Παρά την αίτηση για την άμεση αποφυλάκιση του, που κατέθεσε την Τρίτη, 29/9, στην ελβετική δικαιοσύνη μέσω του δικηγόρου του, ο Ρομάν Πολάνσκι (Roman Polanski) δεν φαίνεται να ξεμπλέκει γρήγορα από την περιπέτεια του.
Η αίτηση αποφυλάκισης είναι το πρώτο βήμα για να αποφύγει την έκδοση του από την Ελβετία στις ΗΠΑ, όπου διώκεται για τη σεξουαλική συνεύρεση με μια 13χρονη που είχε διαπράξει το 1977 και για την οποία συνελήφθη από τις ελβετικές αρχές το περασμένο Σάββατο, μετά από διεθνές ένταλμα που είχαν εκδώσει οι ΗΠΑ.
Το ελβετικό ποινικό δικαστήριο ανακοίνωσε ότι "η απόφαση για την αποφυλάκιση θα ληφθεί εντός των επόμενων εβδομάδων", κάτι που σημαίνει ότι ο γαλλο-πολωνός σκηνοθέτης θα μείνει στη φυλακή επ' αόριστον, μέχρι να εκδικαστούν και οι όποιες εφέσεις επί της απόφασης.
Στο διάστημα αυτό, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου δικαιοσύνης της Ελβετίας, ο Πολάνσκι θα παραμείνει έγκλειστος, θα λαμβάνει τρία γεύματα την ημέρα, θα έχει δικαίωμα σε μία ώρα υπαίθριας άσκησης καθημερινά και σε μία επίσκεψη φίλων και συγγενών την εβδομάδα, ενώ θα του επιτρέπεται να βλέπει τηλεόραση στο κελί του, όπως και σε όλους τους φυλακισμένους στη χώρα. Επίσης, οι αρχές δεν έχουν αποκαλύψει τη διεύθυνση του σωφρονιστικού ιδρύματος όπου κρατείται ο 76χρονος σκηνοθέτης για λόγους ασφαλείας.
Σύμφωνα με έγκριτους νομικούς κύκλους της Ελβετίας, ο Πολάνσκι παραμένει φυλακισμένος γιατί, καθώς δεν έχει ελβετική υπηκοότητα, είναι ύποπτος για δραπέτευση. Ωστόσο, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα το δικαστήριο να τον αποφυλακίσει με τον όρο να παραμείνει σε κατ' οίκον περιορισμό, στο σαλέ που διατηρεί στην κοσμική περιοχή του Γκστάαντ. Αλλά, αυτή η διέξοδος, παρότι προβλέπεται θεωρητικώς από τον νόμο, δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ μέχρι τώρα στην πραγματικότητα.
Οι διεθνείς πιέσεις και το διπλωματικό επεισόδιο που εκδηλώθηκε χτες ανάμεσα στην Ελβετία και την Πολωνία με την Ελβετία και τις ΗΠΑ για την απελευθέρωση του καλλιτέχνη και την παραγραφή της υπόθεσης, δεν έφεραν καρπούς.
Για τις αμερικανικές αρχές ο διεθνώς αναγνωρισμένος για το έργο του, Ρομάν Πολάνσκι είναι ένας φυγάς, υπόδικος για κακούργημα, ενώ διώκεται με διεθνές ένταλμα σύλληψης από το 2005.
Πριν από τριάντα χρόνια, ο σκηνοθέτης είχε παραδεχτεί την παράνομη σεξουαλική πράξη με την ανήλικη και είχε φυλακιστεί για 42 μέρες, προκειμένου να υποβληθεί παράλληλα και σε ψυχολογικά τεστ. Όμως ο δικαστής που χειρίζονταν την υπόθεση ήθελε να επανεξεταστεί το ζήτημα κι επειδή υπήρχαν σοβαρές υποψίες ότι θα τον καταδίκαζε με την βαρύτερη των ποινών -μέχρι και σε 50 χρόνια φυλακή- ο Πολάνσκι διέφυγε στη Γαλλία.
Έκτοτε είχε κάνει πολλές αιτήσεις προς την αμερικανική δικαιοσύνη για την παραγραφή της υπόθεσης, λόγω κακής δικαστικής πρακτικής, αλλά χωρίς επιτυχία. Το παράδοξο είναι και το θύμα της ιστορίας, η 44χρονη σήμερα Σαμάνθα Γκίμερ (Samantha Geimer) είχε επίσης ταχθεί υπέρ του Πολάνσκι, μετά από εξωδικαστική συμφωνία που είχαν μεταξύ τους. Ενώ η ίδια έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι επιθυμεί και εύχεται την απαλλαγή του.
Τώρα, σύμφωνα με τον ελβετό δικηγόρο του, Ερβέ Τεμίμ (Herve Temime) ο Πολάνσκι "είναι σε μαχητική διάθεση και αποφασισμένος να υπερασπιστεί τον εαυτό του". Ο Τεμίν πρόσθεσε ότι ο σκηνοθέτης εξεπλάγη από τη σύλληψή του επειδή επισκέπτονταν συχνά την Ελβετία, χωρίς πρόβλημα.
Η επίσημη εξήγηση της Ελβετίας για τον λόγο που τέθηκε τώρα σε ισχύ το διεθνές ένταλμα, είναι ότι αυτή τη φορά υπήρξε σαφής αίτηση από τις αμερικανικές αρχές για τη σύλληψη του το περασμένο Σάββατο, καθώς είχε γίνει γνωστό ότι ο Πολάνσκι θα έφτανε εκεί τη συγκεκριμένη μέρα για να παραλάβει ένα τιμητικό βραβείο, από το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Ζυρίχης.
Όμως, δημοσιογραφικές πηγές που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι η σύλληψη έγινε για την αποκατάσταση των ψυχρών σχέσεων της Ελβετίας με τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν ενταθεί όταν οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την ελβετική τράπεζα UBS ότι βοηθούσε πλούσιους αμερικανούς πολίτες να φοροδιαφεύγουν, διαθέτοντας τους κρυφούς λογαριασμούς.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με ανεπίσημες αμερικανικές δικαστικές πηγές, η διαδικασία της έκδοσης του Πολάνσκι στην Αμερική από την Ελβετία είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και μπορεί να πάρει χρόνια για να ολοκληρωθεί αν ο σκηνοθέτης προσπαθήσει να την πολεμήσει.
Εντωμεταξύ, οι καλλιτεχνικοί κύκλοι Ευρώπης και Αμερικής έχουν συσπειρωθεί για την υπεράσπιση του σκηνοθέτη, υπογράφοντας ψήφισμα για την άμεση αποφυλάκιση του. Ανάμεσά τους βρίσκονται περισσότεροι από 110 σημαντικοί δημιουργοί, όπως ο Μάρτιν Σκορτσέζε, ο Γούντι Άλεν, ο Ντέιβιντ Λιντς και ο Βιμ Βέντερς.