Τένια Μακρή: "Ναι, κι εγώ ψάχνω τον έρωτα"!

19.04.2007
Δικαίωμα στον έρωτα διεκδικεί η αγαπημένη και γνωστή από την τηλεόραση και όχι μόνο ψυχολόγος Τένια Μακρή για τις γυναίκες που έχουν περάσει τα 50. Ηλικία ορόσημο για τις περισσότερες γυναίκες, η δεκαετία αυτή είναι ίσως η πιο δύσκολη, καθώς σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια εποχή ωριμότητας και αυτογνωσίας με ξεχωριστές απαιτήσεις.

Από την Κατιάνα Ματζαρίδου

Τη βλέπουμε καθημερινά στις μικρές μας οθόνες από τη συχνότητα του Alter και η γλυκιά φυσιογνωμία της μας συντροφεύει χρόνια τώρα στις πρωινές, μεσημεριανές και απογευματινές τηλεοπτικές μας αναζητήσεις. Πρόσφατα τη θαυμάσαμε σε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα-προφίλ που της έκανε η εκπομπή «Lifestyle». Με δύναμη ψυχής και θάρρος γνώμης, η γοητευτική κυρία της TV δήλωσε έτοιμη να υποδεχτεί ξανά τον έρωτα. Κάτι που πολλές γυναίκες θεωρούν δύσκολο ή ταμπού. Της μιλήσαμε και της ζητήσαμε να μας πει πώς θα βρουν οι συνομήλικές της σύντροφο και βέβαια να μας συμβουλεύσει για τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που γνωρίζει λόγω της πολύτιμης εμπειρίας της ως οικογενειακού και προσωπικού συμβούλου.

Αγαπημένη μας Τένια, σε ακούσαμε να λες on camera ότι αναζητάς και πάλι τον έρωτα. Αληθεύει;

«Μα και βέβαια. Έχω ζήσει τον απόλυτο, θαυμάσιο έρωτα με ένα σύντροφο που γνώριζε πώς να αγαπάει, για πολλά χρόνια. Και μπορεί να έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε, αλλά οι μνήμες παραμένουν ζωντανές, ανάγλυφες. Η ζωή μας ζητάει συντροφικότητα, μοίρασμα. Η μοναξιά σε στεγνώνει, σε αδρανοποιεί συναισθηματικά. Τώρα είναι καλοδεχούμενος ένας άνθρωπος στη ζωή μου. Ξέρετε, η καρδιά μου αγαπάει έναν άνθρωπο κάθε φορά. Και ίσως πριν από λίγο καιρό να μην ήμουν έτοιμη, τώρα όμως νιώθω ότι μπορώ να ερωτευτώ και να αγαπήσω πάλι».

Έρωτας στη δεκαετία των πρώτων ήντα είναι κάτι θεμιτό ή ταμπού;

«Η αγάπη αυτή θα είναι διαφορετική, διότι οι ανάγκες είναι άλλες και η σοφία της ζωής ζητάει τρυφερότητα, κατανόηση και περισσότερο χώρο στην ανοχή.

Βλέπετε, όσο μεγαλώνουμε, χρειαζόμαστε περισσότερο χώρο, για να μπορέσουμε να βολέψουμε τις ιδιοτροπίες μας, τις κατακτήσεις μας».

Χρωματίζοντας την καθημερινότητα
Δεν μπορούμε να πούμε ότι η καθημερινότητα ενός ανθρώπου όπως η Τένια Μακρή υπήρξε στείρα χωρίς τον έρωτα. Η γνωστή ψυχολόγος είναι ένα άτομο που ζει τη ζωή της με πάθος. Αγαπάει κάθε της δραστηριότητα και η σχέση της με ό,τι καταπιάνεται θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ερωτική.

Είσαι ερωτευμένη, Τένια;

«Με τη δουλειά μου! Με τα βιβλία που γράφω. Με την επικοινωνία με τους ανθρώπους. Με ό,τι μου έδωσε και μου προσφέρει καθημερινά η ζωή».

