Ανάκριση πρώτου βαθμού

09.03.2007
Άντρες όλων των ηλικιών γράφουν το δικό τους κεφάλαιο στο μεγάλο βιβλίο των σχέσεων. Ακούστε τους! Μήπως ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε εμείς;

Από τη Στέλλα Γεωργίου

Ζήσης Παπαθανασίου
Ο γνωστός σεξολόγος μας συμβουλεύει για τα λάθη που κάνουμε με τους άντρες και... την κάνουν.

«Σε γενικές γραμμές οι γυναίκες δεν κάνουν σημαντικά παραπτώματα στις ερωτικές τους σχέσεις. Αν θα έπρεπε όμως να δώσουμε πέντε χρήσιμες συμβουλές, αυτές θα ήταν οι εξής:

1. Μην είστε επικριτικές με τους ερωτικούς σας συντρόφους. Συγκρίσεις και σχόλια του τύπου τα περίμενα καλύτερα! μόνο ζημιά κάνουν στη σχέση.

2. Οι υπερβολικές απαιτήσεις που εντάσσονται στη λογική ότι κάθε φορά πρέπει να είναι μοναδική είναι εκτός ερωτικής πραγματικότητας.

3. Κάποιες πρωτοβουλίες που παίρνουν οι γυναίκες ίσως θεωρούνται υπερβολικές από τους άντρες. Οι γυναίκες που έχουν εξαιρετικά υψηλή αυτοεκτίμηση ή που κάνουν εκείνες το πρώτο βήμα ίσως τρομάζουν κάποιους άντρες που είναι πιο ρομαντικοί ή που δεν είναι τόσο έμπειροι σεξουαλικά.

4. Συχνό λάθος που κάνουν κάποιες γυναίκες είναι ότι προκαλούν το θαυμασμό, αποζητούν την επιβεβαίωση και όταν την εισπράξουν αποχωρούν! Αυτό ενδεχομένως να κρύβει και ήπια υστερικά στοιχεία ως συμπεριφορά.

5. Μια ακόμα παγίδα είναι και η αντιστροφή των ρόλων. Η γυναίκα έγινε κυνηγός, ζυγίζει αντιδράσεις και επιλέγει. Έτσι, χάνεται η μαγεία του φλερτ που πρέπει να είναι αμφίδρομη».

Παναγιώτης Ψωμιάδης
Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης τοποθετείται στο αν είμαστε τελικά το ισχυρό φύλο.

«Τις γυναίκες εγώ τις θεωρώ το ισχυρό φύλο, πιστεύω σ' αυτές και είμαι πεισμένος ότι σχεδιάζουν ένα καλύτερο αύριο. Φάλτσα σε μια σχέση κάνουν και οι άντρες και οι γυναίκες. Αν πρέπει να σταθούμε όμως στα γυναικεία, το πρώτο που θα διέκρινα είναι η αλαζονεία. Συχνά ξεχνούν ότι είναι γυναίκες, παραμελούν τη γυναικεία τους φύση που τις κάνει μοναδικές. Πολλές φορές δημιουργούν σχέσεις καταπιεστικές, σχέσεις στο κλουβί. Χρειάζεται περισσότερη ευελιξία και φαντασία για να λειτουργήσει μια υγιής σχέση. Επίσης, βρίσκω την υπερβολική ζήλια ανυπόφορη. Ορισμένες γυναίκες ζηλεύουν παρά αγαπούν. Δεν μου αρέσει καθόλου όταν συναντώ γυναίκες που αλλάζουν τους όρους και αντιστρέφουν τους ρόλους. Η γυναίκα πρέπει να ξέρει το μέτρο απέναντι στον άντρα. Πρέπει να είναι ανυποχώρητη σε θέματα ηθικής και εντιμότητας και να χτίζει μια ειλικρινή σχέση με το σύντροφό της, που από τη μεριά του θα της παρέχει τα ίδια εχέγγυα. Πρέπει και οι δύο να έχουν απαιτήσεις και να τις καλύπτουν αμφίδρομα».

Μίμης Ανδρουλάκης
Ο συγγραφέας-βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ μιλάει για τους χίλιους ρόλους της σύγχρονης γυναίκας-ορχήστρας.

«Η μητρότητα με τις ορμονικές της μεταβολές βλέπουμε να αυξάνει την ικανότητα των θηλυκών να καταπιάνονται με επιτυχία με πολλά πράγματα συγχρόνως. Η βιολογική εξελικτική διαδικασία δίνει στη γυναίκα τη δυνατότητα να τα βγάζει πέρα ταυτόχρονα με τη φροντίδα των παιδιών, την εργασία, το νοικοκυριό, τις κοινωνικές υποχρεώσεις.

Η κοινωνία, αντίθετα, δεν κάνει αυτό που πρέπει για να την ανακουφίσει, να μοιράσει δικαιότερα τα βάρη ανάμεσα στα δυο φύλα και να συμφιλιώσει μητρότητα και καριέρα. Από τη μητρότητα η πολιτική οικονομία μπορεί να αντλήσει και να αφομοιώσει στις έννοιές της το φροντίζω, νοιάζομαι, μοιράζομαι, συνδέομαι, καθώς και την αμοιβαιότητα, την αγάπη, την έλξη, τις μη ιεραρχικές σχέσεις».

