Μάρκος Σεφερλής: "Δεν εκμεταλλεύομαι το παιδί μου"

03.09.2010
Κάθε βράδυ ο κόσμος δημιουργεί «ουρά» στο Θέατρο «Δελφινάριο», για να γελάσει με την καρδιά του βλέποντας την παράσταση ο «Μάγος του Ροζ». Ο Μάρκος Σεφερλής μιλάει στο ΛΟΙΠΟΝ για τη θεατρική του επιτυχία, αλλά και για την εμφάνισή του, ντυμένος ως Ελένη Μενεγάκη, στην τελευταία εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου.

Από τη ΡΕΝΕ ΣΑΡΑΝΤΙΝΟΥ

Έχεις γεννηθεί πρωταγωνιστής.

«Έχω γεννηθεί στην Κόρινθο. (Γέλια.) Δεν ξέρω αν ο μαιευτήρας είπε κάτι τέτοιο στη μητέρα μου. Γεννήθηκα φυσιολογικός, της είπε. Στα πρώτα μου βήματα έκανα δευτεραγωνιστικό ρόλο. Είχα ξεχωρίσει, χωρίς αυτό να φανεί υπερφίαλο. Έχω προσωπικό στυλ και αντίληψη για το χιούμορ».

Γεμίζεις θέατρα χειμώνα-καλοκαίρι, δουλεύεις ακατάπαυστα, χωρίς να είσαι στην τηλεόραση.

«Άνθρωποι που είναι κάθε χρόνο στην τηλεόραση δεν μπορούν να γεμίσουν θέατρο. Ο κόσμος δεν κυνηγάει πια αυτούς που παίζουν στην τηλεόραση, θέλει αυτούς που έχουν δώσει τα εχέγγυα ενός καλού θεάματος. Προσπαθώ να περάσω μηνύματα αισιοδοξίας. Τα καλύτερα έρχονται... Οι Έλληνες έχουν αποδείξει ότι δεν το βάζουν ποτέ κάτω».

Υπάρχουν κάποιοι που σε πολεμάνε;

«Κάνε αλλιώς την ερώτηση: "Υπάρχουν κάποιοι που δεν σε πολεμάνε;", για να πω λίγα ονόματα. (Γέλια.) Δυστυχώς, υπάρχουν. Θα ήθελα να έβλεπαν τη δουλειά που κάνω, πόσο κόσμο μαζεύω, να με συναγωνιστούν. Είναι συνάδελφοι, επιχειρηματίες" Υπάρχει ζήλια. Δεν μπορούν να "χωνέψουν" ότι ξέφυγα από το "κοπάδι"».

Με την εμφάνισή σου στην τελευταία εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου έβαλες «λάδι στη φωτιά» στις σχέσεις της με την Ελένη Μενεγάκη...

«Δεν ξέρω ποια είναι η σχέση τους. Από τα μεσημεριανά άκουσα ότι ήταν το καλύτερο της Τατιάνας που έκανα τη Μενεγάκη και έλεγα το "επί... Ματαίω"».

Ποιος είχε την ιδέα να πας μεταμφιεσμένος ως Ελένη Μενεγάκη;

«Η Τατιάνα με καλεί κάθε χρόνο στην εκπομπή της εδώ και 4 χρόνια. Έτυχε φέτος να έχω ένα νούμερο που αναφέρεται στην Ελένη Μενεγάκη και στο χωρισμό της. Δεν έχω καταλάβει ακόμα ποια είναι η σχέση της με την Τατιάνα, δεν ήξερα. Άκουσα ότι λένε το -λεγάμενο- Ματέο, μου ήρθε η έκφραση "επί" Ματαίω", τη χρησιμοποίησα, άρεσε στον κόσμο και στην Τατιάνα κι έτσι κύλησε η εκπομπή. Το θέμα της Μενεγάκη, ειδικά στην εκπομπή της Τατιάνας, το πιάσαμε με τακτ και ευγένεια. Δεν έκανα καμία αναφορά στα παιδιά της. Δεν έκανα προσωπική επίθεση».

Φοβήθηκες την αντίδρασή της;

«Όχι. Δεν έχω σχέση με την Ελένη για να έχει το θάρρος να μου τηλεφωνήσει. Παλαιότερα υπήρξαμε στενοί συνεργάτες, αργότερα απομακρυνθήκαμε. Χωρίστηκαν οι δρόμοι μας».

Τι συνέβη;

«Τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Ο κόσμος μου λέει ακόμα ότι ?γελάμε πάρα πολύ όταν σε βλέπουμε στη Μενεγάκη... κι εγώ απαντώ: "Έχω να πάω στην εκπομπή της Ελένης 6 χρόνια". Ήταν δυνατή η τηλεοπτική μας συνεύρεση και άρεσε. Η Ελένη για δικό της λόγο σταμάτησε να με καλεί. Εγώ δεν έχω τσακωθεί με κανέναν. Ίσως να πειράχτηκε που πήγα σε άλλη πρωινή εκπομπή, ενώ με είχε ζητήσει κι αυτή. Τότε που έκανε εκπομπή ο Γρηγόρης».

Αν σε καλέσει στην εκπομπή της, δεν φοβάσαι ότι θα πρέπει να απολογηθείς;

«Όχι. Για τις επιλογές που κάνω δεν νομίζω ότι πρέπει να απολογηθώ. Ο σατιρικός καλλιτέχνης παρουσιάζει το γεγονός από τη δική του οπτική γωνία, όπως κάνει ο Λάκης Λαζόπουλος. Έκανε κι εκείνος αναφορές στην Ελένη και στον Λάτσιο, αλλά δεν υπήρξε αντίδραση. Γιατί λοιπόν να παρεξηγηθεί μ’ εμένα;».

