Όλα στο σφυρί

11.06.2007
Σε μια εποχή που οι εκκεντρικότητες των ατόμων της showbiz είναι το απαραίτητο «αλατοπίπερο» του star system έγιναν μόδα οι δημοπρασίες με τα πιο απίθανα αντικείμενα, τα οποία βγάζουν στο? σφυρί Έλληνες αλλά και ξένοι stars. Και μπορεί μεν οι εκκεντρικοί διάσημοι να εφευρίσκουν τέτοιου είδους τρόπους για να κερδίζουν τρελά λεφτά και να συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους, αλλά πιο απίθανοι και απρόβλεπτοι είναι οι αγοραστές.

Από την Κατερίνα Χριστακοπούλου

Το όνειρο και το πάθος του ιδιόρρυθμου συλλέκτη? τροφοδοτείται από την ντουλάπα με τους «θησαυρούς» και τα μαγικά μυστικά των επωνύμων του πλανήτη. «Χτυπούν» με υπέρογκα χρηματικά ποσά πότε την τρέλα της Μπρίτνεϊ Σπίαρς, που είχε την ευρηματικότητα να πουλήσει μερικές τρίχες από το κεφάλι της με τιμή εκκίνησης 1.000.000 δολάρια, και πότε κάνουν σαν μανιακοί πληρώνοντας όσο όσο για ένα μισοφαγωμένο σάντουιτς, το οποίο φέρει την... οδοντοστοιχία κάποιας star! Βέβαια, σε εντελώς διαφορετική κατηγορία εντάσσονται οι φιλανθρωπικές δημοπρασίες, που στόχο έχουν υψηλούς και ευγενείς σκοπούς, αποδεικνύοντας ότι ορισμένα πρόσωπα της showbiz ξέρουν να διαχειρίζονται με τον καλύτερο τρόπο την επωνυμία και τη λάμψη τους.

Επώνυμα «χτυπήματα»
Ξεχωριστά τέτοια «χτυπήματα» διάφορων επωνύμων ήταν αυτά που διοργάνωσε το MAD TV με φιλανθρωπικό σκοπό. Άλλωστε, πολλοί είναι εκείνοι που ονειρεύονται να αποκτήσουν κάποτε ένα από τα εντυπωσιακά φορέματα της Δέσποινας Βανδή, όπως εκείνο που φορούσε στο βιντεοκλίπ της «Κάλαντα» και δημοπρατήθηκε πρόσφατα. Κάποιους άλλους τους πιάνει ρίγος και μόνο στη σκέψη να φορέσουν τα παπούτσια, για παράδειγμα, του Νίκου Βέρτη...

Μια φανατική θαυμάστρια, πάλι, του Σάκη Ρουβά φοράει σαν δεύτερο δέρμα ένα παλιό μπλουζάκι του και ανατριχιάζει με την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεται στην αγκαλιά του αγαπημένου της τραγουδιστή και ας το «χτύπησε» στα 2.325 ευρώ. «Ιερό αξεσουάρ» ?και αυτό δημοπρατήθηκε?, τα σκουλαρίκια του Νότη Σφακιανάκη από επώνυμο οίκο κοσμημάτων, τα οποία έχουν χαραγμένο το όνομά του. Είναι υπέροχο αυτό το συναίσθημα, λένε, γιατί νιώθουν ότι έτσι «πλησιάζουν» αυτούς τους τόσο διάσημους και είναι σαν να μοιράζονται στιγμές από τη ζωή και τη λάμψη τους. Μάλιστα, η απόκτηση προσωπικών αντικειμένων των λαμπερών επωνύμων ασκούσε πάντοτε μια ιδιαίτερη γοητεία και δέος στους παθιασμένους fans, που έλιωναν στη θέα και μόνο των ινδαλμάτων τους. Και τι δεν? πουλάνε αυτοί οι stars: τα εσώρουχά τους, τους χρωματιστούς φακούς επαφής, όπως η Τζέσικα Σίμπσον... Στα επώνυμα αντικείμενα περίοπτη θα λέγαμε θέση κατέχουν το παλιό αυτοκίνητο του πάπα και το παιδικό ποδήλατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, που έφτασε τις 1.200 λίρες, ένα ικανοποιητικό ποσό που κέρδισε η τυχερή οικονόμος της, η οποία το είχε αγοράσει μόνο 20 λίρες! Κομμάτια μοναδικά και για λίγους, με τιμές που ξεκινούν από 50 ευρώ και μπορεί να φτάσουν ακόμη και πολλά εκατομμύρια ευρώ μέχρι να συναντήσουν τα «χοντρά» πορτοφόλια.

