Οικογενειακή απόδραση

01.10.2009
Οι χιλιάδες αποχρώσεις του κίτρινου, του καφέ, του κόκκινου αστράφτουν από τα πρωτοβρόχια και καθρεφτίζονται μοναδικά στη γαλήνια λίμνη που οραματίστηκε ο Νικόλαος Πλαστήρας. Στις όχθες της, κάτω από τα φουντωτά έλατα, εσείς και τα παιδιά σας θα δείτε τη φύση να αλλάζει και να βάζει τα χρυσά φθινοπωρινά της. Απολαύστε τη σε μία από τις πιο όμορφες στιγμές της.

Διαμονή

«Ναϊάδες»: Στην είσοδο του Νεοχωρίου, με 48 δωμάτια και σουίτες που όλα έχουν θέα στη λίμνη. Εκεί θα βρείτε internet cafe, μπιλιάρδο, γυμναστήριο, σάουνα και αίθουσα μασάζ για τους γονείς, ενώ τα πιτσιρίκια θα ξετρελαθούν με τον πλήρως εξοπλισμένο παιδότοπό του όπως και με το ρυζόγαλο, που σερβίρεται στο πρωινό. Διεύθυνση: Νεοχώρι, τηλ.: 24410-93333, www.naiades.gr , από 92 ευρώ (με πρωινό).

«Γης Χρυσοπέλεια»: Οχτώ μεγάλα δωμάτια ?τέσσερα από αυτά με θέα στη λίμνη? που διαθέτουν τηλεοράσεις plasma και ultra άνετα κρεβάτια. Εξαιρετικό πρωινό με υπέροχη μαρμελάδα βατόμουρο της κυρίας Ευανθίας. Αγοράστε για τα βλαστάρια σας ζεστά πουλοβεράκια από τη διπλανή βιοτεχνία της ίδιας οικογένειας. Διεύθυνση: Νεοχώρι, τηλ.: 24410-22651, www.xrisopelia.gr , από 80 ευρώ (με πρωινό).

«Πανδίων Mountain Resort»: Συνδυάζει τα ιδιαίτερα και γοητευτικά χαρακτηριστικά της περιοχής με το υψηλού επιπέδου design και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε πολύ προσιτές τιμές. Η τρίχωρη σουίτα 110 είναι και η μεγαλύτερη και διαθέτει δύο τζάκια και jacuzzi. Διεύθυνση: Νεοχώρι, τηλ.: 24410-93440, www.pandion.gr , από 75 ευρώ (με πρωινό).

«Νικόλαος Πλαστήρας»: Χτισμένο στα θεμέλια της εξοχικής κατοικίας του Νικόλαου Πλαστήρα, διαθέτει 17 δωμάτια, όλα με θέα στη λίμνη, εκ των οποίων 2 σουίτες με τζάκι. Επισκεφτείτε το εστιατόριο και απολαύστε φρέσκες πέστροφες. Διεύθυνση: Νεράιδα, τηλ.: 24410-92460, από 50 ευρώ (Κυριακή-Πέμπτη), 70 ευρώ (Παρασκευή-Σάββατο) το δίκλινο με πρωινό.

Φαγητό

«Κελεπούρης»: Από τις πιο κλασικές ταβέρνες στην περιοχή, γνωστή για τα κρεατικά, τις πίτες της κυρα-Ελένης και τις ιστορίες του Βασίλη για τους θρύλους της περιοχής, που συνοδεύουν τη χοιρινή πρασοτηγανιά. Διεύθυνση: Νεοχώρι, τηλ.: 24410-93207, από 14 ευρώ το άτομο.

«Το μανιτάρι»: Καθίστε στο τραπέζι ακριβώς απέναντι από το τζάκι -μπορεί ακόμα να είναι σβηστό- για να έχετε μπροστά σας... πιάτο τη λίμνη. Θα ευχαριστηθείτε σπιτικό φαγητό με συνοδεία χύμα κρασί. Διεύθυνση: Νεοχώρι, τηλ.: 24410-93322, από 12 ευρώ το άτομο.

