Εurovision στο παρά πέντε!

11.05.2007
Κάτι λιγότερο από τρία 24ωρα απομένουν από τη στιγμή που τα «τέρατα» των Lordi θα στέψουν τον επόμενο νικητή του 52ου διαγωνισμού της Eurovision. Θα επιβεβαιώσει η Ευρυδίκη τα προγνωστικά που τη θέλουν στην κορυφή; Θα μπει ο Σαρμπέλ στην τελική δεκάδα; Απαντήσεις που θα δοθούν μπαίνοντας στην τελική ευθεία με τον παρακάτω απόλυτο οδηγό ενός διαγωνισμού που, ενώ όλοι κατακρίνουν, κανείς δεν διστάζει να παραδεχτεί την τεράστια δημοφιλία του ακόμη και μετά από τα πρώτα -ήντα της ηλικίας του!

Διαψεύδονται τα γραφεία στοιχημάτων;
Διχασμένες οι απόψεις για το αν τελικά τα ανά την υφήλιο γραφεία που δέχονται τα στοιχήματα των «τζογαδόρων» του ευρωπαϊκού μουσικού διαγωνισμού αποδεικνύονται και στην πράξη έγκυροι «δείκτες» του τραγουδιού που αναμένεται να ταρακουνήσει ολόκληρη την Ευρώπη. Μερικές φορές το καταφέρνουν, και με το παραπάνω μάλιστα. Όπως το 2005, με τη «Νumber Οne» Έλενα Παπαρίζου, όπου εκεί τα στοιχήματα στο Internet μιλούσαν για σίγουρη νίκη της Ελλάδας. Αξιοσημείωτο είναι ότι δύο μέρες πριν από το διαγωνισμό έκλεισαν κυριολεκτικά τα γραφεία στοιχημάτων, καθώς τα προγνωστικά για ελληνική νίκη έφτασαν κάτω από 1 προς 100.

Ωστόσο, τα ίδια γραφεία ουκ ολίγες φορές έχουν διαψευστεί, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων το περσινό, όταν τα «τέρατα» Lordi ανέβαιναν στην κορυφή της Ευρώπης. Ακόμη και λίγες ώρες πριν από την έναρξη της τελικής βραδιάς δεν έδιναν καμία πιθανότητα στους Lordi να ανέβουν πιο πάνω από την ένατη θέση.

Υπέρ ή κατά των γιουροβιζιονικών στοιχημάτων, το σίγουρο είναι ότι δίνουν ένα στίγμα του πώς θα κινηθούν τα αποτελέσματα της τελικής βραδιάς. Με αυτήν τη λογική σας παρουσιάζουμε τις χώρες στων οποίων τη νίκη ποντάρονται πολλές χιλιάδες ευρώ:

1. Η Σουηδία, η Ελβετία και κυρίως η Σερβία και η Λευκορωσία είναι οι πιο επικίνδυνοι διεκδικητές της φετινής πρωτιάς στη Eurovision, σύμφωνα τουλάχιστον με τις αποδόσεις των εγκυρότερων γραφείων στοιχημάτων στο Διαδίκτυο.

2. Στο διάσημο γραφείο William Hill την πρώτη θέση μοιράζονται η Σουηδία, η Ελβετία και η Σερβία με 7 προς 1, ενώ ακολουθεί η Λευκορωσία. Η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο παίζονται ψηλά, χαρίζοντας σε αυτούς που ποντάρουν υπέρ τους απόδοση κερδών 15 προς 1. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Αλβανία και το Μαυροβούνιο, που δείχνουν ότι πιο πιθανό είναι να τραγουδήσει ο Κάτμαν στην Εθνική Λυρική Σκηνή, παρά να φτάσουν στο ψηλότερο σκαλί της Ευρώπης οι χώρες αυτές. Η απόδοσή τους φτάνει μόλις το 150 προς 1.

3. Στο vcbet.com τις καλύτερες αποδόσεις έχουν μέχρι στιγμής η Σερβία (6/1), η Ελβετία (7/1), η Λευκορωσία (15/2), η Σουηδία (8/1) και αμέσως μετά βλέπουμε να ισοβαθμούν η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Κύπρος.

4. Στο betoto.com, σύμφωνα με τις αποδόσεις, η πρώτη πεντάδα διαμορφώνεται ως εξής: Ελβετία, Λευκορωσία, Σερβία, Βουλγαρία και Κύπρος. Η Ελλάδα βρίσκεται λίγες θέσεις πιο κάτω, στην όγδοη θέση.

