Γρηγόρης Βαλτινός: "Στον έρωτα ο άνθρωπος μένει άναυδος"!

03.04.2007
«Ο έρωτας είναι ίσως το μοναδικό συναίσθημα στο οποίο ο άνθρωπος μένει άναυδος, σηκώνει ψηλά τα χέρια και δεν μπορεί να κάνει τίποτα». Αυτό πιστεύει ο πρωταγωνιστής του «Έρωτα» Γρηγόρης Βαλτινός, που έχει καταφέρει να γοητεύει το γυναικείο κοινό εκπέμποντας τη σεξουαλικότητα της σιγουριάς του κατασταλαγμένου και πετυχημένου αρσενικού.

Από τη ΣΙΣΣΥ ΜΕΝΕΓΑΤΟΥ

Στους ρόλους αφήνει το πάθος του να ξεχειλίσει, ενώ στην προσωπική του ζωή είναι η ήρεμη δύναμη που ξέρει να δίνεται στους ανθρώπους που αγαπάει και να αντλεί από αυτούς σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

Δεν είναι εύκολο να παραδεχτεί κάποιος ότι είναι ευτυχισμένος και ισορροπημένος χάρη στις επιλογές του. Εκείνος όμως το λέει, καθώς έχει καταφέρει να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα την ευτυχία της σκηνής και την πληρότητα της οικογένειας.

Έκανε τον έρωτα σήμα-κατατεθέν της δικής του ζωής, έχοντας στο πλευρό του εδώ και περίπου 20 χρόνια τη σύζυγό του, τη γνωστή δημοσιογράφο και σεναριογράφο Εύα Μπίθα.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του μας μίλησε για πολλά, μα πάνω απ’ όλα «για τον έρωτα, αυτήν την τρέλα, που, αν δεν σου έχει συμβεί στη ζωή σου, έχεις καταλάβει τα μισά από αυτόν τον κόσμο. Όλα είναι μισά χωρίς τον έρωτα», όπως υποστηρίζει ο ίδιος.

Όμως για εκείνον όλα είναι ολόκληρα: η επιτυχία που βιώνει στο θέατρο και την τηλεόραση, τα όνειρά του, που το ένα μετά το άλλο έγιναν πραγματικότητα, ο ευτυχισμένος γάμος του και οι δύο γιοι του, ο 17χρονος Νικηφόρος και ο 14χρονος Γιάννης, που είναι τα καμάρια του.

Ο λαός λέει ότι η ευτυχία «φωνάζει» από χιλιόμετρα. Και στην περίπτωσή του φαίνεται ότι την έχει κερδίσει με το σπαθί του. Άλλωστε, και αυτή γένους θηλυκού είναι πώς να μην υποκύψει στη γοητεία του Γρηγόρη Βαλτινού;

Πώς τα καταφέρνετε και διατηρείτε τη γοητεία σας χωρίς να περνάει μέρα από πάνω σας;

«Το ότι δεν περνάει μέρα από πάνω μου αφήστε με να το ξέρω εγώ καλύτερα από όλους. Όσο για τη γοητεία, δεν νομίζω ότι και να το επιδιώξει κάποιος μπορεί να το πετύχει. Αυτό γίνεται εν αγνοία σου».

Είστε πάντα γοητευτικός και σέξι. Αυτό το νιώθετε ότι το εκπέμπετε στις γυναίκες;

«Δεν κοιτάω πολύ. Εντάξει, νιώθω κάτι να έρχεται προς τα πάνω μου, αλλά δεν δίνω σημασία». (Γέλια.)

Αναρωτιέμαι μήπως αυτό συμβαίνει επειδή είστε ένας άνθρωπος γεμάτος, που έχει ζήσει πράγματα και φαίνεται ότι καταφέρατε να βρείτε τις ισορροπίες σας, έχοντας ταυτόχρονα με την επαγγελματική και μια προσωπική ευτυχισμένη ζωή.

«Ίσως αυτό να είναι που ιντριγκάρει τον κόσμο. Δηλαδή το ότι δεν έχω προς τα έξω μια στάση ψαξίματος. Δίνω μια εντύπωση αυτάρκειας και κατασταλαγμένου ανθρώπου. Κι έτσι είμαι».