«Αγνάντι»: Το μπαλκόνι του είναι από τα καλύτερα σημεία για lake seeing πίνοντας κόκκινο βαρελίσιο κρασί και τρώγοντας γιουβέτσι, με μοσχαράκι, χωριάτικο κριθαράκι και μπόλικο τυρί, στο πήλινο. Αφήστε χώρο για τραγανό γλυκό του κουταλιού κολοκύθι. Διεύθυνση: Νεοχώρι, τηλ.: 24410-93190-1, από 11 ευρώ το άτομο.

«Καπηλειό»: Θα χορτάσετε με μπακαλιάρο σκορδαλιά και μια ντόπια σπεσιαλιτέ, το πλαστό, φτιαγμένη από καλαμποκάλευρο και χόρτα. Διεύθυνση: Καλύβια Πεζούλας, τηλ.: 24410-92796, από 9 ευρώ το άτομο.

Τι άλλο να κάνετε
Στις βόλτες με το αυτοκίνητο, στη διασταύρωση Κρυονερίου προς Κερασιά, σταματήστε στον πάγκο της κυρίας Φρειδερίκης για σπιτικά γλυκά κουταλιού, τα οποία φυλάει σε ζωγραφιστά βαζάκια. Πάρτε για το σπίτι το παραδοσιακό ριτζέλι, που είναι κολοκύθα βρασμένη με μούστο.

Να επισκεφτείτε το Μοναστήρι της Παναγιάς Πελεκητής, από τα πιο σπάνια θρησκευτικά μνημεία του 16ου αιώνα, και να προσέξετε το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Να κεράσετε τα πιτσιρίκια την πιο νόστιμη ζεστή σοκολάτα στο «Cafe Άρτεμις» καθώς και ένα κομμάτι κερασόπιτα, ενώ εσείς θα απολαμβάνετε το σωστό καπουτσίνο σας. Διεύθυνση: Νεοχώρι, τηλ.: 24410-93444, 3 ευρώ ο καπουτσίνο.

Να επισκεφτείτε τη Βιοτεχνία Τσαρουχιών ?μία από τις τελευταίες στην Ελλάδα? του επιδέξιου τεχνίτη Ηλία Κόγια (Καστανιά, τηλ.: 24410-25971).

Πώς θα πάτε
Με καθημερινά δρομολόγια του ΚΤΕΛ Καρδίτσας ?σε κάτι περισσότερο από 4 ώρες... μέχρι την Καρδίτσα (Λιοσίων 260, τηλ.: 210-8317181, 23 ευρώ το απλό, 33 ευρώ μετ’ επιστροφής). Από Καρδίτσα υπάρχουν δρομολόγια προς τα χωριά της λίμνης (ΚΤΕΛ Καρδίτσας, τηλ.: 24410-21411).

5 λόγοι για να βρεθείτε στη λίμνη Πλαστήρα

1. Γιατί η επιφάνεια της λίμνης είναι ο ιδανικός καθρέφτης της πανέμορφης φθινοπωρινής φύσης.

2. Για να μάθετε ότι κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, όταν δεν υπήρχε ακόμα η τεχνητή λίμνη, στη θέση της υπήρχε κρυφό αεροδρόμιο, που το βράδυ τα συμμαχικά αεροπλάνα προσγειώνονταν με μοναδικό οδηγό τα φαναράκια της εποχής, που τοποθετούνταν στις άκρες του αεροδιάδρομου.

3. Για να επισκεφτείτε το Μουσείο Νικόλαου Πλαστήρα, στη γενέτειρα του «Μαύρου Καβαλάρη», το Μορφοβούνι, και να δείτε φωτογραφίες από τη ζωή και το έργο του (τηλ.: 24410-95342, είσοδος ελεύθερη).

4. Για να δείτε τους αφρισμένους καταρράκτες του Ανθοχωρίου μέσα από μια διαδρομή πνιγμένη στα έλατα. Φτάστε μέχρι τον τελευταίο, που είναι ο πιο εντυπωσιακός.

5. Για να κάνετε το γύρο της λίμνης και να περάσετε απ’ όλους τους μικρούς γραφικούς οικισμούς και τα χωριά της περιοχής (Νεράιδα, Καλύβια Πεζούλας).