Στάθης Ψάλτης: "Δεν έχω μετανιώσει για τίποτα"

12.03.2007
Κατάφερε να δημιουργήσει το δικό του «μύθο» στην επιθεώρηση αλλά και να κάψει καρδιές με το στυλ του «ομορφάσχημου», που το σώμα του μένει αξέχαστο με τις κοκαλιάρικες γραμμώσεις του. Ποιος είπε ότι μόνο οι ωραίοι και καλογυμνασμένοι ηθοποιοί έχουν πέραση στο ωραίο φύλο;

ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΣΣΥ ΜΕΝΕΓΑΤΟΥ

Ο Στάθης Ψάλτης είχε πάντα στο πλευρό του τις πιο γοητευτικές γυναίκες, μηδέ εξαιρουμένης φυσικά της τρίτης συζύγου του, της Χριστίνας, που είναι πάρα πολύ όμορφη και κατά πολλά χρόνια νεότερή του. Ο δημοφιλής ηθοποιός τριάντα οχτώ χρόνια στο θέατρο έπαιξε όλα τα είδη, αλλά λάτρεψε την επιθεώρηση. Το κοινό τού το ανταποδίδει με την αγάπη του, όπως τώρα, που περιοδεύει με τους «Κουρσάρους της Καραμανλικής-Μπαμ και μπουμ οι κουμπαριές» σε όλη την Ελλάδα και σημειώνει μεγάλη επιτυχία.

«Χορτασμένος» από ρόλους (σ.σ.: δεν θα ξεχάσω τη συγκλονιστική του ερμηνεία στο «Ημερολόγιο ενός τρελού» το 1992 στο θέατρο «Διάνα» σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη και το σχιζοφρενή δολοφόνο στην «Ανατομία ενός εγκλήματος»), ο Στάθης Ψάλτης ξαναγυρνάει ύστερα από πολλά χρόνια στην τηλεόραση. Παίρνει τη μορφή ενός αιμοδιψούς δολοφόνου, του Δημήτρη Μάρνη, που φέρνει συγκλονιστικές ανατροπές στο σίριαλ «Αν μ αγαπάς» του Αlpha.

Γι αυτόν το ρόλο-πρόκληση μίλησε στο ΛΟΙΠΟΝ ο ηθοποιός, που μέχρι και φρικτά παραμορφωμένο από φωτιά θα τον δούμε, όπως μας αποκάλυψε. Με χιούμορ, σαρκασμό και ειλικρίνεια μας απάντησε σε όλα, μοιράστηκε μαζί μας το όνειρό του να γίνει ξανά πατέρας και για φινάλε έριξε το γάντι στη Μιμή Ντενίση, που τον ξέχασε μετά τη μεγάλη τους επιτυχία στη «Θεοδώρα».

Ένιωθες πικρία και παράπονο γιατί δεν σου είχαν προτείνει εδώ και χρόνια να παίξεις στην τηλεόραση παρά τη μεγάλη αγάπη που τρέφει προς το πρόσωπό σου το κοινό;

«Την πικρία και το παράπονο δεν τα είχα εγώ. Ποτέ δεν ένιωσα τέτοια συναισθήματα. Τα είχε όμως ο κόσμος, που ερχόταν στο καμαρίνι μου και μου ζητούσε να μάθει το λόγο για τον οποίο δεν έπαιζα στην τηλεόραση».

Έχεις μετανιώσει για τις ταινίες σου που έγιναν βιντεοταινίες;

«Δεν έχω μετανιώσει για τίποτα στην καριέρα μου και δεν θα μετανιώσω ποτέ, διότι ταινίες που έκανα εγώ και οι προγενέστεροί μου (Σταυρίδης, Αυλωνίτης, Φωτόπουλος, Βουτσάς, Κωνσταντίνου κ.ά.) θα μεγαλώνουν γενιές και γενιές».

Δεν δέχεσαι στεγανά στην Τέχνη;

«Τα στεγανά τα φτιάχνουν αυτοί που δεν μπορούν να βγουν έξω από τον εαυτό τους και να κάνουν δυο τολμηρά βήματα σε κάτι άλλο, γιατί δεν είναι ικανοί».

