Φιλοδώρημα; Τι είναι αυτό;

20.10.2009
Πανάκριβα ρούχα, πολυτελή αυτοκίνητα και υπέρογκες αμοιβές. Οι σταρ του Χόλιγουντ μπορεί να... κολυμπάνε στο χρήμα, αλλά μη νομίζετε ότι το ξοδεύουν κι εύκολα. Μερικοί μάλιστα λέγεται ότι έχουν καβούρια στις τσέπες τους! Και πού φαίνεται η τσιγκουνιά τους; Μα στο φιλοδώρημα. Πόσοι από τους μεγάλους σταρ δεν αφήνουν καθόλου πουρμπουάρ και ποιοι άλλοι δεν ντρέπονται να αφήσουν απλώς μερικά σεντς;

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Πανάκριβα ρούχα, πολυτελή αυτοκίνητα και υπέρογκες αμοιβές. Οι σταρ του Χόλιγουντ μπορεί να... κολυμπάνε στο χρήμα, αλλά μη νομίζετε ότι το ξοδεύουν κι εύκολα. Μερικοί μάλιστα λέγεται ότι έχουν καβούρια στις τσέπες τους! Και πού φαίνεται η τσιγκουνιά τους; Μα στο φιλοδώρημα. Πόσοι από τους μεγάλους σταρ δεν αφήνουν καθόλου πουρμπουάρ και ποιοι άλλοι δεν ντρέπονται να αφήσουν απλώς μερικά σεντς;

Μαράια Κάρεϊ: Έχει διοργανώσει μεγάλο κάλεσμα σε εστιατόριο του Λος Άντζελες και έχει απαιτήσει από τους σερβιτόρους να κάνουν θαύματα. Το εστιατόριο έμεινε ανοιχτό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες μόνο για την παρέα της. Όταν όμως έφτασε ο λογαριασμός, πληρώθηκε μεν, αλλά χωρίς ένα δολάριο επιπλέον!

Μπάρμπαρα Στρέιζαντ: Πολλές φορές δεν αφήνει tips, αλλά μπορεί σε ένα λογαριασμό 450 δολάρια να αφήσει μόλις 10 δολάρια στο σερβιτόρο. Από την άλλη, εκνευρίζεται πάρα πολύ όταν πρέπει να δώσει φιλοδώρημα στα ξενοδοχεία.

Μπιλ Κόσμπι: Ήταν μνημειώδης η κίνηση που είχε κάνει πριν από μερικά χρόνια σε εστιατόριο του Μανχάταν. Ήθελε να δείξει στην παρέα του πως είναι γενναιόδωρος κι έτσι άφησε 3 δολάρια πουρμπουάρ σε ένα λογαριασμό 500 δολαρίων!

Ρίκι Λέικ: Η μοναδική φορά που άφησε φιλοδώρημα ήταν 8 δολάρια σε λογαριασμό 143 δολ. Πώς έγινε αυτό; Ο μικρός γιος της είχε κάνει το εστιατόριο άνω κάτω γυρίζοντας από τραπέζι σε τραπέζι και ενοχλώντας τους θαμώνες!

Μπόμπι Μπράουν: Ανάλογη περίπτωση με την παραπάνω. Άφησε 10 δολ. πουρμπουάρ σε λογαριασμό 250 δολαρίων, αφού τα παιδιά του είχαν κάνει άνω κάτω το εστιατόριο.

Σον Πεν: Από τους χειρότερους πελάτες των εστιατορίων, καθώς, εκτός του ότι δεν αφήνει ποτέ φιλοδώρημα, φέρεται αγενέστατα στους σερβιτόρους. Χαρακτηριστική μία περίπτωση πριν από χρόνια σε εστιατόριο της Νέας Ορλεάνης, όταν οι σερβιτόροι σκίστηκαν να εξυπηρετήσουν αυτόν και την παρέα του. Όχι μόνο δεν τους άφησε ούτε δολάριο, αλλά από πάνω τους μιλούσε όλο το βράδυ πολύ άσχημα!

Νταν Μαρίνο: Δεν θέλει να μιλάει ποτέ με σερβιτόρους, αλλά μόνο με τους μετρ, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και με το σεφ. Πρόσφατα άφησε tip 10 δολ. σε ένα λογαριασμό που έφτασε τα 210 δολ.

Ντέιβιντ Λι Ροθ: Ο τραγουδιστής δεν αφήνει ποτέ πουρμπουάρ, ενώ δεν διστάζει να επιστρέψει το φαγητό πίσω, αν δεν πληροί τις προδιαγραφές του.

Ρούπερτ Έβερετ: Ο γνωστός ηθοποιός δεν αφήνει ούτε ευρώ στους σερβιτόρους, αλλά με μια εξαίρεση... αρκεί να του αρέσει κάποιος! Μάλιστα, του το κάνει σαφές με τέτοιον τρόπο, ώστε πολλοί εργαζόμενοι έχουν έρθει κατά καιρούς σε δύσκολη θέση.

Τάιγκερ Γουντς: Δεν αφήνει ποτέ τίποτα με τη δικαιολογία ότι δεν κρατάει ψιλά!

Μάρτι Στιούαρτ: Υπολογίζει με κομπιουτεράκι το 7% του λογαριασμού για να αφήσει πουρμπουάρ και αυτό ύστερα από αφόρητη πίεση της γυναίκας του.