Γιώργος Σατσίδης
Ο γνωστός παρουσιαστής μας εξηγεί ποιο είναι το νόημα της σημερινής μέρας.

«Οι γυναίκες σήμερα είναι χειραφετημένες, είναι δυναμικές και έχουν αποδείξει ότι είναι ικανές σε όλους τους τομείς, ίσως και ικανότερες από τους άντρες. Έχουν κατακτήσει επάξια θέσεις εξουσίας και φαίνεται πως έχουν αποδώσει οι αγώνες των γυναικών που ξεκίνησαν πριν από μια 20ετία. Άρα, ο χαρακτήρας της συγκεκριμένης μέρας, εκτός από επετειακός, είναι και χρήσιμος για τις νεότερες γυναίκες, για να τους υπενθυμίζει πόσα πράγματα έχουν κατακτηθεί από τη γυναίκα μέχρι σήμερα.

Είναι όμως και μια υπέροχη ημέρα και για εμάς τους άντρες, διότι μαζεύονται γυναικοπαρέες και βγαίνουν να διασκεδάσουν, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία για γνωριμίες! Ο έξυπνος άντρας βγαίνει απαραιτήτως έξω την Ημέρα της γυναίκας. Εγώ πάντως θα βγω!».

Χρήστος Φερεντίνος
Ο δημοφιλήςπαρουσιαστής μας λέει ποιος έχει τελικά το πάνω χέρι στο deal των σχέσεων.

«Κατ αρχάς, αν προσπαθήσεις να κάνεις deal με οποιαδήποτε γυναίκα, είσαι χαμένος από χέρι. Αν γίνει κάποιο deal, ας γίνεται τύποις, χωρίς να αναφέρεται. Στις διαδικασίες το πάνω χέρι το έχει η γυναίκα και τότε όποιος προσπαθήσει να θέσει όρους, συμφωνίες και προϋποθέσεις θα έχει χάσει το παιχνίδι! Έτσι κι αλλιώς, τους όρους τους βάζει η γυναίκα! To μόνο deal που είναι σίγουρο σε μια σχέση είναι αυτό με τον τραπεζίτη! Ο τραπεζίτης θα χρειαστεί οπωσδήποτε. Είναι ο πιο καλός σύμβουλος! Μακριά από το δικηγόρο! Κι αν είναι να ρθει, ας έρθει πολύ αργότερα. Κι αν είναι και ο συγκεκριμένος που έχουμε στο Deal χαθήκαμε!».

Γιάννης Σπαλιάρας
Το επώνυμο μοντέλο θα ερωτευόταν μια άσχημη γυναίκα;

«Δύσκολα! Προσωπικά θέλω να συνδυάζεται η εξωτερική εμφάνιση με την προσωπικότητα. Τι να κάνω, είμαι απαιτητικός. Όμως πιστεύω ότι στην εποχή της εικόνας που ζούμε δύσκολα το σίριαλ Μαρία η άσχημη γίνεται πράξη. Πάντως χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες! Σας έχουμε ανάγκη, κορίτσια!».

Σπύρος Καρατζαφέρης
Ο γνωστός δημοσιογράφος μας απαντάει αν τελικά ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα.

«Για κάποιο μυστήριο λόγο οι γυναίκες αλλάζουν μετά το γάμο. Στην αρχή είναι καλές, τρυφερές, ήρεμες και μετά γίνονται κτητικές και απαιτητικές, κάτι σαν να δημιουργούν δηλαδή ένα ιδιοκτησιακό καθεστώς! Επίσης ξεφεύγουν και σε σχέση με τη ζήλια. Δημιουργούν υπερβολικές καταστάσεις, έστω κι αν τις καθησυχάζεις. Η ζήλια σε σωστές δόσεις είναι προϊόν έρωτα και γι αυτό ανεκτή. Το επιπλέον δεν είναι δείγμα υγείας στη σχέση. Τελικά μάλλον καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα, γι αυτό και δεν έχω σκοπό να ξαναπαντρευτώ. Ευτυχής εκείνος που γνωρίζει τον αληθινό έρωτα στη ζωή του. Μια φορά συμβαίνει.

Τις υπόλοιπες παραμυθιαζόμαστε, γιατί θα θέλαμε να είναι το ιδανικό για μας.

Και πάντως είναι παρατηρημένο ότι τα ζευγάρια, που έχουν σχέση πολλά χρόνια και είναι μια χαρά μόλις παντρεύονται ύστερα από λίγο χωρίζουν!».

Ακης Παυλόπουλος
Ο έγκριτος δημοσιογράφος μας λέει πώς μπορεί να είναι η κάθε μέρα στη σχέση «Πάρτι της ζωής μας».