Η επιθεώρηση όλα αυτά τα χρόνια είναι επιλογή σου;

«Η επιθεώρηση είναι κατ αυτούς τους κυρίους των στεγανών ένα πολύ εύκολο είδος θεάτρου. Στην πραγματικότητα όμως είναι το πιο δύσκολο. Αν κατορθώνεις μέσα σε δέκα λεπτά να ξεσηκώνεις τον κόσμο, να τον κάνεις να κλαίει ή να γελάει και να χειροκροτεί με επιφωνήματα θαυμασμού, αυτό είναι μια πολύ καλή εκπαίδευση για να παίξεις Σαίξπηρ, Τσέχοφ, Οστρόφσκι κ.ά. Δυστυχώς όμως, πολλοί απ αυτούς που ερμηνεύουν Τσέχοφ και άλλους μεγάλους συγγραφείς δεν μπορούν να παίξουν επιθεώρηση. Άρα ούτε Τσέχοφ παίζουν καλά ούτε τους άλλους κλασικούς συγγραφείς».

Έχω ακούσει να λέγεται στον καλλιτεχνικό χώρο από ορισμένους ότι ο Ψάλτης ήθελε να τα οικονομήσει γι αυτό έκανε επιθεώρηση, που ήταν πιο εύκολο και πιο σίγουρο γι αυτόν. Είναι έτσι;

«Είμαι από μια πλούσια οικογένεια, που μου άφησε πολλά λεφτά και η πρόθεσή μου δεν ήταν αυτή. Με μεγάλη ειρωνεία το λέω αυτό. Εκείνοι δηλαδή που κάνουν το άλλο θέατρο δεν θέλουν να βγάλουν λεφτά; Θέλουν να είναι φτωχοί; Ας μείνουν φτωχοί». (Σ.σ.: σαρκάζοντας).

Το ότι τα λες έξω από τα δόντια πιστεύεις ότι σου έχει στοιχίσει στην καριέρα σου;

«Δεν με αφορά καθόλου. Όταν τα λες έξω από τα δόντια, αυτό σημαίνει ότι έχεις ελευθερία ψυχής και είσαι αληθινός. Το ότι τα κρατάς μέσα από τα δόντια σημαίνει ότι έχεις πολλές κουφάλες και τα κρύβεις».

Θα ήθελα να κρίνεις τα νέα παιδιά που κάνουν ένα σίριαλ, θεωρούν ότι είναι πια σταρ και τρέχουν μαζί με το καλάμι τους

«Δίνω πολύ μεγάλη ευθύνη στα ίδια τα παιδιά, που δεν έχουν το γνώθι σαυτόν, και αυτό είναι το 99%, που κυριαρχεί».

Βλέπεις να υπάρχουν ανάμεσα στους νέους ηθοποιούς συνεχιστές της παλιάς γενιάς των ηθοποιών;

«Μπορεί να υπάρχουν. Εγώ δεν τους έχω δει».

Υποδύεσαι τον Δημήτρη Μάρνη, έναν ψυχοπαθή δολοφόνο

«Μη μένουμε στο ψυχοπαθής δολοφόνος. Είναι ένας πολύ δύσκολος και ενδιαφέρων ρόλος. Κινείται μεταξύ Ριχάρδου Γ, Ιάγου και Οθέλλου».

Νιώθεις ότι αυτός ο ρόλος είναι η απάντηση σε κάποιους που έλεγαν ότι μόνο επιθεώρηση μπορείς να παίξεις και δεν κάνεις για την τηλεόραση;

«Δεν έχω κανένα λόγο να δώσω καμία απάντηση στον οποιονδήποτε. Το τι λέει ο καθένας δεν με αφορά. Εγώ κάνω αυτό που με εκφράζει, που νιώθω, που με κάνει να λειτουργώ και να μεγαλουργώ».

Έχεις νιώσει να σε έχουν «μαχαιρώσει» στον καλλιτεχνικό χώρο;

«Αν ήμουν ψόφιο σκυλί, δεν θα ασχολιόταν κανείς μαζί μου. Όταν όμως ασχολούνται συνεχώς, πάει να πει ότι αυτό το σκυλί όχι μόνο παραμένει ζωντανό, αλλά ή τους έχει δαγκώσει άθελά του ή φυλάει πολύ καλά την προσωπικότητά του».