Τομ Γκριν: Μία μόνο φορά έχει αφήσει φιλοδώρημα, 15 δολ. σε λογαριασμό 175 δολαρίων.

Ντέιβιντ Μπιρν: Παρά το σεβασμό όλου του κόσμου στο θρύλο της μουσικής πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει αφήσει ποτέ πουρμπουάρ.

Μόλι Ρίνγκουολντ: Η πάλαι ποτέ σταρ των teenage movies ενοχλείται ιδιαίτερα να βάζει το χέρι στην τσέπη όταν έρχεται η ώρα του λογαριασμού. Πριν από καιρό σε ένα μπαρ άφηνε φιλοδώρημα 25 σεντς για κάθε γύρο ποτών που κερνούσε τη 12μελή παρέα της!

Παφ Ντίντι: Έχει έσοδα κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Ε μάλλον είναι τσιγκουνιά να αφήνεις φιλοδώρημα 40 δολ. σε ένα γενναιόδωρο γεύμα 15 ατόμων σε «in» εστιατόριο της Νέας Υόρκης.

Ρίτσαρντ Ντρέιφους: Ο διάσημος ηθοποιός έχει πρόβλημα στο να αφήνει φιλοδώρημα και όταν αυτό επιβάλλεται, εκνευρίζεται πάρα πολύ.

Μάικλ Μουρ: Μία και μοναδική φορά τον έχουν δει να αφήνει φιλοδώρημα. Ήταν μόλις 20 δολ. σε λογαριασμό 452,52 δολαρίων. Είπατε κάτι;

Τζέσε Τζάκσον: Αφήνει φιλοδωρήματα, αλλά πάντα μικρά. Όπως πρόσφατα, 20 δολ. σε λογαριασμό 228 δολ.

Τζον Κέρι: Συνήθως οι πολιτικοί είναι γενναιόδωροι, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με εξαίρεση. Σε πρόσφατο γεύμα του ο κύριος Κέρι άφησε tip 20 δολ. σε λογαριασμό που ξεπερνούσε τα 700!

Ρέιτσελ Ρέι: Δεν αφήνει ποτέ φιλοδώρημα, όσο μεγάλος κι αν είναι ο λογαριασμός.

Ντ’ Άντζελο: Ο τραγουδιστής της r ‘n’ b άφησε μόνο μία φορά πουρμπουάρ, 5 δολ., όταν έφτασε ο λογαριασμός των 250 δολ. Ποιος ήταν ο λόγος; Το εστιατόριο έπειτα από μεγάλες πιέσεις και γκρίνια του έκανε έκπτωση 50%.

Μάριον Τζόουνς: Αφήνει σπάνια πουρμπουάρ, όπως πριν από καιρό 3 δολάρια σε ένα λογαριασμό 45 δολ.

Πολ Μακάρτνεϊ: Σκαθάρια... φαίνεται πως υπάρχουν στις τσέπες του πρώην μέλους των Beatles. Αφήνει tips μόνο όταν έχει πιει ένα δυο ποτηράκια παραπάνω, αλλά την άλλη μέρα το μετανιώνει.

Γκουίνεθ Πάλτροου: Μπορεί να βγάζει δεκάδες εκατομμύρια από τις blockbuster ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστεί, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει από το να μη δίνει ούτε ευρώ στους σερβιτόρους που την εξυπηρετούν. Επίσης, φροντίζει να αφήνει το ποσό του λογαριασμού με μαθηματική ακρίβεια, μετρώντας τα ψιλά σε ειδικό πορτοφολάκι που έχει πάντα μαζί της.

Μαντόνα: Η ιέρεια της παγκόσμιας ποπ σκηνής δεν φημίζεται για τη γαλαντομία της. Δεν αφήνει σχεδόν ποτέ φιλοδώρημα αλλά και όταν το κάνει, πρόκειται πραγματικά για πολύ ψιλά...

Κίρστεν Ντανστ: Σύμφωνα με σερβιτόρο εστιατορίου που επισκέφθηκε πρόσφατα, ήταν μεθυσμένη και μύριζε άσχημα. Επίσης, δεν άφησε δεκάρα παραπάνω σε λογαριασμό 233 δολ.

Βικτόρια Μπέκαμ: Μαζί με την κολλητή της φίλη Κέιτι Χολμς γευμάτισαν πρόσφατα σε prive club restaurant του Μιλάνου και δεν άφησαν ούτε 1 ευρώ φιλοδώρημα.

Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Η διάδοχος ?κατά πολλούς? της Μαντόνα την ακολουθεί και στους τρόπους της. Το χειρότερο που έχει κάνει είναι να πετάξει στο πάτωμα 1 δολάριο και να πει στο σερβιτόρο: «Ορίστε, σκύψε και πάρ’ το». Μάλλον όμως το ατυχές περιστατικό συνέβη την περίοδο που η γνωστή σταρ έκανε χρήση ουσιών. Ακόμη και στους μεγάλους λογαριασμούς αποφεύγει να αφήνει γενναιόδωρα πουρμπουάρ. Θέλετε παράδειγμα; Είκοσι έξι δολάρια για λογαριασμό 500!