«Κατ αρχάς, αναρωτιέμαι γιατί δεν υπάρχει και ημέρα του άντρα. Για να γίνει η σχέση το Πάρτι της ζωής μας, εκείνη δεν θα πρέπει να ρωτάει! Θα πάρει όλες τις πρωτοβουλίες, θα ξέρει τι πρέπει να κάνει και πότε, κι αυτό συνεπάγεται ότι θα με έχει ψάξει πολύ, πράγμα που δεν είναι εύκολο: θέλει χρόνο, κόπο και κέφι για ζωή. Μ αρέσουν οι εκπλήξεις και περιμένω από εκείνη τις καλύτερες. Απαιτητικοί είμαστε όλοι μας σε μια σχέση και οι απαιτήσεις μας πραγματοποιούνται μέσα από τη συνύπαρξη. Χρειάζεται διεκδίκηση του συντρόφου μας. Ακόμα και η ζήλια σε σωστή δοσολογία είναι ευεργετική και νόστιμη σαν πικάντικη σος. Το πάρτι στη σχέση είναι διαρκείας όταν εκείνη δεν σταματάει να σε ψάχνει και να σε αποζητά. Εννοείται ότι όλα αυτά πρέπει να ανταποδίδονται με τον ίδιο τρόπο».

Γιάννης Λύρας
«Γιατρέ μου, θέλω αναπαλαίωση;». ο πλαστικός χειρουργός μας απαντάει.

«Με εμπειρία ετών και με βαθιά ανάλυση του αξιαγάπητου γυναικείου φύλου, είμαι πεισμένος, ως γιατρός της ομορφιάς, ότι για τη γυναίκα ο εσωτερικός της κόσμος, δηλαδή η ψυχή, και η εξωτερική της εμφάνιση είναι δυο ξεχωριστά στοιχεία.

Οι γυναίκες έχουν ανάγκη από μια όμορφη και ξεχωριστή εμφάνιση, ακόμα κι αν δεν είναι του απολύτου γούστου τους. Αρκεί να το επικροτούν οι αγαπημένοι τους. Αυτός είναι και ο λόγος που ακολουθούν εύκολα τη μόδα. Σε αντίθεση, η ψυχή της γυναίκας ακολουθεί μια εντελώς ανεξάρτητη πορεία προς την ολοκλήρωση. Η εξωτερική εμφάνιση εξάλλου είναι και ένα όπλο για να γίνουν πιο διαισθητικές, κι αυτό το γνωρίζουν καλά όλες οι γενιές γυναικών, από τη μικρή κορούλα με τα όμορφα μαλλιά μέχρι την καλοστεκούμενη γιαγιά. Τώρα πια όλες γνωρίζουν πως η ομορφιά που συντηρείται τις κάνει πιο ευτυχισμένες. Ο πλαστικός χειρουργός λοιπόν είναι ο συντηρητής των μοντέρνων έργων Τέχνης, δηλαδή όλων των γυναικών. Ακόμα και αυτών που έχουν ακόμα εμμονές σε σχέση με την εικόνα τους!».

Μάκης Τσέλιος
Ο σχεδιαστής μόδας μας υποδεικνύει τα στυλιστικά λάθη που κάνουμε για να μην καταλήγουμε θύματα της μόδας.

«Ένα από τα σημαντικότερα στυλιστικά λάθη που κάνουν οι Ελληνίδες είναι η υπερβολή. Χρησιμοποιούν πολύ έντονα χρώματα σε αντιθέσεις μεταξύ τους. Θεωρώ υπερβολική και τη χρήση του glitter. Το χρησιμοποιούν σε μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα να λάμπουν μεν, αλλά να χάνουν σε στυλ. Για μια σωστή εμφάνιση λοιπόν χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή στους χρωματικούς συνδυασμούς και το μακιγιάζ, που καλύτερα να διαφέρει ανάλογα με την ώρα της ημέρας και την περίσταση. Οι πιο νέες βέβαια είναι ενημερωμένες, ψάχνονται περισσότερο και έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να ντυθούν σωστά. Τα πάντα είναι θέμα γούστου και αυτό εύκολα καλλιεργείται στις μέρες μας, γιατί υπάρχουν πολλά περιοδικά μόδας, εκπομπές στην τηλεόραση και ξένα τηλεοπτικά προγράμματα. Τα στυλιστικά λάθη που γίνονται είναι ακριβώς τα ίδια στις διάσημες Ελληνίδες και στα καθημερινά κορίτσια. Ίσως διαφέρει ο προϋπολογισμός για την αγορά των ρούχων ανάμεσα στις μεν και στις δε, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Επίσης, χρειάζεται προσοχή στη χρήση των μαύρων φορεμάτων στις βραδινές εμφανίσεις. Βλέπουμε πολλές μουντές εμφανίσεις. Ας γίνει πιο ανάλαφρο το μαύρο, φορώντας το με μια ωραία καρφίτσα ή άλλο αξεσουάρ, που να το κάνει ξεχωριστό. Και ας μην αποφεύγουμε το χρώμα στις επίσημες εμφανίσεις. Η προσκόλληση στο μαύρο φανερώνει ίσως ανασφάλεια».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