27 δημοσκοπήσεις βγάζουν τον τελικό νικητή

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα παρουσίασε το oikotimes.com. Αφού πρώτα συγκέντρωσε από 27 site του Διαδικτύου αποτελέσματα δημοσκοπήσεων και τάσεις στοιχημάτων, δημιούργησε τα «συνολικά» αποτελέσματα, όπως αυτά θα μπορούσαν να παρουσιαστούν στις 10 και 12 Μαϊου στο Ελσίνκι. Και μάλιστα, βλέποντας τη βαθμολογία, καταλαβαίνουμε όλο και περισσότερο ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν αρκετά διαφορετική άποψη από αυτήν που δείχνουν τα γραφεία στοιχημάτων. Έτσι, η πρόσθεση όλων αυτών των στοιχείων, σύμφωνα πάντα με το συγκεκριμένο site, οδήγησε στην ακόλουθη τελική κατάταξη τα 10 επικρατέστερα τραγούδια του διαγωνισμού:

Χώρα Βαθμοί
Κύπρος 187
Σερβία 186
Ελλάδα 174
Ισπανία 136
Λευκορωσία 116
Τουρκία 100
Βουλγαρία 93
Ελβετία 85
Σλοβενία 43
FYROM 39

Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι

Ρεκόρ στα 12άρια: Η Ελλάδα με την Έλενα Παπαρίζου και το «Μy Number Οne» κατέχει το ρεκόρ της χώρας που έλαβε τα περισσότερα δωδεκάρια. Ψηφίστηκε με 12 βαθμούς από 10 διαφορετικές χώρες.

Ποιες χώρες μας στηρίζουν περισσότερο: Εκτός από την Κύπρο και τη φιλική αντιμετώπιση από την Τουρκία, η Αλβανία για δύο συναπτά έτη 2004 και 2005 μας τίμησε με το 12άρι της. Επίσης, η Βουλγαρία το 2005 στην πρώτη της συμμετοχή στο διαγωνισμό μάς χάρισε απλόχερα τη μεγαλύτερη βαθμολογία.

Χώρες που έχουν δώσει τις λιγότερες ψήφους στην Ελλάδα: Η Μολδαβία μόλις 4 το 2005 και η Λευκορωσία 6 το 2004.

Το χειρότερο αποτέλεσμα για την Ελλάδα στην 52άχρονη ιστορία του μουσικού διαγωνισμού ήρθε το 1990 με το τραγούδι «Χωρίς σκοπό» και ερμηνευτή τον Χρήστο Κάλοου.

Δέκα το κακό; Είναι η πέμπτη φορά που η Ελλάδα κληρώνεται να διαγωνιστεί από τη 10η θέση. Μια θέση όχι και τόσο γούρικη, αφού το 1976, το 1983 και το 1996 μας έφερε τη 13η, τη 14η και τη 14η θέση αντίστοιχα. Εξαίρεση, το 1977, που με το «Μάθημα Σολφέζ» φτάσαμε για πρώτη φορά τόσο ψηλά, στην 5η θέση.

Ποιους «φοβόμαστε» και γιατί
1.
Τη δυνατή μπαλάντα της Σερβίας από μια κοπέλα που θα μπορούσε επάξια να πρωταγωνιστήσει χωρίς ενδυματολογική μεταμόρφωση στη «Μαρία η άσχημη». Η φωνή της παρ όλα αυτά μπορεί να λυγίσει και τον πιο αδιάφορο.

2.Τα βαμπίρ της Ελβετίας. Λέτε να είναι μετά τους Lordi εκείνο το θέαμα που θα «τρελάνει» τους πιτσιρικάδες που ψηφίζουν με sms και καθορίζουν τον τελικό νικητή;

3. Η διαφορετικότητα του Ισραήλ, παρά τις εγχώριες αντιδράσεις που προκάλεσε, με σαφές πολιτικό και κοινωνικό μήνυμα και παιχνιδιάρικο ρυθμό, σίγουρα ξεχωρίζει και κερδίζει φανατικούς θαυμαστές.

4. Η «μετενσάρκωση» της Dana International με τη φετινή συμμετοχή της Σουηδίας!

5. Βουλγαρία και Λευκορωσία. Από τη μία ένα κομμάτι που από την πρώτη στιγμή που ακούστηκε κάνει διεθνή καριέρα σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις με διαπεραστικούς ήχους τυμπάνων και ηλεκτρονικό ήχο και από την άλλη ένας τραγουδιστής με πιασάρικο ρυθμό, στίχο και μια εμφάνιση που θα μπορούσε να τον μεταμορφώσει στο Νο 1 μοντέλο της παγκόσμιας πασαρέλας.