Ακόμη και θεατρικά κοστούμια
Ο επιχειρηματίας της Village Roadshow και των πολυκινηματογράφων Χάρης Αντωνόπουλος καθώς και ο Λάμπης Ταγματάρχης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Net Med Hellas, αγόρασαν σε δημοπρασία θεατρικά ρούχα τα οποία συμπεριέλαβαν στη συλλογή τους. Ήταν από τα «χτυπήματα» που συζητήθηκαν, ενώ η πρόεδρος των ηθοποιών Άννα Φόνσου τόνισε ότι μέσα από αυτήν τη συγκινητική κίνησή τους δείχνουν την ευαισθησία και το σεβασμό τους. «Είναι σαν να? ζουν», μας είπε η Άννα Φόνσου, «οι μεγάλοι μας πρωταγωνιστές, αφού πάνω στα κοστούμια έχει μείνει έντονο το άρωμά τους, αλλά και γιατί με τα έσοδα συντηρείται το όραμα για το ?Σπίτι του ηθοποιού?».

Δo θεατρικό κοστούμι που «χτυπήθηκε» πιο ακριβά από όλα είναι εκείνο της Έλσας Βεργή, γιατί, όπως μας πληροφόρησε η κ. Φόνσου: «Έχει μεγάλη αξία, καθώς το έχει σχεδιάσει ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης. Δεν θυμάμαι το ακριβές ποσό, αλλά σίγουρα δόθηκε σε πολύ υψηλή τιμή». Ένα κοστούμι της Αλίκης Βουγιουκλάκη έφτασε τα 15.000 ευρώ. Επίσης, δημοπρατήθηκαν σε οίκο του Λονδίνου και η «Λάμπα της Αλίκης», ένας πίνακας του γνωστού ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου ο οποίος στόλιζε το σαλόνι της αγαπημένης ηθοποιού, και άλλα δικά της αντικείμενα τέχνης με πρωτοβουλία του γιου της, Γιάννη Παπαμιχαήλ. Κοστούμια της Έλλης Λαμπέτη, του Ντίνου Ηλιόπουλου, της Ζωής Λάσκαρη και της ίδιας της Άννας Φόνσου δημοπρατήθηκαν για περίπου 100.000 ευρώ και σίγουρα με το πέρασμα των χρόνων έχουν πάρει μεγαλύτερη αξία.

Δημοπρασίες αγάπης και Έλληνες stars
Οι νέοι Έλληνες καλλιτέχνες δεν πρόσφεραν μόνο προσωπικά τους αντικείμενα, αλλά περισσότερο, όπως λένε οι ίδιοι, «κάτι από την καρδιά τους» και η χειρονομία τους υποδηλώνει τη σπουδαιότητα αυτών των δημοπρασιών αγάπης, σε αντίθεση με τις υπερβολές και τις λόξες των χολιγουντιανών stars. Μια ιδέα που γεννήθηκε από το MAD TV πριν από μία πενταετία, αλλά παρόμοιες ευαίσθητες εκδηλώσεις φιλοξενούνται συχνά και από τη μουσική σκηνή «Σταυρός του Νότου». Τα έσοδα διατέθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως για την ενίσχυση του οργανισμού «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» καθώς και του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Διεθνή Αμνηστία. Τα αντικείμενα που «χτυπήθηκαν» για πολλά ευρώ ήταν:

