Ξόδεψε λιγότερα, ζήσε πλουσιότερα

10.05.2007
Το να ανοίγεις σπανιότερα το πορτοφόλι σου δεν σημαίνει ότι είσαι καταδικασμένη να ζήσεις σε οικονομικό δράμα επιπέδου ξανθοπουλικής ταινίας. Δοκίμασε αυτά τα κλασικά, αλλά αποδοτικά τρικ και σφίξε την επώνυμη ζώνη σου χωρίς να κάνεις σκόντο στην ποιότητα ζωής και στο στυλ σου. (Άσε που στο τέλος του μήνα θα έχουν βγει και τα κοινόχρηστα χωρίς να το καταλάβεις...)

Βγαίνοντας στη ζούγκλα των λογαριασμών

Πλήρωσε με μετρητά: Μην κυκλοφορείς με τη συλλογή των πιστωτικών σου καρτών στο πορτοφόλι σου. Το πλαστικό χρήμα είναι καυτό χρήμα και δεν καταλαβαίνεις πώς το σκορπάς.

Ξόδευε λιγότερα για ΔΕΚΟ: Οι μικρότεροι λογαριασμοί σε φως, νερό, τηλέφωνο είναι ένας δύσκολος, αλλά εφικτός περιορισμός. Μίλα λιγότερο στο τηλέφωνο, εκμεταλλεύσου το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ, περιόρισε τη χρήση του νερού, μην ξεχνάς αναμμένα όλα τα φώτα... Στο τέλος του τριμήνου θα δεις μεγάλη διαφορά.

Χρησιμοποίησε όλες τις προσφορές και τα εκπτωτικά κουπόνια των καταστημάτων.

Μέρες... νηστείας: Η διατροφή τύπου Σαρακοστής είναι φτωχή σε χοληστερίνη, λίπη, ζάχαρη και λιπαρά, αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και αποταμίευση. Εμπλούτισε το μενού της οικογένειας με πολλά όσπρια, λαχανικά, φρούτα, σαλάτες και ζυμαρικά. Οι επιπτώσεις θα είναι μόνο ευεργετικές, τόσο για την υγεία όσο και για το πορτοφόλι σου.

Glamorous στη φτήνια: Όλα τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης έχουν μέρες εκπαίδευσης. Σε απλά ελληνικά, εκείνες τις μέρες το προσωπικό εκπαιδεύεται σε νέες τάσεις, βαφές, κουρέματα, χτενίσματα και αναζητούν «μοντέλα». Έτσι, με μικρό κόστος θα έχεις μαλλί τελευταίας λέξης της μόδας.

Κέρδισε από την πιστωτική σου: Αφού δεν μπορείς να αποφύγεις τις πιστωτικές, τουλάχιστον επένδυσε στο μεταξύ τους ανταγωνισμό. Κάνε έναν έλεγχο και διάλεξε εκείνη την κάρτα που συνοδεύεται από μια έξυπνη προσφορά. Κάποιες πληρώνουν χρήματα για τη μεταφορά υπολοίπου, κάποιες άλλες έπειτα από ένα όριο επιστρέφουν χρήματα κ.λπ.

Αντάλλαξέ το: Άλλαξε ρούχα, αξεσουάρ, έπιπλα, κουζινικά, παιδικά ρούχα και παιχνίδια με τις φίλες σου. Το πορτμπεμπέ της 8άχρονης κόρης σου είναι άχρηστο για σένα, αλλά πολύ χρήσιμο για τον 5 μηνών μπόμπιρα της ξαδέρφης σου. Το ίδιο ισχύει και για όλο τον ενδυματολογικό, τεχνολογικό ή οικιακό εξοπλισμό. Ό,τι είναι άχρηστο για τους άλλους μπορεί να είναι σωτήριο για τη δική σου οικογένεια.

Θέσε αποταμιευτικούς στόχους: Μη λες γενικά και αόριστα: «Θα μαζέψω χρήματα». Αντίθετα πες: «Μέχρι τον Ιούλιο θα έχω εξοικονομήσει 400 ευρώ». Δώσε όνομα στους στόχους σου: Διακοπές, δώρα, ανακαίνιση σπιτιού, αυτοκίνητο.

Η κοσμοθεωρία του budget

Απόκτησε την ψυχολογία του συνειδητοποιημένου καταναλωτή: Μην ξοδεύεις από ανία ή από απερισκεψία.

Απόφυγε όλες τις οικονομικές απειλές: Νέες αγορές, φορτωμένες κάρτες, δόσεις που διπλασιάζονται, καθημερινές έξοδοι, αργοπορημένες εξοφλήσεις, τσεκ επιταγών, delivery.

Μη χρησιμοποιείς το χρήμα για να καλύψεις άλλες συναισθηματικές ή ψυχολογικές ανάγκες.

Ανακάλυψε νέους τρόπους κάθε εβδομάδα, ακόμη και αν ένας από αυτούς είναι να κρύβεις στις τσέπες σου 20 ευρώ κάθε Σάββατο, για να αποταμιεύεις.

Μη σκέφτεσαι και μην κουβεντιάζεις την οικονομία: Απλώς εφάρμοσέ την!

Οργάνωση τώρα

  • Ταξινόμησε σε κουτιά με τις αντίστοιχες ετικέτες όλα τα χρήσιμα έγγραφα, τις αποδείξεις από αγορές ή τα φορολογικού ενδιαφέροντος χαρτιά.
  • Όρισε ένα κουτί, ράφι ή συρτάρι ως το σημείο ταξινόμησης των πληρωμένων με τις αποδείξεις τους λογαριασμών και ένα ξεχωριστό για τους προς πληρωμή.
  • Κράτα όλες τις αποδείξεις από τις πληρωμές καρτών και από τις διατραπεζικές συναλλαγές. Κάθε τέλος του μήνα τσεκάρισε αν συμβαδίζουν τα ποσά ή όχι. Συχνά, όταν πληρώνουμε μέσω τραπεζών, στην αλλαγή του μήνα κατά λάθος «διπλοχρεώνεται» το ποσό ή μπαίνουν τόκοι...
  • Ζήτα τη βοήθεια ενός φοροτεχνικού ή λογιστή αν κρίνεις ότι δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα μόνη σου.