Τι μπορείς εσύ, μια ώριμη, γοητευτική γυναίκα να προσφέρεις σε μια σχέση;

«Προσφέρω την καρδιά μου, την ψυχή μου, τη γαλήνη μου. Πάνω απ όλα, όμως, τη θετική μου σκέψη και την ενέργεια. Αυτός είναι έρωτας! Κατάθεση συναισθημάτων... του εαυτού μας!».

Οι συμβουλές της
Κάθε ηλικία έχει το δικό της τρόπο να φλερτάρει και να ερωτεύεται. Η συμπυκνωμένη εμπειρία της Τένιας συνοψίζεται σε μερικά tips, που θα σας οδηγήσουν στην ατομική ευτυχία και τη συντροφική πληρότητα.

  • Φερθείτε στους άντρες με τον τρόπο που θα θέλατε να σας συμπεριφερθούν κι εκείνοι.
  • Να έχετε πάντα κατά νου ότι οι άντρες χρειάζονται τόση αγάπη και επιβεβαίωση όση κι εσείς.
  • Μην παίζετε παιχνίδια.
  • Να είστε ο εαυτός σας.
  • Εάν σας αρέσει κάποιος, να του το γνωστοποιήσετε.
  • Να ρωτήσετε όσες ερωτήσεις μπορείτε και θέλετε προτού ξεκινήσετε τη σχέση.
  • Μη βγαίνετε με άντρες που δεν είναι απολύτως διαθέσιμοι.
  • Προσπαθήστε να βρείτε έναν άντρα με καλό χαρακτήρα.
  • Να προσέξετε για σημάδια που προμηνύουν πιθανά προβλήματα (π.χ. αν δεν μιλά για το παρελθόν του και δεν απαντά σε ευθείες ερωτήσεις).
  • Κρίνετε έναν άντρα από την καρδιά και όχι από το πορτοφόλι.
  • Μην ερωτεύεστε έναν άντρα από τα τυπικά του προσόντα (πτυχίο, θέση κ.ά.).

Πώς να στείλετε τα πρώτα μηνύματα

  • Να είστε ειλικρινείς με τα συναισθήματά σας.
  • Προβάλλετε το πιο ελκυστικό σας προσόν, το μυαλό σας.
  • Να είστε συναισθηματικά γενναιόδωρη και όχι «τσιγκούνα».

Και το σεξ;

  • Περιμένετε να ερωτευτείτε και μετά να κάνετε σεξ. Μην ξεκινάτε ανάποδα.
  • Μην υποβιβάζετε τον εαυτό σας συμπεριφερόμενη σαν να είστε σεξουαλικό αντικείμενο.
  • Μην πιέζετε έναν άντρα να δεσμευτεί!

Ευτυχισμένες στα πρώτα -ήντα

Η Σούζαν Σάραντον είναι χρόνια με τον Τιμ Ρόμπινς, έναν νεότερό της που έχει κάνει να μη γυρίζει να δει άλλη γυναίκα.

Η Άννα Βίσση εδώ και ενάμιση χρόνο είναι με το νεαρό Χρήστο Ψωμόπουλο και διανύει την καλύτερη φάση της ζωής της.

Η Άντζελα Δημητρίου μετά το τελευταίο της διαζύγιο από τον Γιώργο Τρούπη γοητεύεται από την ιδέα να γυρίσει στον πρώην της Νοράιρ Σαπουντζιάν.

Η Νταιάν Κίτον, αφού φλέρταρε με τον Κιάνου Ριβς, τώρα πια έχει ανοίξει πανιά για άλλη σχέση.

Η Σάρον Στόουν διεκδικεί και πάλι τον έρωτα μετά το διαζύγιό της από τον Φιλ Μπρόνστιν και έκανε σχέση με γνωστό δικηγόρο του Λος Άντζελες.

Η Γκόλντι Χόουν εξακολουθεί να ασκεί γοητεία στο σύντροφό της Κερτ Ράσελ που είναι νεότερος, αρνούμενη να τον παντρευτεί τα τελευταία 25 χρόνια!