  • Ο πλατινένιος δίσκος του Γιάννη Πλούταρχου «Κρυμμένα μυστικά» για 3.675 ευρώ.
  • Η ηλεκτρο-κλασική κιθάρα του Σωκράτη Μάλαμα μάρκας Gibson για 2.000 ευρώ.
  • Η πρώτη επαγγελματική κιθάρα της Δήμητρας Γαλάνη για 500 ευρώ.
  • Ένα από τα πιο αγαπημένα βραχιόλια της Ελλης Κοκκίνου, το οποίο είχε αγοράσει σε ένα ταξίδι της στο Λονδίνο.
  • Το μπουφάν του Νίκου Κουρκούλη, για το οποίο ο ίδιος είπε: «Είναι ένα κομμάτι της ζωής μου, γιατί το φορούσα την πρώτη φορά που πήγα στο Άγιο Όρος, όταν είχα ένα πρόβλημα υγείας».
  • Το σακάκι του Νίνο με τα κρύσταλλα Swarovski, που κοστίζει πολλές χιλιάδες ευρώ?
  • Η πανάκριβη μοβ τσάντα μάρκας Emilio Pucci της Μαριάντας Πιερίδη.
  • Η μπλούζα της Καίτης Γαρμπή, που φορούσε στις εμφανίσεις της στα «Αστέρια».
  • Το trendy κόκκινο καπελάκι του Χρήστου Δάντη, το οποίο είχε αγοράσει από την Αμερική.
  • Η ζώνη σε στυλ cowboy του Σαρμπέλ, που, όπως είπε ο ίδιος, είναι πολύ γουρλίδικη.
  • Τα γυαλιά ηλίου της Πέγκυς Ζήνα, τα οποία φορούσε στη γιγαντοαφίσα της για το «Διογένης Studio», για 1.600 ευρώ.
  • Το αγαπημένο κασκόλ της Νατάσσας Θεοδωρίδου.
  • Ένα πανάκριβο ζευγάρι παπούτσια του Cavali της Αποστολίας Ζώη.
  • Τα παπούτσια του Γιώργου Μαζωνάκη, τα οποία φορούσε στην απονομή «Μad Video Music Αwards» και στις εμφανίσεις του στο «Rex».
  • Το σκουφάκι του Διονύση Μακρή, το οποίο αγόρασε στην Αγγλία και το φορούσε στο πρώτο του βιντεοκλίπ.
  • Το φόρεμα της Χριστίνας Κολέτσα που φορούσε στην πρώτη οντισιόν για το «Fame Story».
  • Το ξίφος της Μάρως Λύτρα.
  • Η σανίδα του surf της Άλκηστης Πρωτοψάλτη, υπογεγραμμένη μάλιστα από την ίδια.
  • Το καπέλο-φετίχ των C:RΕΑL.

Επίσης, στη χώρα μας από τα πιο ακριβά αντικείμενα που βγήκαν στο σφυρί είναι ένας? ανεμόμυλος, που ξεπέρασε κατά πολύ την τιμή εκκίνησης των 500.000 ευρώ! Γενικά, στην Ελλάδα τα «χτυπήματα» είναι περισσότερο ιστορικής σημασίας και μεγάλη πέραση έχουν τα γιαταγάνια του 1821, χάρτες και όπλα.

Ελληνίδα η πιο φανατική συλλέκτρια των Βeatles
Το πιο ενδιαφέρον αντικείμενο δημοπρασίας ανήκει σε μια Ελληνίδα. «Ασκούν μια μαγεία αυτά τα αντικείμενα και είμαι περήφανη γι’ αυτό το απόκτημα», δήλωσε η Βούλα Πετροπούλου-Μπαρέ, η οποία αγόρασε «την ιστορία Βeatles», όπως μας είπε, σε δημοπρασία στο Λονδίνο για 1.400 ευρώ. Πρόκειται για μια βινίλ μαύρη ομπρέλα τους, συγκεκριμένα εκείνη που χρησιμοποίησε ένα από τα θρυλικά «σκαθάρια», ο Ρίνγκο Σταρ, ύστερα από μια συναυλία τους. Την ανακάλυψε τυχαία στην οδό Κάρναμπι, στο διώροφο κτίριο στο οποίο τότε που μεσουρανούσε το συγκρότημα στεγαζόταν η μουσική εταιρεία τους. Αυτός ο χώρος σήμερα μετατρέπεται συχνά σε οίκο δημοπρασίας, όπου εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα του μουσικού γκρουπ. Επίσης, όπως εξομολογήθηκε με απογοήτευση η κ. Πετροπούλου-Μπαρέ, την ίδια μέρα της ξέφυγε μέσα από τα χέρια κι ένα κουδούνι εξώπορτας των Beatles με τολμηρό design? δύο γυναικεία στήθη!