Μιλήστε μας για τον τηλεοπτικό σας «Έρωτα». Κρατάει δύο χρόνια και όμως είναι πολύ δυνατός, γεμάτος πάθος, σπάει τις  μετρήσεις και καταφέρνει να ανανεώνεται συνεχώς. Μπορεί ένας έρωτας να αναζωπυρώνεται;

«Μέσα από αυτούς τους ήρωες περνάνε πάρα πολλές ιστορίες. Πολλοί λένε: Μα πώς αντέχουν αυτοί οι χαρακτήρες τόσες περιπέτειες;?. Είναι η φύση της καθημερινής σειράς τέτοια, μέσα από αυτούς τους ήρωες που τους έχει αγαπήσει το κοινό, να περνάνε διάφορες ιστορίες και να τους έρχεται η μία συμφορά μετά την άλλη και ο ένας έρωτας πάνω στον άλλο».

Όμως, αυτοί οι ήρωες μας έχουν πείσει ότι θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς στη θέση τους ή ο διπλανός μας. Ότι μπορούμε κι εμείς να ζήσουμε τόσο μεγάλα πάθη, ένα ερωτικό παραμύθι, όπως και αυτοί...

«Αυτό πρέπει να πετύχει μια καθημερινή σειρά. Να ταυτιστεί το κοινό. Μέσα από τους ήρωες οι τηλεθεατές να ζήσουν ερωτικές ιστορίες που είτε τους είναι γνώριμες είτε θα τις βρουν μπροστά τους είτε θα διδαχθούν από αυτές».

Εσείς στη διάρκεια του «Έρωτα» ως Έκτορας έχετε βιώσει δύο πολύ μεγάλους έρωτες. Τη Μυρτώ (Κοραλία Καράντη) και την Αφροδίτη (Βάσια Παναγοπούλου)...

«Και άλλες δύο. Μία γυναίκα από το παρελθόν, που την υποδυόταν η Κατερίνα Διδασκάλου, και ακόμα μία, πριν από την Αφροδίτη, που ήταν η γραμματέας μου η Ιφιγένεια?».

Τόσο άπιστος!

«Όχι άπιστος, μην το λέτε αυτό. Ένας ήρωας που δεν έχει εναλλαγές στη ζωή του δεν έχει και ενδιαφέρον.

Η βάση όμως του Έκτορα είναι ηθική. Δηλαδή είναι έντιμος, έχει ηθικές αξίες. Μπορεί να θυσιαστεί για κάτι που πιστεύει».

Ηθικός, αλλά έχει την απιστία στο αίμα του. Ακόμα και τη Μυρτώ (Κοραλία Καράντη), που την αγαπάει σαν τρελός, την απάτησε. Είναι ηθικό αυτό;

«Δεν είναι απάτη αυτό που της έκανε. Ήταν αντρική χαζομάρα. Αντρικό ?σπορ? που λένε. Γιατί η απιστία είναι αντρικό ?σπορ?. Ο Έκτορας, όπως είπατε κι εσείς, την αγαπάει ακόμα τη Μυρτώ, και μάλιστα πολύ».

Η καρδιά του είναι στη Μυρτώ όσο και αν προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του ότι έχει προχωρήσει συναισθηματικά;

«Ακριβώς. Ό,τι κι αν κάνει είναι εκεί».

Ως Γρηγόρης ανάμεσα στις δύο τηλεοπτικές αγάπες σας, την πρώην, τη Μυρτώ, και τη νυν, την Αφροδίτη, ποια θα διαλέγατε για να κλείσει η ιστορία σας;

«Δεν μπορώ να το πω δημόσια, γιατί, αν διαλέξω τη μία, θα έχω προβλήματα με την άλλη. Και με τις γυναίκες δεν τα βάζει κανείς. Πόσο μάλλον εγώ που τις αγαπώ και τις δύο».

Άφησε την αγάπη του για την «ερωμένη» του

Η οικογένειά σας είναι η ισορροπία σας, όπως μου είπατε. Είστε παντρεμένος σχεδόν 20 χρόνια. Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα της συζύγου σας σας γοητεύει και σας κάνει να είστε ακόμα ερωτευμένος μαζί της;

«Η ομορφιά της και μέσα και έξω».