Έχεις καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια, εκτός από τη διαχρονικότητά σου ως ηθοποιός, να είσαι το απόλυτο αρσενικό. Ασχημάντρας μεν, αλλά πάντα με ωραίες γυναίκες δίπλα σου. Ποιο είναι το μυστικό της γοητείας σου;

«Στους φίλους μου, στον κόσμο, στις κυρίες που είχα στο παρελθόν δίπλα μου και σε ό,τι με συνόδευσε στη ζωή μου δεν είχα τίποτα άλλο παρά την αλήθεια του Στάθη. Είμαι αληθινός. Ήμουν και είμαι ευγενής, αξιοπρεπής, ξέρω να σέβομαι και να εκτιμώ».

Λένε και κάτι άλλο στον καλλιτεχνικό χώρο: ότι έχεις ξοδέψει μια περιουσία στις γυναίκες. Είναι αλήθεια;

«Έχω ξοδέψει όχι σε γυναίκες, αλλά ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ, περιουσία ολόκληρη. Και εννοώ την κόρη μου, τη Μαρία, που είναι 28 ετών. Όλα τα άλλα είναι για να ασχολούνται κάποιοι και να διαστρεβλώνουν την προσωπικότητα ενός ανθρώπου».

Παντρεύτηκες τη Χριστίνα που είναι πανέμορφη και πολύ νεότερή σου. Πώς νιώθεις;

«Εγώ είμαι γήινος. Η Χριστίνα είχε την πολυτέλεια να είναι άστρο και να αιωρείται στο σύμπαν. Σε κάποια φάση αποφάσισε να μεταμορφωθεί το άστρο σε άνθρωπο. Αυτό το άστρο μπορεί να είναι αιώνες μεγαλύτερο από εμένα. Και γι αυτό δεν μπορούμε να πούμε με τη Χριστίνα όταν συζητάμε ποιος είναι μεγαλύτερος από ποιον και γιατί. Είναι τόσο βαθιά τα συναισθήματα, τόσο έντονη η ερωτική μας διαβίωση, που δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε ηλικίες».

Υπάρχει κάτι άλλο που θέλει ο Στάθης;

«Να γίνω σύντομα παππούς και πατέρας ξανά».

Πώς νιώθεις αυτόν τον καιρό;

«Νιώθω, ένιωθα και θα νιώθω θεία».

Συνεργάστηκες με τη Μιμή Ντενίση στη «Θεοδώρα» και υποδύθηκες τον Άγιο, όπου και εισέπραξες μεγάλο χειροκρότημα. Τότε είχαν οργιάσει οι φήμες ότι τσακωθήκατε. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη σχέση σας με τη Μιμή Ντενίση, γιατί από τότε δεν ξανασυνεργαστήκατε;

«Ουδέποτε τσακωθήκαμε ούτε υπήρξε κάποια διαφορά με την κ. Ντενίση. Η συνεργασία μας ήταν άψογη, αλλά το ότι δεν ξανασυνεργάστηκα μαζί της ίσως να οφείλεται σ' αυτό που διαπιστώσατε εσείς, όπως και πολλοί άλλοι: ότι με καταχειροκροτούσαν και με τόσο χειροκρότημα, ζαλίστηκε και δεν με βλέπει Σε κάποια φάση ίσως ξεζαλιστεί και με ξαναδεί».

Τα καλύτερά του

Ζώδιο: Δίδυμος.

Χρώμα: Του ουρανού.

Φοράει: «Έχω μια εντελώς προσωπική άποψη στο ντύσιμο, που στους περισσότερους αρέσει και προσπαθούν να τη μιμηθούν, όχι πάντα με επιτυχία».

Ηθοποιό με την οποία θα ήθελε να έχει μια ερωτική σκηνή στο σανίδι: «Με καμία. Δεν θέλω ποτέ στη ζωή μου να με ακουμπήσουν άλλα χείλη εκτός από της γυναίκας μου».

Φαγητό: «Δεν τρώω. Ξεχνάω να φάω, αλλά δεν αντιστέκομαι στα γλυκά».

Χόμπι: «Το διάβασμα. Αγαπημένοι μου οι Έλληνες λογοτέχνες. Λατρεμένοι οι Καρκαβίτσας, Λουντέμης και Παπαδιαμάντης».

Τα χειρότερά του

Το ψέμα και η υποκρισία.

Το μυστικό του

Θέλει να ανεβάσει τον «Μπέκετ» μαζί με τον Γιώργο Κιμούλη.