησιού είναι η σύνδεσή του με τον Πειραιά. Η πρόσβαση στο νησί γίνεται μόνο μέσω της Ρόδου με την εταιρεία ΑΝΕΣ, αφού η απευθείας ακτοπλοϊκή συγκοινωνία με το πρώτο λιμάνι της χώρας έχει διακοπεί! Αεροπορικώς πάλι η Ρόδος αποτελεί το... μεσολαβητή, αφού όποιος θέλει να φτάσει γρήγορα στο 58 τ.χλμ. έκτασης νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου πρέπει πρώτα να περάσει από το νησί των Ιπποτών. Τα γιοτ αγκυροβολούν στο Γιαλό, στο Νημποριό, στο Πέδι, στον Πανορμίτη και στον Αγ. Αιμιλιανό.

Πού θα φάτε
Στο Γιαλό στην «Ταβέρνα ο Γιάννης» για φρέσκο ψάρι, στη «Νεράιδα» για παραδοσιακά πιάτα, αλλά και στο «Θόλο», με τα τραπέζια σχεδόν μέσα στη θάλασσα. «Ο Λευτέρης», πάλι, είναι «πέρασμα» στο Χωριό, ενώ «Ο Γιώργος και η Μαρία» είναι από τις πιο παλιές ταβέρνες του νησιού.