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μυστικό για να κρατιέται ο έρωτας ζωντανός;

«Πρέπει να έχει ο καθένας μια αίσθηση ελευθερίας και ταυτόχρονα ?παρόλο που αυτό ίσως φαίνεται λίγο σχήμα οξύμωρο? να νιώθει και τον άλλο απόλυτα δικό του».

Έχετε ένα τρομερό πάθος όταν παίζετε. Είστε ένας άντρας-φωτιά. Όταν όμως κάποιος σας γνωρίζει από κοντά, βλέπει έναν άνθρωπο ήρεμο, φιλοσοφημένο, μετρημένο. Πώς το καταφέρνετε;

«Μάλλον είμαι πολύ καλός ηθοποιός και στη μία και στην άλλη περίπτωση».

Μου είχατε πει κάποτε ότι το θέατρο είναι η μεγάλη σας αγάπη και η τηλεόραση η «ερωμένη» σας. Έχετε αφήσει εδώ και περίπου δύο χρόνια το θέατρο για χάρη της τηλεόρασης. Δεν σας λείπει;

«Εδώ και δύο χρόνια είμαι με την ?ερωμένη? μου και περνάω πολύ καλά. (Γέλια.) Δεν μου λείπει ακόμα το θέατρο. Θέλω να το δω λίγο από μακριά. Θα γυρίσω με καινούργια όρεξη».

Και στην τηλεόραση είπατε δύσκολα το «ναι» για τον καθημερινό «Έρωτα». Τώρα, σχεδόν δύο χρόνια μετά, έχετε μετανιώσει έστω και μια στιγμή για αυτή σας την απόφαση;

«Όχι. Άλλωστε, δεν μετανιώνω για τίποτα».

Χειρίζεστε με πολλή άνεση και όλη αυτή τη δημοσιότητα που έχετε τόσα χρόνια στη ζωή σας. Είναι εύκολο αυτό;

«Ναι. Γιατί νομίζω ότι πάντα περνάω από δίπλα. Η δημοσιότητα είναι σύμπτωμα της δουλειάς μου. Δεν είναι ο στόχος μου».

Αν είχατε μπροστά σας τον ήρωα που υποδύεστε στον «Έρωτα», τι θα του λέγατε;

«Πήγαινε να κοιμηθείς, γιατί αύριο έχεις εγχείρηση».

Εν ολίγοις...

Το μυστικό του
Θέλει πολύ να παίξει στον κινηματογράφο, αλλά στις ταινίες που του άρεσαν δεν τον φώναξαν και αυτές που του πρότειναν να παίξει δεν του άρεσαν.

ΖΩΔΙΟ: Λέων, υπερήφανος και κτητικός.

ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΠΟΛΗ: Η Θεσσαλονίκη όπου γεννήθηκε και η Ξάνθη όπου μεγάλωσε.

ΣΠΟΥΔΑΣΕ: Στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα: Βουγιουκλάκη, Καρέζη-Καζάκο, Αλεξανδράκη-Γαληνέα, Δανδουλάκη, Καλογεροπούλου κ.ά.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ: «Το γλυκό πουλί της νιότης», «Ανατόλ», «Βιρτζίνια Γουλφ», «Το φιλί της γυναίκας αράχνης», «Παράξενο ιντερμέτζο», «Οιδίπους Τύραννος»,«Ο βιολιστής στη στέγη»

ΘΥΜΑΤΑΙ ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ: Τη γνωριμία του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, στο πλευρό της οποίας έπαιξε στην «Εύθυμη χήρα» και στην «Τζούλια».

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ: «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα», «Φάκελος Αμαζών», «Ανατομία ενός εγκλήματος», «Πρόβα νυφικού» κ.ά.

Ατάκες του που έχουν ξεχωρίσει

«Βλέπουμε ανθρώπους που και σε κυκλώματα είναι και σε κρεβάτια. Δεν προχωράνε όμως. Το θέατρο δεν σηκώνει μέσον».

«Οι αποτυχίες είναι οι καλύτεροι φίλοι μου. Σε πονάνε, αλλά σε μαθαίνουν».

«Τα νούμερα τηλεθέασης πάντα μου προκαλούσαν ανατριχίλα. Το να μου μετρούν στο δευτερόλεπτο την τηλεθέαση της ατάκας, ενός χαμόγελου ή του κοστουμιού που φόρεσα δεν το μπορώ. Λειτουργώ ως καλλιτέχνης, όχι σαν νούμερο».