Σ’ αρέσει ο Λάκης;

«Μ’ άρεσε πολύ στους "Μήτσους". Τον προτιμώ. Στο θέατρο, όποτε μπορώ, πάω και τον βλέπω, γελάω πολύ. Αυτό που κάνει τώρα είναι εύκολο για τις δυνατότητες και το μυαλό που έχει».

Μίλησέ μου λίγο για τη σύζυγό σου, Έλενα Τσαβαλιά. 24 ώρες το 24ωρο μαζί...

«Η Έλενα είχε κάνει πολλά επαγγελματικά πράγματα πριν από μένα. Από την ημέρα που γνωριστήκαμε η πορεία της ταυτίστηκε μ’ εμένα. Περνάει καλά μαζί μου. Κι άλλοι συνάδελφοι με τους οποίους δεν έχω παντρευτεί περνούν καλά μαζί μου! (Γέλια.) Ο Πετρόχειλος, ο Καπετάνιος... Είναι δημιουργική η παρουσία της δίπλα μου, όπως και του Χάρη. Παίζω τα νούμερα πρώτα σ’ εκείνον, για να δω αν θα γελάσει, γιατί έχει αλάνθαστο κριτήριο. Η Έλενα ακούει την κριτική και τα παράπονά μου. Μαζί της είμαι πιο αυστηρός».

Γιατί είστε σε διαφορετικά καμαρίνια;

«Άλλος ο Μάρκος Σεφερλής, άλλη η Έλενα Τσαβαλιά. Ο καθένας έχει την αξία του ως προσωπικότητα. Και στο σπίτι έχουμε ξεχωριστά δωμάτια. Συνεχίζουμε την κατάσταση του θεάτρου, γι’ αυτό είμαστε τόσο αγαπημένοι. (Γέλια.) Πλάκα κάνω... στο σπίτι συνεχίζουμε την παράσταση με τον Χάρη. Μας βάζει και παίζουμε τα νούμερα μαζί του, πότε με την Έλενα, πότε μ’ εμένα. Μόνο που δεν κάνουμε υπόκλιση!».

Από μικρός στα «βάσανα» ο Χάρης. Φωτογραφήσεις, παραστάσεις;

«Με τον ερχομό του Χάρη, που είναι το γούρι μου, τα επαγγελματικά πήγαν πάρα πολύ καλά. Ήρθαν τα πάνω κάτω. Μέχρι και τι περούκα θα φορέσω μου λέει. Δικαιωματικά είναι και στη μαρκίζα και στην αφίσα και στο πρόγραμμα. Είναι ο μάνατζέρ μου».

Το δεύτερο παιδί πότε έρχεται;

«Σύντομα. Το έχουμε βάλει ήδη στο "πρόγραμμα". Λέμε αυτόν το χειμώνα να ξεκουραστεί η Έλενα, να πάει ο Χάρης δημοτικό... Θα προσπαθήσω να κάνω την κόρη. Μακάρι, για να μοιάζει και στην Έλενα, να γίνει κούκλα! Ο γιος θυμίζει Σεφερλή, αλλά στο πιο... ωραίο του!».

Πρόσφατα είχες μια περιπέτεια που πήρε διαστάσεις και έφτασε στο αστυνομικό τμήμα και στην αυτόφωρη διαδικασία.

«Έχω πάει κι άλλες φορές στα 5 χρόνια. Δεν δόθηκε τόσο μεγάλη διάσταση, γιατί η μεταχείριση ήταν πιο ομαλή. Αυτή τη φορά "χοντρύνανε" και οι ίδιοι από την αστυνομία το "παιχνίδι". Δεν θέλω ιδιαίτερη μεταχείριση, αλλά δεν χρειάζονταν οι χειροπέδες από τη στιγμή που δεν υπήρχε κίνδυνος απόδρασης. Μου είπαν στην αστυνομία, επειδή και οι ίδιοι αισθάνονταν άσχημα, να βάλω μπουφάν επάνω στις χειροπέδες. Δεν δέχτηκα, γιατί θα ήταν σαν να ντρεπόμουν γι’ αυτό που μου συνέβη. Δεν ντράπηκα. Δεν σκέφτηκα ότι ένας άνθρωπος όπως εγώ είναι πρότυπο για μικρά παιδιά... Τελικά, μου βγήκε σε καλό, γιατί πήρε άλλες διαστάσεις και έφτασε πολύ ψηλά. Αποφάσισαν να ασχοληθούν με το θέμα της άδειας και σε μία εβδομάδα την πήρα. Αυτοί που υπονόμευσαν την ιστορία με το θέμα της άδειας πήραν το μάθημά τους».

Δεν νομίζεις ότι έχει υπερεκτεθεί ο Χάρης;

«Δεν το κάνω ούτε για να προκαλέσω, ούτε για να κερδίσω τίποτα. Είναι παιδί μου. Υπερέκθεση είναι όταν το κάνουν κάποιοι που θέλουν να προβάλλουν την προσωπική τους ζωή. Εγώ δεν κάνω κάτι τέτοιο. Δεν εκμεταλλεύομαι το παιδί. Δεν το πάω από δω κι από κει για να ασχοληθούν μαζί μου. Δεν αισθάνομαι τύψεις, ξέρω γιατί το κάνω».