Η ίδια έχει επισκεφθεί, μας αποκάλυψε, και τον οίκο δημοπρασιών «Sotheby’s», όπου όμως αγόρασε ένα πιο royalty κομμάτι.

Περίεργα και ασυνήθιστα
Μέχρι και στέφανα γάμου βγήκαν σε δημοπρασία και πουλήθηκαν με ταχύτητα αστραπής για 700 ευρώ! Όπως «χρυσοχτυπιούνται» τα άδεια μπουκάλια και κουτάκια του αγαπημένου αναψυκτικού των stars και ?έλεος!? ένα κομμάτι στήθος κοτόπουλου που είχε μαγειρέψει η Μπρίτανι Μέρφι! Οι αναπτήρες τους ?όχι απαραίτητα ακριβοί?, η οδοντόβουρτσά τους, οι πιτζάμες τους, οι ψεύτικες βλεφαρίδες και ό,τι άλλο τρελό κατεβάσει το κεφάλι τους? Δύο άκρως αποκαλυπτικά ημερολόγια της Αν Νίκολ Σμιθ, για παράδειγμα, πουλήθηκαν για 60.000 δολάρια σε επιχειρηματία από το Ντάλας.

Πολλές φορές, όμως, μια αγορά από δημοπρασία μπορεί να είναι και μια πολύ καλή επένδυση, όπως στην περίπτωση του τυχερού νεαρού Γερμανού που αγόρασε το 2005 το παλιό Volkswagen του πάπα Βενέδικτου του 16ου πριν εκείνος ανέβει στην παπική έδρα στην εξευτελιστική τιμή των 10.000 ευρώ. Φέτος το έβγαλε ξανά στο σφυρί και το αγόρασε το καζίνο «Golden Ρalace» έναντι 190.000 ευρώ.

Πολύ ακριβά «έκλεισε» και το περίστροφο που κρατούσε στις ταινίες του ο Τζέιμς Μποντ καθώς και η νευρική Φεράρι του Στιβ ΜακΚουίν, μοντέλο του 1963, έναντι 1,2 εκατ. δολαρίων. Από τις πιο γνωστές... περιπτώσεις και η αγαπημένη κιθάρα του Κάρλος Σαντάνα με την υπογραφή του, που πουλήθηκε για 1.950 ευρώ.

Τη μεγαλύτερη, όμως, ζήτηση στις δημοπρασίες με προσωπικά είδη διασημοτήτων έχουν τα προσωπικά αντικείμενα της Μόνικα Μπελούτσι, τα κοστούμια του Έλτον Τζον, που είναι σχεδιασμένα από την Ντονατέλα Βερσάτσε, όπως και τα ρούχα της Μπάρμπαρα Στρέιζαντ. Ακριβότερο κομμάτι, το κοστούμι που φορούσε το 1969 στην τελετή απονομής των όσκαρ και απέσπασε το χρυσό αγαλματίδιο για τον αa γυναικείο ρόλο στην ταινία «Ένα αστείο κορίτσι», με τιμή εκκίνησης τα 1.000 δολάρια.

Τι πρέπει να ξέρετε για να μην την «πατήσετε»
Ένας από τους πιο κερδοφόρους κλάδους στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι οι δημοπρασίες. Λειτουργούν αρκετές τέτοιες διευθύνσεις στο Διαδίκτυο, όμως αποδείχτηκε πως κάποιες από αυτές δημοπρατούν αντικείμενα-μαϊμούδες. Σε κάποια sites που διαφημίζουν προσωπικά είδη των αστέρων της showbiz υπήρξαν αγοραστές που έπεσαν θύματα απάτης όταν πλήρωσαν με την πιστωτική κάρτα τους ρούχα ή άλλα είδη, τα οποία ποτέ δεν παρέλαβαν. Σε μια τέτοια «μαϊμού» δημοπρασία φιγουράριζε ένα φόρεμα της Βάνας Μπάρμπα, καθώς και προσωπικά αντικείμενα της Άντζελας Δημητρίου και του Λευτέρη Πανταζή.

Οι ειδικοί συνιστούν: Δεν πληρώνουμε ποτέ με πιστωτική κάρτα πριν δούμε το αντικείμενο!